Šta je novo?

Windows 2000 ili XP

Zato sto je plavkast, a ne bljak-povracajzla-sivkast :D

silverglider je napisao(la):
Oba su ok resenje, razlike su minimalne i zato su funkcionalno fakticki isti. Moj licni glas za 2k+SP4 (deluje mi ipak zrelije). Ako nista drugo, nema zafrkancija sa aktivacijama, brojem aktivacija, nema MS da pegla i iskljucuje aktivacione brojeve sa svakim apdejtom, itd. - imas svoj serijski broj i vozi.
Ja imam disk dvehiljadarke (pro, server i adv. server na jednom CD-u) koji uopste nema i ne trazi nikakav serijski broj... ?!?

Samo da pitam sta to nedostaje mom Win2k-u s obzirom na to da nosi naziv Win2000 Professional Limited Release??? Neka osakacena verzija ili...?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ja imam disk dvehiljadarke (pro, server i adv. server na jednom CD-u) koji uopste nema i ne trazi nikakav serijski broj... ?!?

Da ga nisi mozda na faksu uzeo? :)
To su verzije namenjene studentima (ne znam da li jos kome) za obrazovanje, mozes da ih koristis legalno i kad zavrsis faks, samo u nekomercijalne svrhe :)

Ma jok, dobio sam ga tako sto sam ga uzeo od nekog i prerezao :D
Znam da su po fakultetima delili skup softver zadjabe, ali sam to propustio...

Propustio? Kako mislis propustio? U smislu nema vise? Ti ono bese na etf-u? Daj informisi se malo, mozes svasta da uzmes od MS-a za dz i legalno :)

p. s. al' sam slozio ove recenice... :d

//edit: izvinite za offtopic, aj kad sam vec tu da dam svoj glas za 2000+sp4 :)

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod toga, i ja da dam glas za 2000+SP4, ovaj thread me je sinoc podstakao da uklonim XP sa svoje mashine :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Zato sto je plavkast, a ne bljak-povracajzla-sivkast :D

Ima par tool-ova sa kojiima možeš da podesiš da te ništa ne pita tokom instlacije, tj. da sve odradi automatizovano. Verovatno je to u piranju.

ZoNi je napisao(la):
za kraj: da li prijatniji skin (onaj koji korisnik smatra da je korisniji!) smeta da se lakse odradi posao?

Kažem ponovo džaba skin i sve kad mi je manje funkcionalno što direktno dovodi do tiga da ću teže da odradim posao. Kad smo već kod skinova i kad ih toliko preferiraš kao što rekoh u predhodnim postovima i za Win2k imaš od third party proizvođača gomlu softwera za skinove. O tome ti pričam WIn2k je lakši system po meni živahniji, a možeš sve što ti fali da dodaš. Eto npr. meni ne trebaju skinovi i nema ih u systemu da me guše kad baš moram da banalizujem.

ZoNi je napisao(la):
naravno da se XP brze podize u odnosu na 2k... to je sasvim ocigledno...

@ Stevs: cinjenica da je XP noviji nije sama po sebi poenta, vec sve ono sto sledi iz toga! Vec sada se pojavljuju programi koji zahtevaju XP (ok, nema ih mnogo, ali ih ima)... O tvom trabunjanju o "sminki" uopste necu da govorim (WinXP ima tu prednost da moze da izgleda i kao Win2K i kao MacOS i kao Linux... to je po mom misljenju prednost)

inace, ja zaista koristim XP na tom "praistorijskom" hardveru... fino radi (Internet, Office, PaintShop, multimedia... naravno, takva konfiguracija ni sa 2k ne bi bila realno dovoljna za nesto "jache")... i za kraj: ja veoma cesto rezem diskove direktno iz Windowsa! :)

Cekaj, koja je prednost XP-a sto je noviji i sta to sledi iz toga, sem gomiletine glupih servisa, kvazi brzeg dizanja (o brzem dizanju u odnosu na 2k nema govora!!!), uzasnog default GUI-a i vece memorijske zahtevnosti? Mozda onaj pas sto skakuce dok pretrazujes fajlove po disku? :D
Ne budi smesan. I koji to program radi iskljucivo na XP-u a ne radi na windowsu 2000? Bas me zanima da vidim to (ne racunaj tu one glupe StyleXP_etc programe).

Jel Windows 2000 manje memorijski zahtevan? Jeste. Da li ima manje servisa? Ima. Da li je brzi od XP-a? To je vec diskutabilno jer je stav subjektivan... ali za sporije masine, kao sto je ona sa vrha topika je 2k + SP4 bez pogovora. Ok, mozes ti da furas i XP na Celeronu 300a i da pricas kako ti je do j... i kako nisi iskljucio nijedan servis, a na reakciju strelice pri pomeranju misa ces da cekas 3 minuta. I to je za ljude zar ne?

A ako je tvoj najjaci razlog za instalaciju nekog sistema "prednost sto moze da izgleda i kao MAC OS ili kao Linux (???)" onda za tebe definitivno nije kompjuter....

Ne znam ja sta to ne radi od programa na win2k. Ako neki programi nisu hteli da rade na nekom OS to je bio XP! Od programa sa SB Live! 5.1 cd-a, pa do programa za moj Visioneer skener! Al ajde... to je bilo pre. Za win2k+sp4 imam samo reci hvale.
Pozdrav svima! :)

Ne sjecam se kada sam zadji put procitao vecu gomilu besmislene rasprave. Od preporuke sa argumentima za konkretan OS, sve se svelo na raspravu o izgledu menija, koji su najobicnija banalnost. Mislim da je pitanje previse kompleksno da bih ga ja potkrijepio nekim solidnim argumentima. Ali barem ne dozvolite sebi da raspravljate o glupostima. Ili izjava tipa meni je neki sistem zivahniji, sto je potpuno subjektivna stvar. Trebas da obavis neke konkretne testove u istim uslovima ili navedes neki konkretan casopisi sa rezultatima testova, misljenje nekog uglednog autora i sl. Ja ti preporucujem da ako imas solidan disk veceg kapaciteta, (veoma vazno za oba sistema je da imas brz i veliki HDD, da bi dodatno iskoristio i prednosti ntfs) instaliras i jedan i drugi OS zajedno na dvije particije i u uslovima svjeze instalacije pokrenes neke zahtjevnije aplikacije, kompresujes dvd, posmatras koriscenje sist.memorije i na osnovu ovakvih laksih amaterskih testova koliko toliko objektivno zakljucis koji ti vise odgovara. AKO nema ovdje neko ko moze argumentovano navesti prednosti jednog ili drugog sistema i lisiti nas sve muka citanja da li je nesto bolje zato sto je plavo ili sivo.

vip je napisao(la):
AKO nema ovdje neko ko moze argumentovano navesti prednosti jednog ili drugog sistema i lisiti nas sve muka citanja da li je nesto bolje zato sto je plavo ili sivo.
Osim plavo/sivih argumenata, drugih nema. Kako nesto radi na 2000, tako radi i na XP; po funkcionalnosti su isti (osim ako masina treba da radi kao server).

Nazad
Vrh Dno