Šta je novo?

Windows 2000 64 bitni extender ?

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Hoce li se gospoda is MS-a setiti korisnika Windows-a 2000 pa napraviti neki Extender za rad sa 64-bitnim aplikacijama ? Za ove nove AMD-64 procesore ? Meni ne pada na pamet da idem na XP platformu. Volim W2k i na njemu cu da ostanem pa makar pod emulacijom. Sve ove sarene fekalije (laxduke copyright) mi ne dolaze na racunar ni pod pretnjom puskom.

zasto da ne... predpostavljam da ce 64-bitni procesori naci verovatno siroku primeni na serverskom trzistu, ocekujem da, ako urade za win2k advanced server i server, to bude funkcionalno i na pro verziji

Miroslav je napisao(la):
zasto da ne... predpostavljam da ce 64-bitni procesori naci verovatno siroku primeni na serverskom trzistu, ocekujem da, ako urade za win2k advanced server i server, to bude funkcionalno i na pro verziji

Ja se iskreno nadam da si u pravu, apsolutno iskreno se nadam.

Pa ne vidim zasto ne bi bio. W2k daleko da je bajat OS i jos uvek je itekako upotrebljiv, a s obzirom da je izbacen SP3, izaci ce i ovo.

Crni je napisao(la):
Pa ne vidim zasto ne bi bio. W2k daleko da je bajat OS i jos uvek je itekako upotrebljiv, a s obzirom da je izbacen SP3, izaci ce i ovo.

Ali takodje kapiram da MS ne moze da proda XP kao serverski OS jer ljude koji koriste MS servere ne zanimaju sarene laze i fekalije. Pa onda lako moze da se desi da to MS ne zanima da napravi nego samo za XP.

miha\zero je napisao(la):
Ali takodje kapiram da MS ne moze da proda XP kao serverski OS jer ljude koji koriste MS servere ne zanimaju sarene laze i fekalije. Pa onda lako moze da se desi da to MS ne zanima da napravi nego samo za XP.
Pa nista nije nemoguce, jer od M$-a nas vise (skoro) nista ne moze iznenaditi, mada da budem iskren ne verujem da ce tako brzo dici ruke od 2000-ke.

miha\zero je napisao(la):
cekaj, cekaj, gde si ti video/procitao da MS gura XP kao serverski OS? to mi nije jasno zato sto to nikada nisu pokusavali, vec obrnuto, guraju Server i Advanced Server ko ludi! oni za poslovnu primenu i dalje guraju Win2k Pro. XP mu dojde kao User friendly, za kucnu upotrebu i eventualno kancelarijsku, kome je potrebno dosta mlatimudije

Pa ne bih se bas slozio, jer za tu mlatimediju guraju Home Edition, a Pro je za Business i mrezu, ali ono za Server i Advanced Server stoji - bilo je price da ce ih gurati sve dok ne izadje XP za server, ali kako stvari stoje verovatno od toga nece biti nista, nego ce se mozda Server varijanta pojaviti tek u Longhorn izvedbi.

Microsoft radi na .Net platformi kao ultimativnom resenju za "serverske potrebe"...Tu ce verovatno da po0kusa ono sto je na trzistu desktopa pokusao sa Windows XP, znaci ASP umesto PHP, IIS umesto SQL i sl. kao stp je IE umesto Netscape-a, Media Player umesto Real Player-a, Messenger umesto ICQ. Ne razumem se bas najbolje u serverske tehnologije, ali mi se cini da Windows.Net vec postoji valjda ili je u beta stadijumu...

Takodje ne trebaju nikakve 64-bitne extenzije za postojeci OS, vec je potreban 64-bitni OS...Windows XP, koliko ja znam, postoji u 64-bitnoj verziji tako da uz Hammer-a ce najbolje biti da se instalira to...ako podizete server, posto aplikacije napisane u 64-bita, a sluze za nas obicne korisnike (Winamp, DivX playeri itd...) ne postoje...

delimir je napisao(la):
Takodje ne trebaju nikakve 64-bitne extenzije za postojeci OS, vec je potreban 64-bitni OS...Windows XP, koliko ja znam, postoji u 64-bitnoj verziji tako da uz Hammer-a ce najbolje biti da se instalira to...ako podizete server, posto aplikacije napisane u 64-bita, a sluze za nas obicne korisnike (Winamp, DivX playeri itd...) ne postoje...

Pa ja to i pitam. Hoce li postojati extender koji ce omogucavati izvrsavanje 64 bitnog koda pod w2k. Znaci da startujem 64bitni WINAMP, DIVX kada ga naprave itd itd. Takodje sustina price je da necu da idem na 64bitni XP jer je XP kaka (eng. Poo, doodoo), vec zelim da ostanem na W2k koji mi izuzetno prija.

.NET server treba da zameni Win2K Server, mislim da je trenutno u Release Candidate 2 stadijumu, video sam i malo radio na RC1, dok je XP professional zamena za Win2K professional.
I ne vidim zasto toliki otpor prema XP-u. Kada se pobije sva sminka (meni je trebalo jedno nedelju dana) radi sasvim fino, skoro kao Win2K 😉

delimir je napisao(la):
sta ti je sad ovo, pa prvi je web server a drugi baza podataka

Takodje ne trebaju nikakve 64-bitne extenzije za postojeci OS, vec je potreban 64-bitni OS...
naravno, ali mislim da bi patch od nekih 200 mega zamenio ceo OS sa 64-bitnom varijantom. ne zaboravite da treba menjati samo izvrsni kod, a da windows ima gomilu gluposti u vidu nekih... gluposti koje ne treba menjati... sad sto mene muci, to su drajveri. verovatno ce morati da se prerade za svaku komponentu, e tu vec lezi posao

Dandy je napisao(la):
I ne vidim zasto toliki otpor prema XP-u. Kada se pobije sva sminka (meni je trebalo jedno nedelju dana) radi sasvim fino, skoro kao Win2K 😉

Mozda sto je kaka (DooDoo) neopevana. Nemam ja zivaca svakih 6 meseci da reinstaliram kompjuter jer mi se racunar uspori do nezamislivih razmera. U poslednjih 2 meseca sam reinstalirao jedno 16 racunara kojima je bio instaliran XP, jer je na pocetku radio nezamislivo brzo, a onda je masinu usporio na nivo puzenja.

Momci, valjda ste culi za koncept "novi proizvod"; MS mora da stimulise prodaju novih proizvoda, a destimulise prodaju starih. Zato ce sve nove izmene zadesiti XP ili najkasnije Longhorn. Uostalom, eto jos jednog lepog nacina da se korisnici nateraju da predju na nov nacin aktivacije softvera i svedu pod kontrolu. "Kome ne odgovara, neka koristi nesto drugo" princip.

Nazad
Vrh Dno