Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ja imam jedan problem. Juče sam prebacio disk iz MBR u GPT korišćenjem Easyus partition managera i sve je prošlo ok. Međutim kada u biosu isključim Legacy support bios ne vidi disk kao butabilan...kada vratim u legacy suport sve radi ok. Ima li neko neki savet osim naravno da sve ponovo instaliram...U biosu mi je upaljen Secure boot i UEFI firmware stoji da je upaljen...
Treba da konvertuješ Legacy BIOS u UEFI u Windows 10. Nakon toga promeniš u BIOS-u ploče u UEFI. Imaš uputstvo ovde:

Go to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced create DWORD 32bit value and call it "TaskbarSi" Set value to 0, 1 ili 2

Svi koji hoce da smanje taskbar mogu da pokrenu search (dole kod starta lupa) i kucaj REGEDIT, pratite gornju putanju i kada odradite restart racunara i to je to.

Malo igranja u batch-u, da se izabere:

Kod:
@echo off
color 1f
:MENU
title Taskbar velicina za Windows 11
cls
echo ------------------------------------------------------------
echo               Taskbar velicina za Windows 11 
echo.
echo                        [1] Mala
echo                        [2] Srednja
echo                        [3] Velika
echo.
echo ------------------------------------------------------------
choice /c 1230 /n /m "Izaberite broj za velicinu, ili pritisnite 0 za izlaz: "
if %errorlevel%==4 goto :EXIT
if %errorlevel%==3 goto :VELIKA
if %errorlevel%==2 goto :SREDNJA
if %errorlevel%==1 goto :MALA

:MALA
reg add "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced" /v TaskbarSi /t REG_DWORD /d 0 /f
taskkill /F /IM explorer.exe
start explorer.exe
goto :MENU

:SREDNJA
reg add "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced" /v TaskbarSi /t REG_DWORD /d 1 /f
start explorer.exe

:VELIKA
reg add "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced" /v TaskbarSi /t REG_DWORD /d 2 /f
start explorer.exe

:EXIT
exit

Sačuvajte kako želite, recimo:

Kod:
w11_taskbar.cmd

Kod:
w11_taskbar_velicina.cmd

Uz, naravno, uključen prikaz ekstenzija, inače ćete stalno pokretati kao TXT.

Probao sam, ali mala velicina je previse mala. srednja je previse velika...kada bi moglo da bude izmedju te dve, to bi bilo taman. :D

Agreed, Secure Boot je dobra stvar, specijalno ako više ljudi na istom kompu. Može dazsmeta poneka ali se lako menja.

Agreed, Secure Boot je dobra stvar, specijalno ako više ljudi na istom kompu. Može dazsmeta poneka ali se lako menja.
Lako je ako umeš. Ja prelistah ckoro ceo BIOS i ne umem da ga uključim na mojoj ploči. Na starim pločama bilo jednostavno, udješ u boot setting i jednostavno uključiš.

Možeš i da potražiš uputstvo na internetu, ili YT. MSI ploču imaš?

Da MSI, s tim što je moj BIOS potpuno drugačiji od ovog u primeru. Hvala u svakom slučaju.

Ako i nije egzaktno, slično je raspoređeno. Ako baš toliko ne znaš da se snađeš slikaj raspored.

Lol, još jedan tester:

1625230959953.png

CIni mi se da ovaj Win 11 koristi vise rama.. :)
Evo posle par dana, nekako mi se cini da vidim neko usporenje...tipa pritisnem ikonicu u taskbaru da maximizuje program i treba mu sekunda dve-pa onda maksimizuje, to se nije desavalo prva 2 dana...mislim da nije do animacija, nego je nesto drugo u pitanju...a mozda se i ja tripujem... :D

Bez 3rd party rjesenja.
CIni mi se da ovaj Win 11 koristi vise rama.. :)
Evo posle par dana, nekako mi se cini da vidim neko usporenje...tipa pritisnem ikonicu u taskbaru da maximizuje program i treba mu sekunda dve-pa onda maksimizuje, to se nije desavalo prva 2 dana...mislim da nije do animacija, nego je nesto drugo u pitanju...a mozda se i ja tripujem... :D
Znas sta je najgore od svega sto niko ali absolutno niko ne prica o ovom bagu da li je rijesen ili je jos prisutan.

Kod mene je pola dana i nešto isprobavanja igrica, stand by memorija oko 2GB do 3gb ((nešto se stalno menja) od 16GB total i 12GB available. Modified je daleko veća nego u W10 alit onije mnogo. oko320MB.
Available je Stand by + free i to je važno.

Ako i nije egzaktno, slično je raspoređeno. Ako baš toliko ne znaš da se snađeš slikaj raspored.
Evo slike. Help. Nalazio sam neki youtube tutorial ali čovek promeni 15 stvari i dva puta resetova računar, izuzetno brzo i nejasno da nisam stigao da povatam postupak. I sve to da bi se uključio secure boot???
Posle dosta čačkanja našao gde je secure boot, ali kad promenim na enable, dobijem upozorenje: "WARNING: CSM is loaded! Disable the CSM in Setup.
Šta sad?

Prilozi

• bios.jpg
    bios.jpg
    336.7 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Isto što i Google i Apple, ali je stvar u tome što za desktop OS to nije dobro, ne mislim ni da je nešto dobro za telefon. Druga stvar kad guraju TPM, guraće i automatsku enkripciju, a onda nećeš tek moći da se zezaš sa generičkim mail-om. Jer možeš da izgubiš pristup podacima. Ako nemaš internet ne možeš da instaliraš i koristiš PC itd. Sve u svemu loš pravac.

Edit: Isto što je Apple uradio sa Mac i T2 čipom, crkne ploča, odu podaci
To za obavezan pristup netu je definitivno katastrofalan korak. Mali druga tema: meni se diže kosa na glavi recimo kad vidim kako se ljudi kod uređivanja dokumenata (Word, Excel...) neki oslanjaju isključivo na ono s neta: preko Google Drive-a i OneDrive-a.😄

A za nalog, ne mora da bude ni generički, može da bude neki Vaš za tu svrhu, tipa [email protected], dok [email protected] koristim za sebe zapravo.

I pomaže ipak to povezivanje naloga sa uređajem, sad je mnogo lakše promeniti telefon baš zahvaljujući tome.

Ali je definitivno i problem što traže da neko na smart telefonu ima gmail, a što se završi time što matorcu neko mlađi stavi neki gmail za koji ovaj stariji ni ne zna. Za bezbednost, to je katastrofa... Za starija osoba bi imala zaštićenije podatke da je mogla bez tog naloga, ali dobro, i to je neka druga tema...

Kod mene je pola dana i nešto isprobavanja igrica, stand by memorija oko 2GB do 3gb ((nešto se stalno menja) od 16GB total i 12GB available. Modified je daleko veća nego u W10 alit onije mnogo. oko320MB.
Available je Stand by + free i to je važno.
Vjerovatno nisam bio jasan izvinjavam se.Problem nastaje kod windows 10 kad kesirana memorija POJEDE slobodnu memoriju a ne isprazni je.Kad se pojede sva slobodna memorija onda nastaje pad fps u igrama i mirkosjeckanje.Nekad primjetno nekad neprimjetno.Pa me je interesovalo da li to jos postoji u zadnjoj verziji 10-ke i 11-ice.

Evo slike. Help. Nalazio sam neki youtube tutorial ali čovek promeni 15 stvari i dva puta resetova računar, izuzetno brzo i nejasno da nisam stigao da povatam postupak. I sve to da bi se uključio secure boot???
Posle dosta čačkanja našao gde je secure boot, ali kad promenim na enable, dobijem upozorenje: "WARNING: CSM is loaded! Disable the CSM in Setup.
Šta sad?
To znači da treba ili da konvertuješ u GPT, ili da reinstaliraš kao GPT. Ako nisi siguran oko toga, a deluje da nisi, ne bih ti preporučivao da to radiš sam ukoliko ti je to glavni računar i imaš bitne stvari na njemu.

..

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    253.5 KB · Pregleda: 37
  • 12.jpg
    12.jpg
    252 KB · Pregleda: 34
To znači da treba ili da konvertuješ u GPT, ili da reinstaliraš kao GPT. Ako nisi siguran oko toga, a deluje da nisi, ne bih ti preporučivao da to radiš sam ukoliko ti je to glavni računar i imaš bitne stvari na njemu.
Da nisam siguran, nisam, u pravu si. Samo ne mogu da verujem da treba toliko posla oko uključivanja secure boot? Pa na starijim BIOS -ima je to išlo samo jednim klikom. Enable ili disable i gotovo. Da li to znači da windows 11 moram da instaliram na formatiran SSD a ne update?

Poslednja izmena:
Moras prvo CSM da isključiš da bi uključio Secure Boot.

Pa u BIOSu. 😂
Zezam se, potrazi, sigurno je tu negde opcija.

Našao gde je CMS, promenio ga u UEFI. Sada je prihvatilo Secure boot enable. Medjutim, nakon restarta samo vraćanje ponovo na BIOS, nema butovanja windowsa. U prevodu, mrka kapa.

MSI je izbacio spisak ploča za Intel i AMD koje podržavaju TMP 2.0 i Win 11, kao i kako se aktivira TMP u BIOS-u: https://videocardz.com/press-releas...e-motherboards-for-the-upcoming-windows-11-os
piše malo drugačije.
Footnotes

• This is NOT a Windows 11 compatible motherboard list, it simply means the motherboard BIOS supports TPM 2.0.
  • Visit Intel for more information about TPM 2.0 support for Intel chipsets.
  • Intel 6th/7th Gen and X-Series 9000/78xx processors are not on the list of Windows 11 compatible processors, as of 2021/07/01.
  • Ryzen 1000 series and Ryzen Threadripper 1000 series (Zen1) processors are not on the list of Windows 11 compatible processors, as of 2021/07/01. Visit Microsoft for more Windows 11 information.

Našao gde je CMS, promenio ga u UEFI. Sada je prihvatilo Secure boot enable. Medjutim, nakon restarta samo vraćanje ponovo na BIOS, nema butovanja windowsa. U prevodu, mrka kapa.
Treba da konvertuješ Legacy BIOS u UEFI u Windows 10. Nakon toga promeniš u BIOS-u ploče u UEFI. Imaš uputstvo ovde:

Ja sam konvertovao iz mbr u gpt ali posle biranja uefi without cms i secure boot vise nisam mogao da pokrenem konvertovanu windows particiju. Morao sam sve ispocetka da instaliram.
Cak sam primetio da i posle instaliranja novog windowsa, ako mi hard nije povezan na sata primary nego na secondary nece da butuje automatski nego moram iz biosa rucno da trazim efi64 fajl. Izgubio sam dva dana namestajuci sve ovo.

Kod mene je bio Legacy bios, MBR disk, Secure Boot iskljucen. Skinuo poslednji ISO, stavio na usb, usao u Bios, iskljucio CSM, ukljucio Secure boot, na početku instalacije konvertovao SSD iz MBR u GPT (shift+f10) i to je to, instalirao.

Nazad
Vrh Dno