Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Skinuo iso fajl sa novim 22000.51 buildom, i sada kad pokrenem upgrade iz windowsa prodje "Checking your pc" bez problema, tj. ne izbacuje da nije podrzan kao kod prvog builda, a nista nisam menjao u instalaciji.

Skinuo iso fajl sa novim 22000.51 buildom, i sada kad pokrenem upgrade iz windowsa prodje "Checking your pc" bez problema, tj. ne izbacuje da nije podrzan kao kod prvog builda, a nista nisam menjao u instalaciji.
Зато што су управо смањили захтеве за "preview build".

Go to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced create DWORD 32bit value and call it "TaskbarSi" Set value to 0, 1 ili 2

Svi koji hoce da smanje taskbar mogu da pokrenu search (dole kod starta lupa) i kucaj REGEDIT, pratite gornju putanju i kada odradite restart racunara i to je to.

Poslednja izmena od urednika:
Probao sam sad da smanjim...radi okej, ali kada se stavi 0, mnogo je sitno sve...nesto izmedju bi bilo taman... :)

Znam, ja sam kada sam video kako je sitno vratio na 1 ali dobro. Za sada manje vise sve radi i zadovoljan sam. Doduse neke su stvari toliko zakomplikovali da sam juce par sati trazio gde se nalazi System Restore da bih ga na kraju nasao u opciji Recovery.

Bice tu jos pno peglanja ali definitivno mi se svidja pa sam juce obrisao prehodnu instalaciju windows-a tako da sada nema nazad.

^^ da, to sam i ja video...samo neka ubace refresh u desni klik meni i mogu lagano da izbace show more options dugme. :)

Znam, ja sam kada sam video kako je sitno vratio na 1 ali dobro. Za sada manje vise sve radi i zadovoljan sam. Doduse neke su stvari toliko zakomplikovali da sam juce par sati trazio gde se nalazi System Restore da bih ga na kraju nasao u opciji Recovery.

Bice tu jos pno peglanja ali definitivno mi se svidja pa sam juce obrisao prehodnu instalaciju windows-a tako da sada nema nazad.
Ma da...za sada je skroz okej...meni sve sto treba, samo pritisnem win dugme na tastaturi, ukucam i izadje, evo za 2 sekunde sam nasao restore...to je jedina stvar zbog koje otvaram start... :D

Dok vi nadjete gde je refresh ja mogu 100 puta f5 da stisnem , to i nije strasno sto je izbaceno , da je izbaceno da ne moze f5 refresh onda bi bilo bezveze.

Ma da...to jeste, nego eto, ja sam navikao da pritisnem desni klik i refresh...jeste F5 tu, ali nije mi u misicnoj memoriji... :D

Videces za par dana kad naprave neku foru preko registry da ima refresh na desnom kliku , strpite se bice svega , ja jos nisam probaj taj novi 11 sto je pusten juce , videcu mozda cu ovih dana ali ako nema nesto zanimljivo ne znam da li da se cimam.

Biće sigurno i programa kao Winaero Tweker.

U sustini evo sta je drugacije u odnosu na Windows 10:
-drugaciji taskbar i start meni(malo visi taskbar, centrirane ikonice, koje mogu da imaju bedzeve za broj neprocitanih poruka, start nema livetiles)
-svuda oble ivice oko prozora
-stavljanje kursora na full screen dugme pored X daje opcije za snap-ovanje prozora
-novi file explorer(malo moderniji u odnosu na stari, mislim da Files aplikacija iz stora vise ide uz Win11)
-modernije ikonice
-novi store(malo moderiniji dizajn, ali baguje poprilicno, bar meni)
-redizajniran settings(isto sve modernije, nije lose za sad)
-redizajniran notification center i podesavanja za zvuk, wifi, itd u donjem desnom uglu
-novi zvuk

To je to, koliko ja vidim...nisam dobio Teams aplikaciju, koliko sam video, bice redizajna i Paint-a, Photos-a itd...verovatno ce vecinu ili sve sistemske aplikacije podmladiti, sredice neke bagove i to je to sto treba da ocekujemo.. :)

Skandal, refresh se nalazi u "more options" kada klikneš desni klik na desktopu. Sada je ko Linux, koji uopšte i nema tu opciju.
Nije samo refresh u pitanju. Ako se koriste neke druge mogućnosti, da se nešto spakuje uz pomoć 7zip-a uz mnogo bolju kompresiju, opet treba dva puta.

Kao što postoje dva Control Panel-a, tako i postoje dva RMB-a.

Poslednja izmena:

Windows 10 Technical Preview - Septembar 2014​

Windows 11 Insider Preview - Jun 2021

7 godina od prve verzije Windows 10.

Windows 10 prvu preview verziju su pustili na jesen 2014 a Windows 11 su se odlucili za leto , deluje da 11 hoce da zavrse do kraja najkasnije do proleca 2022 to je moje misljenje.

Kako pokrenuti Task Manager? Ne radi ctrl + shift + esc?

Navikao na shortcut?

A i lakse mi onda da ga stavim u taskbar i pinujem, nego to da radim.

Napravis sam precicu:

Untitled.png
U Shortcut key upises sta hoces , ja upisao CTRL + SHIFT + 1 primer.

Oko CPU ograničenja bez obzira na TPM (nema veze sa Spectre/Meltdown), delimično ima smisla njihova priča. A to je da ima veća cena za performanse kad je uključen memory integrity (HVCI). Dok od 8th gen Intela i Ryzen 2nd gen nema udara na performanse. Ono što bi bilo logičnije je da dozvole svima koji ispunjavaju uslove za HVCI da urade upgrade ako žele.
Ja sam uključio memory integrity na više laptopova, bez obzira na udar na performasne u nekim slučajevima. Pa ne vidim zašto ne bi mogli da rade na Win 11.

Because it makes use of Mode Based Execution Control, HVCI works better with Intel Kaby Lake or AMD Zen 2 CPUs and newer. Processors without MBEC will rely on an emulation of this feature, called Restricted User Mode, which has a bigger impact on performance.

(Mada u sopstvenom dokumentu navode 7th gen Intel)

Ja sam ranije otvarao sa ctrl+alt+del i tu kliknem na task manager.

Ovo je takođe veoma zanimljivo, spekuliše se po netu da će zahvaljujući ovome najverovatnije biti poprilično jednostavno omogućiti instalaciju na svim mašinama. Sve što je potrebno jeste da se uporede registry vrednosti sistema instaliranog na VM i sistema instaliranog na podržanom uređaju. Tačnije da se pronađe stavka u registry-u koja je zadužena za trigerovanje provere kompatibilnosti, koja je najverovatnije ugašena u VM.

Kao .reg:

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

Kao .cmd, tj. batch ili čisto kao komanda (u nekom slučaju su potrebna admin ovlašćenja, za čistu instalaciju preko SHIFT+F10, kojim pozivate CMD)

Kod:
reg add "HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig" /v "BypassTPMCheck" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig" /v "BypassSecureBootCheck" /t REG_DWORD /d "1" /f

Recimo, napravite "preskociti.cmd" i stavite na flešku u "sources":

JDilYue.png

Za kraj, hebli ih tableti. 2021. je, to niko ne kupuje. Ko da su opet pustili onog Win8 tipa da im kroji OS, umesto da su ga najurili kada je trebalo.
Slažem se, ne bi trebali da guraju svima nešto zato što je to dobro za tablete, a to je manjina korisnika. Ali ne treba zaboraviti da postoje 2u1 laptopovi, i da Microsoft svakako hoće da i za njih ima rešenje. I takvi laptopovi su i skuplji od proseka. Možda bi se i kod nas više viđali kod ljudi da nam je viši standard.

Štaviše, zašto su tableti prevaziđeni? Možda upravo zato što postoje raznorazne Lenovo Yoge, Surface-i, i slično. Ako je to zato što su telefoni postali dosta veliki, OK, ali nisu dovoljno veliki da bi čitao PDF s njega, recimo. Slažem se, i ja mislim da su tableti u solidnoj meri bezveze jer je to dodatni uređaj - zašto bi na laptop i telefon kupovao još i njega za po par sati ko zna kad, ali da bi taj argument funkcionisao, baš je potrebno da Windows lepo radi i kad ga koristiš na takav način.

No, najbolje bi bilo da nisu ukinuli tablet mod, pa da ostave desktop korisnike na miru, a da s tablet modom rade šta god žele.😒

Ne postoji mogućnost prebacivanja taskbara na vrh ekrana, ostavili su opciju start dugmeta, da li će biti u centru ili levo, ali nisu ostavili opciju stavljanja taskbara gore, levo ili desno, ostaje zakucan samo dole. Valjda će i to promeniti.

Kao .reg:

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

Kao .cmd, tj. batch ili čisto kao komanda (u nekom slučaju su potrebna admin ovlašćenja, za čistu instalaciju preko SHIFT+F10, kojim pozivate CMD)

Kod:
reg add "HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig" /v "BypassTPMCheck" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig" /v "BypassSecureBootCheck" /t REG_DWORD /d "1" /f

Recimo, napravite "preskociti.cmd" i stavite na flešku u "sources":

JDilYue.png
Alal vera majstore, deluje da će to biti rešenje za finalni build.

Ja nemam problem da prave windows i za tablete i za PC-jeve...jednostavno, ima sve vise i vise touchscreen laptopova, 2u1 uredjaja itd...za sada mi je ovaj win11 super...ima jos dosta da se radi na njemu, ali dobro, ima poboljsanja u odnosu na win10, naravno, ima i stvari koje nisu dobre ili stvari koje su izbacili i trebalo bi da vrate.
Voleo bih da vidim compact verziju taskbara, da bude malo nizi, da srede sve ove sitne bagove i da uniformisu sistem sto se dizajna tice i bice ovo super windows. :)

Nazad
Vrh Dno