Šta je novo?

Windows 10 Whea uncorrectable error

Gaston

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Acer laptop, došao bez OSa. Greška se pojavi odmah pri kopiranju fajlova (na 7 ili 8%), BSoD sa tekstom u nazivu teme, bez koda greške.
Tražio po netu odgovore, svi pominju OC kao uzrok ili loše drajvere, a po neko i problem sa hardverom. Pošto je laptop u pitanju, od OCa
nema ništa. Drajvere ne mogu ni da instaliram pošto pukne pre no što se uopšte i instalira OS. Što se problema sa hardverom tiče: Linux
instaliram bez problema! Radi i cvrkuće. Što će reći da je ispravan hardverski (probao Mint, jedino njega imam pri ruci, a mrzelo me da
skidam neku drugu verziju). Ali desetka neće. Skinuo sam sa MS sajta ISO, i to je jedna od preporuka, isto. Sa mojim originalnim, pucanje.
Windows 7 ne prepoznaje čipset i traži drajvere kojih nema (a ne mogu da vidim HWID pa da mu poturim nešto zato što...), jer laptop
zvanično ne podržava ništa osim 10ke.

Model je Aspire E 15 575G-5763. i5-7200U, 4GB, nVidia 940MX uz integrušu, tera diska. MemTest radio nekoliko sati dok ga nisam prekinuo,
sve OK.

Neko je obrisao EFI particiju dok je radio prvu instalaciju, ali to i nije bitno, pošto i Legacy radi.

Jel imao neko ovakav problem? Imate li ideju šta bih još mogao da probam?

Acer laptop, došao bez OSa. Greška se pojavi odmah pri kopiranju fajlova (na 7 ili 8%), BSoD sa tekstom u nazivu teme, bez koda greške.
Tražio po netu odgovore, svi pominju OC kao uzrok ili loše drajvere, a po neko i problem sa hardverom. Pošto je laptop u pitanju, od OCa
nema ništa. Drajvere ne mogu ni da instaliram pošto pukne pre no što se uopšte i instalira OS. Što se problema sa hardverom tiče: Linux
instaliram bez problema! Radi i cvrkuće. Što će reći da je ispravan hardverski (probao Mint, jedino njega imam pri ruci, a mrzelo me da
skidam neku drugu verziju). Ali desetka neće. Skinuo sam sa MS sajta ISO, i to je jedna od preporuka, isto. Sa mojim originalnim, pucanje.
Windows 7 ne prepoznaje čipset i traži drajvere kojih nema (a ne mogu da vidim HWID pa da mu poturim nešto zato što...), jer laptop
zvanično ne podržava ništa osim 10ke.

Model je Aspire E 15 575G-5763. i5-7200U, 4GB, nVidia 940MX uz integrušu, tera diska. MemTest radio nekoliko sati dok ga nisam prekinuo,
sve OK.

Neko je obrisao EFI particiju dok je radio prvu instalaciju, ali to i nije bitno, pošto i Legacy radi.

Jel imao neko ovakav problem? Imate li ideju šta bih još mogao da probam?

Da li ti je u biosu iskljucen secure boot?U kom modu je bios postavljen UEFi ili Legacy?

Da li ti je u biosu iskljucen secure boot?U kom modu je bios postavljen UEFi ili Legacy?

Secure boot isključen, BIOS setovan na Legacy. Kako nema EFI particije, setovanje na UEFI vrati poruku No bootable device i tu stane.

Secure boot isključen, BIOS setovan na Legacy. Kako nema EFI particije, setovanje na UEFI vrati poruku No bootable device i tu stane.

Ok,normalno je da vraca tu poruku zato sto nisi napravio efi boot fleske.

Postoje win 7 drajveri za taj cipset.Mozes ih skinuti preko intel driver asistenta,a njega mozes preuzeti sa intelovog sajta.Ostale drajvere za graficku karticu sa nvidia-inog sajta,za zvuk sa realtekovog sajta itd.
U koliko imas problem sa instalacijom win 7,mogu da ti dam link sa ugradjenim drajverima za usb3.0,ahci drajverima...
Mozes takodje da probas i win 8.1.

Ok,normalno je da vraca tu poruku zato sto nisi napravio efi boot fleske.

Postoje win 7 drajveri za taj cipset.Mozes ih skinuti preko intel driver asistenta,a njega mozes preuzeti sa intelovog sajta.Ostale drajvere za graficku karticu sa nvidia-inog sajta,za zvuk sa realtekovog sajta itd.
U koliko imas problem sa instalacijom win 7,mogu da ti dam link sa ugradjenim drajverima za usb3.0,ahci drajverima...
Mozes takodje da probas i win 8.1.

Baci mi liink, ne bilo ti zapoveđeno, da ne jurim svaki posebno. CPU je Kaby Lake, ako je to bitno uopšte. Rekao bih da nije, pošto Linux radi.
Na par mesta na netu sam našao info da je ovakva greška povezana i sa faličnim procesorom.

I sa osmicom se isto ponaša, probao samo zaboravio da napišem u prvom postu.

Interesantno je što se taj bug prvi put i pojavio na verziji 8, a evo ga sad i na W10. Šta rade ovi manijaci iz Redmonda...

Napravi UEFI instalaciju.

Apsolutno nema potrebe.

Uvek UEFI instalacija ukoliko računar podržava.

To je tvoje mišljenje, moje je totalno suprotno. Manje potencijalnih problema.
A i nema baš nikakve veze sa onim što njega muči.

@Gaston
Ne moraš W7 (ili ostale) drajvere da tražiš na sajtu proizvođača laptopa, potraži ih po sajtovima proizvođača komponenti.
Intel drajveri (čipset, primarna grafika u CPU-u) na Intel sajtu, grafika NV - Nv sajt, zvučna Realtek...itd... naćićeš uvek najsvežije.
Zvaničnu podršku za w7 su makli sa mnogih support sajtova, namerno na "preporuku" M$-a, jelte.
Osim toga, retko kada se dešava da neki ima poebne drajvere za neki deo, kao što ih Dell ima za svojen kombo WiFi/BT kartice. Za ono što eventualno nedostaje pogledaš sa nekog drugog (starijeg) modela notebooka istog, čak i drugog brenda.
Za detekciju HWID-a - AIDA64, ne moraju da budu podignuti drajveri.
Probaj da podigneš sistem sa butabilnog fleša pa da vidiš kako se tamo ponaša. Topla preporuka - Sergej Strelec. Ima dosta korisnih alata na njemu.
Ako "Intel® Graphics Driver [15.45] ipak ne proradi kod tebe, onda uzmi dobru 8-cu.

P.S. Postoji mogućnost da iako Mint radi na prvi pogled OK, bude problema sa nekom komponentom pod Winom. Naajčešće grafika. Nadajmo se da to kod tebe ipak nije problem.

Poslednja izmena:
To je tvoje mišljenje, moje je totalno suprotno. Manje potencijalnih problema.
A i nema baš nikakve veze sa onim što njega muči.

@Gaston
Ne moraš W7 drajvere da tražiš na sajtu proizvođača laptopa, potraži ih po sajtovima proizvođača komponenti.
Intel drajveri na Intel sajtu, grafika NV - Nv sajt, zvučna Realtek...itd... naćićeš uvek najsvežije.
Osim toga, retko kada se dešava da neki ima poebne drajvere za neki deo, kao što ih Dell ima za svojen kombo WiFi/BT kartice. Za ono što eventualno nedostaje pogledaš sa nekog drugog (starijeg) modela notebooka istog, čak i drugog brenda.

Sve ja to znam :) I dao sam mu drv za čipset i grafiku, samo da krene instalaciju. Ali jok! Hoće sve. Zato sam se i javio. Nikako da ukapiram šta ga ubija, zašto ne da desetki da uopšte počne sa instalacijom. Da ponovim, puca na samom početku kopiranja fajlova na disk. I ne krene sa instalacijom, samo pukne. I ista se stvar dešava i sa osmicom. Sedmica
krene normalno, ali onda traži drajvere i to sve. No, Saša012 mi je poslao link, skinuo fajlove, pa ću kad dođem kući da probam i tu varijantu. Ako prođe, odradiću instalaciju desetke iz sedmice. Da vidim kako će da se ponaša tad. Zbog toga što Linux radi, mislim da devojka nema pravo na reklamaciju (vlasnica laptopa je ćerkina drugarica), jer hardver je def. ispravan. Radio sam pod Mintom ceo dan i nikakvih problema nema.

USB 3 je čest problem. Moraš da ih slipstrimuješ u ISO.
Zato ti i kažem, probaj SStrelec poslednje izdanje, taj je baziran na W10PE.

USB 3 je čest problem. Moraš da ih slipstrimuješ u ISO.
Zato ti i kažem, probaj SStrelec poslednje izdanje, taj je baziran na W10PE.

To je vec odradjeno u instalaciji za win 7 za koju sam mu dao link.

Onda ostaje čipset i primarna grafika (u CPU-u). Poslednji kompatibilni su 15.45.

Onda ostaje čipset i primarna grafika (u CPU-u). Poslednji kompatibilni su 15.45.

I na kraju ostaje da ja dođem kući i uradim sve. A onda ću da javim šta sam uradio. Valjaće nekom.

Ostao sam dužan informaciju. Uspeo da instaliram W10. I opet random pucanje. Iz očaja opalim disable Nvidia grafike i radi. Do tog trenutka sam bio zakačen kablom na ruter.
Sav srećan otkačim kabl, zakačim se bežično i odmah BSoD. Disable i wifi adaptera, radi. Eto, kome treba dobar laptop, koji radi samo sa integrisanom grafikom i preko kabla, preporučujem Acer iz sve snage. Ide on u servis ipak. Hvala svima na pomoći.

Znači, nažalost, bio sam u pravu...
U P.S. u postu 11

Nazad
Vrh Dno