pozdrav svima, u vezi GPT/UEFI vs MBR/BIOS i Windows 10 imam jedno pitanje
Skoro sam imao priliku da skeniram hard disk, koji definitivno ima ostecene sektore a to su pokazali programi Hard Disk Sentinel i HDDScan , odradio sam "repar" celog harda program je nasao i odstranio ostecenje sektore na dva mesta.
Ponovo sam podigao sistem Windows 10 - MBR/BIOS , program Hard Disk Sentinel i dalje pokazuje 96% helt (to je normalno) skenirao sam ponovo hard i nije nalazio vise ostecene sektore (znaci repar je uspeo).
U drugom pokusaju podigao sam Windows 10 - GPT/UEFI i zamislite sta sam dobio kao rezultat, Hard Disk Sentinel vidi ispravan hard 100%, kod skeniranja isto ne prijavljuje ostecene sektore (to je ok).
Ako znamo da Linux radi na GPT/UEFI i da na tom operativnom sistemu korisnici nemaju pojima sta znaci osteceni sektor, da li ce se to sada desavati i sa Windows 10 - UEFI-jem?
Da li bi neko znao ovo malo bolje da objasni ???
Citao sam da GPT/UEFI ima taj neki nacin rada da preskace ili ignorise ostecene sektore, dok je MBR/BIOS stariji i to nema - ali mi to u praksi i dalje nije jasni.
Razmisljam samo ako je GPT/UEFI malo sporiji a ne pokazuje kada imam eventualni problem sa hard diskom, to je meni problem ili jos gore ako mi automatski odseca deo po deo ostecenog hard diska pa izgubim neke vazne podatke, to je bas bas problem.
Meni bi u ovom slucaju MBR/BIOS bio vise ok - ili bar sigurniji - sporiji ok ali sigurniji - bas zbog ovih tacnih informacija o ispravnosti hard diska, naravno sve u cilju zastite podataka (mislim da vaznu arhivu slika i videa).