Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Greska! Ako firma moze da zaradi jos novca sa svojim proizvodom, naravno da ce ga zaraditi. Ideja da MS ne prodaje trecim licima, jer ima druge prihode je u fundamentalnoj suprotnosti sa filozofijom i praksom liberalnog, korporativnog kapitalizma. Da podsetimo, M$ nije humanitarna organizacije, vec korporacija kao i sve druge. To su stvari koje su takve, hteli vi to da ih prihvatite ili ne, verujete u njih i slicno.

Da, tu si u pravu. Ali M$ i Apple takođe žele zatvorene sisteme, i realno nemaju mnogo interesa da prodaju podatke trećim licima. Između ostalog i zbog toga što se niko sa strane ne oslanja (u većoj meri) na njihove servise. Tj. treća lica imaju interes da plate podatke korisnika koji koriste Chrome, Google Maps, Facebook... dok verovatno nikoga osim M$-a ne zanima šta rade korisnici Edge-a ili Bing mapa. Svakako ne toliko da bi (debelo) platio za tu informaciju. S druge strane, Apple je zaista verovatno najzatvorenija IT firma i očigledno im bitnije da tako i ostane, tj. žele da drže i nož i pogaču. A istovremeno mogu da prodaju priču da su više privacy friendly.

Zapravo, neprodavanje podataka će nekim kompanijama doneti možda i više profita. Nisu bezveze računari, telefoni, servisi... orijentisani ka privatnosti (Purism, Blackphone, Tresorit, NordVPN...) toliko skuplji od "besplatnih" ili jeftinih rešenja. Tako da u nekim situacijama kompanija možda i ima interes da ne prodaje privatne podatke korisnika ne bi li generisala veći profit.

Poslednja izmena:
Ali niko ne kaze da Google, Apple i FB ne valjaju nase podatke zainteresovanim kupcima, niko! Rade to itekako. Svi su zainteresovani za sve! U svetu gde je informacija roba, uvek moze postojati zainteresovana strana. Zato nema nebitnih informacija, nema malih stvari. Sve je bitno i svi su povezani. Ono sto je stvar za brigu je upotreba u nezakonite svrhe, kako od strane drzavnih i paradrzavnih struktura, tako i od strane komercijalnih lica.

Poslednja izmena:
"Microsoft prikuplja ne samo imena, adrese, telefonske brojeve, podatke o starosti i polu, već takođe registruje i gde se nalazi računar, sve sadržaje na Internetu koje je korisnik pregledao, informacije o osobi sa kojom je korisnik u kontaktu i pojmove koje je otkucao u pretrazi. Korisnici digitalnih uređaja su postali roba koja se plasira na tržište." Ovo je saopstila nemacka centrala za zastitu potrosaca nakon testiranja win 10.

Za mene je ovo klasicna spijunaza.
A odgovor MS-a je: "da nema razloga za brigu jer su svi podatci kriptovani".:smash: ha, ha

To se odnosi na slučaj kada si logovan preko MS naloga i koristiš Edge i MS programe.

Znamo da svi odlično sarađuju sa troslovnim agencijama, o tome ne treba ni raspravljati.

Mislim da je veoma jasno šta koja firma radi, i ne znam zašto ih stavljate u isti koš.

Google i FB su ogromne firme za prodaju reklama, lični podaci su zlatna koka, zato malo ili ništa plaćamo njihove usluge.

Apple je fokusiran na visoke marže, poverenje kupaca je svetinja, i samim tim loše bi bilo da prodaju i prikupljaju lične podatke.

Microsoft je nešto hibridno trenutno, jer ulaze u vode reklama agresivnije, a i dalje zavise od poverenja i rade tranziciju na pretplatnički softver.
Veoma lako može da se desi da počnu da koriste sve podatke u te svrhe, što mislim da bi bilo loše za Microsoft, ali im to ne bi bio prvi put da pucaju sebi u noge.

Pričate o apple-u, a sv njihove kamere automatski dodeljuje specijalne tagove golišavim selfijima :D

Mislim da je veoma jasno šta koja firma radi, i ne znam zašto ih stavljate u isti koš.

Google i FB su ogromne firme za prodaju reklama, lični podaci su zlatna koka, zato malo ili ništa plaćamo njihove usluge.

Apple je fokusiran na visoke marže, poverenje kupaca je svetinja, i samim tim loše bi bilo da prodaju i prikupljaju lične podatke.

Microsoft je nešto hibridno trenutno, jer ulaze u vode reklama agresivnije, a i dalje zavise od poverenja i rade tranziciju na pretplatnički softver.
Veoma lako može da se desi da počnu da koriste sve podatke u te svrhe, što mislim da bi bilo loše za Microsoft, ali im to ne bi bio prvi put da pucaju sebi u noge.

Nismo ih mi stavili u isti kos, to je priroda liberal-korporativnog kapitalizma. One ne mogu biti nesto drugo od onoga sto je njihova priroda. Nisi ni ti kornjaca sa Galapagosa vec si covek.
Epl fokusiran na poverenje potrosaca!?? Svit bejbi Dzizus!
M$ je do sada pucao sebi u obe ruke i noge, ostalo je jos da puca sebi u glavu, sto nije daleko obzirom na W10 fijasko.

Ne znam zašto pričaš tako o kapitalizmu, kao da postoji išta drugo što funkcioniše.
Vidiš ovako, fokusiraš se na deo tržišta koji ti donosi pare i koji nije popunjen. Apple dominira u segmentu nije korisnik roba, nego je njemu prodajemo.

Pa u pravu je. Npr. u Kini ne funkcioniše Google, Facebook, Uber, većina VPN servisa... MS i Apple su strogo kontrolisane (sve podatke koje ne šalješ njima, šalješ kineskoj Vladi), autorska prava su slovo na papiru... To što imaš nekoliko velikih kompanija i visoku tehnologiju, ne znači da je sistem dobar. Npr. ja ako moram da biram između USA, ruskog ili kineskog vlasničkog softvera/servisa, uvek biram američki (npr. Onedrive vs Yandex disk vs Baidu cloud)

@Marti
Apple se zapravo bolje kotira od Google-a i MS-a po pitanju privatnosti. I vrlo verovatno je bolja opcija. Problem je što nijedno od njih nije dobra opcija, ako je nekome privatnost bitna. Ono, Apple deli "samo" informaciju da si u kupatilu, a Google i šta si tamo radio. A nije da ne znamo šta ljudi rade u kupatilu.

I ponovo na temu. Ko ne veruje MS-u ima samo jednu opciju - da ne koristi MS proizvode i servise. Postoji alternativa. Malo je skuplja (plaća se ili vremenom ili novcem ili znanjem), ali je moguća

Poslednja izmena:
U Kini deo koji pravi pare je taj kapitalizam, oni su hibridan sistem, bez kapitalističkog dela bili bi jad i čemer, kao što su i bili dok nisu to uradili.

Čisto da ne budete iznenađeni, opet.

Microsoft forces Win10 1709 upgrades on PCs set to restrict telemetry

Howls of pain from Win10 1607 and 1703 users who were forced to upgrade to Windows 10 Fall Creators Update today. No advanced warning. This is the third time some Win10 customers have been pushed onto Win10 1709.

Put another way, if this analysis is correct: if you’ve set your machine to send the minimum amount of telemetry to Microsoft, you’re going to get upgraded.

Moreover, this forced upgrade doesn’t go through Windows Update. It happens even if you’ve turned the Windows Update service off.

The upgrade to the latest Windows 10 version is being delivered in two ways now: The usual one through Windows Update, which I suppose respects deferral settings/policies; and one through Update Assistant, which may not comply with deferral settings/policies.

I kao šlag na tortu:

For Windows Update for Business policies to be honored, the Diagnostic Data level of the device must be set to 1 (Basic) or higher. If it is set to 0 (Security), Windows Update for Business policies will have no effect.

Vrlo striktno, samo ako je podešeno na Security, odnosno vrednost 0.

Moreover, this forced upgrade doesn’t go through Windows Update. It happens even if you’ve turned the Windows Update service off. Per @abbodi86:

The upgrade to the latest Windows 10 version is being delivered in two ways now: The usual one through Windows Update, which I suppose respects deferral settings/policies; and one through Update Assistant, which may not comply with deferral settings/policies.

A kakve su ovo priče? Update Assistent moraš da skineš i jedino služi da instalira najnoviju verziju.
Koliko god da su zabavne ove horor priče, mnogo ignorišu činjenice.
''Never let the facts get in the way of a good story.''

Kako smara sa nudjenjem izbora def app, koji xy puta izaberes sa sve stikliranjem da ostane ta i ta app kao default i on opet posle izvesnog vremena izbaci prozorce sa app listingom gde su naravno izlistane i MS app... To mi se desava na 3 masine...

A kakve su ovo priče? Update Assistent moraš da skineš i jedino služi da instalira najnoviju verziju.
Koliko god da su zabavne ove horor priče, mnogo ignorišu činjenice.
''Never let the facts get in the way of a good story.''

Zbilja moraš da budeš dostojna zamena banovanih vuka i dekija?

Reč je o zakrpi KB4023814.

Poslednja izmena:
da li ste uspeli i kako da izbegnete apdejt ****nog windowsa? meni se jednom u 24h restartuje zbog ****nog apdejta. drzim ga ovako kao sto je na slici, ali opet nekako skida apdejt

Prilozi

• Snimak ekrana (1).png
    Snimak ekrana (1).png
    619.1 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Obrisi Upgrade Assistant(ako se moze obrisati).

Mnogo je bitnije kako si to podesio ovde:

wu.jpg

Meni je vec bila frka, ali update, ovako podesen, pravi minimalne probleme. Plus je generalno to meni deaktivirano sve, updatujem sam uz pomocu WUMT-a.

Poslednja izmena:
Uzimam laptop bez OSa, jel postoji free win10 ili treba da trazim neki ''zaleceni'' na netu, jel moze na pp info ako ne sme ovde ili link za besplatan?

Ma skini ga sajta Microsofta, pa ga zaleci :D

Čisto da dopunim post slikovito, ako Vam se dogodi, da znate o čemu se radi:

biXq6g8.jpg

Kad smo tu, i dalje radi besplatan GenuineTicket.xml.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno