Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Android je AOSP. Android kakav imamo na telefonima je AOSP + Google servisi + proprietary drajveri i softver. Prvo je FOSS, druga dva su proprietary resenja i zato nisu deo AOSP.

Edit: U teoriji, telefon koji koristi otvoreni hardver kao i open source store i servise je opet Android telefon. Nema veze sto nema Google bloatware-a i Qualcomm/Exynos drajvera cega vec. To nisu stavke koje definisu Android OS ali jesu integralni deo Android ekosistema.

Poslednja izmena:
U praksi nisu jer je je Android trademark koji Google određuje ko može da koristi i kako.

Fucka mi se za trejdmark. Neka MS pusti Windows 10 bez store, njihovih servisa i drajvera ja sam prezadovoljan. Nek se zove kako god nebitno je, sve dok vrti aplikacije za Windows.

Аааааа.... не може! Па шта оћеш ти? Да кријеш нешто? Не верујеш у наше самоуправно друштво? Си ти шпијун неки !?

Android može bilo ko da stavi na bilo kakav hardware. Ako pri tome želi i Google servise onda mora da ispuni neke zahteve. bez Google servisa možeš slobodno da ga koristiš, pa čak i da proizvodiš uređaje i da ih prodaješ.
Međutim, činjenica je da se uređaji bez Google servisa slabo prodaju.
Mene lično, Microsoft servisi ne zanimaju. Ne koristim ništa osim OS i Visual Studija. Ukoliko ne mogu da na jednostavan i lak način uklonim Cortanu, Store i ostale gluposti koje su ubacili u OS, onda nema razloga da koristim takav kobajagi OS.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

@Sass Drake:
I, šta bih dobio time... da mi se desi ista stvar, samo malo kasnije... kada komp već bude u trafo stanici u nekoj nedođiji, pa da se onda slikam. Nisu svi računari na svetu u kancelarijama i da služe za internet i zezanje. Nije taj računar pod mojim stalnim nadzorom pa da mogu da svaki dan pratim kada će update, MS će mnogima napraviti velike glavobolje.
Ovako sam saznao na vreme, a biću spreman i na računarima u firmi kada krene W10 LTSB update na 1607. Napominjem da mi na W10 1511 SQL 2008 R2 radi već godinu dana na nekoliko računara bez problema i sada su naprasno u 1607 rešili da ga unište.

Danas mi nesto bilo premetilo konekciju jedva sam naso kako da to ispravim posle 4-5 sati trazenja po netu preko mobilnog najgori OS ikad!!!

@Sass Drake:
I, šta bih dobio time... da mi se desi ista stvar, samo malo kasnije... kada komp već bude u trafo stanici u nekoj nedođiji, pa da se onda slikam. Nisu svi računari na svetu u kancelarijama i da služe za internet i zezanje. Nije taj računar pod mojim stalnim nadzorom pa da mogu da svaki dan pratim kada će update, MS će mnogima napraviti velike glavobolje.
Ovako sam saznao na vreme, a biću spreman i na računarima u firmi kada krene W10 LTSB update na 1607. Napominjem da mi na W10 1511 SQL 2008 R2 radi već godinu dana na nekoliko računara bez problema i sada su naprasno u 1607 rešili da ga unište.

Dobio bi manju šansu da će se takve stvari desiti tokom apgrejda plus što imaš stabilniji OS nego kad je na CB. 2015 LTSB ti ne gine. Ako je moguće, obavijesti nas da li je upgrade na 2016 LTSB sa 2015 LTSB uništio SQL 2008 R2.

Fucka mi se za trejdmark. Neka MS pusti Windows 10 bez store, njihovih servisa i drajvera ja sam prezadovoljan. Nek se zove kako god nebitno je, sve dok vrti aplikacije za Windows.
Pa to onda ne bi bila 10ka.
Kakve to servise i drajvere pominješ ?

Ars je mnogo bolje napisao tekst, verovatno zato što je stvarno tech sajt.
Između ostalog je da reši problem gušenja update sistema kad krene da skida stotine individualnih zakrpa, i da eliminiše milion kombinacija instaliranih i neinstaliranih zakpra što pravi probleme da se ustanovi šta u kojoj kombinaciji pravi problem.

A Forbes je buhahahaha...

Форбс је неозбиљан извор. Немају појма о бизнису.
Напиши им писмо мало да их упутиш.

Pa to onda ne bi bila 10ka.
Kakve to servise i drajvere pominješ ?

Ekvivalente Google servisa u Windowsu 10. Win Store, One Drive, telemetrija, eksplorer, edge itd. Drajvere, pa sve proprietary drajvere koji stizu uz Win. Neka bude open source kao sto je AOSP. Mnogima nista nece znaciti jer ne radi out of the box ali ce nekima znaciti puno. Za drajvere cemo se snaci, a servisi nam ne trebaju.

Posto je Dark pomenuo AOSP, eto to bi bio Win10 ekvivalent.

I u čemu bi bila poenta toga realno? Napravio bi se isti haos koji je u Linuxu i njegovom detetu Android-u.

@Sass Drake:

Tjah, znači, teraju i dalje po istom - gledajući ovu temu unazad i spoznajući šta se u stvari desilo, mislio sam da se eto, meni desilo da instalacija prvog većeg upgrade rasturi instalirane programe i da će kasniji upgrade proces biti ispeglaniji, kad ono trt. Godinu dana kasnije njima upgrade i dalje ubija savršeno funkcionalan sistem. Da nije sada i SQL Server 2008 među aplikacijama koje više ne podržavaju pošto to beše glavni problem kad je meni ubiVen Cisco VPN? :d

Edit . jedini iole pristojan način da se, koliko toliko izvuku iz ovog pakla je ili da omoguće aktivaciju Pro licenci na LTSB instalacijama ili da stave kao opciju i LTSB kanal za upgrades u Pro licencu pored CBB jer ovako stvarno nema smisla zazati se svakih par meseci sa reinstalacijom/repair-om sistema i zagledanjem svako malo kad će koji upgrade da izađe i šta će da uništi.

Poslednja izmena:
@mickeyrs
Ne samo SQL 2008, nego i 2012. Ali W10 1511 je dozvoljavao instalaciju i ni jedan regularan update ga nije obrisao, a 1607 ga je ubio bez pitanja i obaveštenja. Na moju žalost aplikacija koja mi je važna nije kompatibilna sa SQL 2014 tako da ću na 1511 morati da instaliram neki od programa za blokiranje WU, a ubuduće da insistiram da se za računare koje isporučujemo sa tim softverom kupuje W7 ili W8.1, dok taj softver ne uspemo da izbacimo iz upotrebe.

@Sass Drake
Cenim da će i LTSB 1607 uraditi isto... tako da trenutno razmišljam šta mi je činiti na mom računaru na kome moram da sačuvam SQL2008 kako znam i umem, a silom prilika sam osuđen na W10

Naravno, na ovako ozbiljan problem w10 fanovi nemaju odgovor, ali su zato veći strucnjaci od forbsa. Sto si osudjen na w10? Ako je sluzbena masina vidi da ti vrate 7/8.1? Ako bas mora 10ka, probaj da napraviš virtuelnu mašinu sa w7/w8.1 i na njoj da pokrenes sql.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Wild Boy
Da si pažljivo čitao šta sam napisao, video bi da je 1511 prilikom instalacije SQL 2008 uredno prijavio da SQL nije podržan, ali da već više od godinu dana radi na nekoliko računara u firmi bez ikakvih problema, kao i da SQL 2008 ne mogu da upgrade-ujem jer aplikacija koju koristimo ne podržava noviji SQL. Problem je jer je instalacija W10 1607 nasilno i bez ikakvog obaveštenja uništila SQL Server 2008, nije ga čak ni odinstalirala kako treba, ostali su repovi na sve strane. Vrlo dobro znam da je na W10 zvanično podržan samo SQL Server 2014.

@stopke
osuđen sam na W10 zbog MAPS-a, tako da najkasnije godinu dana od objave najnovije verzije Win i Office-a moramo da pređemo na tu verziju. Zbog toga su nam je pre 2 godine M$ i advokatska kancelarija koja ih ovde zastupa, zajedno sa inspekcijom pretili ogromnom kaznom. Da je RS pravna država sada bi mi njih mogli da tužimo zbog nasilnog uništavanja sistema :p

Ja i dalje ne mogu da verujem da se opravdava nasilno uklanjanje programa koji nije više podržan i to od strane automatike koju ne možeš da sprečiš, već samo odložiš max nekoliko meseci. Užas. Mogu da ga dokumentuju još 100 puta i mi svako jutro da čitamo, ne menja činjenicu da je to katastrofa.

Osim toga, onoliki članak o problemima sa instalacijom SQL na raznim verzijama Windowsa... pa kao da su najgori neprijatelji autori, a ne ista firma.

Sent from my E6683 using Tapatalk

@Wild Boy
Da si pažljivo čitao šta sam napisao, video bi da je 1511 prilikom instalacije SQL 2008 uredno prijavio da SQL nije podržan, ali da već više od godinu dana radi na nekoliko računara u firmi bez ikakvih problema, kao i da SQL 2008 ne mogu da upgrade-ujem jer aplikacija koju koristimo ne podržava noviji SQL. Problem je jer je instalacija W10 1607 nasilno i bez ikakvog obaveštenja uništila SQL Server 2008, nije ga čak ni odinstalirala kako treba, ostali su repovi na sve strane. Vrlo dobro znam da je na W10 zvanično podržan samo SQL Server 2014.

@stopke
osuđen sam na W10 zbog MAPS-a, tako da najkasnije godinu dana od objave najnovije verzije Win i Office-a moramo da pređemo na tu verziju. Zbog toga su nam je pre 2 godine M$ i advokatska kancelarija koja ih ovde zastupa, zajedno sa inspekcijom pretili ogromnom kaznom. Da je RS pravna država sada bi mi njih mogli da tužimo zbog nasilnog uništavanja sistema :p
Pravi se lud, jasno si sve napisao.
Maps kao aplikacija za mape ili je to nešto drugo?
Jedino ti preostaje virtuelna masina :)

Ne, MAPS = microsoft action pack subscription, plaćamo godišnju pretplatu i imamo određenu količinu Microsoft softvera na raspolaganju.
Da, kad bi direktori bili srećni da iskeširaju za VMware Workstation, a i onda treba kupiti još jedan W7 :p
Blokiraću windows update, a u međuvremenu ću pokušati da nađem i izmenim sql query-je u tom našem softveru čiji je razvoj prestao pre par godina. Sreća u nesreći je što sam taj 1607 update uradio na računaru koji sam spremao za jednog klijenta, jer da nisam sada otkrio uskoro bi mi uleteo W10 LTSB 1607 update redovnim putem i u firmi bi mi uništio sistem koji radi pre nego što bih stigao da reagujem.

Pretpostavio sam da je nesto drugo. Imas i besplatan vmware player, mozda i on moze da ti zavrsi posao. :(
Ili jednostavno iscimaj sefove da kupe 1 w7 licencu.

Poslednja izmena:
Pretpostavio sam da je nesto drugo. Imas i besplatan vmware player, mozda i on moze da ti zavrsi posao. :(
Ili jednostavno iscimaj sefove da kupe 1 w7 licencu.

VMware Workstation Player je besplatan za kućnu upotrebu. Za komercijalnu moraš platiti, doduše manju svotu novca od punokrvnog Workstationa.

@Jera
Za upgrade na Enterprise 2016 LTSB ti treba ISO fajl, ne može preko WU i WSUS. Bilo bi korisno ako bi uspio da istestiraš šta će se desiti sa SQL serverom nakon nadogradnje. Nadam se da imaš u firmi administratora koji je zadužen za to.

Poslednja izmena:
@Wild Boy
Uklonjen ti je verovatno samo deo SQL instalacije koji se odnosi na sam SQL Server. Uz server dolazi jos gomila drugih alata, a inace mogao si da pustis i repair. Na osnovu cega tvrdis da aplikacija ne podrzava noviji SQL, na osnovu toga sto pise negde u "requirements" ili na osnovu toga sto ste probali pa utvrdili da to ne funkcionise? Kod mene jedan deo firme koristi poseban ERP koji je razvijan na SQL 2008, a normalno radi na SQL 2014. Problem uglavnom nastaje kada razvijas bazu na visoj verziji pa prebacujes na nizu. I eto vidis da si ti taj koji ne cita pazljivo jer nije podrzan samo SQL 2014 na Win 10.

Kriv je Sass Drake i ostali korisnici i developeri neznalice! Microsoft je nepogrešiv, windows 10 je zakon! Jedna jednostavna komanda repair resava sve probleme!

Poslednja izmena:
@Wild Boy:
svi SQL Server fajlovi su OBRISANI, osim shortcut-ova i stavki u add/remove programs. Repair mi nije uspeo zbog toga. Aplikacija ne radi na novijim SQL Serverima jer neki query nisu kompatibilni, to je aplikacija koju je firma u kojoj radim razvijala do pre par godina, naravno da sam probao i da ne radi. Stvar je u tome što aplikacija ima stotine raznih query-ja i treba uraditi detaljno testiranje svih kako bi se pronašli oni koji ne rade. Ja u životu nisam doživeo da neki softver ili OS bez ikakvog obaveštenja i pitanja obriše drugu aplikaciju, to radi samo malware!

Форбс је неозбиљан извор. Немају појма о бизнису.
Напиши им писмо мало да их упутиш.

Forbs je jedna velika reklama najobicnija... sluzi za PR i link building i mozda po koja genuine vest. Kada istrazis malo autore shvatis o cemu govorim. Eno, ako hoces objavicu ti ja na engadget.com tekst recimo, tamo se lako postane autor, dok za forbes treba $$, ali moze isto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno