Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Mislim da je ovo prava tema da postavim pitanje.
Na masini iz potpisa, uradio sam clean install WIN 10. Dakle, SSD potpuno prazan izbrisane sve particije, tokom instalacije WIN sam kreira GPT particiju. Skinuo sam juce ISO fajl sa Microsoftovog sajta, kreirao butabilni flash I instalirao WIN 10 pro koji sam imao i pre toga. Ovo sam radio jer je klinac posecujuci razne sajtove nakupio virusa, pa onda brisao raznim programima sto je imalo za posledicu sporiji rad sistema, Edge I Mozzila nisu vise mogli da rade isl. OK, odlucim ja I uradim clean install. Sistem se podigne i odmah krene da trazi drajver za graficku. Kako ga instalira, slika se prebaci u najvisu rezoluciju i ceo racunar se smrzne. Ne reaguje apsolutno ni na sta. Cak ni kada ga resetujem na dugme nece da podigne sistem sa SSD-a. Nakon par ovakvih pokusaja, jednostavno sam, cim podigne sistem izvukao mrezni kabl i sve lepo radi (u nekoj nizoj rezoluciji, bez drajvera za displej). Zatim sam na drugom racunaru skinuo najnoviji AMD driver za moju karticu (koji je bio instaliran i pre cele ove operacije) I instalirao ga u offline modu. Kako se instalira driver racunar blokira i ne mogu mu nista. Sad prakticno na njemu ne mogu da koristim internet jer cim ga konektujem on u roku od par minuta instalra display driver I blokira se.
Kako ovo da resim? Ima li ko neko slicno iskustvo i predlog kako se problem resava?
Hvala svima za savete, bas mi pravi problem, a nemam pojma sta da radim.....

Poslednja izmena:
A da ti prvo na drugom kompu isprobaš tu AMD karticu? To bih ja prvo uradio.
Postoji mala šansa da je možda matična ili SSD, ali ja za sad pikiram na karticu.
Drugo, imaš da skineš Windows update blocker koji radi to što mu ime kaže. Probaj pa vidi.

Sent from mTalk

I meni deluje kao da je do GPU, klasika je da radi sa basic Windows i da pukne sa zvaničnim.

napokon se neko pametan setio da napise koliko % je skinuto ili instalirano prilikom apdejta a ne da gledam u pasulj kao do sad.
odradjena 10ka na lapu sa i7-7500u i m.2 diskom. instalirao sam prvobitno 7icu ali nisam mogao da se mlatim jer nije hteo da prodje drajver ni za integrisanu a ni za dedicated grafiku.
ostavio sam 10ku namerno po defaultu da vidim sta ce da uradi pa ako pocne da pravi haos ustrojicu je vec poznatim alatima...

Poslednja izmena:
A da ti prvo na drugom kompu isprobaš tu AMD karticu? To bih ja prvo uradio.
Postoji mala šansa da je možda matična ili SSD, ali ja za sad pikiram na karticu.
Drugo, imaš da skineš Windows update blocker koji radi to što mu ime kaže. Probaj pa vidi.

Sent from mTalk
I meni deluje kao da je do GPU, klasika je da radi sa basic Windows i da pukne sa zvaničnim.

Ok, dakle da proverim, pre svega, ispravnost kartice a onda i drugih komponenti, po potrebi.
Hvala, odoh da jurim majstora.....

Sent from my WP using mTalk

Windows 10 home, kada pokusam da raspakujem exe file, nestane, nema ga nigde. Odblokiran je zip file u properties, ali i dalje ne mogu da raspakujem?

Kako da napravim exception? Fabricki uz win idu defender i mcafee, nisam nista dodatno instalirao.

Zanima me nesto oko driver-a za sledece,

1)
Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C1]
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E26&SUBSYS_124D1043&REV_04
DeviceInstanceId: PCI\VEN_8086&DEV_1E26&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&E8
2)
Intel Panther Point-M PCH - SATA AHCI Controller [C1]
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E03&SUBSYS_124D1043&REV_04
DeviceInstanceId: PCI\VEN_8086&DEV_1E03&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&FA
3)
Intel Panther Point PCH - SMBus Controller [C1]
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E22&SUBSYS_124D1043&REV_04
DeviceInstanceId: PCI\VEN_8086&DEV_1E22&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&FB

da li driver-i idu u sklopu chipset-a ili uz windows ili ih ima posebno da se skinu?
Radi se o laptopu, ako mozete da mi pomognete, da li ih ima ovde

Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C1] -----------------

[General Information]
Device Name: Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C1]
Original Device Name: Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C1]
Device Class: USB EHCI Controller
Revision ID: 4
Bus Number: 0
Device Number: 29
Function Number: 0
PCI Latency Timer: 0
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E26&SUBSYS_124D1043&REV_04
[System Resources]
Interrupt Line: IRQ23
Interrupt Pin: INTA#
Memory Base Address 0 F7A17000
[Features]
Bus Mastering: Enabled
Running At 66 MHz: Not Capable
Fast Back-to-Back Transactions: Capable
USB Version Supported: 2.0
[Driver Information]
Driver Manufacturer: Intel
Driver Description: Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E26
Driver Provider: Microsoft
Driver Version: 10.0.14393.0
Driver Date: 21-Jun-2006
DeviceInstanceId PCI\VEN_8086&DEV_1E26&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&E8

**********************************************************************************************************************

Intel Panther Point-M PCH - SATA AHCI Controller [C1] ---------------------

[General Information]
Device Name: Intel Panther Point-M PCH - SATA AHCI Controller [C1]
Original Device Name: Intel Panther Point-M PCH - SATA AHCI Controller [C1]
Device Class: SATA AHCI Controller
Device Number: 31
Function Number: 2
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E03&SUBSYS_124D1043&REV_04
[System Resources]
Interrupt Line: N/A
Interrupt Pin: INTB#
I/O Base Address 0 F0B0
I/O Base Address 1 F0A0
I/O Base Address 2 F090
I/O Base Address 3 F080
I/O Base Address 4 F060
Memory Base Address 5 F7A16000
[Features]
Bus Mastering: Enabled
Running At 66 MHz: Capable
[SATA Host Controller]
Interface Speed Supported: Gen3 6.0 Gbps
Number Of Ports: 6
External SATA Support: Not Capable
Aggressive Link Power Management: Capable
Staggered Spin-up: Not Capable
Mechanical Presence Switch: Not Capable
Command Queue Acceleration: Capable
64-bit Addressing: Capable
AHCI Status: Enabled
AHCI Version: 1.30
Ports Implemented: 0, 2
[SATA Port#0]
Port Status: Device Present, Phy communication not established
Current Interface Speed: Gen3 6.0 Gbps
External SATA Port: Not Capable
Hot Plug: Not Capable
Device Type: SATA
[SATA Port#2]
Port Status: Device Present, Phy communication not established
Current Interface Speed: Gen1 1.5 Gbps
External SATA Port: Not Capable
Hot Plug: Not Capable
Device Type: SATA
[Driver Information]
Driver Manufacturer: Standard SATA AHCI Controller
Driver Description: Standard SATA AHCI Controller
Driver Provider: Microsoft
Driver Version: 10.0.14393.0
Driver Date: 21-Jun-2006
DeviceInstanceId PCI\VEN_8086&DEV_1E03&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&FA

***********************************************************************************************************

Intel Panther Point PCH - SMBus Controller [C1] ---------------------------

[General Information]
Device Name: Intel Panther Point PCH - SMBus Controller [C1]
Original Device Name: Intel Panther Point PCH - SMBus Controller [C1]
Device Class: SMBus (System Management Bus)
Device Number: 31
Function Number: 3
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_1E22&SUBSYS_124D1043&REV_04
[System Resources]
Interrupt Line: IRQ18
Interrupt Pin: INTC#
Memory Base Address 0 F7A15000
I/O Base Address 4 F040
[Features]
Bus Mastering: Disabled
Running At 66 MHz: Not Capable
[Driver Information]
Driver Manufacturer: Synaptics
Driver Description: Synaptics SMBus Driver
Driver Provider: Synaptics
Driver Version: 19.0.19.1
Driver Date: 05-Aug-2015
DeviceInstanceId PCI\VEN_8086&DEV_1E22&SUBSYS_124D1043&REV_04\3&11583659&0&FB

Kada hocu da pustim neki video izlazi mi poruka sledece sadrzine "the file name is too long", slicna poruka izlazi isto kada hocu da taj file prebacim negde, kako da resim ovo?

^ radio sam ovo Captur.PNG i ovo Capture1.PNG i opet imam problem, nesto ceo da pokrene nesto nece, a sve to se javlja kako sam instalirao Windows 10 2016 LTSB Evaluation.

Da li neko koristi ovaj win ili je upucen vezano za njega, nesto bih pitao?

I ja sam skinuo ISO sa Microsoftovog sajta, instalirao i kao sve je ok. Ali :)

1. Prilikom instalacije, pita me za serijski broj, ja kazem nemam, on nastavi instalaciju i na kraju pise da je windows aktiviran. Nigde nema ono 30 dana trial ili sl.
2. Iako sam prilikom instalacije stavio da nemam sifru, odn. da se odmah ubaci na desktop, sada se pojavljuje lock screen gde moram da pritisnem strelicu (kod praznog mesta za password) da bi dosao do desktopa.

Stavi password pa onda namesti da ga ne traži pri startu ili posle sleep/hybernation.

Imaš netplwiz ukucaj u search boxu i u njemu možeš da postaviš za automatski login.

Bio sam insider međutim dolazi mi poruka your windows will expire bla bla bla... Neka pomoć?

Meni se pojavljivalo na laptopu 10 dana, ali Win8, besplatan studentski key, i upravo si me podsetio da mi sinoc ništa nije pisalo kad sam ga uključio. Samo od sebe prestalo. Win7, isto besplatan studentski, ne znam ni sam koliko godina već, nikada nikakav problem a bio je na nekoliko različitih PCa instaliran.

Sad sam primetio da mi u Comp infu pise (pored imana kompkutera) kuiku (ili nesto slicno), tak da je to u pitanju neki malware ili sl i definitivno on ******* komp.
Krecem sve ispocetka :)

Poslednja izmena od urednika:
@nesa07...
Jeste najjednostavnije al ajd da pitam.. si probao da skratis nazive foldera i fajlova..??

@nesa07...
Jeste najjednostavnije al ajd da pitam.. si probao da skratis nazive foldera i fajlova..??

Naravno, od toga sam prvo i posao ali ne da mi rename, The file name is too long i tacka. ovako mi se nesto odavno nije desavalo, radi se o verziji
win ltsb.PNG, ako moze na pp kako do aktivacije, ona aktivacija koju sam imao za win 10 pro, ovde izgleda ne vazi.

Poslednja izmena:
Ne može se aktivirati Evaluation, to je izdanje koje ima određeno vreme trajanja.

Znaci dzaba sam ga instalirao.
Evo 1,2,4 nece da otvori niti da uradi rename sile.PNG.
Ime nije predugo, da li je neka zabrana ove verzije ili nesto drugo.

Nije stvar (toliko) u imenu fajla, već u dužini znakova cele putanje do željenog fajla.

Inače, postoji regularan LTSB, Evaluation verzije su uvek probne verzije.

Nije stvar (toliko) u imenu fajla, već u dužini znakova cele putanje do željenog fajla.

jeste malo zavuceno, ali dok sam bio na win 10 pro nije smetalo a sada smeta, sta bih trebao da uradim?

Inače, postoji regularan LTSB, Evaluation verzije su uvek probne verzije.

Regularno sam skinu sa MS site-a, stoji da je aktiviran 11111.PNG, da li ce ovamo da odbrojava ne znam.

jeste malo zavuceno, ali dok sam bio na win 10 pro nije smetalo a sada smeta, sta bih trebao da uradim?

Skrati putanju za svaki slučaj.

Tipa, stavi sve u novi folder C:\123\

pa probaj.

Regularno sam skinu

Otkriću ti tajnu:

Regularni LTSB se ne može regularno skinuti. :D

To je namerno tako, jer tu nema WaaS, što je skraćeno od Windows as a Service, mada zadnja reč se može promeniti u Surprise. :D

Poslednja izmena:
skini odavde

jasam ga barem bez problema "aktivirao" skoro na jednom kompu za probu. mada sam ubrzo posle toga maknuo 10-ku sa te masine ali verujem da ne bi bilo problema sa aktivatorom (kmspicy).

Poslednja izmena:
Vrh Dno