Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Treba eventualno sačekati novi stabilni build koji je ovog meseca, i nakon toga ne vidim ni jedan razlog protiv.
Ovo je tipično za svaku novu verziju, gde se kuka, kuka, a za godinu dana većina foruma će biti na istoj.

@Rock86
Je l' tebi ranije u Windows10 pucao NVidia drajver od Vibera?
Da li si sredio problem?

Poslednja izmena:
@Rock86
Je l' tebi ranije u Windows10 pucao NVidia drajver od Vibera?
Da li si sredio problem?

Uvek mi je na Windows-u 10 pucao Nvidia drajver dok koristim Viber. Problem je i dalje prisutan...

Na Windows-u 8.1 nisam imao taj problem.

Jel i tebi puca drajver dok koristiš Viber?

Jel i tebi puca drajver dok koristiš Viber?
Isti slučaj... Ne puca uvek, ali se dogodi kada imam kontakt preko Vibera, ili se vratim iz sleep moda da pukne, pa se odmah sam obnovi...
Vidim da si postavljao pitanja i na 3dguru forumu...
Sad sam instalirao ovaj novi nvidia driver, današnji, pa da vidimo, ali ovaj problem definitivno generiše desktop Viber.

Isti slučaj... Ne puca uvek, ali se dogodi kada imam kontakt preko Vibera, ili se vratim iz sleep moda da pukne, pa se odmah sam obnovi...
Vidim da si postavljao pitanja i na 3dguru forumu...
Sad sam instalirao ovaj novi nvidia driver, današnji, pa da vidimo, ali ovaj problem definitivno generiše desktop Viber.

Pisao sam na Guru 3D forumu, 5 puta sam slao Nvidiji detaljan report, a u kontaktu sam opet sa Viber podrskom. Prosle nedelje sam poslao Viber poddrsci crash logove, screenshot-ove...trazili su mi cak da napravim i video snimak sto sam uradio i poslao...

Dakle, imamo identican problem. Pukao mi je pre par sati i sa danasnjim drajverom...

Da li je poslednji stabilni build 10250 praktično finalna verzija "desetke", kojoj kroz ažurranje stiže još samo po neka sitnica -- ili je (umereno) daleko od završetka?

Neko je napisao da tek 2016-e možemo da očekujemo stabilni Win10. Ako je tako, sem radoznalosti, čemu stavljati Win10, a ne, recimo, provereni Win7?

Da, želim "desetku" da stavim na novi komp, no što više ovde čitam, to sve više otpor u meni raste. :S:
Suska se da je 10560 sledeci build.

Može li koja preporuka za odakle skinuti Windows 10 Enterprise 2015 LTSB N? (poželjno neki (naj)noviji build ali može i inidijalni.

Još jednom o problemu jezika.
Naime kada u settingsPogledajte prilog 175982 podesiš da ti je engleski jezik windowsa, a pride dodaš i srpski zbog tastature,
e onda ti je i prvoimenovani jezik na tastaturi engleski. Znači moraš peške da ga menjaš od dva ponuđena.
Međutim kada u Control Panelu pomeriš da ti srpski bude na prvom mestu, e onda se nakon sledećeg odjavljivanja ponovo vrati srpski jezik kao jezik Windowsa a ne english.
Isto biva i ako nedaj bože remove english , e onda će ti sigurno jezik tastature biti samo srpski, ali će i Windows biti samo na srpskom.:wall:
Pogledajte prilog 175983
Ja stvarno ne znam kako to da rešim.
Ovo je da čovek poludi:mad::mad::mad:
U Windows 8.1 takav problem nije postojao.
Naprosto izabereš jezik tastature koji hoćeš, i on ti uvek ostaje tu dok god ti to hoćeš, a Windows je na engleskom.
Ovde naprosto ne mogu da izađem iz ovog začaranog kola.

Pitanje za dobronamerne stručnjake.

Kako da zadržim samo srpski jezik tastature, a da mi windows display language bude engleski?

Citiram samog sebe iz posta od prvog dana instaliranja Windows 10, jer mi se ponovo od pre neki dan javlja problem da ne mogu da odvojim jezik prikaza Windowsa i jezik tastature.
Ne znam šta se to desilo pre neki dan, verovatno je bio nekakav update, ali sada kad postavim srpski kao default, onda je i Windows na srpskom i tastatura, ako postavim ENG, kao jezik prikaza Windowsa, onda je i tastatura engleska, pa moram peške da svičujem sa ENG na SRP.

Ne znam možda nekome zvuči glupo, ali ja sam navikao na Windows koji je na engleskom, jer ove "prevode" i nazive na srskom ne mogu da prihvatim nikako.
Power dugme ne mogu da prihvatim kao Napajanje, Paint kao Bojanka, Settings kao Postavka (bar da je "Podešavanje") i tako u beskraj.

151008124646631523.jpg

Treba eventualno sačekati novi stabilni build koji je ovog meseca, i nakon toga ne vidim ni jedan razlog protiv.
Ovo je tipično za svaku novu verziju, gde se kuka, kuka, a za godinu dana većina foruma će biti na istoj.

Ne vredi, buraz. Sa W10, stalno se nesto ceka.
I tako cekajuci, zora me zatekla.

Do sada je bilo da se iznaci nov O.S, a zatim se ceka skoro fodina do prvog Service Packa.
Sada, svaki dan izlazi neki deo service packa.

Za onog kome W7/8.1 na desktop masini radi kako treba, ne vidim razloga za prelazak ma W10.
Jeste poprilican hype oko istog, za sada ipak ne zelim svakodnevne glavobolje ..

Citiram samog sebe iz posta od prvog dana instaliranja Windows 10, jer mi se ponovo od pre neki dan javlja problem da ne mogu da odvojim jezik prikaza Windowsa i jezik tastature.

Ne znam šta se to desilo pre neki dan, verovatno je bio nekakav update, ali sada kad postavim srpski kao default, onda je i Windows na srpskom i tastatura, ako postavim ENG, kao jezik prikaza Windowsa, onda je i tastatura engleska, pa moram peške da svičujem sa ENG na SRP.

Ne znam možda nekome zvuči glupo, ali ja sam navikao na Windows koji je na engleskom, jer ove "prevode" i nazive na srskom ne mogu da prihvatim nikako.

Power dugme ne mogu da prihvatim kao Napajanje, Paint kao Bojanka, Settings kao Postavka (bar da je "Podešavanje") i tako u beskraj.

151008124646631523.jpg

Ja sam podesio da mi win bude na srpskom ali tastaura na eng zbog qwerty tastaure. A to sam podesio u kontrol panelu u tabu gde su jezici gde možeš da razdvojiš da win bude na jednom jeziku a tastatura na drugom.

Do sada je bilo da se iznaci nov O.S, a zatim se ceka skoro fodina do prvog Service Packa.

Za onog kome W7/8.1 na desktop masini radi kako treba, ne vidim razloga za prelazak ma W10.
Jeste poprilican hype oko istog, za sada ipak ne zelim svakodnevne glavobolje ..
Uvek je izlazio deo service pack-a na par dana, nedelja. Service pack je ništa drugo nego kolekcija zakrpa koje su izašle do tog trenutka. A onda ljudi neće auto update, nego čekaju service pack, jer bolje je u međuvremenu koristi nezakrpljen sistem.

Može slobodno da se instalira sada, biće poneki bug, kao i na svakom sistemu.

Neki ovo uopšte ne kontaju, nemoj se truditi. Nema tu pomoći.

Verovatno će trebati neki "8 service pack", da promeniš title bar boju.

Nek uživaju u belini. Ionako će zima, pa će to biti u trendu.

Poslednja izmena:
Stvar ukusa. Meni ništa ne baguje i puca osim jedne igre sa Store-a (verovatno je do igre jer je pucala i na 8.1) tako da ću da nastavim da ga koristim.
Ovaj update/upgrade model mu dođe kao kod veb brauzera, umesto da sačekaju i da se nakupi dovoljno novina za sledeću verzuju oni stalno izbacuju nove verzije i novine implementiraju u više faza. Sreća samo da Win 10 neće da menja ovaj glavni broj inače bismo da 2020. imali Win 50.

Ukusa?

Kako se toga nisu setili kad su pravili Windows 95?

A kako si opisao stvar, da su se ovoga setili kod Windows-a 95, ovo bi po takvom rezonovanju, trebao biti XP. I to jedva.

Prosto mi je neverovatno da ne postoji apsolutno nikakva doza kritike.

Poslednja izmena:
A to sam podesio u kontrol panelu u tabu gde su jezici gde možeš da razdvojiš da win bude na jednom jeziku a tastatura na drugom.

Molim te kaži mi gde u CP da podesim.

151008114702174430.jpg

Ako podesim kao na ovoj slici srpski make primary, opet će Windows biti na srpskom, a to me izluđuje.
Dok radim ja ne mogu da razmišljam kako je neki genijalac preveo ili nazvao Remote Desktop Connection i još mnogo toga.

Ako neko ume i hoće neka mi objasni korak po korak,
jer očigledno ja to ne umem.

Unapred hvala svakom entuzijasti.

151008114702174430.jpg

Ako podesim kao na ovoj slici srpski make primary, opet će Windows biti na srpskom, a to me izluđuje.
Dok radim ja ne mogu da razmišljam kako je neki genijalac preveo ili nazvao Remote Desktop Connection i još mnogo toga.

Ajde namesti ovako kao što je kod mene.Pa javi:
tastatura.png

151008114702174430.jpg

Control panel>Clock,Language and region>Language

Odeš na Andvanced settings nalazi se na levoj strani i tu možeš da podesiš jezik tastaure da ti bude različi.

Poslednja izmena:
Provalio sam kako u CP podesiti jezik prikaza Windowsa, a tastaturu različitom jeziku.

15100812234020496.jpg

Drugari, imam jedno zanimljivo pitanje.

Na ovom hardu imam Win7 (legalan). Želim da odradim upgrade na Win 10. Taj običan HDD bi zamenio za nov SSD. Ako rešim da instaliram clean Win 10, da li će da mi važi ključ Win 7, ili po instalaciji Win 10 se dobija novi ključ ?

Ne skrinovao sam kad sam već odradio save.
Trebalo je da pomogne možda još nekom bratu u nevolji.

Ono, kao podesiš kao što stoji na slici i pritisneš "Save"

Eto rešen problem, nego sam ja mislio da si našao opciju,ali da ne možeš da sačuvaš podešavanja.

Drugari, imam jedno zanimljivo pitanje.

Na ovom hardu imam Win7 (legalan). Želim da odradim upgrade na Win 10. Taj običan HDD bi zamenio za nov SSD. Ako rešim da instaliram clean Win 10, da li će da mi važi ključ Win 7, ili po instalaciji Win 10 se dobija novi ključ ?

Na clean install treba sam da se aktivira, a unos ključa preskočiš. Pošto je isti računar u pitanju.

Vrh Dno