Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

@pelezinho90 Samo clean install i opet preskocis sve.

E ok,hvala...mislio sam da ima neke veze to sto sam pri ponovnom podizanju osmice kucao product key kad je trazio. Verovatno se nakon prvog upgrade 10ka vezala za plocu i to je sad za stalno? Jel treba da cekam onu ikonicu za upgrade da mi se ponovo pojavi na 8ci ili mogu nezavisno od nje da uradim clean install?

G41 chipset, ATI HD3650 GPU, win10 posle poslednjeg update-a brljavi.... radi ceo dan OK, prvo su odbili svi programi da rade pa se posle restarta sve se povratilo, scandisk nasao greske na obe particije???

Radio 20h, i danas ne radi start dugme ni settings, posle restarta crn ekran, jos jedan restart sve se vratilo na normalu... najgore sto nema nikakvih pametnih log-va sta zeza, nema ni jedan BSOD, memorija i HDD testirani i bez problema, zakljucak nesto zestoko ne valja, na kompu dve igra, skype i avast

Poslednja izmena:
Pozdrav, imam problem sa windows 10 enterprise x64, kada uključim laptop sistem se normalno podigne i uđe u windows, ali mi je ekran crn (ne vidim ništa na ekranu, kao da nije uključen). Moram svaki put da restartujem sistem na power dugme i tek onda uđem u windows (tj. uključi se ekran).

Laptop je Acer Aspire E1-510 i ranije sam na njemu imao windows 8.1 x64, nikada mi se nije dešavao ovaj problem koji imam pri startovanju desetke.

Poslednja izmena:
G41 chipset, ATI HD3650 GPU, win10 posle poslednjeg update-a brljavi.... radi ceo dan OK, prvo su odbili svi programi da rade pa se posle restarta sve se povratilo, scandisk nasao greske na obe particije???

Radio 20h, i danas ne radi start dugme ni settings, posle restarta crn ekran, jos jedan restart sve se vratilo na normalu... najgore sto nema nikakvih pametnih log-va sta zeza, nema ni jedan BSOD, memorija i HDD testirani i bez problema, zakljucak nesto zestoko ne valja, na kompu dve igra, skype i avast
W10 je jos uvek beta, bez obzira sta MS tvrdi. Avast se duboko integriše u sistem i vrv nije dovoljno testiran sa novim updateom w10. Skloni AV, ostavi defender pa vidi kako ce da radi. Nije smak sveta ako par dana zivis bez AV.

Ja sam nedelju dana u apsolutnoj stabilnosti sistema, apsolutno nijedan problem, da mi je iskreno bilo dosadno. I sasvim sigurno će po Marfiju uskoro da se javi neki.

W10 je jos uvek beta, bez obzira sta MS tvrdi. Avast se duboko integriše u sistem i vrv nije dovoljno testiran sa novim updateom w10. Skloni AV, ostavi defender pa vidi kako ce da radi. Nije smak sveta ako par dana zivis bez AV.
Po tvojoj teorije windows 10 bice za uvek beta :D

Th1 je zavrsen , nema govora o beti , sada samo zakrpe izlaze svakih par dana.

Th2 jeste beta ali ni on 2016 nece biti beta , korisnici 10240 ce dobiti th2 finalni build besplatan upgrade nadam se sledece godine.

Ja sam nedelju dana u apsolutnoj stabilnosti sistema, apsolutno nijedan problem, da mi je iskreno bilo dosadno. I sasvim sigurno će po Marfiju uskoro da se javi neki.

Evo nisi ni izgovorio javljam se ja. Kao da si mi prizvao problem.

Ne desava mi se ovo samo sa ovim programom. Medjutim ovde se jedino desava svako 15ak sekundi. Ne znam do cega bi mogao biti problem jer je obicna tema, obican program, sve obicno. I opet se ovako desava ovo. Jednostavno sve se izdeformisalo. Zaboravih, da napomenem da se ovo najcesce desava kada saltam sa prozora na prozor ili kad minimizram, debagujem i slicno. Znaci kad god nesto radim, ne bas tako. Medjutim, ne moze se trpiti.

rsqZ1i5.png

Poslednja izmena:
Dopuna mog prethodnog posta.

Probao sam da startujem windows kada je laptop na bateriji i ušao sam iz prve... Izgleda je moj problem vezan za ac adapter, ima li neko ideju kako to da rešim?

Po tvojoj teorije windows 10 bice za uvek beta :D

Windows je oduvek bio beta do prvog ozbiljnijeg service packa. Sada sa W10 nece biti SP, ali ce neki zadovoljavajuci nivo stabilnosti steci za 6-9 meseci. To sto nekima radi nije dokaz da je zavrsen. Jos uvek ima korisnika sa nekim cudnim problemima koje nisu imali na prethodnoj veriji OS-a.

Obzirom da mi racunar treba za rad i nisam voljan da u sred projekta menjam bilo sta, W10 ce sacekati do daljnjeg.

Mozda glupo pitanje ali ali ne mogu da procitam 10242 posta. Jel se moze uraditi update sa nelagalne sedmice na legalnu desetku ? Znam da sam negde to procitao ali mi je totalno nelogicno ? Jel neko pokusao ?

Primetio sam da mi mail aplikacija ne prikazuje slike u porukam. Na to nisam obraćao pažnju jer sam mislio da je to nešto do podešavanja i sl, međutim ne mogu nigde da nađem opciju da mi se učitavaju slike u mail porukama. Da li neko zna kako da rešim ovaj problem?

Evo kako to izgleda:

http://prntscr.com/88v88u

Windows je oduvek bio beta do prvog ozbiljnijeg service packa. Sada sa W10 nece biti SP, ali ce neki zadovoljavajuci nivo stabilnosti steci za 6-9 meseci. To sto nekima radi nije dokaz da je zavrsen. Jos uvek ima korisnika sa nekim cudnim problemima koje nisu imali na prethodnoj veriji OS-a.

Obzirom da mi racunar treba za rad i nisam voljan da u sred projekta menjam bilo sta, W10 ce sacekati do daljnjeg.
Desetka je stabilna sve vreme od izlaska na svim računarima na kojima sam stavio. Bilo je par sitnih, ali iritantnih problema i to je sve. Sistem se nije ni jednom srušio.

Ova tema je teska smejurija zbog nekih zaelota... po meni je statistika problema sa win10 porazavajuca... inace imam win10 na mom novom kompu i radi "ok", sa tim da opet ima masa starijih aplikacija koje baguju... do sada je stanje ocaj, acronis disk direktor najnoviji 12.xx brlja, neke alate sto sam koristio za HDD low level i slicno takodje nefunkcionisu kako treba...
Realno ja sam tek istestirao malo broj aplikacija tako da je stanje danas gore od win 8, microsoft je postao kao ovi tvorci igara sto pustaju brljatine, nedopustivo, do sad im probleme nisam zamerao ali ovo je vec prelilo casu!

Takodje aj nije deo teme ali klonirat win10 sa najnovijim acronisom backup i trueimage universal restore koji zvanicno podrzava win10 je TOTALNO izopaceno resenje ako je HW drugi, toliko bagova i gluposti nikad nisam imao a kloniranjem se bavim blizu 10 godina, sad ako je i acronis kriv nemam pojma ali mi vise smrdi da win10 koji ne podnosi takva resenja zbog neceg (namerno??)
Naime sta se desi, kloniram sistem na jednom neradi zvuk na drugom mreza?? naravno driveri su iz windows-a 10 native, skidanje i rucno instaliranje drivera ne prolazi... jedina opcija je repair sistema koji traje ~sat vremena

Poslednja izmena:
Zašto očekivati da stari programi kojih su se i Bog i programer odrekli, da rade u nekoliko generacija OS-a ? To je malo nerealno, zar ne ? Ako ih stvarno podržavaju onda će sigurno izaći bar patch za njih ili novija verzija. Zadržavanje kompatibilnosti u neku ruku sputava razvoj OS-a, koji god bio.
Antivirusa i programa koji zadiru u sistem se treba kloniti dok ne sazru dovoljno i proizvođači ne garantuju rad na novom OS-u. To se stalno događa, pri svakoj promeni OS-a, windows su još i najkompatibilniji u tom pogledu.
Izuzev nekoliko problema zbog UEFI, Macrium Reflect je bio potpuno kompatibilan sa 10kom od početka, nekoliko upgrejda i radi sasvim solidno, samo jedanput je morao da se pravi novi resque disk/USB. Neznam zašto se beži od njega, valjda zato što je besplatan ali stvarno dobro radi. Incremental backup je odličan takođe.

Primetio sam da mi mail aplikacija ne prikazuje slike u porukam. Na to nisam obraćao pažnju jer sam mislio da je to nešto do podešavanja i sl, međutim ne mogu nigde da nađem opciju da mi se učitavaju slike u mail porukama. Da li neko zna kako da rešim ovaj problem?

Evo kako to izgleda:

http://prntscr.com/88v88u

Jesi li probao da klikneš na mesto gde bi trebala da se nalazi slika,kod mene se slika automatski učitava,verovatno je kod tebe neki bug.Jel ti aplikacija na poslednjoj verziji?

iz nekog razloga podaci o datumu i vremenu na Lock sreenu mi ostaju u istom formatu iako sam promenio format (24h) pa i jezik windowsa (SRB). Pretraživao sam da li postoji neko rešenje kako da se promeni format na početnoj fotografiji pre logovanja i našao preko googla neki tutorijal gde se svi podaci menjaju u registriju. Sve sam uradio kako su napisali tj podaci su već primenjeni ali kada se podiže windows na startu ne primenjuje te parametre nego stare (po difoltu) tako da tek kada se podigne win. i kada pogledam lock sreen (na tastaturi WIN taster +L) datum i vreme su ispisani onako kako treba. Jedino na početku prilikom podizanja windowsa zadržavaju (difoltan) format kako i zašto nije mi jasno i kako se to može promeniti jer u registriju sam već pokušao i nije to to.

Controlpanel/language/change date/administrative/copy sertings cekiras prvi kvadratic. A pre ovoga podesis format, date , time, currency po zelji.

Jesi li probao da klikneš na mesto gde bi trebala da se nalazi slika,kod mene se slika automatski učitava,verovatno je kod tebe neki bug.Jel ti aplikacija na poslednjoj verziji?
Da, probao sam, kada kliknem nista se ne desava. No, nisam siguran da li je app update-ovana na poslednju verziju, to cu proveriti.

Da, probao sam, kada kliknem nista se ne desava. No, nisam siguran da li je app update-ovana na poslednju verziju, to cu proveriti.

Proveri,moguće da je u verziji aplikacije problem,moja je 17.6120.42011,vidi jel i tvoja aplikacija na ovoj verziji.

Од када постоји windows, од тада постоје и (сасвим нормални) проблеми са многим програмима и углавном је решење излазак нове верзије. Не видим ту ништа необично.

Онај део о клонирању на различит HW нисам баш разумео, ту посао може да буде и компликован према томе колико је хардвер различит.

Zašto očekivati da stari programi kojih su se i Bog i programer odrekli, da rade u nekoliko generacija OS-a ? To je malo nerealno, zar ne ? Ako ih stvarno podržavaju onda će sigurno izaći bar patch za njih ili novija verzija. Zadržavanje kompatibilnosti u neku ruku sputava razvoj OS-a, koji god bio.
Zato sto je to glavni selling point (i verovatno jedina prava prednost) Windows-a u odnosu na ostale OS-e. Bitnije i od (takodje legacy) podrske HW-a a i od najvece baze aplikacija.

Vrh Dno