Šta je novo?

Windows 10 diskonektuje eksterni HDD

nidzesi

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2012
Poena
305
Drugari,

Uzeo sam septembra novi laptop. Na njemu je win10, sve radi kako treba, osim kad ubodem eksterni HDD... Na svakih par minuta ga diskonektuje i opet konektuje, kao da sam izvukao kabl pa ga vratio - i desno dole se pojavi Auto play windowsov. Probao sam i sa drugim HDD-om koji je stavlje u case, i ista stvar.

Probao sam oba HDD-a u stari laptop, tamo rade bez problema.

Windows Event Viewer kaže ovako:

The machine-default permission settings do not grant Local Activation permission for the COM Server application with CLSID
{C2F03A33-21F5-47FA-B4BB-156362A2F239}
and APPID
{316CDED5-E4AE-4B15-9113-7055D84DCC97}
to the user XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (S-1-5-21-1405586298-3829032065-940939213-1002) from address LocalHost (Using LRPC) running in the application container Microsoft.Windows.ShellExperienceHost_10.0.19041.1949_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy SID (S-1-15-2-155514346-2573954481-755741238-1654018636-1233331829-3075935687-2861478708). This security permission can be modified using the Component Services administrative tool.

A odmah iza toga ovo:

Volume E: (\Device\HarddiskVolume8) is healthy. No action is needed.

Guglao sam, našao da isključim nešto u power options. Nije pomoglo.

Imate li neku ideju ili možda neko sa sličnim problemom?

Hvala.

Imaš li drugi case, jer je možda case neispravan.

Prvi HDD je eksterni, nije u kućištu. Drugi jeste. Nije do toga.

Eksterni radi normalno na drugim računarima?

Da, probao na drugom laptopu, starijem, sat vremena nije izbacivao. Stvarno ne kapiram šta se dešava.

Da li USBkabl ima 2 USB-a na jednoj žici ? Moguće je da ne dobija dovoljno struje

Otkud znam, kabl je došao i uz case (drugi HDD) i uz eksterni (prvi HDD). Kako na istom kablu radi na drugom laptopu?

Ne znam odakle mi to, ali sve sumnjam da su problem driveri za chipset. Može li to da bude problem?

1WP36dT.png

Već sam to uradio, nije pomoglo. I dalje diskonektuje.

Novi info: Kad ubodem drajv u usb2.0 port s druge strane laptopa, radi bez problema... Evo već nekih 10-ak minuta. U USB3.0 na svakih minut-dva se rekonektuje.

Sat vremena bez ijednog rekonektovanja na USB2.0. Dakle nije do drajva.

Probaj da deinstaliraš/instaliraš drajvere za USB hub.
Verovatno neće da pomogne ali možda se desi🙂
Meni je tako pisalo sve ok pa proradio USB kada sam to uradio.

Da li si probao ovo:
  • da isključiš "USB selective suspend";
  • da u Device Manageru iskljućiš "Allow the computer to turn off this device to save power" u Power Managment tabu onog USB huba na koji je prilkjučen uređaj, kao i u istom tabu za sam uređaj ?

Isti problem....usb 3.0... na laptopu ne radi ni na 2.0 ni na 3.0 a na desktopu radi ali na 2.0...evo i slika.

Prilozi

• 20230211_105323.jpg
    20230211_105323.jpg
    301.9 KB · Pregleda: 13
  • 20230211_105343.jpg
    20230211_105343.jpg
    376.8 KB · Pregleda: 14
  • 20230211_105417.jpg
    20230211_105417.jpg
    557.8 KB · Pregleda: 11
  • 20230211_105425.jpg
    20230211_105425.jpg
    558.2 KB · Pregleda: 13
Probao sam sve što je Borko naveo, ne funkcioniše. Kao da laptop ne daje dovoljno struje, stvarno ne razumem.

Na USB 2.0 na desku radi,na 3.0 ne radi.
Na laptopu ne radi ni na 2 ni na 3.0
Sija plavo,cvokne kada se ukljuci i to je to.
Zar je bitno,bitno je da ne radi 🙃 a slike su ciato da se vidi koji je hdd u pitanju.
Inace slike su uslikane i pored toga ato ga ne prepoznaje komp tj kada udjem u MY COMPUTER vec su iz device managera,tamo sam uspeo ali se ne secam dal je na 2.0 ili 3.0 bio ubacen u kuciste.

Znam da nije isti problem,da ne otvaram novu temu ovde sam ppstavio ali Boze moj,najlakse mi da otvorim istu temu 🙂
Ne znam sta se desava,radio sasvim normalno i u redu cak nema ni 15-30 dana rada ukupno.

Imam slican problem, pa da vidim ima li neko ideju sta raditi. U februaru sam uzeo na aliju orico case za hdd koji je izvadjen iz laptopa i do danas ga nisam koristio. HDD nije formatiran, vec sistemska particija i druge pored nje su i dalje na disku, jer hocu da odradim backup tih podataka. Problem je sto kad se case poveze na laptop, u This PC krene da ucitava pod devices, medjutim traje beskonacno ili eventualno izbaci za svaku particiju npr. "F:\ is not accessible" ili "Location is not available". Probao sam na 2 razlicita laptopa, kao i 2 kabla i isto se desava. USB2.0 portove nemam, pa sam probao na klasicnom USB3.0 A portu i USB Type C (sam case ima USB Type C ulaz).

Na jednom od laptopova imam i linux. Na njemu ucita 2 particije koje mi i trebaju (win sistemska i jos jedna), vide se fajlovi, medjutim diskonektuje se samo od sebe posle par sekundi ili posle par minuta sto onemogucava backup. Ovako izgleda disk u disk managementu i partition 2 i 3 su one koje mi trebaju.

2.png

Ima li neko ideju sta jos pokusati da odradim backup, jer bih da formatiram disk nakon toga, da vidim da li je u pitanju krs eksterni case, sto mi se cini da je slucaj?

Moguće je da laptop USB ne daje dovoljno struje, probaj na nekom desktopu.

Nažalost nemam nijedan desktop gde bih mogao probati. Imam još jedan fabrički eksterni HDD koji radi bez problema na svim portovima, s tim što ima onaj "podeljen" mikro usb ulaz.

E, taj "podeljen" je ključ, Vuče struju iz 2 USB porta (jedna grana je samo 5v) i tako duplira struju.

Verovatno nisam lepo objasnio. I na tom eksternom ima jedan kabl, samo je ulaz u kućište USB micro B, dok je na ovom što se diskonektuje type C. U oba slučaja sa druge strane kabla je jedan USB-A.

Ja nisam uspeo da rešim taj problem na laptopu. Zeza taj jedan jedini usb port s leve strane, dok onaj s desne radi bez problema... Očigledno nešto nije u redu s napajanjem od ploče, nemam drugi odgovor.

USB3 daje jaču struju.
USB 2.0 500mA
USB 3,x 900mA

Sva tri su plava, tako da to ne igra ulogu kod mene...

Iz ličnog iskustva, većina problema sa takvim prekidima u radu usb uređaja je fizičkog porekla - probaj neki malo robusniji kabl umesto originalnog, možda će bolje da legne. Usb portovi često dolaze sa čudnim tolerancijama, pogotovo na laptopovima, gde u jedan port svaki konektor ulazi labavo, a u drugi moraš maltene čekićem da nabijaš da bi ušlo.

Ma fatamorgana i kod mene. Transcend StoreJet 25M3 1GB, nov, non-stop uključuje/isključuje na oba USB 3.0 porta na prednjem panelu kućišta, dok na USB 2.0 normalno radi. Kada ga priključim i restartujem računar, radi normalno i na USB 3.0, dok ga ne otkačim prvi put. Na USB 3.0 na zadnjem panelu matične radi normalno. Predao sam borbu na kraju... 😟

Probao sam skoro sve kablove što sam imao, na nekima čak kad se poveže ne reaguje uopšte na linuxu, a čim se kabl raskači na momenat prikaže hdd u disks aplikaciji i nestane.

Vrh Dno