Šta je novo?

Win98 + Win2000

Zoro67

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
309
Imam PII na 266 MhZ, RAM 312 Mb, Hard disk 80 Gb podeljen na dve particije. Na prvoj particiji je Win98SE a na drugoj bih želeo da instaliram Win2000. Interesuje me da li je moja konfiguracija dovoljno moćna da pokrene ovaj sistem jer sam pročitao da je za Win2000 potreban procesor klase PIII.
Da li je ova zamisao izvodljiva i ako jeste da li mi treba neki poseban software koji bi upravljao ovim operativnim sistemima ? Hvala na strpljenju.

Слободно га стави, ја имам исту конфигурацију и исто толико меморије :) на другом рачунару и 2000 ради без проблема, не бригај бригу.
Имам чак и ХР на другом харду за исти рачунар који ће исто да ти ради ОК, ако не буџиш пуно програма.

Hvala na odgovoru. Idem da nabavim Win2000. Da li trba da nabavim još neki program da bi ovi sistemi radili zajedno ?

Zoro67 je napisao(la):
Hvala na odgovoru. Idem da nabavim Win2000. Da li trba da nabavim još neki program da bi ovi sistemi radili zajedno ?
Ne treba ti ništa, na početku će win2000 setup otkriti instalaciju Win98 i pitati te da li hoćeš upgrade ili multiboot. Izaberi multiboot.

Inače, meni je Win2k lepo radio na Cyrix-u MX.

edit by jaksa: idi i kupi originalni windows

Poslednja izmena od urednika:
Ne mogu da ti pomognem sa švedskim Win-om, a i ne razumem šta će ti to. Čak i ako uspeš da ga instaliraš sve će ti biti na švedskom. BTW, dovoljno razumem švedski da sam shvatio da si izabrao tačno ono što sam ti rekao da ne izabereš ;)

Poslednja izmena:
C-H-O-T-Y je napisao(la):
inace na P1 sam drugu stavio XP malo ga optimizovao i sve super radi (je8iga covek se napalio na XP a krs od kompa,ali ajde).
Jedan moj drug je stavio WinXP na P1 166 MHz bez MMX-a. Kažem mu "nemoj molim te to da instaliraš, na šta će to da liči". On kaže da mu super radi, ja nisam video, verovatno mu se diže pola sata.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Jedan moj drug je stavio WinXP na P1 166 MHz bez MMX-a. Kažem mu "nemoj molim te to da instaliraš, na šta će to da liči". On kaže da mu super radi, ja nisam video, verovatno mu se diže pola sata.

:d

valjda ovo ladno vreme, ladne ruke..... ima to uticaja:banana:

Kupih original Windows2000 (215$), ali problemima nikad kraja. Za vreme instalacije sam dobio poruku: "An error occurred copyng file cdrom.sys to C:\$WIN_NT$˜BT\cdrom.sy_.
The file is missing. ".
Izabrao sam opciju "Skip File" međutim ta ista poruka mi se pojavila još dva puta do kraja instalacije. Sada kada uključim kompjuter imam dve opcije: Win98 i Win2000. Win98 radi ok, a Win2000 ispisuje poruku: "The file cdrom.sys could not be found." i zatim se isključi.
Kada odem u DOS ispisuje se poruka koja ranije nije postojala :
C:\>C:\WINDOWS\COMMAND\mscdex /D:CDROM
mscdex version 2.25
Copyright (C) Microsoft Corp 1986-1995.
Drive E:= Driver CDROM unit 0
U čemu je problem i kako da ga rešim?

Kako pokrećeš instalaciju? Opiši proceduru koju koristiš.

Ubacim CD (Win2k) u CD-ROM E: marke NEC i pokrenem setup.exe. Izgleda da postoji problem kompatibilnosti između CD drajvera i WIN2000. Zatim sledi poruka : "This CD-ROM contains a newer version of Windows than the one you are presently using. Would you like to upgrade to Windows 2000? Yes or No. "
Izaberem "No".
Sada sledi izbor:
Install Windows 2000
Install Add-On Components
Browse This CD
Exit
Pritisnem Install Windows 2000.
Zatim imam dve opcije :
Welcome to the Windows 2000 Setup Wizard
What do you want to do?
1. Upgrade to Windows 2000 (Recommanded)
If you upgrade, your current operating system is replaced, but your existing settings and installed programs are not changed.
2. Install a new copy of Windows 2000 (Clean Install)
If you install a new copy, you must specify new settings and reinstall your existing software. You can use multiple operating systems on your computer.
Izaberem opciju 2. Next.
Zatim prihvatam uslove licence. Next
Ovde imam tri opcije:
1. Language Options...
2. Advenced Options...
3. Accessibility Options...
U Advenced Options stavim za Windows Installation folder D:\WINNT i otkačim opcije
Copy all Setup files from the Setup CD to hard drive i I want to choose the installation partition during Setup.
Next.
I sada kreće Copying Installation Files... Posle dvadesetak sekundi izlazi poruka: "An error occurred copyng file cdrom.sys to C:\$WIN_NT$˜BT\cdrom.sy_.
The file is missing. ". Ta poruka se pojavljuje do kraja instalacije još dva puta. I to je to. Detaljnije od ovoga nisam mogao da opišem.

Hm... Da tebi nije ostalo nešto od one "švedske" instalacije pa to pravi zbrku? Ako ne, rekao bih da je neispravan CD sa kog instaliraš. Koliko sam uspeo da primetim u postupku nema grešaka. Pokušaj da očistiš sistem od ostataka prethodnog setupa.

U Švedskoj instalaciji sam imao identičnu poruku: "An error occurred copyng file cdrom.sys to C:\$WIN_NT$˜BT\cdrom.sy_.
The file is missing. ".
Na Švedskom : "Ett fel uppstod när filen cdrom.sys kopierades till C:\$WIN_NT$˜BT\cdrom.sy_.
Filen saknas."
U jednoj knjizi piše, citiram : " Ukoliko su na PC-ju priključeni neki stariji periferni uređaji, postoji problem kompatibilnosti između njih i drajvera u OS-u. Naime, za starije uređaje nema drajvera u najnovijim OS-ima i obratno - stariji OS-i ne podržavaju najnovije uređaje.". Da li to znači da ću morati da nabavim novi CD-ROM ili postoji rešenje za ovaj problem?

To što si citirao iz knjige je tačno ali nema mnogo veze sa instalacijom, ono što se kopira prilikom instalacije je generički drajver, ne bi trebalo da bude tu problema. Osim toga, setup jasno kaže da nije našao taj fajl. Da li si probao da ne pokrećeš instalaciju iz Windowsa 98 nego da butuješ komp sa Win2k CD-a?

Upravo sam poslušao tvoj savet i evo šta se dešava:
Ispisuje se poruka : "Press any key to boot from CD", posle nekoliko sekundi mi se pojavljuje izbor i poruka: "Please select OS
1. Microsoft Windows 2000 Profesional
2. Microsoft Windows
Izaberem 1. i zatim sledi poruka: "Windows 2000 could not start because the following file is missing or corrupt: <Windows 2000 root>\sistem32\ntoskrnl.exe
Please re-install a copy of the above file.
Zatim mi ostaje samo Alt+Ctrl+Del jer stoji kao ukopan.

Ne, nisi butovao sa CD-a, ovo što ti se pojavljuje je multiboot meni.

Otišao sam u BIOS i promenio da se sistm diže sa CD-ROM-a umesto sa Hard Diska. Zatim restartujem kompjuter i dobijam poruku : Press any key to boot from CD..... Sledi pauza od 5 sec. i bez obzira da li bilo šta pritisnem pojavljuje se multiboot meni u kome imam samo dve opcije: Win98 ili Win2000. Kada izaberem Win2k dobijam poruku : "Windows 2000 could not start because the following file is missing or corrupt: <Windows 2000 root>\sistem32\ntoskrnl.exe
Please re-install a copy of the above file."
Ponavljam, prva poruka je: Press any key to boot from CD..... što znači da sistem pokušava da se digne sa CD-a ali očigledno nešto nije u redu.

Tako ti je to kada je tastatura prljava. Bio sam ubeđen da sam u roku od tih 5 sekundi pritisnuo neki taster, ali sada vidim da nisam. Čak sam pomislio da me Voodoo zeza sa svojim komentarom. Moram sa pohvaliti da je instalacija završena uspešno. Želim da izrazim posebnu zahvalnost Wiz011 koji je svih ovih dana bio pored mene pokušavajući da mi pomogne da rešim ovaj problem. Hvala i Voodoo NBGD koji je naišao u pravom trenutku da me prosvetli. Sve najbolje vam želi Nenad iz Novoga Sada.

Nazad
Vrh Dno