RasetaM je napisao(la):Znaci na racunaru imam instaliran Win98 i Win2000, e sad hocu bez ponovne instalacije da instaliram i Linux, pa me interesuje da li moze i kako? Instalacija ce biti na 3 particiji...
Najbolje bi bilo da samo oslobodis vise od 3gb za instalaciju Linuxa a on ce prilikom instalacije sam da odradi particionisanje i formatiranje.RasetaM je napisao(la):Znaci na racunaru imam instaliran Win98 i Win2000, e sad hocu bez ponovne instalacije da instaliram i Linux, pa me interesuje da li moze i kako? Instalacija ce biti na 3 particiji...
Odlicna ideja.Ne moras deliti hard na particije i ne moras ga formatirati.Pusti da to Linux odradi tokom instalacijecheersRasetaM je napisao(la):Moja je zamisao da na prazan HDD koji cu pored postojeceg ubaciti u racunar instaliram Linux, mozda da i taj HDD podelim na 2 particije pa da samo na jednoj instaliram...
Mrav je napisao(la):Pazi na neke stvari. i ja imam win98, winXP i RedHat (7.3).
Bitan ti je redosled.
1. win98 na fat particiju
2. winXP na fat ili ntfs particiju (ali to si vec odradio tako da nema problema)
3. Linux, e sad pazi kada instaliras RedHat, odaberi taj novi disk i najbolje prepusti instalaciji da ga particionise, ali da bi mogao da biras koji sistem ces dici podesi da se instalira lilo (linux loader) ili grub koji vec boot manager zelis da koristis na primary boot record gde su ti instalirani win98 i XP (znaci na prvi disk i njegovu boot particiju)tako da ces moci da biras prvo hoces li win ili linux a posle uz pomoc winXP boot managera da li hoces win98 ili XP.
to kod mene bas fino funkcionise, znaci imas dva izbora ili da uradis ovako ili eventualno da bootujes linux uz pomoc diskete sto moze da bude zamorno.
naravno postoje i third party boot manageri ali njih nepreporucujem ovo je najjednostavnije resenje.
Mozda i jeste ali sta ako sta podje kako ne treba?Mrav je napisao(la):Pazi na neke stvari. i ja imam win98, winXP i RedHat (7.3).
Bitan ti je redosled.
1. win98 na fat particiju
2. winXP na fat ili ntfs particiju (ali to si vec odradio tako da nema problema)
3. Linux, e sad pazi kada instaliras RedHat, odaberi taj novi disk i najbolje prepusti instalaciji da ga particionise, ali da bi mogao da biras koji sistem ces dici podesi da se instalira lilo (linux loader) ili grub koji vec boot manager zelis da koristis na primary boot record gde su ti instalirani win98 i XP (znaci na prvi disk i njegovu boot particiju)tako da ces moci da biras prvo hoces li win ili linux a posle uz pomoc winXP boot managera da li hoces win98 ili XP.
to kod mene bas fino funkcionise, znaci imas dva izbora ili da uradis ovako ili eventualno da bootujes linux uz pomoc diskete sto moze da bude zamorno.
naravno postoje i third party boot manageri ali njih nepreporucujem ovo je najjednostavnije resenje.
na zalost nece mu pomoci tako da ce sam morati da odradi ovaj "delikatan" zahvat!TEP3A je napisao(la):evo ti taj fajl mozda proradi kod tebe jer i ja imam istu konfiguraciju os-ova...
c: win98
d: win2k
e:arhiva
f:linux(rh 7.3)
iskopiraja ga na c i d i trebalo bi da sljaka...
Filo je napisao(la):na zalost nece mu pomoci tako da ce sam morati da odradi ovaj "delikatan" zahvat!![]()
Znaci na hdb3 ili na hdc3 ili na hdd3(zavisi gde ga nakacis!)cheersRasetaM je napisao(la):Ma nema veze i onako ce mi Linux biti na, c..d..e..f.. G particiji, to jest trecoj particiji na drugom HDD-u.
Drunk Devil je napisao(la):Ako se iole pazi, nema opasnosti od gubitka podataka.
Diskdruid iz Red hata ce sasvim lepo odraditi brisanje FAT i kreiranje Ext2 particije. Naravno Partition Magick je lepsi, ali ne i pametniji
Linux se moze sasvim lepo butovati i iz Extended particije.
Ima problema pak sa Lilo. Barem kod Red Hata - meni se chesto deshavalo da iako sam namestio da se instalira u Linux particiju, one se instalirao u MBR i unistio Boot Manager. Lek protiv toga je jednostavan: Diskedit i snimanje MBR-a u file, pa posle vracanje istog na mesto...
Ja imam na jednom hardu Win98SE, XP i Red Hat 7.1 i to sve radi sasvim fino.
OK.Mali je odlican ali je koristio onaj boot manager.silverglider je napisao(la):Da li sve to moze da radi zajedno kako treba, imate potvrdu i ovde.
Decko (od 18 godina) je natrpao 6 hardova u kuciste i na njih instalirao ukupno 37 razlicitih operativnih sistema, od raznih DOSova, Windowsa (od v1.0), linuxa, do BeOS-a i OS/2. I sve to - radi.
Filo je napisao(la):Mozda i jeste ali sta ako sta podje kako ne treba?
Ti sad verovatno koristis onaj WinXP "boot manager"?
Moj predlog(posto ti je tesko da odes na search i pretrazis forum)je:
odaberi advanced ili expert instalaciju ili tako nesto(nemoj onu najjednostavniju),pusti da sam particionira disk.Kad te pita gde ce da smesti LILO ti mu ne daj u MBR(/dev/hda) nego na particiju na koju si instalirao Linux(znaci /dev/hda5 ili /dev/hdb - primary slave ili kod tebe verovatno /dev/hdc - secondary master) i smanji vreme bootovanja na 0,onda napravi LINUX boot disketu(u toku instalacije ce ti dati opciju) i podigni Linux sa nje.Odes u terminal i kucas
dd if=/dev/hdxx bs=512 count=1 of=/mnt/floppy/linux.bin
Pri tome moras da imas DOS formatiran floppy u drajvu a ono /dev/hdxx je mesto gde si instalirao LILO(znaci,zapamti prilikom instalacije!)
Zatim restartjes comp u Windows,kopiras taj linux.bin na c: ,nadjes c:\boot.ini (skriven je) i dodas liniju
"c:\linux.bin=RedHat 7.3" ili nesto slicno
Sad restartuj OS i trebalo bi da se u izboru OSova pojavi i stavka redHat 7.3
Probaj da li radi.
Taj linux.bin sacuvas i ako sta uradis sa windows particija opet iskopiras na hard, nadjes boot.ini i dodas u njega tu liniju
Ako hoces da ubijes Linux jednostavno obrises linux particiju i tu liniju iz boot.ini
A jel kucas hdxx ili kucas ime particije na koju si instalirao Lilo?RasetaM je napisao(la):ali ovo ne radi, kad otkucam tu naredbu nista se ne desi, zapravo nista se ne prekopira na disketu...
Filo je napisao(la):A jel kucas hdxx ili kucas ime particije na koju si instalirao Lilo?
Mislim da kod svih radi a kod tebe ne,pa ti vidi u cemu je problem
RasetaM je napisao(la):Sad sam postovao flopy i nista, kad otkucam ono dd -t... on kao nesto odradi ali ne dira disketu???
random je napisao(la):Koje okruzenje koristis? KDE ili GNOME? Sigurno se to moze se lako i bezbolno resiti, bez reinstalacije.
Marel je napisao(la):Otvori gnome-terminal i kucaj "panel". Posle se odjavi uz stiliranje "Save current setup" i posle bi sve trebalo da bude normalno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari