Šta je novo?

Win98-Virtual memory-podesavanje???

• Začetnik teme Začetnik teme George
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

George

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
619
Da li bi neko mogao ukratko da me posavetuje kako podesiti virtual memory u Win98 (u Sandri sam citao min,max-isto ili nista za valjda max...,pa da editujem min i max-vcashe u sistem.ini,da li sve to treba?), i da li za HDD staviti Network server (i ispod read-ahead optimization? Ili samo da pustim Cashemana da radi i sta u njemu da podesim ili su ti programi glupost?)
PC:
256 ram NCP133
HDD 30 Gb Maxtor 7200
MB MSI BX Master (Promise udma66)
Cel 466@582
Win98

p.s. Racunar koristim za grebanje (miro PCTV), divx,multimedia,internet,games,AutoCAD,Corel-sve u amaterske svrhe.

Desni klik na My Computer > Properties pa na Performance.
Tu ces naci podesavanja za virtualnu memoriju. Najbolje je da
stavis fiksnu velicinu jer onda nece Windows da se cima da stalno
povecava velicinu fajla. Posto imas 256 RAM-a, ne moras da
stavljas vise od 200-300 MB swapa.

Pozdrav!

Ma ostavi ono "Let Win blablabla" i samo opusteno

Obavezno stavis Network Server, i to nema veze direktno sa HDD-om nego se to vodi kao "uloga kompjutera" (menja razna sitnija podesavanja).
Obavezno min i max na istu vrednost. E sad po teoriji bi trebalo da je vrednost 2,5 puta veca od vrednosti RAM-a, ali su to teorije iz vremena kada 256M nije bila uobicajena kolicina memorije, tako da verovatno moze manje. Uradis neki zahtevni multitasking, pa pratis koliko ti se puni swap, pa ako je blizu granice, onda povecas...
Posto nemas bas mnogo jak CPU, ovo sve moze primetno da utice na performanse...

atheista je napisao(la):
Desni klik na My Computer > Properties pa na Performance.
Tu ces naci podesavanja za virtualnu memoriju. Najbolje je da
stavis fiksnu velicinu jer onda nece Windows da se cima da stalno
povecava velicinu fajla. Posto imas 256 RAM-a, ne moras da
stavljas vise od 200-300 MB swapa.
Da, oko 300Mb je dosta. Dakle stavi min=max=300 da ne drlja sa svapom u radu kako mu ćefne.

Ja sam kod mene na mojoj mašini (256 MB RAM) setovao pod Win98 da swap bude 128 mega. Grebujem video, radim u Premiere-u (amaterski naravno...) i nisam imao problema. Mada primetio sam da Window ME bolje barata memorijom. Naime pod WinME podatak swap in use je skoro uvek 0, a pod Win98 nije tako već uvek zagrize negde od 30-50 mb. Sa druge strane "free physical memory" je veće u ME (slobodno je ponekad i 170 mb, a pod Win98 retko kada pređe 120 MB). Napominnjem da je u pitanju Windows 98 4.1.1998, a ne SE.

Stavi fiksno 256 ili 384, znaci za min i za max istu vrednost jer ako drzis min na recimo 128 i max 512 ondak ce u trenutku povecavanja fajla da uspori disk... Fora je da zbirno sa sistemskom memorijom imas bar 512mb (mada ja gledam da mi zbirno bude 768 ali onda je sistem sporiji iako moze mnogo vise programa i mnogo vece fajlove da trpi).

Ako imas 512mb sistemske onda virtuelnu mozes skroz iskljuciti, cim iskljucis virtuelnu komp. ce ti raditi mnogo brze jer je prava stvar brza od hard diska naravno...

Nazad
Vrh Dno