Šta je novo?

Win98 i Linux - Dual Boot

mariaana

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
609
Imam na raspolaganju 2 HDD - novi 40Gb i stari 13 Gb. Imam Win98 - nedavno reinstaliran i prilicno uredan na kome radim neke poslove. Pokusavam da instaliram Linux (Mandrake 9.1). sve sam spakovao na novi - brzi disk na vise particija odvojeno Win, Lin, Swap i Data. Medjutim Linux uz sva moguca veselja koja mi priredjuje uspeva i da pokvari Windows (pretpostavljam preko LILO Boot dijaloga). Vec tri dana i tri noci instaliram - deinstaliram - formatizujem, al uvek se nesto za... :hump: Na kraju sam imao Linux koji nece da se iskljuci (stalno rebootuje) i Win koji pada cim se podigne (Explorer). Dakle, pitanje za majstore, kako ovo instalirati - kojim redom, da li sve na jedan disk ili koristiti oba i koji dual Boot sistem koristiti (imam varijantu i sa PQ dual boot (portition magic)), a da mi bar Windows ostane sigurno pristupacan, stabilan i zasticen, a sa Linuxom cemo da se igramo polako...

Hvala

Bane

pa ja bih licno (s tim sto nemam pojma o linux-u) instalirao tako da na jedan hd ide linux, a na drugi win (nezavisno). Pa bih podizao sistem tako sto menjam boot sekvencu u bios-u. Nije najelegantnije, ali mi se tako cini sigurnijim. Tako inace drzim winme i winxp. Ako jedan hd umre, onda sa drugog mogu relativno brzo da nastavim pos`o.

Koristi boot magic kao boot manager a onaj linuxov iskljuci.

DS9:
Ovo izgleda prilicno pouzdana varijanta, s tim sto nije preterano elegantno - bootovanje putem cackanja u biosu - upravo kako si i rekao

Ledeni:
Ovo bi moglo da bude pretpostavljam stabilnije. Samo prevideo sam da BootMagic nije deo Partition magica, pa cu morati da ga nabavim posebno. Sustina je da se nadje alat koji moze da pridje osnovnoj boot sekciji na disku - MBR - master boot record, da je eventualno backUpuje i vrati kad mi zatreba. Nadam se da BootMagic mozda moze i to da odradi. Inace ja, posto ne znam kako da pridjem tom delu diska saljacki reinstaliram Windows - i on pregazi LILO Boot svojim obicnim Win Bootom u MBR, i obrnuto kad instaliram Linux on ubaci svoj LILO preko win Boota u MBR. Zeznuto je i sto je instalacija Linuxa prilicno automatizovana i ne nudi mi bas neke opcije u vezi instaliranja svog Dual Boot programa (opcije mi nudi kasnije kad je vec sve instalirano...)

Hvala i poz

Bane

1. Instaliras prvo Win98 na jedan disk

2. Instaliras linux na drugi ako hoces (dovoljno ti je u principu 4-6GB za ceo linux)

3. Instalacija linuxa treba da te pita parametre kod butovanja; uglavnom da li hoces grub ili lilo kao boot manager. Zatim, gde da se on smesti, u MBR ili u boot record diska na kojem instaliras linux. Tu te pita i koje da particije podize - uglavnom sam prepozna vec instalirani windows i ponudi ga u konfiguraciji, a ti tu mozes samo da odredis koji se od ta dva dize po defaultu i nakon koliko secundi ukoliko nista ne izaberes u boot meniju.

Linux ne moze da uprska podatke na windows particiji osim ukoliko nisi krenuo da instaliras na istu particiju. U slucaju da imas problema sa linuxom i hoces da ga se otarasis, ne moras windows da reinstaliras; dovoljno je da podignes sistem sa win98 boot diskete i otkucas "fdisk /mbr" i tim se se linux boot manager ocistio odatle. Posle mozes i linux particije da obrises iz fdiska (vide se kao non-dos particije).
Ono sto jeste primeceno jeste samo usporenje windowsa ukoliko se instalira na istom disku izmedju dve linux particije. Znaci, ukoliko instaliras i win i lin particije, nemoj da ih mesas - redjaj prvo windows, pa onda linux particije ili obratno.

Napomena ukoliko kao boot manager izaberes lilo; instaliraj ga u MBR podrucje; obicno po defaultu ponudi da se unesu dodatne opcije u konfiguraciju i tu ponudi stavku "linear", ali nju obrisi i umesto nje napisi "lba32".

Ovo je generalno uputstvo - nije vezano samo za mandrake. Ako ti kod instalacije ne nudi mnogo opcija ili ne nudi ovo uopste, onda vidi da li ti na pocetku nudi razlicite nacine instalacije - automatic ili custom ili expert ili kako vec (nisam probao taj mandrake 9.1).

Cak i ako se desi da ti sve proleti, nakon instalacije linuxa mozes da podesavas taj lilo (ili grub). Treba da se edituje /etc/lilo.conf i ponovo samo startuje "lilo" i nova konfiguracija je spremljena u MBR.

Ledeni je napisao(la):
Koristi boot magic kao boot manager a onaj linuxov iskljuci.

? Kao, boot magic je sigurniji? Meni je uprskao sistem i jedva ga sam se resio, sa lilom nikada nikakvih problema (ukljucujuci i uklanjanje sa fdisk /mbr).

Pomocu Bootmagica teram 4 OS-a vec 2 godine i nemam nikakvih problema.

Silver:
Ovo tepretski izgleda OK, ali u praksi se malo desavaju cudne stvari, ili ja tu nesto ne razumem bas dobro. Prva instalacija Linuxa mi je i nudila te opcije oko boot sistema - LILO ili Grub i odakle ce da ide itd. Medjutim sada i ako sve zive particije formatizujem vise ne nudi te opcije. Kao da ih je negde zapamtio, ne znam gde. Editovanje posle u linuksu opcija LILO dovodi do prilicne katastrofe. Prvo se nesto buni, onda kad poteram po njegovoj preporuci 'Probe' - da on sam iztestira sistem, izbaci nekih par glupavih opcija (operativnih sistema), a sve to uopste ne lici na ono sto stvarno posle dobijem pri bootovanju.

Drugo, havarija u sistemu, koju sam mozda i ja proizveo pri pokusaju da unstaliram drivere za modem, dovodi do onog sto sam vec opisao - Linux je negde pobrkao informacije za reboot i gasenje (Halt), a Windows pada pri podizanju. Linux nije nista brkao po Win particiji, jer kad vratim celu particiju (staru) pomocu Norton Ghosta i dalje pada. Ali kad reinstaliram Win, sve je uredno, s tim sto vise nemam dual Boot dijalog na ulazu nego samo Windows. Odatle sam i zakljucio da se problem pravi u MBR-u.

Sada trenutno, posle vise reinstalacija imam vec nekoliko dana stabilno stanje - rade i Win i Lin preko tog LILO Boota, s tim sto nisam uspeo da konfigisurisem modem i Internet veze u linuxu.

Ono sto je interesantno: gde treba instalirati LILO boot u MBR ili u root Linux paricije? Portition magic u svojoj dokumentaciji pominje ovo pitanje i nikako ne preporucuje instaliranje LILO u MBR, kolko sam shvatio bas zbog problema - sta ako hoces da ga se otarasis? S druge strane distributer Linuxa, kao i ti preporucuje bas instaliranje u MBR?

Na kraju sta odradjuje ova DOS komanda fdisk /mbr - jel brise ovaj zapis i sistem automatski ide na prvu primarnu particiju ili vraca neki standardni Win98 zapis?

Bane

Uzecu primer da postoji samo jedan disk i na njemu dve particije - windows i linux.
Svaka butabilna particija sadrzi svoj boot blok - windows svoj, linux svoj. Svaki OS prilikom instaliranja u njega stavi malo parce koda koje poziva OS loader. A na celom disku ukupno zatim postoji jedan master boot record. U njemu se nalazi particiona tabela i nekih 440 bajtova koda. Kada BIOS zavrsi svoj POST, po default zatim poziva taj kod u MBR-u na prvom disku u sistemu (do sada bio C:, ali novi BIOSi daju da se bira), koji pregledava tu particionu tabelu i u njoj nalazi koja particija je proglasena za sistemsku, tj. butabilnu. Poziva dalje boot blok te particije i time pocinje ucitavanje OS-a.
Dakle, lilo zameni samo taj kod u MBR-u. Ukoliko ga imas instaliranog i izaberes windows, onog momenta kada lilo ucita boot blok windowsa u memoriju, njegov posao je gotov. Lilo odnosno linux prilikom instalacije ni ne pipne windows particiju - ukoliko windows krene da se dize (ispise bilo sta tipa loading windows), lilo vise nista ne radi i ukoliko dodje do zaglavljivanja u sred dizanja, to je samo do tog windowsa. Ukoliko lilo zezne stvar, butovanje windowsa se zaglavi vec na onom samom meniju (ili : promptu ispise "LI" ili nesto slicno) - dakle, pre nego sto je windows uopste dao ikakav znak zivota i postojanja.
Postojao je pre koju godinu problem sa starim verzijama lilo-a, kada lilo nije umeo dobro da "dohvati" particiju koja je pocinjala iza stare poznate granice od 8GB iliti 1023-eg sektora. Cak i Partition Manager javlja upozorenje "this partition might not be bootable" ukoliko pomeris tu particiju 'iza' prvih 8GB.
Drugi potencijalni problem je ovaj parametar "linear", koji je takodje poceo da se koristi od pojave vecih diskova. Radi se o mapiranju fizickih adresa (cylinder/head/sector) u logicke (spremaju se u linuxu u fajl /boot/map), tako da prikikom ucitavanja lilo moze opet da preracuna te logicke adrese nazad u fizicke. Ukoliko ti disk u BIOS-u stoji detektovan kao "normal" ili "chs" tip, onda linear ne bi trebao da smeta. Medjutim, ukoliko je disk detektovan kao LBA (95% verovatnoce), onda je linear viska i treba ga zameniti sa "lba32"; i dalje se radi o mapiranju adresa, ali na razlicit nacin (linear ne tretira disk kao kombinaciju cilindara i sektora, nego kao jednu neprekidnu spiralnu traku).

Ukoliko se desi da lilo nije prepoznao windows particiju, vrlo je jednostavno ukljuciti je u lilo. Edituje se lilo.conf i doda na kraju blok:

[code:1]
other=/dev/hda1
optional
label=windows
[/code:1]

Ovo "windows" je tekst koji lilo ispise u meniju. Ukoliko hoces da ti se po defaultu dize windows umesto linuxa, onda se ovaj label stavi na pocetku lilo.conf fajla (dakle "default=windows" umesto "default=linux"). Jedino sto ovde moze da varira od masine do masine je podatak o particiji na kojoj se nalazi windows (ovde kao primer /dev/hda1). Diskovi u linuxu stoje ovako:

/dev/hda - primary master
/dev/hdb - primary slave
/dev/hdc - secondary master
/dev/hdd - secondary slave

Ukoliko se ima jos neki kontroler (promise, hpt, itd) onda se dalje nastavlja sa:
/dev/hde - primary master (drugi kontroler)
/dev/hdf - primary slave (drugi kontroler)
itd.

Jedino sto ti jos treba je broj particije na tom disku. Kada znas koji disk ti treba, nista jednostavnije - pokrenes (linuxov) fdisk sa diskom kao parametrom (ovde u primeru "fdisk /dev/hda") i pritisne se "p" za izlistavanje svih particija na tom disku ("q" je izlaz, a "h" je help).

lilo.conf se snimi i ponovo se pokrene "lilo" da bi izmenjenu konfiguraciju ponovo smestio u MBR. Ukoliko lilo.conf sadrzi greske, falican lilo se nece smestiti u MBR, vec ce biti ispisan opis greske.
I to je cela prica - vazi i za win9x i za 2k i...

Komanda reboot u linuxu i nije nista drugo nego link (iliti "shortcut" u win zargonu) na komandu halt. Deinstalacijom drajvera za modem nisi mogao da uprskas boot informaciju, ukoliko nisi brisao nista po /boot direktorijumu.

Partition Magic ne zeli da lilo ili grub idu u MBR, zato da bi taj posao obavljao njihov Boot Magic (valjda je ovo dovoljno jasno :d ). Dakle, mozes lilo da stavis u boot record linux particije, ali ti onda treba opet neki boot manager koji bi se stavio u MBR i dao ti da biras OS-ove -> da bi do liloa uopste dosao. Naravno, neko bi mogao da zapita, sta ce mi onda lilo tamo uopste? Zato sto moze tako da se konfigurise linux da ponudi vise razlicito konfigurisanih kernela (za razlicite potrebe). Onda se startike boot manager u MBR-u, izaberes linux, startuje se zatim lilo i ponudi ti razlicite kernele za boot samog linuxa.

Ne postoji nikakav problem sa uklanjanjem lilo-a iz MBR-a; najobicnija windows/dos komanda "fdisk /mbr" uklanja lilo boot kod i zamenjuje ga standardnim windowsovim (ne dirajuci particije) fiksnim kodom koji ume da digne samo windows.

Silver

Hvala ti na trudu. Moja predstava o redosledu podizanja sistema se tacno uklapa u ovo tvoje strucno znanje i objasnjenje. Medjutim evo sada opet dolazi do istog padanja, Linux stalno rebootuje, a Win pada na podizanju. U medjuvremenu nisam nista ozbiljno setovao ni u jednom sistemu.

Probao sam fdisk /mbr, on je naravno obrisao ulazni LILO boot dijalog, ali Windows i dalje pada - prodje tek 4.-5. put inace uglavnom prijavljuje fatal error 06 at 0780:00000108 ili neku slicnu.

Reinstall Windowsa (bez formatiranja) - fala Bogu to ide brzo za 20-ak minuta i sada radi - dize se svaki put bez problema. Jasno mi je da kad krene podizanje Windowsa, da je odavno prosao MBR, ali ocigledno tu ipak postoji neki sukob informacija!

Pazi, postoji jedna sitnica koju si mozda prevideo ili je ugradjena tek u ovu najnoviju verziju. Logout iz Linuxa ti nudi promenu Usera ili Reboot ili Halt. Halt je Shutdown - gasenje, a Reboot ti odmah nudi u kom sistemu zelis da se komp ponovo bootuje!!! Posle ovoga, on ga spusti i ponovo dize sistem koji si odredio bez ikakvog ulaznog dijaloga. Gde je u medjuvremenu smestio tu informaciju??? Mozda bas u mbr sektor ili ne znam gde. Uglavnom smrdi da se bas tu nesto pokvari, i posle stvari idu naopako.

Sto se tice harddiska u Biosu je setovan na 'Auto' (a postoje i opcije 'CHS' i 'LBA'). A sto se tice lilo.conf, to izgleda otprilike kao sto si napisao, ja sam mu vec povatao kako oznacava diskove i particije. Kad podignem povo Linux poslacu ti bas ceo zapis da vidis da li tu ima nesto sumnjivo.

PS: Pre ovih reinstalacija sam probao da napravim Linuxovu Boot disketu, da vidim da li bi mi ona bila od neke koristi. Ali ona ne radi nista. pokrene neki sys fajl (jedini na disketi) i pita me gde je kernel image??

Bane

Evo, sad sam malo promenio. Windows je na prvom disku uredno instaliran. Ostale particije sam preformatirao i za Linux pripremio primarnu particiju na drugom (starom-manjem) disku. Imao sam dilemu da li da Linuxove particije poredjam prvo osnovna Lin (ext3) pa Swap ili obrnuto - odlucio sam se za prvu varijantu kao normalniju, mada se mozda Swap brze poziva ako je na pocetku diska? U svakom slucaju instalacija OK, za Bootloader me nista ne pita - sam instalira. Tek posle kad mi prikaze konfiguraciju sistema ulazim u editovanje Bootloadera i sad biram Grub (mozda ce sa njim da ide bolje).

Probao sam razne varijante rebootovanja i gasenja i za sad sve ide uredno...

U Kontrol centru pregledam konfiguracioni fajl za bootovanje (on ga jos uvek zove LILO Boot). Evo ga ceo fajl:
[code:1]boot=/dev/hda
map=/boot/map
vga=normal
default="windows"
keytable=/boot/us.klt
prompt
nowarn
timeout=100
message=/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
disk=/dev/hdd bios=0x81

image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hdd1
initrd=/boot/initrd.img
append="quiet devfs=mount acpi=off"
vga=788
read-only

image=/boot/vmlinuz
label="linux-nonfb"
root=/dev/hdd1
initrd=/boot/initrd.img
append="devfs=mount acpi=off"
read-only

image=/boot/vmlinuz
label="failsafe"
root=/dev/hdd1
initrd=/boot/initrd.img
append="failsafe devfs=nomount acpi=off"
read-only

other=/dev/hda1
label="windows"
table=/dev/hda

other=/dev/fd0
label="floppy"
unsafe

[/code:1]
Inace diskovi su definisani kao Primarni Master i Sekundarni Slave (kao sto se vidi - Linux ih vodi kao hda i hdd)

Bane

Mozda je malo off topic, ali kad god sam instalirao bilo kakvu dual boot kombinaciju
koristio sam (i drugima preporucivao) Smart Boot Manager

http://btmgr.sourceforge.net/

mmarkov je napisao(la):
Mozda je malo off topic, ali kad god sam instalirao bilo kakvu dual boot kombinaciju
koristio sam (i drugima preporucivao) Smart Boot Manager
Malo je komlikovana instalacija (bar za mene), a kolko sam video dokumentaciju, opet ostaje i LILO za Linux, s tim sto se prebacuje iz MBR u Linux particiju...

Xm, zbilja

smbinst -d 128 -t us je zaista komplikovano ukucati :)

I da, LILO se instalira na pocetak Linux particije, ali po meni i jeste fora da
Linux sto manje brlja po Win particiji.

Sad mi pade na pamet, svojevremeno je bio na Red Hatovom disku neki
programcic koji se zvao linload (ili loadlin) za DOS, Koliko se secam, bila
je fora da se iskopira vmlinuz na DOS particiju i onda je mogao da se butuje
Linux iz DOS-a bez instaliranja bilo kakvih butloadera.

Vrh Dno