Šta je novo?

Win7x64 i dva HDD

vikhiiz

Cenjen
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
169
Sumnjam da ima veze što je u pitanju x64, al reko da napomenem 🙂
Dakle, imam dva HDD SATA WD640gb+320gb, ni ovo nije bitno, al da napomenem 🙂

E sad, problematika...
Šta je ono što me nervira, i da li postoji rešenje ?
Večito mi se posle određenog vremena (nisam siguran koliko minuta, ali desetine minuta su u pitanju), slave SATA (ako tako mogu da ga nazovem), odnosno SATA2 HDD gasi... Win7 ga bukvalno fizički ugasi... Znači, sve prestaje da se vrti (čujem po zvuku) i HDD staje... Tek kada pokrenem nešto sa tog diska (pokretanje/učitavanje je relativno brzo, mada ako je pokrećem winamp i pesmu sa tog diska, malo je sporija priča), disk se uključuje (tačno čuješ kako se pokreće HDD)..
Kako da disable-ujem to, i da li je moguće ?
Kapiram da su postavili to radi uštete energije ?

Control Panel -> Power Options -> Change plan settings -> Change advanced power settings -> Hard disk -> Turn off hard disk after -> Never

Da se nadovežem na temu.
Da li je moguće podesiti da se jedan HD gasi?
Imam 3 diska, na jednom od 80 GB mi je backup i na njemu nema ništa drugo, tako da mi je on potreban periodično. Da napomenem da backup radim uz pomoć Acronisa ali ne koristim automatski backup.
Da li da uradim "don't use this device" iz device managera?
Da li će tada biti ugašen po podizanju sistema?

@BlackNeo: HVALA 😀 Nisam znao za ovo... Znači delimično sam bio u pravu za to da je u pitanju štednja energije ? Samo me još to zanima 🙂

Vjerovatno i jesu postavili opciju zbog štednje energije - baš zbog situacija kad se disk ne koristi dugo, pa nema potrebe da radi.

Bolje je da se gasi nego da se vrti stalno.

Zašto tako misliš ? Ja se baš bojim da u tom procesu ON/Off ne dođe do nekog kuršlusa... Čas ga pali, čas gasi... Ne znam.. Možda se tripujem...
Mada, ima tu malo i starih navika (XP 🙂 kod njega nije postojala ta default opcija)...

Temperatura je najveci neprijatelj diskova, a ako ne radi onda se ne greje.

Čekaj, a greje se i ako ništa ne koristim sa njih ili kako ?
Imam u oba uperen ventilator... Jel misliš da je to ok ?

P.S. Zašto mi za pretplaćene teme ne stiže obaveštenj na mail ?

Ventilator pomaze primetno ali zasto da se vrti disk ako ti ne treba?

ја сам користио опцију аутоматског гашења ХДД али сам је и искључио пошто сам win7 крене да крља са силним svchost сервисима и том приликом докачи и неактивни хард који се тако пали и гаси...

Pa razumem ja to, ali čekaj, zar se matični (primarni) disk - odnosno u slučaju gde imaš samo jedan hard - ne vrti non stop ? Pa taj se nikad ne gasi ? Odnosno, nije mu otkčena ta funkcija da ga gasi kad ništa ne radiš ? Zar ne ?
Bar je do sad tako bilo (XP, ne sećam se da se ovo dešavalo na Visti ?) ?

Na XP-u moze da se gasi i primarni. Na Win 7 ne verujem da stigne. Sistem stalno cacka nesto...

Ma hoću da kažem, da je i ranije bilo HDD-ova, i to mnogo lošijih po tehnologiji nego danas, pa se tada nije koristila opcija da se HDD gasi kad ništa ne radi, i ništa mu nije falilo !
Od jednom sve ima nekog drugačijeg smisla... Sad je to veoma važno - a po meni glupost !
HDD je napravljen bez coolera i dodatnog vazduha, i kao takav može da traje hiljade i hiljade radnih sati !
Zašto bi se opterećivao time da li će on da radi ili neće, kada u momentu kada mi je potreban, ja čekam par sekundi da bi se sam HDD pokrenuo !
Mislim da je totalno useless ! 🙂

Nije ista gustina zapisa na danasnjim diskovima i na tim starim. Ovi novi su ipak osetljiviji...

Nazad
Vrh Dno