Šta je novo?

Win7 (x86) odjednom nece da se podigne

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Dakle na laptopu iz potpisa vec dugo vremena imam oba Win7 (x86 i x64) pri cemu mi je 32-bitni primarni dok mi je 64-bitni potreban samo za jednu aplikaciju i koristim ga veoma retko.
Juce prilikom pokusaja podizanja primarnog Win7 nije hteo da se digne vec je odradio "check for consistency" pri cemu je nasao da su neki fajlovi (oznaceni brojevima npr. 206344) unreadable, dok je nasao neke probleme sa file indexima (secam se da su nesto pomenuti indexi $25 i $30). Nesto je radio i brljao i kada je to zavrsio restartovao se jos par puta i odradio slican posao.
Nakon toga vise nista nije radio ali ja takodje nisam mogao da dignem sistem posto dodje do momenta kada se pojavi win7 logo, pise starting windows i tako samo ostane da stoji po desetinu minuta.
Probao sam nekoliko puta pomocu bootabilnog diska sa win7 i da odradim repair, medjutim to je svaki put dugo trajalo (dok prvo nadje OS, zatim dok proba da nadje gresku/problem pa da ga popravi etc) da bi nakon sto javi da je zavrsio i ja odradim restart situacija bila opet ista tj. pojava logo-a i nista vise.
Probao sam da podignem i pomocu last good known configuration (isti slucaj) kao i u Safe Modu ali tu pocne da ucitava drivere i onda dodje do Loading: Windows\System32\DRIVERS\CLASSPNP.SYS i tu jednostavno "zakove" tj. samo stoji na tom mestu i nista se ne desava tj. nece/ne moze da podigne win ni u safe modu.

Zna li neko sta moze biti uzrok problema i kako ga resiti ali bez reinstalla OS (tome bih pribegao samo u krajnjoj nuzdi). Hvala unapred.

Najverovatnije hard...upravo sam resio slican problem kod mene,isto je tako izbrljao,radio sam popravke i Hirens i sve moguce alate,nista nije pomoglo.Ni posle nove instalacije koristeci Quick format nista...tek posle Full format harda je sve proradilo ok...

Probaj sa Hirens alatima da pregledas i eventualno popravis hard...

Koji Hirens alat bi preporucio ali za pocetak samo da odradim pregled diska ne i da formatiram posto ako se odlucim za format moracu prethodno da izvucem neke podatke sa te particije.

uff,ovako napamet....imas ih dosta,promuvaj se,a neces formatirati ako bas ne naredis,samo payi sta ti pise.Koliko vidim ynas nesto,nije da si laik...

Poslednja izmena:
Ma znam, a radio sam i neke stvari sa HB, nece mi biti prvi put da ga koristim - doduse jos sa 9.6 ali verujem da na ovom zadnjem nema bas mnogo razlike.
Pitao sam te to cisto ako znas nesto konkretno posto rece da si ga skoro koristio kako ne bih morao da trazim na nevidjeno jer znam koliko ih ima. Al' svejedno probacu par njih - mozda nesto i uspe.

Downloadowao sam ERD 6.5, narezao na disk, pokrenuo i zakljucio da je mozda najbolje da pokrenem System File Repair Wizard.
Nakon pokretanja te opcije poceo je da skanira sistemske fajlove i evo vec vise od tri sata stoji poruka Building log file X:\Windows\Logs\CBS\CBS.log a on kao nesto radi.
Sad nisam siguran da li je normalno da toliko skanira sistemske fajlove i da li da ga pustim da i dalje to radi ili je jednostavno usao u "not responding" fazu samo sto nikako da to javi?

Takodje pitam se da mozda nesto nije vezano za MBR pa nece da nastavi sa daljim podizanjem sistema, i ako jeste cime bi to bilo najbolje da proverim, mozda cak i popravim?

Jos jedna stvar koja je mozda bitna a mozda i ne - zadnji put pre nego sto win7 vise nece da se podigne sam startovao Ubuntu 10.04 ali ne instalaciju vec live CD, i nisam bas najsigurniji kako sam ga ugasio ali nesto mislim da sam to uradio hardverski :)wall:).

Da mozda to nije nesto pobrkalo i sada nece da se podigne OS?

Uf, odradio sam skan sa MHDD 4. 6 i tu je pokazao puno errora i nesto manje warninga.
Zatim sam startovao HDD regenerator 1.71 sa opcijom scan and repair i rezultati su vise nego porazavajuci!
Do sada je skanirao samo 40% diska (disk je 500GB) i nasao je vec 838 bad sectora! Doduse svi ti bad sectori su nadjeni do prvih 8% diska koje je scanirao ali svejedno mnoooogo ih je.
Sad je pitanje sta ciniti - odraditi low level format i nastaviti da koristim taj HDD ili da probam da reklamiram posto je u garanciji, mada je pitanje da li ce da prihvati reklamaciju zbog bad sectora, narocito sto je proslo oko godinu dana od kupovine?!!

Ako 838 BS na 40% diska nije dovoljan razlog za reklamaciju laptopa u garantnom roku,onda ja zaista ne znam šta jeste.
Drugo,možda i važnije pitanje je koliko dugo će potrajati postupak,jer ako se drže maksimalnih zakonskih rokova, 45 dana bez laptopa bi moglo da ti predstavlja popriličan problem.
EDIT: Izgleda da mi vid od buljena u ekran polako popušta, nešto ne vidim nikakav laptop u potpisu.

Poslednja izmena:
Ako 838 BS na 40% diska nije dovoljan razlog za reklamaciju laptopa u garantnom roku,onda ja zaista ne znam šta jeste.
Drugo,možda i važnije pitanje je koliko dugo će potrajati postupak,jer ako se drže maksimalnih zakonskih rokova, 45 dana bez laptopa bi moglo da ti predstavlja popriličan problem.
EDIT: Izgleda da mi vid od buljena u ekran polako popušta, nešto ne vidim nikakav laptop u potpisu.

Laptopu je odavno istekla garancija, ali svejedno nije laptop u pitanju posto sam isti kupio pre tri ipo godine i tada je u njemu bio Toshiba 160 GB na 5400 rpm koji sam pre nesto manje od godinu dana zamenio sa Seagate Momentus 7200.4 500 GB na 7200 rpm i sada on kao pojedinacna komponenta samo podleze reklamaciji.

EDIT: Ne popusta ti vid nego je meni u prikazi konfiguraciju bilo stiklirano NE, sad sam stavio DA.

Poslednja izmena:
Nakon sto sam juce odradio skan sa SeaTools kada je nasao silne greske (rezultat je bio FAILED) koje je popravio, danas sam ponovo odradio skan sa SeaTools-om (i short i long) i nije nasao nijednu gresku, tj. rezultat je nakon oba bio PASS.
Takodje sam odradio skan sa MHDD 4.6 i za razliku od prethodnog puta kada je imao blizu 800 fajlova sa rezultatom Error (! UNC) i oko 100 sa rezultatom Warning, sada je nasao "samo" 12 sa rezultatom Warning (10 sa <500 ms i 2 sa >500 ms) i to svih 12 u prvom procentu HDD. Ne znam da li je to dobro ali je sigurno daleko bolje nego prethodni put. Sledi jos provera i sa HDD regeneratorom (cisto da budem siguran u rezultate) i posto sam back-upovao podatke na eksterni HDD ide instalacija Windowsa.
E sad sam u maloj dilemi - da li da instaliram cist Win i zatim svo ono instaliranje, podesavanja, tweakovanja etc. ili da instaliram samo Acronis TIH i pomocu njega i .tib image fajla koji sam njime napravio jos decembra prosle godine vratim racunar u to stanje? Oba imaju svojih prednosti i nedostataka tako da za sada uopste nisam nacisto sta ciniti.
I da li nakon ovakvih rezultata novih skaniranja da radim reklamaciju HDD-a ili da nastavim koriscenje normalno kao da nista nije bilo?

Ma šta se zezaš, skini program za low format sa sajta proizvođača HDD i onda ćeš znati da ti HDD vraćen na fabrički format

Nazad
Vrh Dno