Šta je novo?

Win7 ne vidi hdd od 4TB

ZeXx

Cenjen
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poena
170
Potrebna mi je pomoc, danas sam kupio WD 4 TB green, hdd radi medjutim prvo kad sam ga pokusao da napravim particiju i formatiram prilikom snimanja windowsa izbacivao mi je neki error i nije hteo da mi jedan deo formatira tj napravi particiju, uglavnom to sam sredio prebacivanjem u GPT i uspeo ono sto sam hteo, e sad kad udjem u Win nema harda... Sentinel ga vidi a Win ne, pokusao sam i da napravim 2 particije medjutim ista stvar se desava, sta da radim da bi se video hdd u Windowsu? Maticna je iz potpisa.

A šta kaže disk menagement? Nema ga nigde, ili samo u exploreru? Možda treba samo da mu se dodeli drive letter.

Sad sam resio, naime kad sam WD red od 1 TB ubacivao i napravio jednu particiju u win-u mi ga je pokazivalo samo sam morao da ga formatiram i dozvoljavao mi je to iz win-a. E sad za ovaj od 4 tb mi nije nigde izbacivalo da postoji osim u device manageru ali nsiam nista odatle mogao da uradim, i reko aj da opet pokrenem instalaciju win-a i da odatle pokusam format, i formatiram te dve particije sto sam napravio, podignem sistem i sad win vidi obe particije :)

Moraš da na MB imaš UEFI bios i prati uputstvo.

INSTAL WIN 7,8x64 NA GPT STULU

Bios: Staviti BOOT UEFI i HD staviti ACHI mod. Sa f10 snimi i resetuj.
Sa F12 startovati BOOT meni i izabrati USB UEFI BOOT ili DVD ROM
UEFI BOOT u zavisnosti sa kog media se vrši instalacija.
Kad krene sa instalacijom posle izbora jezika i nove instalacije kod prozora za rad sa diskovima startovati
Shift +f10 ,otvara se DOS konzola.
Prvo mora da se sredi HD. BMR stil vidi HD diskove max 2.2 tb, dok
GPT stil vidi sve i može da se pravi praktično neograničen broj particija.
Diskpart
List disk
Select disk 0
Clean
Convert gpt
Create partition EFI size=120
Format fs=fat32 quick label=“system“
Create partition msr size=120
Create partition primary size=263440 ili xxxxxxxx
Format fs=ntfs quick label=“C“
Exit
Exit
Refreš, zatim obeležiti C disk i krenuti u instalaciju. Radi provereno.
( Bitno je da matična ploča ima UEFI bios).

Upravo i ja imam problem, od lika sam uzo hard 3tb wd green model: wd30ezrx, u Comp Menagmentu vidi jednu particiju 2048.00gb i 746.52gb Unllocated prostor.

Нов хард? Па обриши ту партицију и направи нову или прошири постојећу.

Imao sam i ja taj problemcic.
Evo kako se resava. :)

Upravo i ja imam problem, od lika sam uzo hard 3tb wd green model: wd30ezrx, u Comp Menagmentu vidi jednu particiju 2048.00gb i 746.52gb Unllocated prostor.

Moras da imas UEFI da bi ploca uopste mogla da vidi disk u komadu. Disk treba da konvertujes iz MBR formata u GPT. MBR format ima limit od 2,2 TB zato je izbacio i tih 0,78TB unalocated space. Ako ga konvertujes u GPT vidjet ce se disk izcela.
Ovde imaš detalje i kako da ga resis : http://support.microsoft.com/kb/2604034
edit: sada vidim da je i mirza postavio isto ovo samo u vidu video tutorijala.

Poslednja izmena:
@Kluzo koju plocu imas?
Sto ne okacis kakvu masinu imas...

negde sam cuo da je UEFI neophodan samo ako oce da butuje sa njega, pa da GPT moze i bez toga.

@Kluzo koju plocu imas?
Sto ne okacis kakvu masinu imas...

Nije kod mene kod lika kome sam upgredovao komp je i har je njegov a ja sam uzeo da ispitam slucaj, ali mislim da je u pitanju AM3+ 970 MSI 970A-G46, ili AM3+ 970 MSI 970A-G43 nisam tacno siguran, ima 2xpci-e 16x.

Ima uefi bios, to mora da se moze namestiti da vidi citav hdd kao sto je gore navedeno...

U kompu koji sam pominjao radi hard od 640gb na kome je sistem i jos toga, interesuje me mogu li isklonirati ovaj od 640gb na onaj od 3tb kad ga konvertujem i ukljucim UEFI bios da da sistem posle toga normalno radi.

Nazad
Vrh Dno