Šta je novo?

win7 32bita vs 64bita vs ...?

Godzilla

Cenjen
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poena
169
Ovako, sta ja treba da onstaliram? Posto imam 64bitni procesor, trebalo bi win7 od 64bita? ako to ima veze.
znam da pre nesto nisu mogle da mi rade igrice na 64bita, sa drugom konfom, nego samo sa 32bita.

ako neko moze da mi objasni, sta i kako?,)
Pozz

Razlike neme .
Win 7 64 biti moze da koristi vise od 4 gb rama i za nijansu je brzi .
Ako imas 2 gb rama instaliraj 32 bit jer su skoro sve aplikacije 32 bit i win 7 32 bit trosi nesto manje rama i zauzima manje prostora na hard disku i ima za nijansu bolja kompatibilnost sa aplikacijama i drajverima

Poslednja izmena:
Vise ima veze sa ramom nego sa procesorom.S' obzirom da imas 2GB instaliraj 32-bitnu verziju.
A igrice ce raditi bez problema na obe verzije,tu nemas da brines.😉

Ne postoji. Malo si pomesao oznake. Mozes da napises x86 ili x64, sto je 32bit ili 64bit, respektivno.

ja ovako iz iskustva - svi se neshto primili na 64, i kapiram ja da je to buducnost, al poshto i sami znate da mi koji se razumemo u kompove svaki treci dan dolazimo nekom na gajbu da mu sredjujemo sve i svashta - ja kad naidjem na 64bit os, dodje mi da se prevrnem naopachke - vishe problema u realnosti, nego shto bi ljudi zeleli da prijave. kakva muka naci drajvere za neskakvu najobichniju nebulozu, pa to ti je!

Pa nije bas sve tako.
Ja sam za sve bez problema nasao drajvere za win7 64bit.
Za sta nisi mogao da nadjes drajvere?

Na novim kompjuterima 64 bit lepo radi -stariji štampac ili cam mogu da zadaju nevolje ali resivo UGLAVNOM
Na starijim kompjuterima nema garancije pogotovo za 64 bit i ako je cpu 64 bit i svasta moze da zeza .
win 7 32bit u principu moze se naterati da radi skoro svugde gde ima minimalnih speceifikacija nije da tu i tamo nema ozbiljnih problema .
Jedino nevidim svrhu bez 4 gb rama win 7 64 bit
Na laptopu 2 gb ima 32 bit na deskopu sam imao prvo 32 bit pa 64 bit i nema neke razlike .
Na 2 gb zbog rama uvek treba stavljati 32 bit na 3 gb i dalje zbog manjih potecijalnih problema i sa drajverima i programima 32 bit .
Na 2 ili 3 gb i pored toga sto gotovo ni nema 64 bit aplikacija nece se ni dobiti nista koriscenjem 64 bit verzija programa pa prema tome bukvalno jedno merilo je ram

U svakom slucaju, da li je bolje da instaliram wndows 7micu ili da ostavim sp3?

Na tu tvoju mašinu stavi Windows 7 x86, svako ko ima noviji hardver bi trebalo da stavi W7.

U svakom slucaju, da li je bolje da instaliram wndows 7micu ili da ostavim sp3?

Mašina ti je nova stavi win 7 32 bit radice brze od xp sp3 na tvojoj masini imačeš dx11 za igrice -listom sve rade na win 7.
Samo dosta stariji programi nece raditi dobro ..

Kojih to problema?

Al' ljudi vole da prosipaju kvazimudrosti...

kvazi pojma nemash. chek - nemash pojma generalno.

Na tu tvoju mašinu stavi Windows 7 x86, svako ko ima noviji hardver bi trebalo da stavi W7.

lista problema generalno, i za x64:

1. instalacija okesha na 62 posto - lichno prisustvovao dvaputa. nisi ni instaliro sistem, vec problemi.

2. registri ne vidi DVD - lichno, takodje, naishao na problem vishe puta - BIOS vidi, sedmica ne vidi.

3. aero problemi - necu da ulazim u detalje, aj da se ne foliramo da ih nema

4. hahah, verujem da je ovo nekima katastrofa - vecina mobilnih sprava, a najvishe iphone - nece da se sinkuju sa sedmicom. moj 6700 je trazio raznorazna pechovanja, a za iphone sam takodje lichno video da NECE da se sinkuje.

5. retardirani taskbar - jel u pitanju quicklaunch, ili je radna aplikacija ? ko ovde zna da pravi razliku ??

6. gomila gluposti na default - minidump, administrativni prompt i tako dalje.

7. kreshovanje procentualno vishe nego XP

8. gomila naprava NEMA ili ima LOSHE drajvere za x64. pogotovo malo starije a i DALJE funkcionalne sprave

9. zbrka u registriju, sa subkey-evima za softvere koji su 32bit

10. problemi prilikom instalacije igara - ja sam naishao na iste, gde sam u par navrata morao da obaram CEO sistem, kad ubaguje, najobichnija "next,next" instalacija, ok - individualni je problem, al sve neshto ne verujem da sam samo ja ubo takve situacije.

kvazi pojma nemash. chek - nemash pojma generalno.

lista problema generalno, i za x64:

1. instalacija okesha na 62 posto - lichno prisustvovao dvaputa. nisi ni instaliro sistem, vec problemi.

2. registri ne vidi DVD - lichno, takodje, naishao na problem vishe puta - BIOS vidi, sedmica ne vidi.

3. aero problemi - necu da ulazim u detalje, aj da se ne foliramo da ih nema

4. hahah, verujem da je ovo nekima katastrofa - vecina mobilnih sprava, a najvishe iphone - nece da se sinkuju sa sedmicom. moj 6700 je trazio raznorazna pechovanja, a za iphone sam takodje lichno video da NECE da se sinkuje.

5. retardirani taskbar - jel u pitanju quicklaunch, ili je radna aplikacija ? ko ovde zna da pravi razliku ??

6. gomila gluposti na default - minidump, administrativni prompt i tako dalje.

7. kreshovanje procentualno vishe nego XP

8. gomila naprava NEMA ili ima LOSHE drajvere za x64. pogotovo malo starije a i DALJE funkcionalne sprave

9. zbrka u registriju, sa subkey-evima za softvere koji su 32bit

10. problemi prilikom instalacije igara - ja sam naishao na iste, gde sam u par navrata morao da obaram CEO sistem, kad ubaguje, najobichnija "next,next" instalacija, ok - individualni je problem, al sve neshto ne verujem da sam samo ja ubo takve situacije.

1. Verujem legalna instalacija.

2. Ni na jednoj mašini mi se to nije desilo, a instalirao sam na jedno 150 mašina W7 do sada.

3. Aero ne izgleda bog zna kako, ali isto nikakvih problema sa njim nisam imao.

4. Dezinformacija. iPhone se syncuje opušteno, imam iPhone, znam šta govorim.

5. Nov taskbar je funkcionalniji nego na XPu. Još uvek je to daleko od docka na MacOSXu po funkcionalnosti, ali je svakako bolji nego u XPu.

6. :laugh:

7. Ne, ne i ne. W7 je stabilniji sistem. XP držiš 5 dana uključen, on počne da brljavi i sporo da radi pa moraš da opičiš restart, a W7, evo na ovoj mojoj mašini, radi mesec dana bez restarta i ne uspori ni malo. A da ne pričam koliko BSODove nemam na W7, a na XPu sam imao.

8. Žali se proizvođačima. Moj hardver je star 3-4 godine i svaki drajver postoji za sve što imam. A to što nema drajvera za nešto, kao što rekoh, žali se onima koji pišu drajvere, a ne da kriviš Windows. A te naprave su verovatno starije od 3-4 godine, tako da ne vidim šta je tu čudno...

9. Nema nikakve zbrke u registryju, možda se tebi to čini kao zbrka, što pokazuje nešto.

10. Sve legalne igre, pretpostavljam.

Ima problema od cam do dvd -cd sta nisam resavo ne znam ali se resi .
Takodje win 7 64 bit ima vise problema ALI OPET resivo i i win 7 je stabilniji generalno receno
I imam jedan neresiv problema-misteriju na nekim dual core 775 socket igrice rade losije nije vezano da li je ati ili Nvidija rade ali oko 20 do 30 % losije bez obzira jesu nove ili starije nego na xp na jakim konfiguracijama .
Iskljucio sam sve moguce ali to ni ja niti bilo koga znam ili oni znaju nije u stanju da objasni niti resi a mnogi su izvrsni profesionalci
Sto je cudno na vecini racunara sa 775 socket nije tako .
Drajveri bios sve je najnovije MATICNE PLOCE DRUGE windows legalan i igrice legalne i problem postoji i na visti .:wall:

Aj da i ja bacim komentar.

Imao sam isto misljenje, ljudi nekako mistifikuju Windows od 64bita, pa su ljudi jos uvek nepoverljivi prilikom prelaska na taj sistem.

Ja sam sa kupovinom nove masine odlucio da probam Windows 7 x64, pa da vidim sta ce biti. I guess what? Sve potrebne drajvere sam pronasao bez problema i u 64bit varijanti, i sve radi sasvim normalno, kao i predjasnji sistem na x86.

Tu podrazumevam sve potrebne drajvere za plocu, za grafiku, za kameru, dzojstik, tastaturu (Logitech) i to je to otprilike.

Takodje, nikakav problem nisam imao ni sa 32bit aplikacijama. Instaliraju se u poseban Program Files (x86) i to je to, rade kao i pre.

Tako da, ko ima iole noviji hardwer, i 4GB memorije, neka slobodno instalira x64 sistem.

To je sve normalno, u pitanju je novi windows i sada su se i potrudili da daju drajvere i za neke starije uređaje. U slučaju xp 64bit to nije bio slučaj ni sa aktuelnim, ponekad.
To što se pogodi da neko ima stariji uređaj a hoće poslednji OS... ne znači da je OS loš samim tim što je 64bit

Evo ja da se javim, kada sam uzeo da instaliram win7 64bit nije bilo problema, ali zato nije bilo drajvera za stampac canon lbp2900 koji uopste nije star nesto mnogo. I tako je bilo sve do skoro, kada je izasao drajver konacno. Uglavnom zbog toga sam instalirao 32bit verziju i radi ekstra. Ne znam dal restartujem masinu jednom u nedelju dana, samo na hibernate idem.

Ovako, sta ja treba da onstaliram? Posto imam 64bitni procesor, trebalo bi win7 od 64bita? ako to ima veze.
znam da pre nesto nisu mogle da mi rade igrice na 64bita, sa drugom konfom, nego samo sa 32bita.

Ma samo ti instaliraj 64itni Win 7 i uzivaj. Sve radi super. I programi i igrice.
Evo skoro godinu dana star Win7 i sve je ok.
A mozda ces uskoro i da dokupis jos 2gb ram-a.
I ovo ti kazem kao korisnik Win7 64 ne kao expert (jer i nisam).
Exsperti uvek imaju problema jer im je to i posao, da resavaju probleme:d

Poslednja izmena:
@ DuleC (& Illidian)

Znaci, 64bit= x86-64, 32bit= x86 😉

@trenje

Prva stavka mi bode ochi 🙂. 90% ljudi sa foruma je DLovalo W7 sa net-a, i (manje vise) svima radi ok.

Ista stvar i sa 10-om. Ostalo necu da komentarisem ,jer nisam isprobao ni XP 64bit (ali se cini da hocu u buducnosti) 🙂

Poslednja izmena:
domcale, tu ima faktor narezanog diska i tako to, nije lepo skinuto, itd, da ne spominjem milion stvari zbog kojih to može da se desi, to je bila moja poenta. 🙂

@domcale i illidan: Ja napisah ono najosnovnije, bez ulaženja u setove instrukcija, istoriju razvoja i ostalo 😉. Kad ode u prodavnicu da kupi Win da ne pomisli da je x86 86bitni. Za sve ostalo....tu je MasterCard 😛

Win 7 64 bit uglavnom radi dobro ali redje nego 32 bit .
Jedino ne mogu da svatim zasto bi neko sa 2 gb rama instaliro verziju 64 bit
1 koja nije brza pogotovo na 2 gb !

2 ima malo vise problema sto se tice aplikacija i drajvera

3 Sve aplikacije su listom 32 bit koje doduse win 7 64 bit uglavnom dobro pokrece a od malobrojnih 64 bit aplikacija nece imati nikakve koristi na 2gb rama

4 Zauzima vise prostora na hard disku

5 Manju kompatibilnost sa starijim aplikacijama

6 Zauzima vise rama sto na 2gb ima uticaja

Nijedan razuman razlog ne postoji da se instalira win 7 64 bit os na manje od 4 gb rama sem eksperimentisanja i golog prestiza .
Po meni to je isto toliko besmisleno kao instalirati x86 na 5gb rama

Aj da i ja bacim komentar.

Imao sam isto misljenje, ljudi nekako mistifikuju Windows od 64bita, pa su ljudi jos uvek nepoverljivi prilikom prelaska na taj sistem.

Ja sam sa kupovinom nove masine odlucio da probam Windows 7 x64, pa da vidim sta ce biti. I guess what? Sve potrebne drajvere sam pronasao bez problema i u 64bit varijanti, i sve radi sasvim normalno, kao i predjasnji sistem na x86.

Takodje, nikakav problem nisam imao ni sa 32bit aplikacijama. Instaliraju se u poseban Program Files (x86) i to je to, rade kao i pre.
.

Provereno zna da pravi probleme i sa drajverima i sa starijim programima - primer drajver za nokijin kabl Ca-42 ne moze da se instalira, ako ti zatreba neki dos program bez problema ce raditi na 32 - bitnoj sedmici, dok za 64 verziju treba da budzis nesto. Bilo je problema i sa igricama od pre par godina, ali me je najvise iznerviralo sto mi je sistem puk'o posle 3 dana, pa je nova instalacija pukla posle 2 nedelje da bi na kraju izasla zakrpa za infrared koja je sve to popravila uz briljantnu napomenu Microsofta da mnogi laptopovi imaju infrared.

@domcale i illidan: Ja napisah ono najosnovnije, bez ulaženja u setove instrukcija, istoriju razvoja i ostalo 😉. Kad ode u prodavnicu da kupi Win da ne pomisli da je x86 86bitni. Za sve ostalo....tu je MasterCard 😛
pa 64bitni postoji i IA-64 🙂

Nazad
Vrh Dno