Šta je novo?

Win2k, Win XP, kt333.....

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Trenutno sam u ogromnoj dilemi..🙁 Vec neko vreme mi odredjeni ljudi pune glavu pricom da kt333 i Win2k ne idu dobro zajedno i da je bolje staviti XP. Ja XP naravno ne volim, ali je evidentno da 2k nesto bas i ne radi brzo na kt33 kao XP (iako je stavljen SP3). Masina je MSI KT333 Ultra BULK, xp 1700+ i 256 ddr pc266 by NCP 🙂 Recimo, da bi se sistem (2k naravno) podigao potrebno je citavih 1:30 min (disk je IBM na 5200 rpm) do je XPu trebalo primetno manje, ispod 1 minuta (napominjem da u oba slucaja u startup-u su potpuno isti programi).
Posto zelim da se resim bede, a trenutno sam u dilemi, neka neko kaze nesto pametno na ovu temu...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Trenutno sam u ogromnoj dilemi..🙁 Vec neko vreme mi odredjeni ljudi pune glavu pricom da kt333 i Win2k ne idu dobro zajedno i da je bolje staviti XP. Ja XP naravno ne volim, ali je evidentno da 2k nesto bas i ne radi brzo na kt33 kao XP (iako je stavljen SP3). Masina je MSI KT333 Ultra BULK, xp 1700+ i 256 ddr pc266 by NCP 🙂 Recimo, da bi se sistem (2k naravno) podigao potrebno je citavih 1:30 min (disk je IBM na 5200 rpm) do je XPu trebalo primetno manje, ispod 1 minuta (napominjem da u oba slucaja u startup-u su potpuno isti programi).
Posto zelim da se resim bede, a trenutno sam u dilemi, neka neko kaze nesto pametno na ovu temu...

Windows XP je nesumnjivo brzi sistem i tu nema dileme. NIje tvoja masina kriva za to. Ako te nervira XP ti stavi 2000-ku i uzivaj. Sporiji sistem jeste ali takodje jako dobro radi svoj posao. Ja licno , ako ti je za utehu, imam KX7333,256-PC3500,XP2200+ i Windows 2000(SP2). Znaci XP sam zaobisao u sirokom luku (bar za sad).

Tesko da ce se Win2k dizati istom brzinom kao i XP koji je optimizovan za brzo ucitavanje. Ipak, kada se jednom podigne Win2k radi sasvim brzo. Koristim ga na KT266a i XP1800 + SP3 i nemam problema. Malo sam se igrao sa servisima i iskljucivao ono sto nije potrebno ali nista posebno nisam postigao sto se brzine ucitavanja tice.

pop je napisao(la):
Tesko da ce se Win2k dizati istom brzinom kao i XP koji je optimizovan za brzo ucitavanje. Ipak, kada se jednom podigne Win2k radi sasvim brzo.

Slazem se. Maltretirao sam stari komp
AMD K6-450, neki via chipset, 128 rama, compaq masina. Ni jedan OS nije radio bolje na masini od win2k, ne racunajuci vreme koje mu treba da se podigne. Tako ga sestra lepo ukljuci i ode da popije kafu dok ceka da se startuje, ali zato kad zavrsi sa tim stvarno radi kao zmaj 🙂
XP se na toj masini podizao brzo, ali je u radu gnjavio samo tako, iako sam mu povecavao ram, nije bas nesto pomoglo 🙁

Ma lepo radi i XP (bio je prvobitno instaliran) ali posle mesec dana je tako poceo da se 3puje da sam poslao u pm FX 😀 i instalirao sam dobri stari 🙂 2k koji je posle instalacije sp3 odmah poceo da zavija i uvija....🙁

Sam si sebi odgovorio - uradi Win2k instalaciju bez SP3 🙂

Brzina dizanja OSa nije iskljucivi indikator brzine tog operativnog sistema. Ako ti Win2k *nakon* dizanja radi odgovarajucom brzinom, ja tu ne vidim nikakvih problema.

I ja sam bio sad skoro u istoj dilemi!

Nervirao me je prilicno XP GUI cak i kad mu se sve one dzidza-midze iskljuce!

Ipak izgleda mi da mu je to jedina mana!
Sad godinu ipo posto se pojavio ne vidim da ima smisla bezati od njega iz nekog iracionalnog straha ili iz inata prema M$!

Kad se vec treba preci na njega onda je bolje sto pre!

silverglider je napisao(la):
Sam si sebi odgovorio - uradi Win2k instalaciju bez SP3 🙂

Brzina dizanja OSa nije iskljucivi indikator brzine tog operativnog sistema. Ako ti Win2k *nakon* dizanja radi odgovarajucom brzinom, ja tu ne vidim nikakvih problema.

Znam da nije 🙂 i ne radi bas brzo koliko bi trebalo da radi...instaliracu ga opet

Da bi se 2K, koliko-toliko brze ucitavao iskljuci iz Device-Mangera detekciju diskova koje nemaš sa primarne i sekundarne IDE grane kao u XP. Ne znam, ali kod mene raylika u bootovanju 2K i XP nije baš toliko velika. XP mi se butovao za oko 18-20sec (mereno pomocu BootVis). Kada sam vratuio 2K nisam pimetio da me je nešto mnogo smorio taj boot, jeste bi duži, ali kada sam iskljucio detekciju, pogasio neke servise i on je bio sasvim OK. Takode koristim SP3...

Nazad
Vrh Dno