Šta je novo?

Win2K Server + Raid 5. Implementacija.

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Racunar je P4 Xeon 2.4, Asus PC-DL Delux, 2GB Ram-a, 1Hdd 40 GB, 3xHdd 80GB, DVD-RW TEAC. Trebao bi se odraditi RAID 5. To bih trebala da bude serverska masina.
IDE Raid kontroler nije integrisan vec je fastTrak 100-TX2.
Kako bih bilo najbolje odraditi da bih masina bila sto brza tj. iskoristiti sve ove komponente na pravi nacin.
Ja sam razmisljao da dignem sistem na ide-u 40GB, a da na kontroler stavim 3x80 GB u raid 5 level. E sa raid 5 level-om se nisam susretao pa bih mi dobro doslo malo objasnjenje.
I jos nesto da li je ovo gore pametno ili se na neki drugi nacin moze sistem regulisati.
Unapred hvala!

za sta je ova masina namenjena? sta sve ide na nju?

Bice to jedan fajl server za malo vecu firmu. Moj dio posla je da dignem windows 2000 server i standardni softver. Pored integrisanog 1GB lan-a, komitenti su trazili jos jednu gigabajtnu karticu pa sam im ponudio Intel PWLA 8390. Verovatno da ce ga koristi i za neki ruter!

Sto, moras to da zavrsis do kraja radnog vremena? 🙂

Pa sad, ako ti je najbitnija brzina, tesko da ces moci to u takvoj kombinaciji da izvedes.
Prvo, za RAID5 vezu ti treba RAID5 kontroler, a to fasttrack 100TX2 sa svoja dva kanala definitivno nije. Dobro, ti mozes da kupis ATA RAID5 kontroler, recimo Promise SX4000 ili Adaptec 2400A, medjutim problem je u tome sto ova ploca nema ni 64-bitne PCI slotove kao ni PCI-X. Sto znaci da ce taj kontroler obitavati na obicnom 33MHz 32bit busu i da ce mu performanse dodatno masakrirati ta gigabitna mrezna karta koju takodje hoces da ubodes na PCI bus. Nemoj pogresno da me razumes, radice to, ali performanse nece opravdati nimalo ni pucanje para u RAID5 kontroler ni gigabitnu mreznu kartu, posto PCI bus ne moze ni nju samu da opsluzi kako treba, a kamoli u kombinaciji sa RAID5 kontrolerom. I to na masini koja treba da bude fajl server - da li treba dodati podatak da PCI gigabitne mrezne karte imaju CPU zauzece i do 45% u peakovima? To kao slag na tortu.

Mozda bi bolju kombinaciju mogao da izvuces sa postojecim hardverom; ta ploca ima ICH5R southbridge - nakaci na njega dva od tih 80MB diskova i formiraj od njih mirror. Posto taj kontroler nije vezan na PCI bus, imace nesto bolje performanse i nece ga gnjaviti mrezne karte. Na tom mirroru drzis fajlove koje ce server da deli u mrezi, tj. to je jedan RAID podsistem koji ce non-stop da drlja. Na drugom kontroleru, tom integrisanom promise 378 imaj disk(ove) koji ce dici sistem i gde ce lezati sw koji opsluzuje routing. Nadam se samo da se u biosu moze podesiti boot priority da se sistem dize sa PDC20378 pre nego sa ICH5R. Tu moze da ti stoji jedan hard ili da i tu napravis jedan mirror (tapnes ovaj od 40GB i uzmes jos jedan 80GB kao treci preostali).

I tako imas dva mirrora, jedan na PCI busu koji ne trazi mnogo i pusta PCI mreznu kartu da ipak uradi nesto, a drugi mirror na posebnom I/O linku moze da drlja deljenje fajlova.

Ploca je dobra, ali je ipak namenjena za radne stanice, a ne za server - inace bi se tu nalazilo barem 2 64bitna PCI ili PC-X slota.

Ne nemoram danas da zavrsim ali bi bilo dobro da utancim sta da se uradi.
FastTrak 100-TX2 kontroler i Intel PWLA 8390 lan karta su 32 bitne. Komitent je trazio bas ovo gore navedeno. RAID 5 kontroler je preskup i ja sam toga bio svestan.
Da li bih se moglo sa ovim kontrolerom kako da npr. emulira raid 5 level.
Koliko sam ja shvatio trebao bih ta tri diska da stripujem. Da li mogu to ikako drugacije da izvedem od mirror-a. Posto vecina komponenti je vec narucena!

Ne, nema nikakve emulacije RAID5 veze, jer ti treba XOR unit koji generise parity. Kako za RAID0 i 1 postoje kontroleri koji to rade softverski, nisam primetio da postoji ijedan RAID5 kontroler koji ne radi sve hardverski. I RAID5 nije stripovanje tri diska. Potrebno je za tu vrstu veze imati minimum tri diska od kojih jedan uvek stoji kao parity check; parity block se dobija XOR-ovanjem data blokova sa ostalih diskova, tako da ako jedan disk crkne, njegov sadrzaj se moze rekonstruisati pomocu podataka sa ostalih zdravih diskova i tog parityja.

No, posto je "pametni" komintent vec trazio odredjenu opremu i onda je narucena, nema ovde nikakve potrebe za filozofijom. Ugradi mu to naruceno, imas mogucnosti za 0, 1 i 0+1 (i to sa ovim soft-RAID kontrolerima), peformanse ce biti opisane sa 'sux', a ti ugradi to sto su ljudi narucili i peri ruke.

Ja sam se premisljao i skontao da bih bilo najpametnije da mu se predloze dve ponude od kojih bi jedna bila gore navedena da druga sa hardverskim RADI 5 kontrolerom koji je oko nekih 400 ojra, jer mi je kolega javio da jos uvek moze da povuce narudzbu.
1. Kontao sam da mu u prvoj ponudi stavim hdd 40GB maxtor ata133 na 3rd channel bus master koji podrzava raid i dignem na njemu sistem. A da na 100-TX2 kontroler stavim 3x80GB i kasnije u disk managament-u kreiram RAID 5 posto ga win2k server podrzava i da na njemu budu podatci.
2. A da u drugoj ponudi stavim sve isto samo sto ce ova tri diska biti na hardverskom RAID 5 kontroleru. E sad da ti si mi rekao da ovi 64 bitni kontroleri nece raditi punim kapacitetom tako mene zanima koliko cu ja dobiti sa hardverskim raid 5 levelom koji se preporucuje.
Da li ce biti server dovoljno brz ako 40GB disk bude tako podesen ili imam potrebe za S/ATA.

Ne znam zasto pokusavas da pravis vunu od prasica, kada za to sluze ovce (a prasici za cvarke i slaninu)? Imas na netu toliko lepih tekstova koji opisuju sta je RAID5, kakve su mu primene i kako se sa njima radi - da si potrosio svega par sati svog vremena samo da preletis to, ne bi imao nikakvih dilema.

Softversko resenje je ovde bez ikakve primene. To je fajl server vece firme kao sto si rekao i to treba da obezbedjuje hardver. Ili hardverski mirror vezovi ili hardverski raid5 vezovi. Ako se veze softverski, koji ce ti moj onda taj fasttrak kao treci kontroler pored vec dva postojeca na ploci?!? Druga stvar, ako ispadne da nesto nije u redu sa tim 40GB diskom na kojem ti je windows, ili nesto nije u redu sa samim windowsom (nije tesko za zamisliti tako nesto) - mozes da se pozdravis i sa svojim raidom. Tebi za taj server treba sigurnost, kako za diskove koji sadrze podatke, tako i za diskove na kojima se nalazi sistem, jer obezbedjuje da je server stalno online i podaci na raspolaganju. Dakle, imas dve prave opcije: ili da pravis dva mirrora (jedan za sistem/app i drugi za podatke) sa postojecim ICH5R i PDC20387 ili da uzimas raid5 i u njega vezes tri ili cetiri (ista) diska na kojima ce biti i sistem i podaci.
S obzirom na dosadasnju organizaciju tog 'servera', pretpostavljam da niko nije ni razmisljao o hotswappingu? Tj, backplane sa fiokama koji omogucuje da se crknuti disk zameni na zivo sa bez potrebe da se server spusta? Imas prikaz kod Tome nekoliko takvih paketica - pogledaj deo o enclosures, ne toliko o kontrolerima posto nisu raid5.

Sto se tice brzine, kao sto rekoh vec nije ti problem taj disk od 40GB i da li je PATA ili SATA, nego ti je problem PCI magistrala na kojoj ces imati nekoliko IDE RAID kontrolera i dve gigabitne mrezne karte, a ne zna se ko od tih svih komponenti trazi veci propusni opseg. U tom svetlu si mogao po tvojoj kombinaciji da stavis za butovanje i disk od 10/20 GB od pre par godina - uopste se ne bi primetilo da je on taj deo koji je spor.

Ja sam im ponudio i hadverski raid 5 ali im je bio preskup, zatim sam kontao da izbacim kontroler da im spustim cenu i uradim dva mirrora sto i jeste logicno ali oni meni na kraju rekose da im treba gore navedeni kontroler TX2 i ova cetiri diska u RAID 5.
Sta sad da radim kad ljudi to hoce. Ja naravno zelim da im dam stabilnu masinu i da kasnije ne bude problema sa sistemom koji se ne mogu resiti bez nekih zescih intervencija.
Zato sam ja kontao da im stavim ova tri diska na taj kontroler a HDD 40 na kontroler od ploce. I mene sad zanima da li ta 4 diska mogu raditi u RAID 5. Teorijski moze. Npr. 40 GB bi se koristio za XOR ali kako to uciniti u sistemu. Da li bih trebao na 40-ku dizati sistem pa kasnije u disk managament-u odraditi raid 5 volume. Da li bih onda recovery proces u slucaju necega bio komplikovan ili automatski.
Sta da se radi. Gore je to sto imam. Moram da nadjem neko resenje.

Neverovatno da je jednoj vecoj firmi skup raid5 kontroler (cca 200-300$) koji bi trebao da bude srce sistema, nego se uhvatili za taj fasttrak jer izgleda ni za sta drugo nisu culi. Mogu da pretpostavim da na tom serveru ne postoji ni bilo kakav backup uredjaj tipa SLR-a, DLT-a ili makar DAT-a. Firma koja toliko ceni svoje podatke i svoje poslovanje i treba da plati svoju glupost kada im to sutra crkne. Mada nesto sumnjam da ce im to nesto promeniti u glavama, posto se takve stvari ni ne desavaju takvima koji 'znaju najbolje'. Uzece onda kao neki bekap uredjaj prosti cd ili dvd pisac. Smejurija.

Poslednja izmena:
Znam da ljudi nisu u pravu. Znam da ce uz ovaj server ici jos 14 radnih stanica. Neznam tacno koja je firma ni zasto ce im sluziti ali pretpostavio sam da ce biti fajl server kao osnovno a za dalje neznam. Mene samo zanima mogu li ja da odradim RAID 5 softverski kako oni i zele sa ovim cetvrtim diskom koji ce da sluzi za fault t., da kasnije ne bih bilo problema u slucaju da jedan od njih rikne. Kako tu uraditi. Pada li ti ista na pamet.
I zaboravio sam da ti se zahvalim sto si se ovoliko angazovao. Prije sam radio sa serverima ali mi je ovo prvi put da se susrecem sa XEON-ovim. Verovatno zato sto je skup pa malo je prilika kad ga narod uzima. Mogu zamisliti koliko sam ti dosadan.
Na net-u sam vec par dana, dosta toga sam naucio o ovom level-u ali nigdje ne nadjoh konkretno resenje za ovaj moj slucaj.
Unapred hvala!

Ne, mislim da od takve kombinacije nema vajde. I mislim da ne mozes da koristis taj 40GB disk kao xor junit u takvoj kombinaciji, sve i sa pravim raid5 kontrolerom. Ponavljam - mislim, posto mi nikada nije ni padalo na pamet da probam takvu crippled kombinaciju. Ova tri ista diska od 80GB u vezu. Kako ce to softverski raditi (i da li ce uopste proraditi kako treba), to ces tek ti da vidis. Em sto se tice stabilnosti, em sto se tice brzine. Ponavljam ti samo detalj - gigabitna kartica moze da povuce i do 45% cpu zauzeca u pikovima; ti ces imati dve. Plus to ces imati softverski raid (sto znaci da to treba da radi cpu). Plus to ces imati routing i ostale zadatke koji leze na racunaru. Plus zakrcenje na PCI busu koje je sasvim evidentno. Zali boze para bacenih na Xeone...

Kad smo vec kod toga, mislim da sam juce video neki jeftini raid5 kontroler od HighPointa, neki od jeftinih RocketRAID modela za cirka 99$. Nije 'onaj pravi' raid5 kontroler, ali opet se ne prepusta sve operativnom sistemu, nego deo dobar deo stvari odradjuje bios na toj kartici.

Poslednja izmena:
Da li ce manje ove kartice da mi guse magistralu ako je jedna int. na ploci dok je druga 32 bitna. Da li da dignem sistem na 40-ci i kako da se osiguram od daljnih padova sistema. A ja cu svedno staviti ova tri diska u jednu vezu.

Nema veze sto je jedna integrisana ako je integrisana na isti PCI bus, kao sto taj promise 20378 i jeste. Jedino sta ti zaobilazi uski PCI bus od kontrolera jeste taj ICH5R kontroler na south bridgeu. I svi ti kontroleri su '32bitni'.
Kakav ti je protok racunaj i sam:
1. gigabitna mrezna karta koju stavljas na PCI vuce do 125MB/s u half duplexu; full duplex na njoj ni ne mozes da izvuces - to jedino na ovoj integrisanoj koja lezi na CSA
2. raid kontroler (stripe) vuce bez problema i po 80MB/s
Dakle, ovo dvoje su samo stvari koje dodajes na masinu, s tim da PCI bus ima gornji plafon od 133MB/s, pa racunicu izvedi sam i imaces sliku i bez ovog integrisanog promise raid kontrolera. A posto je to fajl server, diskovi i mrezne karte ce biti stalno aktivni.

Da bi osigurao i sistem i podatke rekao sam ti vec da imas dve kombinacije - 3x80 u raid5 i tu instaliras i sistem i drzis podatke ili na sporiji raid kontroler mirorujes sistemski disk, a na brzi ICH5R mirorujes diskove za podacima za deljenje. Treca varijanta je kombinacija ove dve.

Nazad
Vrh Dno