Šta je novo?

Win2000 pitanjce za one koji vise znaju

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
Na racunaru imam win2000server i 3 korisnika, e sad kako ja njima da odredjujem sta mogu da rade na racunaru a sta ne, konkretno da ne mogu da pristupe nekim particijama i folderima i da ne mogu da instaliraju programe?

Da ne mogu da instaliraju programe stavis im da su restricted user ili user. A da ne mogu da pristapaju particijama, desno dugme na hdd pa na sharing, pa na permissions (mislim da tako mozes da zabranis i userima sa kompa da pristupaju particijama)

Samo treba malo da procesljas Users and passwords sekciju u Control Panelu a oko sherovanja dobro ti je Vocko objasnio.

Kad smo vec na temi ogranicavanja mogucnosti korisnika:
Da li moze nekako u WinXP da se Limited account korisniku ogranici prostor na disku koji moze da iskoristi za svoje fajlove ili cak da mu se skroz onemoguci upisivanje novih fajlova?

P.S. Izvinite ako je glupo pitanje ali nemam puno iskustva sa tim.

DeanXP je napisao(la):
Kad smo vec na temi ogranicavanja mogucnosti korisnika:
Da li moze nekako u WinXP da se Limited account korisniku ogranici prostor na disku koji moze da iskoristi za svoje fajlove ili cak da mu se skroz onemoguci upisivanje novih fajlova?

disk quotas ti omogucavaju sve sto si naveo samo mora da bude formatirano u ntfs fajl sistemu....

To sa sharingom ogranicenjima za direktorijume ce da ispravno radi samo ako je na NTFS particiji...FAT32 nece da ga zastiti niodcega... Mada, obzirom da je Server, glupo bi bilo da je na FAT-u...A imas i varijantu WinGuard PRO u kombinaciji sa Lock Files& Folders, koja bi trebala da ti odradi to sto ti treba

Vocko je napisao(la):
Da ne mogu da instaliraju programe stavis im da su restricted user ili user. A da ne mogu da pristapaju particijama, desno dugme na hdd pa na sharing, pa na permissions (mislim da tako mozes da zabranis i userima sa kompa da pristupaju particijama)

Da, znam to, ali problem je sto useri ne mogu da gase racunar a to moram da im dozvolim!

Cekajte ljudi, da ne bude zabune:

Ako covek ima Win2K Server i korisnike lokalno, sharingom nece nista postici. Sharing foldera ima smisla samo ako ima vise racunara, i njime se odredjuju prava korisnika koji se vezuju na racunar (folder) preko mreze.

Ono sto njemu treba je Properties zeljenog foldera ili particije, pa se onda sa Security postave prava korisnika ulogovanih lokalno.

Sto se tice kvota, ona se dodeljuju na nivou cele particije (ne mogu se postaviti na nivou foldera) i svakom se korisniku posebno mogu odrediti kvote. Potrebno je da se ode na Properties particije i pod Quota selektuje Enable quota managemant. Naravno, kao sto je vec receno, particija mora biti NTFS.

RasetaM je napisao(la):
...

Da, znam to, ali problem je sto useri ne mogu da gase racunar a to moram da im dozvolim!
start->run->gpedit.msc->computer configuration->windows settings->local policies->user rights assignment->shut down the system

Vrh Dno