Šta je novo?

Win10 problem sa ekstenzijom fajlova

fruit23

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2007
Poena
330
Potrebna mi je pomoc. Vecina muzike, slika i nekih filmova na dva razlicita HDD koja su povezana na komp je nestala to jest pretvorila se u neke cudne ekstenzije. Pomislio sam da je neki Crypto virus ali ne nalazim ni jedan file koji bi ukazao na to. Ne znam da li mozda crkavaju oba HDD posto su mi jedino svi fajlovi citljivi na C disku koji je SSD. Okacio sam sliku da vidite kako izgleda lista neke muzike koja je bila na kompu. Hvala

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    48.9 KB · Pregleda: 136
Promeni ručno ekstenziju da proveriš u format u kojem su.
Ali očigledno ti je nešto (u najboljem slučaju) preimenovalo sve.

Probao sam i to, ne reaguje kad promenim u pravu extenziju nista ne uradi samo otvori i kaze da fajl ne valja.

Proabaj Windows repair,ili tako neshto.Miriki na viruse.

Šta si radio 29. na računaru?
Ako ne reaguje kad vratiš ispravnu ekstenziju, onda imaš ozbiljan problem kome teško ima popravke. Moguć da je neki cryptoransom.
Imaju li ti faljovi normalnu veličinu?

Vecina muzike, slika i nekih filmova na dva razlicita HDD koja su povezana na komp je nestala to jest pretvorila se u neke cudne ekstenzije. Pomislio sam da je neki Crypto virus ali ne nalazim ni jedan file koji bi ukazao na to.
CBT-Locker, neka od njegovih varijanti ili nešto trećega od ransomwarea.
99.5% da je tako, ništa drugo ne može isključivo korisničke fajlove da pobrka na taj način.

Prežali fajlove, od sada budu oprezniji i pravi backup svega bitnog.
A ako dobiješ poruku o otkupu i pri parama si/voljan si da platiš znaj da nema garancija da ćeš dobiti ključ/uspešno povratiti fajlove.
Možeš probati i nešto od navedenog, ali čika Marfi je jak i po prirodi stvari namazano parče hleba uvek pada na marmeladu...

Poslednja izmena:
Ne mogu da se setim kako se zove onaj ransomware koji ima bug, tako da zaboravi ključ kojim enkriptuje, tako da i da platiš, nema povratka.

Ako imaš sreće, u pitanju je Coinvault ili Bitcryptor za koji je Kaspersky nabavio ključeve.

I meni mirise na virus ali ne mogu da nadjem da ima bilo koji virus komp je pod kasperskym non stop ne gasi se i nista nije primetio, i skenirao sam ceo pre par dana, 29/12 je na tim fajlovima na nekima je 20/12 i tako ima raznih datuma, velicine fjalova deluju ok, probacu jos nesto danas....imam backup vecine slika to mi nije toliko problem. filmove i muziku cu prezaliti... samo hocu da znam tacno sta je, nervira me sto mi nista ne pokazuje da je virus, i neki fajlovi su skroz normlalni ostali, najvise je muzika stradala bukvalno sve... A najcudnije je sto sve sto je na C disku je ostalo i fajlovi i muzika i neki video fajlovi koji s tu bili trenutno.. Restore wina nece da mi odradi zato sam i pomislio na virus.

Neće restore ništa tu da ti reši.

Pomiricu se i da su fajlovi izgubljeni, ono vaznije imam i na diskovima i na eksternom hardu. Samo kako da nadjem problem preko Kasperskog ne mogu da nadjem nista, neke crypto programe isto nisam pronasao, ne traze mi ni pare.. Da li je moguce da su se neki fajlovi pobrkali prelaskom na win 10. posto te fajlove nisam skorije otvarao, pa moguce da nisam primetio. Nisam vise pametan. Najvise me zeza to sto nije takao nista sa C diska.. Samo tamo gde su ostavljeni podaci i to na dva razlicita diska(fizicka) i dve particije, jedino na trecoj particiji koja je manja oko 200 giga nista se nije desilo. Na jednoj od 700 giga je svu muziku, vecinu filmova i samo neke novije slike zakacio.. Vecina slika koje su bile u folderima od pre par godina su ostale netaknute.

Nema to veze s Windows-om. Nije on kriv, niti je mogao to da uradi.

Zasto ne bi pustio da getdataback protutnji jednom kroz disk cisto da vidis sta bi pronasao?

Džabe gubiš vreme, jednom pametnjakoviću se to desilo, čak je i platio BTC-om, dobio neki programčić, međutim otključao je samo fajlove to 20 i par kb, preko toga ne.
Batali, nemoj se zaluđivati sa pokušavanjem otključavanja, džabe gubiš vreme.
Nadam se da su ti sačuvane porodične slike i stvari koje ne možeš naći na netu. Ako je tako, onda ovo i nije neka velika katastrofa ;)

Vrh Dno