Šta je novo?

Win XP se sam otkljucava..... HELP!

• Začetnik teme Začetnik teme Nagy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Ciao,

Ima li neko iskustva s ovim, posto se meni na poslu pocelo desavati da kad radim u XP i zakljucam ga (lock), on se NEKAD, ne uvek, nekad prodje i 3 nedelje da se sve OK, a nekad se to desi 2 puta za 3 dana....skroz random... Da pojasnim: CRTL ALT DEL i "Lock Computer". Zakljucan je. Da bi ga otkljuc'o, moram da unesem password i username, ja ili damin. Medjutim, posto ni ja ni admin nismo ni pipnuli comp, a screen nalazim otkljucan, zakljucujem da su u pitanju gremlini.... Posto MORAM da zakljucam Windows svaki put kad napustim radno mesto, tj. "udaraju mi cvrge" za ostavljen otkljucan kompjuter, ne znam sta da radim. SA XP se druzim vec ohoho godina i 1. put nalecem na ovako nesto....mada privatno nisam ni koristio nesto taj lock pa ne znam bas najbolje... Sta moze da bude u pitanju? Pokusao sam da na netu nadjem neku temu sa ovim problemom ali nisam uspeo. MOzda sam koristio pogresne keyworde ili....je ovo vrlo redak problem...?

:wall:

Za početak promeni pass (i nemoj ga držati zapisanog na stick-it papiriću na monitoru :d) da bi eliminisao mogućnost nekoga ko bi mogao u prolazu da se uloguje. Podesi screen saver password protect (ili admin preko group policy, ako već nije) na 1-2 minuta i biće ti zaključan comp posle toliko neaktivnosti, sve i da nisi pored njega. Ako i dalje imaš isti problem, a kad već radiš u firmi koja lupa čvrge za te stvari, prijavi adminu problem pošto to treba on da ti rešava.

Neki keylogger bih isključio jer pretpostavljam da imaš ograničene mogućnosti za instalacije i dovlačenje svog/sumnjivog softvera, ako ga i imaš na računaru, to bi IT trebalo da ti očisti. Ostaje mogućnost da koristite neki remote klijent, VNC npr, pa odeš od compa i uloguješ se (ili neko sa strane) na tvoju mašinu i ne zaključa je posle. Problem je dosta čudan da bi bio neki propust u XPu, verovatno je neki ljudski faktor u pitanju.

Za početak promeni pass (i nemoj ga držati zapisanog na stick-it papiriću na monitoru :d) da bi eliminisao mogućnost nekoga ko bi mogao u prolazu da se uloguje. Podesi screen saver password protect (ili admin preko group policy, ako već nije) na 1-2 minuta i biće ti zaključan comp posle toliko neaktivnosti, sve i da nisi pored njega. Ako i dalje imaš isti problem, a kad već radiš u firmi koja lupa čvrge za te stvari, prijavi adminu problem pošto to treba on da ti rešava.

Neki keylogger bih isključio jer pretpostavljam da imaš ograničene mogućnosti za instalacije i dovlačenje svog/sumnjivog softvera, ako ga i imaš na računaru, to bi IT trebalo da ti očisti. Ostaje mogućnost da koristite neki remote klijent, VNC npr, pa odeš od compa i uloguješ se (ili neko sa strane) na tvoju mašinu i ne zaključa je posle. Problem je dosta čudan da bi bio neki propust u XPu, verovatno je neki ljudski faktor u pitanju.

Hvala!

Virus ne verujem da je jer Help Desk redovno updateuje AV, check se radi valjda 1 ili 2 x sedmicno...

Pass mi je u glavi, nix ceduljice na monitoru...tako da i to otpada...

Prijavio sam adminu ali....znas i sam, nesto sto se desava random, iznenada i ne ostavlja tragove (proveravo je npr. log file i nista cudno nije bilo) je vrlo tesko uociti...

Ovaj savet za automatic lock nije los...probacu.

Nemam nikakvih ogranicenja, a na compu imam samo instalirano par browsera i playera extra, nista spec, cak je i skype zabranjen iz sigurnosnih razloga...

Inace, kontaktirati admina/help desk je nocna mora jer dok ispostuju sve procedure i !@#$%^&* prodje ohoho vremena, a na kraju imam neko polu resenje...tako da ih zovem samo kad bas ne znam sta da radim. Ovo je spec. slucaj jer shvatam da je tesko uci u trag zasto se unlockuje sam od sebe... Primetio sam da kada se otkljuca, OBICNO dobijem neku novu poruku preko lokalnog CHAT ili MAIL programa....pa pomislih da mozda ta novopristigla poruka nekako pobudi unlock... :S: Znam da je glupo ali...nemam ideja posle 2 meseca vise... 😀

:wave:

Poslednja izmena:
Secam se da mi se to ranije desavalo kad mi monitor ode u stand by , ali nisam siguran🙂

http://pubs.logicalexpressions.com/pub0009/lpmarticle.asp?id=70

"godinama" sam koristio isti lock kao ti i nisam imao slicnih problema (verovatno jer sam ja bio admin 😉 )
mozda u gornjem textu nadjes odgovor

btw kako ti IT/admin administrira taj pc = moze biti da si im dosadio pa ti okljucavaju pc iz remota samo da ti stvore paranoju :d

Poslednja izmena:
Pa ne verujem da se zezaju... Mada, mogu li pogledati to u logovima na mom kompu?

Jeste, monitor ode u stand by ali nisam siguran dali to ima neke veze jer se to ne desava uvek, tj. monitor ostane (ili, ako je i bio u stand by, upali se ponovo, ne znam) upaljen tako da se vidi ekran skroz normalno i sve redom....sto ne sme...

p.s. procitao sam text sa linka al' nisam nasao odgovor na moj problem, samo razliciti nacini da se zakljuca racunar... Anyway, thnx! Jos neko? 🙂

Nazad
Vrh Dno