Šta je novo?

Win XP pro - treba li instalirati SP1 ?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nakon searcha po forumu, u nedoumici sam da li da ih instaliram ili ne ?
Po nekim usporavaju masinu, a po nekima donose "neophodne' zakrpe i poboljsanja za XP...
Dakle da ih instaliram ili ne ? 😕

Moja ti je preporuka da svakako instalirash. Ne usporava mashinu, donosi podrshku za Javu i josh neke bitne stvari, pre svega bezbednosne zakrpe.

Obavezno i SP1 i SVE pre-SP2 zakrpe koje nadjes na Windows Update i to ODMAH nakon instaliranja OS-a, znaci pre bilo kakvih drajvera i slicno.

Postojao je jedan pre-SP2 update koji je nesto kao usporavao racunar, ali je to korigovano i sada su svi potpuno bezbedni.

Ja sam dugo vreme drzao bez SP-a, i ok je rado. Medjutim s obzirom na brojne i sigurnosne rupe mislim da je dobro instalirati ga. Kada covek vidi spisak stvari (ne samo onih koje se ticu sigurnosti) koje SP1 resava, mislim da nece mnogo razmisljati da li da ga instalira. Ne primecujem da nesto losije radi, mada su i to opisali u microsoftu za pojedine slucajeve (konfiguracija). SP1 je vec prilicno sazreo (da i za njega postoje brojne zakrpe), pa ne treba zaboravit da nakon njegove instalacije obavezno treba preko windows update skinuti i instalirati i ostale patch-eve (od kojih se neki vode kao sp2).
Utesno je to sto microsoft vecinu patch-eva postavlja odvojeno, pa covek moze prvo samo da ih skine (i sacuva za kasnije) pa tek onda instalira. U mom slucaju, nakon instalacije sp1, windows update je nasao oko dvadesetak kriticninih updateova (koji bi morali da budu instalirani) i skoro isto toliko obicnih, kao ji sve zajedno umeju da imaju nekoliko desetina MB. Neke od njih nisam ni sada instalirao, jer sam siguran da me ne kace (npr. propust koji je moguc kada se koristi neki od modela digit. kamere - koju nemam).

Dakle, treba ga instalirati, ali samo ako ces da instaliras i zakrpe za njega samog. U suprotnom bi moglo da se desi da primetis da losije (sporije) radi (microsoft je opisao ropust gde se nakon instalacije sp1, neki procesi izvrsavaju i desetputa duze nego sro je potrebno)

ne donosi podrsku za javu

Buca je napisao(la):
donosi podrshku za Javu

E, oko ovoga ima par zvrcki, s obzirom da je Microsoft morao da menja "politiku" integrisanja java vm u instalacije servis pakova.

Namerno pomenuh mnozinu, jer prvi servis pak za winXP postoji u dve verzije - prvu koja se pojavila SP1 i trenutno aktuelnu SP1a.
Jedina razlika je u tome sto SP1a NE sadrzi Java VM.
Da neko ne bi bio u nedoumici, oni koji imaju instaliran SP1 nikako ne trebaju da instaliraju SP1a

Koga zanimaju zvanicna saopstenja isti info ima na http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;813926

A cela stvar oko ima/nema Jave vm se tice (jednog od) sudskog procesa izmedju Sun-a (koji je razvio javu) i Microsoft-a koji je bio zapocet krajem `97. a zavrsen sporazumom u januaru 2001 kada je MS prihvatio da Sun-u isplati 20miliona$ i uz to primeni jos neke postupke koji se ticu zastite sun-ovih autorskih prava. Inace ovo nije jedini proces gde sun tuzi ms. Mislim da jos traje proces po kome sun trazi od ms-a da ukljuci (sun-ovu) javu u instalaciju winXP (i verovatno buduce windowse). Osim ovoga mislim da je takodje toku i proces po kome sun trazi (od MSa) odstetu od 1milijarde$ zbog (vrlo uprosceno receno) monopolizma na polju operativnih sistema.

Ma to oko jave je bilo namerno uradjeno od strane M$ i to sa jasnom porukom, ne treba vam java kad imate nas .NET

to jest dajte nam josh para, josh trzhishta a ostali neka pomru i shta nas briga shta je standard, mi uvodimo novi i ta java nek se pomeri u stranu 😛

Nazad
Vrh Dno