Šta je novo?

Win.XP i particije.

Muljator

Slavan
Učlanjen(a)
09.06.2007
Poena
301
Molim za savjet pravim reinstalaciju Win.XP na HDD -160 GB na njemu imam 3 particije da li je efikasno da bude na 1 particiji System XP, na 2 particiji ostali software
(MS Office ,Nero,itd...) a na 3 particiji ARHIVA. Pošto imam još jedan manji HDD Pata da li da na njega prebacim SwapFile imam 2GB DDR2 RAMA i koliko da stavim veličinu SwapFile s obzirom na RAM .Koliko se dobije na perfomansama ovakvim postupkom

Tesko da ces dobiti na performansama ako tako postupis...
Swap fajl je uvek potrebno drzati na "maticnom" hdd-u tj, tamo gde je win instaliran...inace mozes da stavis 1024 mb za swap fajl, ja ga u obicnom radu drzim na toliko, samo kad treba nesto da renderujem povecam po potrebi na 2048 mb...
Moj ti je predlog da prvi HDD podelis na dve particije, C i D, gde ces na C imati sistem i sve programe, a D da ti bude za igre i podatke.A taj rezervni HDD upotrebi za download ili nesto slicno...dakle standardna kombinacija.

Poslusaj Nex-a, to je stvarno najpreporucljivije. Samo jedan mali hint, swap fajl treba da stoji na systemskoj praticiji (kao sto je i receno), a njegova velicina ne bi trebalo da prelazi 2.5 pomozen sa kolicinom rama. Poz

Uz 2 GB RAM-a, ne treba ti pejdž fajl veći od 1 GB. I to ga namesti na fiksnu veličinu.

ako ne radis nista ULTRA ZAHTEVNO na kompu, pored 2G rama mozes slobodno da iskljucis page file!!! ( provereno! )

Da... davno sam zaboravio sta je page fajl... :D
I sta je to drljanje hdda kada izlazis iz igara itd...
Primetitjes poprilicnu razliku u radu racunara!

e...da... i nex999... page fajl nije najbolje drzati na maticnom hddu, naprotiv, idealno je da je na drugom hardu i to po mogutnosti na drugoj p-ata grani, zbog brzeg pristupa i da bi sto manje drndao aktuatore, ali se slazem da je, kada treba nesto VELIKO da se renderuje, pozeljno ukljuciti p-fajl, mada o5 nemas potrebe za vise od 1G!
Da budemo realni ( moj primer ):
XP full updated sa nod32, ZA, uTorrent, hamaci, psi, vpn-x, pop-peeper, dc++ i ne znam ni ja kakvim jos programcicima koji su stalno aktivni, ne prelazi 600MB iskoristjenja memorije, sto znaci da ti ostaje 1.4G na raspolaganju!!! Cime tjes to da popunis!? Cak ni za Battlefield 2142 ti ne treba page!!!

Poslednja izmena:
ok , ja sam imao u vidu to da drugi HDD koristim za e-mule download, koji je shampion u pravljenju fragmentovanih fajlova...tako da je to vrlo lose u kombinaciji sa page fajlom...

ok , ja sam imao u vidu to da drugi HDD koristim za e-mule download, koji je shampion u pravljenju fragmentovanih fajlova...tako da je to vrlo lose u kombinaciji sa page fajlom...

hm... pa ako na prazan hdd stavis page, on tje alocirati sebi deo diska, tako da ne bi trebao da pravi problema posle u radu ( u ovo nisam siguran - samo mi radi logika :d )

Pazi, i sam page file moze da bude "fragmentovan" (naravno u manjoj meri) i moze da bude drljanja po HDD-u kad zatreba prosirenje preko ostalih fragmentovanih fajlova (od e-mulea ko sto rekoh)...tipa kad naredjam gomilu velikih tekstura u sceni (3ds max) i kad treba da krene render.Pogotovo zato sto menjam velicinu page fajla po potrebi.Jednostavno, ne mislim da su e-mule dl i page file na istom disku, tj particiji dobra ideja, svejedno da li sam napravio PF na praznoj particiji ili ne...
To isto vazi i za Photoshop i njegov scratch disk i page file.Zato uvek namestim PS scratch na neku drugu particiju...
Mislim, ovo mu dodje kao neka opste poznata prica...nema tu neke preterane mudrosti.

u pravu si, delimicno... jos ni jednom nisam uspeo da nateram p-fajl da predje preko osnovno alociranih 1G kada sam ga ukljucivao, al i dalje je poenta moje price da nema potrebe za njim osim, kao sto si i sam naveo, moras da radis nesto veliko u p.shopu ili maxu...

OK...
***, neki programi po defaultu traze prisustvo page filea.Tipican primer je 3DsMax.Bez obzira na kolicinu RAM-a, program trazi pf.

Molim za savjet pravim reinstalaciju Win.XP na HDD -160 GB na njemu imam 3 particije da li je efikasno da bude na 1 particiji System XP, na 2 particiji ostali software
(MS Office ,Nero,itd...) a na 3 particiji ARHIVA. Pošto imam još jedan manji HDD Pata da li da na njega prebacim SwapFile imam 2GB DDR2 RAMA i koliko da stavim veličinu SwapFile s obzirom na RAM .Koliko se dobije na perfomansama ovakvim postupkom

Nije efikasno. Za best pefromanse nabolje je da se instalira win na obodu disk ploce. Znaci na prvu particiju. Ne vecu od 10-20GB. Nema potrebe da stavljas programe na drugu particiju. Swap file takode treba da bude na najbrzoj particiji. Jedna dobra caka ako imas dovoljno prostora jeste da povecas velicinu clustera. To moze partiton magic. :)

Nazad
Vrh Dno