Šta je novo?

win xp i linux

• Začetnik teme Začetnik teme mmv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
posto sam nov u nekim linux fantazijama, interesuje me da li kako moze da se linux instalira na nezavisnu particiju, ako bi recimo na c bio xp, a na d linux !

naravno da mozze:d
linux u sebi ima ( nekoliko) boot loader-a, ali to nije cela pricha..

al' pre nego shto me napadnesh da "ne delim znanje" sa kolegama na forumu, prochitaj josh poneshto o linuxu i logici kreiranja particija u njemu
bash to shto si rekao o "C: i D:" particijama navodi me da pomislim da to kontash na DOS-windows nachin, shto je pogreshno ako mislish da nauchish neshto o linux hijerarhiji

inache, samo napred😀

pozdrav

E ovako, za linux ti trebaju dve particije -- jedna za sam OS i jedna za swap. Particioniranje mozes najlakse obaviti partition magic-om. Linux ima razne boot loadere ali to sve nema mnogo veze jer ne moras da ih koristis. Jedan od nacina je da u toku instalacije izaberes opciju da ti loader snimi na boot particiju (na onu na koju se sam linud instalira), a ne na MBR. Zatim kada se sve instalira nekim disk editorom snimis taj boot sektor kao file u C:\linux.bin (512 bajtova) i ubacis ga u boot.ini od XP-a:

C:\LINUX.BIN="Linux"

To je nacin na koji ja to radim, jer volim da mi glavni loader bude od XP-a, na taj nacin reinstalacija XP-a nece ubiti Linux.

U svakom slucaju poslusaj H.U.D. i procitaj malo o linux organizaciji diskova i particija, nece da skodi.

Lepo se prosetaj do FAQ sobe i procitaj sa pise 🙂

E ovako, za linux ti trebaju dve particije -- jedna za sam OS i jedna za swap. Particioniranje mozes najlakse obaviti partition magic-om. Linux ima razne boot loadere ali to sve nema mnogo veze jer ne moras da ih koristis. Jedan od nacina je da u toku instalacije izaberes opciju da ti loader snimi na boot particiju (na onu na koju se sam linud instalira), a ne na MBR. Zatim kada se sve instalira nekim disk editorom snimis taj boot sektor kao file u C:\linux.bin (512 bajtova) i ubacis ga u boot.ini od XP-a:

C:\LINUX.BIN="Linux"

To je nacin na koji ja to radim, jer volim da mi glavni loader bude od XP-a, na taj nacin reinstalacija XP-a nece ubiti Linux.

ja sam isto tako uradio. iz partition magic-a sam napravio particije, instalirao linux na D, swap na E... jedino se nisam *****avao sa boot-ovanjem. kada ukljucujem komp pojavi se onaj linuxov "boot screen" i tu biram koji sistem hocu.
kada hocu windows da "reinstaliram" samo formatiram C disk i pomocu Ghost-a vratim back up cele particije.

Nazad
Vrh Dno