Šta je novo?

win xp dosao sa NetBook-om

markovski

Slavan
Učlanjen(a)
28.03.2007
Poena
319
Pozdrav ljudi. Trebaju mi neki saveti i uputstvo kako da instaliram win xp koji mi je dosao zajedno sa Toshibom nb205?
Instalirao sam sedmicu pre godinu dana i od tada nisam nista dirao. Ne znam kako i gde da aktiviram instalaciju xp-a i da mi pobrise sve sa c particije (sistemska particija) ali da mi ne dira D gde su mi podaci.

Da li neko zna kako se ovo radi?

Zašto si se registrovao uopšte? 🙂

Je li možeš malo detaljnije da napišeš šta ti tačno treba?

Kako nema veze, tu ti je postupak instalacije za xp, lepo slikovito objašnjeno od početka do kraja. Samo pošto kod tebe verovatno već ima predhodno particionisan hdd,na delu gde biraš particiju na koju hoćeš da podigneš XP ti biraj C: particiju, u sledećem koraku format te particije i pobrisaćeš sve podatke, ako tako odabereš podatci na D: će ti ostati čitavi, koliko sam razumeo to hoćeš. Što se tiče aktivacije windowsa to radiš pošto ga instaliraš.

Kakvo bre registrovanje iz 5-og puta, vidiš da si registrovao pre 3 dine :S:

Poslednja izmena:
Pokusavam da nadjem tu skrivenu particiju na hardu gde mi stoji sistem sto je dosao sa NB. Onaj postupak sto je na onom forumu na kome sam se iz petog puta registrovao je postupak potpuno standardan za podizanje stonih racunara. To sam do sada uradio bar 30 puta ali nikad nisam ovako za netbook koji nema cd i kod koga je bios potpuno osiromasen. Nemam nikakve maltene opcije.
Kako uopste da izaberem da mi se win dize sa te neke particije i da mu ne treba nikakav flash ili cd rom? Sta da stavim za boot?

Btw, nije ni bilo potrebe da se registrujes na taj forum...

Kako si instalirao Win7 na taj netbook? Možda bi bilo najbolje da tako uradiš i sa xp-om.
Ako si mislio da vratis netbook na fabricko stanje preko EISA particije, u recovery konzolu bi trebalo da možeš da uđeš tako što držiš taster 0 (pored 9) dok se pali komp (ili probaj da pritiskas F8 ako to ne uspe). Da li će ti biti potreban poseban recovery disk i da li briše sve podatke sa harda nemam pojma, zato ti kazem da bi bilo najpametnije da instaliras xp kao u linku gore.

Poslednja izmena:
@markovski
Zašto i se uopšte registrovao na forum gde na svaki snimak ekrana prikažu ogroman link za svoj sajt koj odvratno izgleda, kako neko ne bi kopirao, a pritom su sve snimke ekrana pokrali od drugih. Valjda ti je jasno o kakvom forumu se radi.

Što se tiče instalacije. Ako nisi pregazio skrivenu particiju prilikom particionisanja i instalacije Windows 7 onda je XP još tu (odnosno akonisi obrisao tzv. Internal Storage DRive) ili "samo" ti treba originalni disk da bi podigao sistem ili recovery dvd. Bez jednog od ova dva teško da možeš nešto da uradiš

Poslednja izmena:
Ja sam imao slican problem sa Toshibom NB200 nakon sto mi je pukao windows. Iako sam nasao tu particiju i pokrenuo instalaciju sa nje, instalacija nije htela ni da zapocne, pucala je, tako da sam samo izgubio vreme. Bolje pretrazi forum o nacinima instalacije Windowsa XP preko USB memorije, manje ce ti trebati vremena i manje ces zivca izgubiti, 100%. Zapravo, neces uopste, prilicno je lako. Meni nekako preslo u naviku da bilo koji OS instaliram sa flesa 🙂.

Da upravo to, kad sam stavio 7 ostavio sam xp ali sam se tada zeznuo jer sam na istoj particiji snimio 7icu te je xp postao neupotrebljiv iako i dan danas pri paljenju NB stoji mogucnost da biram izmedju ova dva. Nemam nikakav DVD a i da imam ne bih mogao da ga koristim jer nemam optiku. Ceo originalni xp je vec stajao preinstaliran na NB.

Pokusao sam da budem legalan i eto sta sam uradio....nista 🙂) Odo u flash ilegalu!

Nije problem u legalnosti već u ne čitanju upustva:smash:

te oem preinstall verzije xp-a koje dolaze sa netbook-ovima obično s njima dođe i neki software za recovery...tako je bar kod mene, dobio sam Roxio (full) i trial office i norton...ova 2. dva sam odmah sklonio, a Roxio je naravno ostao...poenta je da se pravljenjem particije ubija taj xp, tako da mi (netbook je ženin , službeni) ovaj koristimo sa svih 160 Gb na C. jeste da sporije boot-uje, ali je zato oem već godinu dana, pa se nisam brinuo kad sam mu brisao Norton trial i inst. Micr@soft Essential 😉

Poslednja izmena:
Ajd ovde da pitam pošto je pitanje o XP-u....zanima me na koji način da instaliram SP3?Do sad nikad nisam imao problema....Dešava mi se da kad skinem SP3 i pokušam da pokrenem instalaciju prijavljuje mi

The file name,directory name,or volume label syntax is incorrect.....

?

Nazad
Vrh Dno