Šta je novo?

Win update, RyanVM i pitanja oko SP3

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Do sada sam bio na SP2, SP3 nisam ni probao ali pošto ću da instaliram sve od nule na novi HDD, stavio bih njega samo neke stvari mi još nisu jasne.
Imam tu nekoliko raznih integrisanih verzija ali ne znam koje su razlike, pretežno po pitanju apdejta (hotfixeva).
Da li MS još uvek izbacuje svoje SP3 integrisane instalacije? Pošto su mi neke navodno septembar i decembar 2009 sa navodno svim apdejtima do tada. Ali razlikuju se, 651, 671 i 589 MB. Ove veće vidim imaju IE7 i WMP11 ali ne znam šta još, a ona od 589 je sa IE6 i WMP9. Ali na svima mi se nudi isto, oko 60ak updates-a, a vidim Ryan-ov pack je još iz januara i ima stotinak. Sad ne znam šta da radim, uglavnom cilj mi je da napravim potpuno up to date instalacioni CD.

Možda je najbolje da probaš sa ovim:
http://www.ryanvm.net/forum/viewtopic.php?t=7184

To je UpdatePack koji je najažurniji, barem prema mojim saznanjima, a ovaj user_hidden redovno izbacuje nove verzije, i ima podršku od RyanVM-a za to što radi, pa se može smatrati njegovim naslednikom, ili bolje je reći nastavljačem njegovog rada.
Ja koristim ovaj pack, radi sve OK, bez problema. Ima i drugih pack-ova, ali meni ovaj najviše odgovara.
Probaj, pa vidi.

Huh, složena problematika, nisam do sad ni bio na njihovom forumu, samo sam gledao Ryan-ov pack, koji je još iz januara te nije updejtovan dugo. Sad još kad vidim onu GDR i QFE konfuziju... Čitao sam ceo dan o ovome po netu, poskidao sve što treba ali ne stigoh još da probam.
Znači Microsoft još uvek izbacuje zakrpe za XP ako sam dobro shvatio, samo mi nije jasno šta je sa svim tim koje su izašle posle SP3, da li su ih integrisali u one njihove MSDN instalacije i koliko često to izlazi. Mada pretpostavljam da nema veze na kakav (koliko apdejtovan) SP3 integrišem ovaj pack.
Uglavnom hteo bih da bude uključeno sve bitno i da mi posle toga win update nudi što manje zakrpa. Ono što ne bih hteo integrisano su java, glupi net framework i takve stvari. Noviji IE i WMP još ajde de, mada ne koristim ali znam da trebaju za neke stvari. Ako sam dobro video, ništa od ovoga i nije uključeno, jedino mi se ne sviđa što ima glupi WGA, jes da prolazim validaciju, ali neću tu glupost na sistemu. Valjda ću moći posle da ga uklonim...

Konačno sam se nakanio da sve detaljno istestiram, popišem ponuđene update i uporedim. Ni jedna od instalacija ne sadrži ništa od post sp3 update-a, za obe mi nudi istih 60-ak, isto kao i kad na sp2 instaliram sp3. Nešto od toga je uključeno u Ryan-ov pack pa mi posle njega nudi 40-ak, dok user_hidden-ov pack sadrži sve + dosta onoga što MS update ne nudi (to su valjda QFE ako sam dobro shvatio).
Integrisao sam Ryan-ovim integratorom na sp3 od 589 MB, i da li je normalno da ispadne manji iso? Dobio sam 528 MB.
JasonKiller, kolika je tvoja instalacija pre i posle integrisanja?
Takođe treba da dodam i SATA drajvere pa ne znam da li da to radim pre ili posle.

Veoma retko instaliram XP zadnjih dve godine, ali za te prilike koristim CD koji je napravljen od standardnog XP SP3 (bio je svojevremeno MSDN image da se skine) + Ryan Update Pack.
Nakon instalacije regularno pustim da mi Windows Update poskida sve što treba od updates za XP + Drivers + MS Office.
Nikada nisam imao problema sa WGA i ostalim proverama, pošto ne koristim blacklist-ovane serijske brojeve.
;)

Catch, hvala puno što si se javio, ovo mi je vrlo važno, a nikako da nađem sve informacije koje želim. Najviše me zbunjuje veličina ISO image-a. Da li su sve SP3 instalacije integrisane od strane Microsoft-a 589 MB? I kakve su te MSDN verzije, ima li drugih, koja je razlika?! Pošto imam jednu MSDN koja je 589 a druge preko 650 MB sadrže i iE7 i WMP 11 i možda još nešto... Da li je to MS integrisao ili je to neko čačkao?

^ Biće da je ovo poslednje u pitanju, pošto IE7 i WMP11 nisu sastavni deo "out of the box" instalacije.
MSDN je skraćenica za Microsoft Data Network. Članovi MSDN-a, koji su pretplaćeni na softver, odatle preuzimaju originalne MS verzije svih softverskih paketa.
Redovna je pojava da verzije sa MSDN "procure" na internet. Glavna caka je u pravom momentu pronaći to što te zanima, jer su kasnije šanse za to sve manje, pošto se vrlo brzo pojavi bezbroj prepravljenih (budženih) verzija... :(
Za tačnu veličinu tog iso fajla, sada ne bih znao (morao bih da kopam po arhivama na DVD diskovima ta nađem taj image)

PS
A šta će ti uopšte IE7, kada odmah možeš da instaliraš IE 8?

Ma nisu mi bitni IE ni WMP, ni ne koristim ih a mogu ih posle ako treba apdejtovati i offline a i online preko win update-a ili AU pošto prolazim validaciju. Ništa to nije problem, samo sam ih naveo kao jedinu razliku koju vidim u tim instalacijama pa mi se ne slaže računica jer je IE 16MB, WMP 24 MB a razlika u ISO-u 82 MB pa ne znam odakle to pošto na prvi pogled posle instaliranja ne vidim da ima integrisanu niti Javu, .Net niti bilo šta drugo.
To mi je bilo bitno što kažeš da oni nisu sastavni deo msdn instalacija, pa ako je tako i sa drugim volume licence koji nisu sa msdn-a onda sam u pravu što sam sumnjao, ma koliko da je pisalo "untouched" ;). Dodatno mi je bilo čudno što jedan od ta dva sumnjiva iso-a ima label grtmpfpp što je valjda oznaka za retail a drugi winxpsp3. Oba su naravno volume (corporate) pa bi valjda trebalo da bude grtmpvol kao ona sa msdn-a. Jesam li dobro shvatio ove labele? Malo sam u konfuziji jer drug ima onu akademsku licencu sa faksa i disk mu ima label fpp i ima obaveznu aktivaciju, a zar oni ne bi trebali imati volume licencu?
Uglavnom koristiću onda ovaj MSDN iso od 589 MB, integrisaću onaj najsvežiji update pack i to je to. Tada sam potpuno zakrpljen unapred i update mi ne nudi ništa osim IE8. Na Ryanovom forumu vidim savetuju da se sata drajveri integrišu poslednji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno