Šta je novo?

Win Server 2003 SBS kloniranje

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Radi se o potrebi kloniranja Windows Server 2003 SBS sistema na novu konfiguraciju iz "brzinskih" razloga.
Iako izgleda kao prosta, bezbolna operacija ( koju sam već jednom uspešno uradio na kućni komp iz bezbednosnih,backup razloga, korišćen Acronis TI Echo Server Universal Restore, vraćen image na totalno različitu makinu, AMD, u originalu je Intel ) naišao sam sledeći problem :
Nova makina je Intel E6300 na Gigabyte GA-EP45-UD3LR ploči sa dva WD Blue 500 GB diska u RAID-u 1, mirroring, i 4 GB DDR2.
I upravo je problem u tom RAID-u, verovatno ga neki od mojih alata ( bootabilni flešić na kome su Acronis Disk Director, ATI Echo Server UR, Live XP, Super Grub Disk, itd ) koje koristim za pravljenje particija "zeznu", ali ne kompletno, znači diskovi su i dalje u RAID-u, ali status je Initialize, a ne normal, i pristup RAID-u je usporen, treba mu čitava večnost da iskopira nešto
Probao i nove verzije Acronisa, ali se ponaša isto

Da li je neko imao sličan slučaj, postoji li neki "alat" za kloniranje koji bi radio na RAID-u ?
Ima li spasa pošto je instalacija Win Servera 2003 SBS-a od nule, instalacija i pravljenje SQL instanci, štelovanje remote usera, vraćanje backupa postojećih SQL baza, bio "malo veći" zalogaj za mene ( da ne spominjem instalaciju ostalih neophodnih stvari na tom serveru ) ?
Video sam da i Paragon ima neki alat sa P2P Adaptive restore opcijom, da li je neko to koristio, naravno uspešno ?

Znas kako, acronis universal restore bi morao da uradi ovo.

Verovatno se nesto sa drajverima za raid zeznulo.
Ja bih ako leka nema a nisi vican svemu od pocetka, uradio restore na virt. masinu umesto na fizicki server. Tj na tom serveru gde ne prolazi lepo "lepljenje imagea" biih digao neki hypervisor, kreirao praznu virtualnu masinu i uradio restore image ana nju pa video sta se desava...

Probao nekoliko puta, poslednji put je ovakva situacija :
1. kreiranje RIAD-a prošlo ok
2. bootovanje Live Xp-a, kreiranje particija, kopiranje imagea sa eksernog diska - OK
3. bootovanje Acronisa, i vraćanje imagea na particiju - OK
4. rebootovanje sistema, prošo logovanje na SBS i tu sam doživeo BSOD, iz nekog razloga
5. tu sam video da je raid promenio status u Initialize
6. probao ponovo bootovanje, trajalo je večnost, stigao do logovanja na SBS, logovao se, naravno trajalo je, dobio sam desktop sa svim elementima, RAID je tu, ali je rad praktično nemoguć, otvaranje particija usporeno, svaki kontakt sa particijama usporen

ja sam imao ovakav slucaj zbog :

-verzija drajvera za raid na primarnoj masini je bila u paru sa firmwerom raida na primarnoj masini
-na sekundarnoj masini raid je bio totalno out of date i desilo mi se isto sto i tebi.
-resenje : safe mod, downgrade drajvera za raid, skidanje raid management aplikacije. Nakon toga prvi boot sam iskoristio za upgrade firmwarea na raidu, boot u win, i stavljanje drajvera koji su odgovarajuci za taj nivo raid kontrolera.
Potom je sve proradilo.

Bottom line je da moras biti pazljiv na podsistem firmware-driver raid kontrolera i managemnt aplikacija za raid ako ih ima. Te verzije moraju biti istog nivoa.

Probao nekoliko puta, poslednji put je ovakva situacija :
1. kreiranje RIAD-a prošlo ok
2. bootovanje Live Xp-a, kreiranje particija, kopiranje imagea sa eksernog diska - OK
3. bootovanje Acronisa, i vraćanje imagea na particiju - OK
4. rebootovanje sistema, prošo logovanje na SBS i tu sam doživeo BSOD, iz nekog razloga
5. tu sam video da je raid promenio status u Initialize
6. probao ponovo bootovanje, trajalo je večnost, stigao do logovanja na SBS, logovao se, naravno trajalo je, dobio sam desktop sa svim elementima, RAID je tu, ali je rad praktično nemoguć, otvaranje particija usporeno, svaki kontakt sa particijama usporen

a sto pravis particiju iz Live Xp?
Mozes valjda sve to iz Acronisa da uradis.
acronis ti vidi jedan ili dva diska u tom mirroru?

Poslednja izmena:
Acronis Universal Restore bi trebalo da "ukloni" sve drajvere, pa i one za RAID, i da podmetne nove, koje sam ubacio tokom restorea, jel tako ?

Verzije Acronisa pre 9.1.3666, a i ona, ne vide uopšte diskove na sistemu, probao 9.5 neku, radi, normalno vidi raid, 9.7.8206 koristio za restore
Koristio sam Live XP iz razloga što Acronis Disk Direktor 10.0.neki ne vidi raid, već imam 6 particija, 3 + 3, probao dve verzije, isto, samo Acronis Backup Recovery 10.0.11345 vidi moj raid ispravno

Poslednja izmena:
e da, a jel ti bekapujes/restorujes particije ili samo podatke sa particija sa acronisom?

Ok,
onda uradi restore particije na prazan neparticionisan disk koriscenjem universal restore, i ubaci drajvere.
status initalize je najverovatnije zbog toga sto si tek napravio raid - vidjao sam kontrolere kojima je bila potrebna cela vecnost da inicijalizuju novokreirani raid, a opet ima i onih koji to zavrse na brzinu.
Status inicijalizacije mozes da pratis iz softvera koji stize uz kontroler iz Windowsa ili iz BIOSa samog kontrolera.
Znaci - verovatno ti ne gine visesatno cekanje tako da bih ja ovu egzibiciju sa acronisom uradio pred kraj radnog vremena i do sutra ce sve biti u redu :)

Poslednja izmena:
Filo
Izgleda da si u pravu, ali samo delimično
Ponovo sam vratio image, prvi restart, kontrolisao status RAID-a, bio je Normal, ušo u safe mode ( da bi deinstalirao Comodo, on je uzrokovao BSOD, i hteo sam da instaliram sve drajvere iz safe moda, al nije uspelo iz nekog razloga )
Ponovo restart, RAID je bio Normal-an, digao SBS, sve normalno, u diskovima je samo taj RAID niz, instalirao sam sve drajvere, ploča, mreža, grafika, restart, i tu se status RAID-a promenio u Initialize, i evo sad mi Intel Matrix Storage Console kaže da je Status Initializing 11% i ide dalje.
E sad čudno je to što sam 3 - 4 puta instalirao XP, zbog testa, restartovao ga x puta i status RAID-a se nikad nije promenio u Initialize

Ima tu nešto oko tih drajvera za RAID, koji su verovatno instalirani, čim komp radi, ali .....

Kontaktirao sam Gigabyte podršku, opisao problem, evo odgovora

Thank you for your kindly mail and inquiry. Which SATA ports you use for RAID? If you use GSATA ports for building RAID, it's normal that GSATA manager would always synchronize data.

If you still have any further question or suggestion about our products/service, please do not hesitate to contact us. We will try our best to help you resolve the problem ASAP.

Sad mi nije jasno kakvi gsata portovi, moji diskovi su na portu 0 i 1, da li imam dva sata kontrolera, znam za ovaj Gigabyteov Jmicron.

Poslednja izmena:
Pa eto, radi ti sinhronizaciju, sacekaj tih par sati i onda bi trebalo da leti :)

Da vas obavestim da je inicijalizacija radila dobrih 9 sati, i sada je status raida Normal, izgleda da sve radi normalno
Buni me samo to što kada sam radi testa instalirao XP, status raida se nikada nije promenio u Initialize, ni posle x restarta, ni namernih "gašenja" kompa

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno