Šta je novo?

Win prepoznaje manje od pola diska

LedZeppelin

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2004
Poena
619
kupio sam WD 320 gb, i kad krenem da instaliram win, prepoznaje oko 133 gb.onda sam podigao sistem sa diska, linuks, i vidi ceo hard(tj 298 gb).zasto win nece da vidi ceo hard?komp je malo matoriji.ima jedno 3.5 godina.ploca je neka chaintech

Poslednja izmena:
Koji Win?

Čim Linux vidi ceo hard, problem nije u ploči.
Instaliraj XP SP2 i mora da vidi ceo hard.

Očito je Windows bez Service Pack-ova, pošto su već u SP1 ubacili podršku za diskove vece od 13xGB.

Očito je Windows bez Service Pack-ova, pošto su već u SP1 ubacili podršku za diskove vece od 13xGB.

Zato sam ga i pitao_Osnovna je stvar da se napiše koji windows instalira kako bi mogli da mu rešimo problem, zar ne?

Čim Linux vidi ceo hard, problem nije u ploči.
Instaliraj XP SP2 i mora da vidi ceo hard.
Ne treba dvojka, dovoljan je i SP1, koji donosi podrsku za 48-bit LBA adressing.

BTW, sad videh da je rec o nekom starijem kompu, i nekoj matoroj Chain ploci... to bi mogao da bude nepremostiv problem, posto i bios mora da podrzava 48-bitno LBA adresiranje.

Poslednja izmena:
... A josh gora stvar: Win2000 bez update-a za 48bit LBA - zakacis sekundarni disk veci od 137GB i za par sekundi disk je s.j.e.b.a.n. :mad: ne znam da li je i Windows XP (bez SP1) imao ovaj feature...

Poslednja izmena:
... A josh gora stvar: Win2000 bez update-a za 48bit LBA - zakacis sekundarni disk veci od 137GB i za par sekundi disk je s.j.e.b.a.n. :mad: ne znam da li je i Windows XP (bez SP1) imao ovaj feature...
Nije... terao ja svojevremeno tako par meseci jedan WD od 160GB :)
I kao primarni, i kao sekundarni.

I sve vreme se pitao gde mi se dede jos 20 giga :d

meni je pobrljavio hard (ne secam se tacno koliko veci od 137GB) posle bukvalno pola minuta - otvorio sam u Windows exploreru par foldera, pokusao da iskopiram nesto sa tog velikog disk na primarni i onda ukapirao sta se desava :eek: !

ali bilo je kasno... :( kad sam taj veliki disk zakacio na XP sa SP1 vec je bilo kasno - vratio sam dobru kolicinu podataka ali jedan deo je bio nepovratno s.j.e.b.a.n. :(

ja govorim sta se desava ako zakacis vec formatiran HD na Win2K bez podrske za 48bit LBA.

a ... :) :)

mislim da se ne bi desilo ni sa Win2K kad bi radio instalciju win2k na disk veci od 137GB (ne bi hteo da formatira vise od 137GB), problem je kad se zakaci veci disk od 137GB bez omogucenog 48bit LBA...
iskreno to mi je sinulo da je problem u Win2K kad je poceo da brlja po disku jer sam davno citao u HDdriveru za Atari da podrzava IDE maximalno diskove do 137GB, odnosno da ne podrzava 48bitno adresiranje...

Bash sam pre neki dan chuo za sluchajeve da neki sistemi vece HDD-ove kontaju samo do 137GB. Poshto ovih dana planiram da pazarim novi hard, zanima me da li bih, sa mojom konfom (iz potpisa) mogao imati problema sa WD3200AAKS ili WD5000AAKS. Koristim XP-SP2.
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Bash sam pre neki dan chuo za sluchajeve da neki sistemi vece HDD-ove kontaju samo do 137GB. Poshto ovih dana planiram da pazarim novi hard, zanima me da li bih, sa mojom konfom (iz potpisa) mogao imati problema sa WD3200AAKS ili WD5000AAKS. Koristim XP-SP2.
Hvala unapred.

Sa P5 pločom mislim da ne bi trebao imati problema...

Ma ja teram na Socket A ploči hard od 250GB, tako da je problem primarno u OS-u, ne u hardveru.

Tacno tako. Ovaj hardverski deo, tj. problem sa biosem, odnosi se samo na neke baaaas matore ploce...

Tako da, to kod vocodera nece biti slucaj. Ploca je novija, Win sa SP2... problema nema ;)

znam lika koji ima dva hdd-a 500 + 320 GB i sve je ok winxpsp2
mozda treba poterati partition magic, da nije deletovano pola hdd-a...

ma nije mu vise ni bitno......

tu je autor, nego sada resava neke bitnije probleme, povracaj podataka sa starog hdda. pisao sam vec u jednoj temi o tome, al ako jos neko ima neku ideju evo: jednom prilikom sam prilikom pokusaja da instaliram win98(u nedostatku drugog butabilnog diska) poremetio particije, kojih je pre toga bilo 4.svi sistemi mi prijavljuju sada jednu particiju na tom hdu, ali nije formatiran.probao sam pomocu Acronis Disk Director-a da povratim particije, al nisam uspeo,el ima neko jos neku ideju?

Led zeppelin je pomenuo da mu win ne vidi ceo hdd dok to kod linuxa nije slucaj.Linux kao os se uopste ne oslanja na podatke iz biosa u vezi prikljucenog hdd i slicnog hardvera dovoljno je da bios pravilno detektuje prikljucen hardver.Boot loader nakon prve tacke butovanja preuzima inicijativu i ucitava linux kernel i od ove tacke kernel preuzima brigu o hardveru.Radi detekciju (ono sto je bios vec odradio) i proverava da nije stogod dodato od poslednje upotrebe.Jedino ogranicenje koje ovde postoji je da prva particija na disku mora biti u opsegu koji se normalno vidi iz biosa ide kontrolera dok nakon butovanja kernela ogranicenja bios ide kontrolera vise nije bitno posto ulogu kontrole preuzima linuxov (nazovimo ga) ide drajver.Na ovaj nacin i na dosta starim masinama ,486 racunari,rade diskovi od 10 i vise gb. Kako win radi po ovom pitanju nije mi poznato ali mi se cini da se mnogo vise oslanja na podatke iz biosa pa se verovatno zato os i malo brze butuje.

posle mnogo muke i naprezanja uspeo sam da povratim podatke sa hard diska.kombinacija Acronis Disk Director i Active File Recovery je pomogla.hvala svima na pomoci.win prepoznaje ceo HD kada sam u disk managmentu formatirao ostatak diska, ali dok sam instalirao sistem sa butabilnog diska, nije hteo da prepozna vise od 127 gb.hvala svima na pomoci

posle mnogo muke i naprezanja uspeo sam da povratim podatke sa hard diska.kombinacija Acronis Disk Director i Active File Recovery je pomogla.hvala svima na pomoci.win prepoznaje ceo HD kada sam u disk managmentu formatirao ostatak diska, ali dok sam instalirao sistem sa butabilnog diska, nije hteo da prepozna vise od 127 gb.hvala svima na pomoci
Treba ti novi butabilni disk Windows-a, sa integrisanim SP1/SP2. Onda ce ti se videti citav disk jos prilikom instalacije i inicijalnog formatiranja.
Mada ne moras, ja ga ne koristim, samo posle instalacije osinem SP-ove... a onda i formatiram ostatak diska.

a ako npr. imas disk od 200GB i prvu particiju od 20GB gde drzis Windows?

ostatak diska su ti podaci.

posle instalacije Windowsa bez 48bit LBA podrske ako krenes da radis nesto sa fajlovima na praticijama koje su iznad 137GB windows ce ih bez problema s.j.e.b.a.t.i. dok si reko keks!

zato pozor! ako imate ovakvu situaciju!

a ako npr. imas disk od 200GB i prvu particiju od 20GB gde drzis Windows?

ostatak diska su ti podaci.

posle instalacije Windowsa bez 48bit LBA podrske ako krenes da radis nesto sa fajlovima na praticijama koje su iznad 137GB windows ce ih bez problema s.j.e.b.a.t.i. dok si reko keks!

zato pozor! ako imate ovakvu situaciju!
Meni je Win particija 10 giga... i to je to. Hard od 750, znaci 740 (realno - 680) giga ostatak diska gde su podaci :D
Znaci, instaliram Win, jos prilikom instalacije formatiram na tih 10 giga, ostalo ostavim neformatirano... dignem Win, odma' ide SP1. "Povratim" ostatak harda, onda formiram/formatiram ostale particije. Potom DX9, pa drajveri za plocu, graficku... programi... sve redom :)

Znaci, najbitnije - ostale particije pravim *nakon* instalacije Service Pack-a.
I to je to, nikakvih problema nema.

Poslednja izmena:
Znaci, najbitnije - ostale particije pravim *nakon* instalacije Service Pack-a.
I to je to, nikakvih problema nema.

Tako i ja radim, samo što ne instaliram XP već "nalepim" image sistemske particije (sa integrisanim SP2 i apdejtovima, bez drajvera, sa nekoliko osnovnih programa), posle iz XP-a pravim ostale particije.

Poslednja izmena:
opet se nismo razumeli :) tj. niste me razumeli:

problem moze nastati ako NE PRAVITE particije nakon instalcije/image Windowsa vec ako VEC IMATE napravljene particije sa podacima.

dakle imate 200GB disk napunjen do kraja sa podacima i npr. instalirate ponovo windows na prvu particiju od 10GB a i pritom ne zelite da obrisete ostatak harddiska jer vam svi postojeci podaci trebaju.

ako instalirate windows bez 48LBA podrske on ce prikazati i D: particiju na kojoj vec imate podateke i koje je velika npr. 190GB ali ako krenete da kopirate nesto windows ce ******* tu particiju bez ikakvih problema i najgore, bez upozorenja!

Sve to stoji što kažeš.

A rešenje problema opet može biti ono koje sam naveo: ako imaš backup image XP-a (sa SP1 ili SP2 svejedno) - samo ga nalepiš ponovo na prvu particiju (sa butabilnog CD/DVD-a) ; ovo sam radio gomilu puta na svojim mašinama - kad menjam hw, pa hoću da "osvežim" OS, a podatke, naravno, zadržavam.
S druge strane; radio sam nekoliko puta i čistu instalaciju XP-a na prvu particiju (ostale su bile sa podacima) - i sve je proteklo bez problema (govorim o hdd-ovima >137GB). Doduše, uvek sam koristio XP sa integrisanim SP2 (drugi i nemam), bile su relativno nove mašine (od VIA KT333 na ovamo) koje (uglavnom) imaju LBA 48 podršku u BIOS-u.
Glavna opasnost je instalirati staru reviziju XP-a (bez ikakvog SP) i to na staroj mašini (to koliko je "stara" doduše zavisi od ploče - kako stoji sa podrškom za veće hdd-ove)

Poslednja izmena:
Tako i ja radim, samo što ne instaliram XP već "nalepim" image sistemske particije (sa integrisanim SP2 i apdejtovima, bez drajvera, sa nekoliko osnovnih programa), posle iz XP-a pravim ostale particije.
Pa i ja tako, u sustini - ipak, image je majka ;)

2 kovacm:
Ma, razumeli smo se u potpunosti. Sve je jasno, i jeste tako kako kazes.
Samo, sto se mene licno tice, nemam obicaj da sa tek dignutim XP-om odma' krenem da ceprkam po programima, filmovima ili muzikom sa neke druge particije... tako da ja odmah nakon inicijalnog dizanja Windows-a krecem sa SP-om, pa DirectX-om... pa nadalje, objasnio sam postupak. Tek kad to sve odradim, i tako "osposobim" Win (i pritom ne mislim explicitno na ovo LBA 48-bit osposobljavanje, vec klasicno, DX i svi drajveri :)), krece i instalacija programa, odnosno pocinju da se vuku podaci sa drugih particija.
To mi je redosled, i toga se drzim k'o pijan plota. Ne mogu drugacije :D

Nazad
Vrh Dno