Šta je novo?

Win ne vidi hard disk

OZZY83

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2004
Poena
785
Kada pokusam da instaliram Windows XP preko Viste na laptopu fujitsu siemens xi 1554, izadje mi poruka (pri butovanju sa cd-a) da Windows ne moze da detektuje nijedan hard disk. Posto ga u biosu vidi (hard), cuo sam da se ovaj problem resava sa drajverima za hard (a mozda se i varam? :)) pa ako moze neka pomoc u vezi ovoga.
Hvala :wave:

Poslednja izmena:
Nista neobicno ako imas S-ATA HD u laptopu,moraces da promenis instalaciju Windows-a i da dodas drajvere za S-ATA u nju (recimo pomocu N-Lite) i onda sa njom da odradis instalaciju,a kad krene stiskaj F6 da dodas drajvere za HD,sve ti to pise u onoj beloj traci ispod plavog ekrana dok traje ispitivanje sistema pre instalacije!
Pozdrav ,)

Drajvere mozes da dodas preko F6 samo ako imas floppy drive na laptopu ili usb floppy drive, u suprotnom ti ostaje samo nlite. Mozes i u biosu da promenis da ti HDD radi kao IDE umesto kao SATA i tada neces imati problema sa prepoznavanjem HDD od strane winXP.

Poslednja izmena:
E da,vidi da cackas BIOS malo kao sto rece Astan,to mi nije palo na pamet da moze!
Pozdrav ,)

cekaj, ima jos jedan nacin, koji je meni pomogao kod istog problema...formatiraj disk sa Hiren's BootCD ili sl. pa tek onda kreni instalaciju...znaci mozes da napravis particije pre nego sto zapocne instalacija windowsa...meni je to resilo problem, a isto imam sata disk (a nemam drivere za disk na cd-u)
pozdrav

Hvala puno svima..video sam da su ljudi resavali taj problem sa ubacivanjem flopija..ali nisam znao tacnu proceduru. Jedino sto me buni je to sto to nije obican drajver (kao sto sam video i neko je ovde napisao..on staje na obican flopi), a tako nesto, koliko sam video, ne postoji na zvanicnom sajtu, jer su tamo svi drajveri oko 5-6 mega.

heh pre pola sata me drugar zvao oko tog problema i jedino sto sam znao da mu kazem je da disabluje s-ata u biosu pa mu je proradilo.

sem da nabavlja usb flopi, ili da nlite-om dodaje drajvere u instalaciju xp-a, ja to nikad nisam radio...

Ok..nema sanse da sredim ovo. usao sam u bios ali nikakva opcija AHCI ne postoji. Zapravo sam bios je poprilicno siromasan opcijama. sve sto postoji je sledece: U main imam samo da selektujem vreme i datum, u info su opste informacije o racunaru, u advanced je neka opcija execute disable bit (koja moze samo enable i disable), security su samo lozinke, u power long life battery mode i lcd panel saving i boot u kojem naravno biram boot priority i to je sve. Nikakav AHCI ili SATA native mode (za koji su mi rekli u firmi u kojoj sam bio na praksi) ne postoji!
Jedino u main mogu da vidim da racunar vidi raid hdd1:fujitsu mhw2120bh..ali to je sve..niti mogu da mu pristupim niti ista!

Poslednja izmena:
Da li si dobio disk sa drajverima, ako jesi nadji folder gde su drajveri za SATA kontroler i potrazi programce tipa MakeDISK.exe ili nesto slicno on sam bi trebalo da napravi disketu za podizanje sistema. Ali opet treba ti Flopy da bi ih ubacio ;)

Evo i ja da se oglasim. Danas je do mene dospeo onaj Amilo sto ga uz 3G ugovor daju za 20k dinara. Ista prica - instalacija Windowsa ne prepoznaje SATA disk...

Resenje:
1. U BIOSu iskljucis AHCI
2. Instaliras Win
3. Stavis SATA drajvere
4. u BIOSu ukljucis AHCI i to je to ...

Poz

Vrh Dno