Šta je novo?

Win 98 problem

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Pri podizanju Win 98 javlja se problem sa explorer.exe /taman u momentu kada treba da se pojave ikonice na desktopu/. Mislim da je greskom izbrisan neki od sistemskih fajlova, mada ni virus nije iskljucen. E sad u dos mode /del pri podizanju sistema/ vidim na hard disku sve podatke koje je ranije imao-znaci nisu izgubljeni, sto mi je bitno. Kako da instaliram win 98-sa cd-a naravno, a da pritom sacuvam postojece podatke sa harda, kao i drivere-ukoliko je moguce. Sta mi savjetujete - step by step, da nesto ne bih zeznuo-nije moja makina u pitanju?

Najbrze je da ako imas, a pretpostavljam da imas, instalaciju Win98 na HDD-u, startuj iz command prompt-a Setup 98ice.

A, gle cuda, moze to isto sa CD-a. Nadam se da to imas...

Problem je sto ne mogu da `pridjem` sadrzaju cd-a, d: jednostavno ne vidi, iako je na listi prioriteta kroz bios setovan kao prioritetan pri dizanju sistema.

Razbojnick, ovaj forum se u velikoj mjeri razliku od drugih upravo po kulturi komuniciranja. Od 2004. si imao vremena da se upoznas sa tim.

Otrcis do prve masine sa instaliranim Windowsom XP, ubacis disketu i formatiras je tako da bude bootalbilna. Vratis se lepo nazad, ubacis disketu, dignes DOS sa nje, ubacis CD u cdrom, pozoves setup.exe i to je to.
E sada, bilo bi dobro da obrises Windows direktorijum, Program Files i sl. ako zelis clean install tj. da pustis instalaciju da pregazi Windows dir ako zelis reinstall. U zavisnosti koliko je prso, odluci sta ti je bolje.

Matador je napisao(la):
Problem je sto ne mogu da `pridjem` sadrzaju cd-a, d: jednostavno ne vidi, iako je na listi prioriteta kroz bios setovan kao prioritetan pri dizanju sistema.

Razbojnick, ovaj forum se u velikoj mjeri razliku od drugih upravo po kulturi komuniciranja. Od 2004. si imao vremena da se upoznas sa tim.

Koliko me secanje sluzi, butabilna disketa sa sobom nosi i genericke drajvere za CD-ROM, mislim da neces imati problema.

Matador je napisao(la):
Pri podizanju Win 98 javlja se problem sa explorer.exe /taman u momentu kada treba da se pojave ikonice na desktopu/. Mislim da je greskom izbrisan neki od sistemskih fajlova, mada ni virus nije iskljucen. E sad u dos mode /del pri podizanju sistema/ vidim na hard disku sve podatke koje je ranije imao-znaci nisu izgubljeni, sto mi je bitno. Kako da instaliram win 98-sa cd-a naravno, a da pritom sacuvam postojece podatke sa harda, kao i drivere-ukoliko je moguce. Sta mi savjetujete - step by step, da nesto ne bih zeznuo-nije moja makina u pitanju?

Ako ti prijavljuje illegal operation za explorer, moze biti i zbog neodgovarajuce verzije shell32.dll file-a. Probaj da sa neta skinesh odgovarajucu verziju file-a, pa zameni postojeci...

POZ:wave:

Poslednja izmena:
Prijatelju ja ni na sa'ranu ne idem bez sistemske 98 mice i josh par diskova.
Ako ti je tolika frka dodji do mene na crveni krst pa tjem da ti iskopiram startup disc za 98 micu i ondak preinstalirash komp i ostane ti ono shto ti treba poz

Momci, hvala na odgovorima. Probacu danas/sjutra da primijenim savjete, pa javljam rezultate.

to3a, rado, ali bi me tada instalacija kostala po Svetog Petra kajgana. J a sam na nekim 500 km juzno :wave:

Poslednja izmena:
Matador je napisao(la):
jel mozes da objasnis ovo sto si rekao?
s cega dizes sistem?
moji predlozi:
s obzirom na snagu masine(sto si aboravio da napises) i s obzirom na to da win98 ne mozes instaliras ako na hard disku vec ima win98 bez vece *******cije
ti fino nadji win millennium, win2000 ili winxp pa pokreni instalaciju a onda kao opciju odaberi upgrade
sve ce ostati na disku a imaces i noviji windows
ako je masina krs, onda butabilna disketa win98 sa drajverima za cdrom, neki volkov commander , podigni sistem, obrisi foldere windows i program files a onda pokreni instalaciju nove win98

Poslednja izmena:
Matador je napisao(la):
Nemam nameru da se svadjam, ne znam sta si istripovao, ali nisam bio nekulturan ili bilo sta slicno tome. Ako ti se ucinilo, ja nisam kriv. Uputio sam savet u neobaveznom maniru, a cesto korisnici nemaju instalacioni cd. Od 2001. si mogao to da vidis. Toliko i srecno.

Nazad
Vrh Dno