Šta je novo?

Win 98 i Win XP

lakii

Čuven
Učlanjen(a)
06.07.2003
Poena
630
Verovatno se vec provlacilo pitanje al mi nesto ne ide saerch od ruke.

Hteo bih da imam Win 98 se na jednoj particiji i da to bude glavni operativni a na drugoj Win XP. Da li ce se "sudarati" i praviti probleme?

Ima li razlike kad su na razlicitim particijama i kad su na razlicitim diskovima?

tnx cheers

Nece biti nikakvih vecih problema (bilo bi ih da su na istoj particiji, ali i to moze da se resi), a da li su na razlicitim diskovima ili na istom disku (razlicite particije) u principu je isto (ako zanemarimo minimalni gubitak na brzini pod pretpostavkom da swap bude na pocetku prve particije)...

Najefikasnija kombinacija je da ih namestiš na različite particije i da ih pomoću Partition/Boot Magic-a namestiš da jedan drugog "ne vide": napraviš dve Primary particije u PM, instaliraš jedan Win, opet PM, aktiviraš drugu particiju a prvu sakriješ ("hiden"), instaliraš XP. Onda instaliraš BootMagic, i podesiš "vidljivost" svih particija, default boot sistem i ostale sitnice.
Koristim ovaj sistem već par godina (98 za igre/surf/*******ciju - 2K/XP za rad). Ovim rešavaš i bezbednost radnog sistema od padova u 98-ici, virusa, raznih brljotina, koje smeš da praviš koliko hoćeš jer ti je Ghost image od 98-ce pri ruci. AKo ti pukne boot selektor, opet imaš Rescue disk iz BootMagic-a.

Tako je bolje, ali ako se ne razumes preterano u materiju samo instaliraj 98 na C: a onda iz njega WinXP na D:. Sve ce ti se samo srediti.

Ali kako onda instaliram drajvere za plocu i ostali hardver.Posto su 2 OS dali na svaku particiju trebaju odgovarajuci drajveri za taj OS.Posto sin i ja delimo jedan HDD ja bih na c: Win 98 za mene,a na d: Win XP i igrice.
I ako radim format c: dali ce se iz add/remove programi izgubiti koji su instalirani na d: particiji.Molim malo objasnjenje.

OS-ovi u dual boot-u su potpuno nezavisni (...sem par fajlova koji ce XP da ubaci u 98, ali to sad nema veze ). Znaci ono sto se instalira npr. u 98 ne postoji sa tacke gledista XP-a i obrnuto. Znaci te osnovne stvari kao sto su drajveri za plocu i slicno se instaliraju jedan put dok se nalazis u 98-ici i drugi put u kad se nadjes u XP-u i tako dalje sve dva puta...naravno svi programi koji ce biti instalirani na D: (..ili uostalom instalirani bilo gde iz XP-a ) se uopste nece pojavljivati u add/remove 98-ice koja je na C: i obrnuto, sve sto se instalira u 98 se nece...i tako dalje, nadam se da je vec jasnije pa da ne ponavljam.

Jedino sto format C: vise nije tako jednostavan tj. ne sme da se radi bez prethodnog backup-ovanja gore spomenutih fajlova koje je XP ubacio u C: i bez kojih ne moze da se podigne...

glisoni je napisao(la):
Najefikasnija kombinacija je da ih namestiš na različite particije i da ih pomoću Partition/Boot Magic-a namestiš da jedan drugog "ne vide": napraviš dve Primary particije u PM, instaliraš jedan Win, opet PM, aktiviraš drugu particiju a prvu sakriješ ("hiden"), instaliraš XP. Onda instaliraš BootMagic, i podesiš "vidljivost" svih particija, default boot sistem i ostale sitnice.
Koristim ovaj sistem već par godina (98 za igre/surf/*******ciju - 2K/XP za rad). Ovim rešavaš i bezbednost radnog sistema od padova u 98-ici, virusa, raznih brljotina, koje smeš da praviš koliko hoćeš jer ti je Ghost image od 98-ce pri ruci. AKo ti pukne boot selektor, opet imaš Rescue disk iz BootMagic-a.

Fenomenalna je fora sa dve primarne particije i selektivno aktiviranje (boot magic) jedne od njih zavisno koji se sistem boot-uje. Kod mene tako radi vec neko vreme, i radi odlicno. Jos je dobra strana sto moze da se win98 instlira posle XP-a, bez ikakvih problema. Jos sam dodao program "NTFS for Win98", tako da i win 98 vidi NTFS particije.
Mozda nekom zvuci malo komplikovanije resenje nego "klasican" dual boot, ali nije. Ako se iskljuci boot magic, onda se podize samo onaj sistem koji stavljen da bude default.
Primarne particije mogu i da se "vide":

Uspeo sam klasicno instaliranje na 2 razlicite particije i za sada radi ok, pa sam odlucio da malo vise naucim o ovome te rekoh da probam"komplikovaniju" varijantu.
Interesuje me koji PM koristiti i da li je boot magic poseban prg ili samo deo PM-a. I interesuje me kako se menjaju primarne particije u PM-u.
tnx

Bas bih voleo da neko ozbiljno objasni koje su stvarne prednosti tog drugog nacina... :what: :sceptic: ...zasto izmisljati probleme i "resenja" za njih tamo gde ih nema ???

Microsoft preporucuje "klasican" dual boot, svi Linuxi imaju svoje ugradjene boot managere, operativnim sistemima je potpuno svejedno da li su na primarnoj ili logickoj particiji, sva podesavanja ( vreme za izbor boot sistema, redosled, default, itd ) mogu da se rade i ovako...'ajd da me neko iznenadi i prosvetli, mozda sam stvarno zaboravio neki bitan aspekt dual boot-ovanja ! ;) :idea:

lakii je napisao(la):
Uspeo sam klasicno instaliranje na 2 razlicite particije i za sada radi ok, pa sam odlucio da malo vise naucim o ovome te rekoh da probam"komplikovaniju" varijantu.
Interesuje me koji PM koristiti i da li je boot magic poseban prg ili samo deo PM-a. I interesuje me kako se menjaju primarne particije u PM-u.
tnx
Ako si uradio "klasican" dual boot, to je najbolje resenje. Resenje uz pomoc PM, sam morao da uptrebim jer sam prvo insalirao XP, a posle sam (iz odredjenih razloga) hteo da stavim i Win98, pa mi je to resenje bilo najjednostavnije. Ako bas hoces da eksperimentises (OPREZ!), koristio sam Partition Magic 8 i u okviru njega imas i Boot Magic, mada on ide i kao poseba program. Desnim klikom na particiju otvoriceti se prozor, gde ces imati vise opcija,izmedju ostalog i kako se postavljaju primarne partiije. Kazem jos jednom, da nema razloga za tim ako si vec uradio "klsican" dual boot (osim eksperimentisanja), jer postoji rizik da nesto zeznes.
Pozdrav!

drapin je napisao(la):
Bas bih voleo da neko ozbiljno objasni koje su stvarne prednosti tog drugog nacina... :what: :sceptic: ...zasto izmisljati probleme i "resenja" za njih tamo gde ih nema ???................................'ajd da me neko iznenadi i prosvetli, mozda sam stvarno zaboravio neki bitan aspekt dual boot-ovanja ! ;) :idea:
Dakle, radi se o pribegavanju jednom od resenja za instaliranje Win98 POSLE Windows-a XP. To nije izmisljanje problema, kao sto ti navodis, vec resavanje istih. Ne znam da li sam te bas "prosvetlio", ne verujem, jer znam da poznajes "materiju" odlicno, samo ti nije palo na pamet zasto se ponekad mora i tako.
Pozdrav!

Ja licno vise volim da takve stvari radim iz Boot Magica jer mi je mnogo jednostavnije dodavanje/sklanjanje particija i operativnih sistema. Za Windozow dual boot treba vise akrobatike, PM8+BM8 su click&play za takve stvari.

A da ne pominjem sto (konacno) mogu da imam dva OS/a na jednoj masini koji se medjusobno TOTALNO ne vide (citaj mladji brat ne moze uopste da pristupi mojoj particiji). Ne znam za takve opcije u windozowom boot manageru.

Jel taj BootMagic radi uopste na NTFS particiji? Cini mi se da mora biti instaliran na FAT da bi mogao raditi. Zar ne?
To znaci da moras instalirati WinXP na FAT... a to je vec van svake pameti :)

vizionar je napisao(la):
Jel taj BootMagic radi uopste na NTFS particiji? Cini mi se da mora biti instaliran na FAT da bi mogao raditi. Zar ne?
To znaci da moras instalirati WinXP na FAT... a to je vec van svake pameti :)

Boot Magic mora da bude na FAT 32, ali odakle ti to da moras instalirati XP na FAT 32? :eye: ??!! Pogledaj sliku koju sam okacio gore.

Vrh Dno