Šta je novo?

Win 7 +Ubuntu

eXeCut0r

Slavan
Učlanjen(a)
05.09.2008
Poena
304
posto imam 2 osa navedena u naslovu zanima me da li je mpguce podesiti win7 kao default sistem a ne ubuntu posto ako ne pritisnem nsita 10 sec dize se ubuntu... nakon nekog vremena nekoriscenja istog prestane da odbrojava 10 sekundi i biram koji cu sistem ;) ali ja bi voleo da se win dize nakon 10 sec hvala :)

Mislim da postoji i laksi nacin. Ubuntu ima negde u podesavanjima (trebalo bi da je Startup) gde se izmedju ostalog bira GRUB timeout i koji je default OS i to sigurno radi jer sam i ja tako namestio :).

Iskreno, vise mi se svidjalo nekadasnje resenje editovanja fajla. Pogotovo jer si mogao sam sebi da uredis GRUB editovanjem jednog jedinog fajla. Mozda sam ja *****, ali se nikako ne snalazim sa GRUB2.

Poslednja izmena:
hvala evo skinuo sam programs i stavio windows default sistem videcu kako radi sutra ujtru xD kad budem resetovao komp hvala

ne radi ne znam zasto selektovao sma c particiju stavio za boot win7 ali i dalje se dize linux :/

Poslednja izmena:
Podesi ti Grub iz Ubuntua, nemoj to iz Windows-a da čačkaš, napravićeš ******.

Nemam sad Ubuntu na poslu i ne znam da li ovo može negde iz GUI-ja da se podesi, počačkaj. Ako ne može, evo ti kako da odradiš iz komandne linije.

U terminalu kucas sudo gedit /etc/default/grub
onda u editoru pogledaš liniju koja kaže GRUB_DEFAULT=0
i onda to promeniš u broj linije na kojoj se pominje Windows (brojanje kreće od nule, pazi na to)
posle toga opet u terminalu sudo update-grub

To ti je to.

Edit: videh da su ti dali i GUI rešenje.

Poslednja izmena:
au ja sam previse smotan za ubuntu da bi odradio tako nesto instalirao sam ga samo zbog faxa :/

Izvesti se onda, radices to ceo zivot.

Dakle, klikni na System > Administration > Startup Manager > (unesi sifru) > i u Default Operating System meniju izaberi Windows. Klikni Ok i to je to.

Mozes cisto da izbrowsujes kroz menije i pogledas sta sve imaju, ako ces koristiti Ubuntu malo aktivnije spasicete grdnih muka unapred.

Nazad
Vrh Dno