E ovako, odakle da pocnem
🙂. Pre mozda mesec dana instalirao sam prvi put Windows 7 i kao i vi zatecen veoma losim zvukom koji dobijam iz stereo source-a, zanci kada pustam iz foobara, winampa. Najgore od svega je to sto sam mozda pre vise od godinu dana nabasao na isti problem, na Visti, zbog cega sam se odlucno vratio na XP, bez mnogo razmisljanja. No ipak sam sedmici pruzio drugu sansu, i tako krenuo u potragu za resenjem. S obzirom da imam integrisani Realtek HD Audio (ALC 662) koji je na XP-u perfektno radio posao, zapravo bio sam veoma zadovoljan.
Generalni problem koji se zbiva u Visti i Sedmici jeste takozvano DirectSound, koji sada vise ne postoji i sve sto radi radi se preko veoma lose emulacije. Zapravo ta DirectSound Hardwerska akceleracija koji su svi koristili, vise ne postoji. Ceo Sound sistem na Visti i Sedmici je kompletno redizajniran, od A do Š, sa time i postoje problemi ovakve vrste, kao i velike nekompatibilnosti sa raznim igrama koje ne mogu da rade bez DirectSound-a.
Da se razumemo opcije koje postoje u Realtekovim drajverima kao sto su Speaker Fill, Bass Managment, Environment jednostavno ne daju ni priblizno dobar zvuk, kao sto je neko rekao "kao iz bureta"
Elem, saznajuci to zapravo nisam verovao, i ko muva bez glave trazio resenja, gde sam kao i vi mnogo dobili da trebate nabaviti neku savremeniju zvucnu karticu. Sto sam i na kraju ucinio i otisao i pazario ASUS Xonar DX.
Ehh, mada tu mojoj muci kraj ne prestaje, posle dva dana konfigurisanja, testiranja, resenje problema i dalje ostaje u znatno manjoj kolicini. Xonar stvarno odlicna kartica, i definitivno ima dosta kvalitetniji zvuk, koji sam osetio, ali kvalitet upmixovanog stereo-a i dalje nije zadovoljavajuc bar meni nije odgovarao. Svakakve sam kombinacije probao i na kraju sam krenuo u debelo testiranje.
Ukljucio sam integrisani Realtek i naizmenicno pustao zvuk, kako bi napravio poredjenje. Posle nekog vremena listajuci, nasao sam jedno zaniljivo resenje. A to je u Realtekovom panelu, staviti da iz svih izlaza bude Front Speaker Out.
Na ovaj nacin se dobija da iz svih izlaza podjednako dolazi isti zvuk. Ovim nacinom se gubi Surround, ali se to moze slediti sa par klikova. Generalno vise slusam muziku, nego sto sam surround ikada pustao, tako da i filmove gledam tako.
E sada ovo je resenje za Realtek HD Audio 7.1 koji nazad ima 6 izlaza.
Kada je u pitanju Realtek HD Audio 5.1 sa 3 izlaza, onda je stvar malo komplikovanija, ali resiva. Zapravo sta se desava.
Ne postoji mogucnost kada se klikne na Plavi ili Crveni izlaz da se izabere Front Speaker Out, u tom slucaju morate da direktno zamenite u Registry i to na ovaj nacin.
Mappings are saved in the following location "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\Settings\DevType_0888_SS147b1083 or ending in DevType_0885_SS18490890
"Pin00" = Rear Green-Coded "FR FL" jack
"Pin01" = Rear black-coded "RR RL" jack
"Pin02" = Center/Subwoofer
"Pin04" = Mic-In
"01 00 00 00" = Mic-in
"02 00 00 00" = headphones
"04 00 00 00" = Front speakers
"05 00 00 00" = Rear speakers
"06 00 00 00" = Center/subwoofer
"07 00 00 00" = Side speakers
Znaci svuda trebate da stavite na "04 00 00 00". posle ovoga samo u Device manageru trebate disableovati i enableovati Realtek kako bi on to prebavcio.
Generalno veci je problem prebacivanja kod 5.1 Realteka, ali radi.
E sada sam kvalitet zvuka i dalje nije bas kakav bi treabao odnosno nije ekvivalentan kao na XP-u.
Primetio sam da kad je pesma dosta glasna, i kada dodje tisi deo, da se kao sama od sebe pojaca. Ili ako je pesma klasican "Tuc, Tuc" dolazi do pulisranja basa i nekog kako bi nazvao zagusenja. Jednostavno kao da neki normalize filter radi u pozadini, totalno suludo.
Sto je nagore ovo se desava i na Xonaru i na Realteku. Da bi se taj efekat izbegao za odredjen player treba nabaviti, WASAPI ili AISO output pluginove. Oba se lako nalaze za foobar, verujem i za winamp. Za realtek je potrebno instalirati AISO4ALL driver.
Ovim nacinom se izbegava dodatno filtriranje zvuka koji radi novi sound sistem viste i sedmice. Jedino sto u tom slucaju nije dobro jeste to sto WASAPI ili AISO eksluzivno zauzmu audio karticu, i playbak iz drugih aplikacija u isto vreme nije moguce, i takodje je moguce da dodje do nekog pucketanja u zvuku, ako neka aplikaci pokusa da repordukuje zvuk. Mada sta je tu je i jedino na ovaj nacin se moze dobiti nesto sto se moze reci "prihvatljivo".
I eto sada Xonar skuplja prasinu
🙂