Šta je novo?

Win 7, 5.1 surround

Nuclear

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2006
Poena
320
на ХП (икс-пе), surround је радио како треба, и из гом плејера, и из винампа... додуше сада сам прешао на аимп.
са седмицом, ради само када пуштам двд или играм неку игру, типа modern warfare... пробао сам да инсталирам најновије драјвере (реалтек) и није помогло. да напоменем да је у контрол панелу све подешено како треба (5.1 селектовано, кад кликнем на тест, добијам звук из свих звучника). међутим кад хоћу да слушам музику или да гледам филм, централни звучник и 2 задња ћуте, или се чује неки faint звук али "зујање", тј онај звук који се и иначе чује кад су звучници укључени (а ништа не свира) преовладава. тако да практично добијам 2.1, јер раде леви, десни и бас.
да ли је неко успео да премости овај проблем? гуглао сам и изгледа да има пуно људи који нису успели да добију surround на седмици...

Jedino što može za stereo zvuk da se uradi (za muziku) u realtek drajverima je da se podesi u tom meniju gde podešavaš konfiguraciju zvucnika opcija Speaker fill. Štikliraj to i dobićeš zvuk i na zadnjim satelitima ali je tiši nego na prednjim i ne baš idealan. I naravno skini najsvežije drajvere.

Poslednja izmena:
то сам покушавао ал добијем звук к'о из бунара...

Mozes u Sound Effects da za Environment izaberes Room.

Zatim u Room Correction stikliras Enable Room Correction i stavis na +10dB za centralni i zadnje zvucnike.

Ovako je (meni) mnogo bolji zvuk, nego sto se dobije opcijom Speaker fill.

Iskreno u XP-u sam imao mnogo bolji zvuk, ali nadam se da ce to ispraviti sa nekim drajverima.

Mozes u control panelu podesavati koliko hoces ili u realtekovom driveru ali nece imati to sto ti treba. Ti pustas dvokanalni zvuk i player ocigledo ne moze da force-uje to na sve na zvucnike kao sto je winamp to radio. Mozes da uradis ovo sto ti je moca87 rekao sa speaker fill, mozes se vratiti na winamp koji ce gurati muziku na sve, prihvatiti 2.1 varijantu ili krenuti da skidas 5.1 muziku pa sta nadjes od toga. Naravno ima i drugih resenja ali bi morao da menjas zvucnike i sl. sto ti je neisplativo i suludo ali aj da spomenem 🙂

покушавао сам са чачкањем опција у том контрол панелу али ништа од тога није дало резултат да звук буде као што је био под ХП...посебно ме нервира кад гледам филм, пребацим слику на тв а звук ми долази из ћошка где је комп, а некада су ми задњи звучници радили па нисам имао тај осећај да ми ради само десно уво 🙂

Nuclear :
Ja npr. u Realtek HD audio manager, u W7 64bit, nemam opciju speaker fill ali su mi centralni zvucnik i dva zadnja proradili u winamp, km player na nacin koji pokazuju druge dve slike, ukljucivanjem opcije Dolby Prologic IIx. I sama opcija Dolby Prologic IIx mi dozvoljava zezanje sa balansom jacine izmedju centralnog zvucnika i ostalih. Maticne ploce nam imaju Realtek ALC889A. Naravno Room corection dotatno poboljsava stvari. I bez ukljucivanja opcije Dolby Prologic IIx u igrama, npr.Mekre Dirt 2 se cuju svi zvucnici.

Prilozi

• Realtek001.webp
    Realtek001.webp
    41.7 KB · Pregleda: 80
  • Realtek007.webp
    Realtek007.webp
    17.3 KB · Pregleda: 84
  • Realtek003.webp
    Realtek003.webp
    20 KB · Pregleda: 82
  • Realtek005.webp
    Realtek005.webp
    6.3 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
који си драјвер скинуо, или шта си инсталирао да би добио тај даб dolby? ја га немам...

Ja sam imao isto tako slican problem sa Realtek-om i pizdeo sam, ni malo mi se nije svidjao zvuk kad ga prikopcam na 5.1, bas bzvz skroz. Isprobavao sam razna podesavanja i nista.
Taj problem sam jedino resio kad sam kupio novu zvucnu kartu. Tako da moj savet ti je da kad budes imao nesto kesa, da kupis neku bolju zvucnu kartu i batalis realetk-a...

:wave:

који си драјвер скинуо, или шта си инсталирао да би добио тај даб dolby? ја га немам...

Ne znam od koje verzije drajvera dolby imam ali jedino sto sam siguran je da je postojao u Realtek hd 2.40 i 2.41 drajverima. Nista drugo nije moglo da instalira taj dolby.

Mozes u Sound Effects da za Environment izaberes Room.

Zatim u Room Correction stikliras Enable Room Correction i stavis na +10dB za centralni i zadnje zvucnike.

Ovako je (meni) mnogo bolji zvuk, nego sto se dobije opcijom Speaker fill.

Iskreno u XP-u sam imao mnogo bolji zvuk, ali nadam se da ce to ispraviti sa nekim drajverima.

ovo i nije tako lose, malo sam podesavao i dobio 60% bolji zvuk nego sto sam imao

инсталирао сам те драјвере које си навео, али још увек немам тај таб...

тренутно ми је укључен speaker fill ал како сам читао то није прави surround него га само емулира, пуштајући звук на све звучнике.
надам се да ће се ово поправити временом, јер је то једна од ретких мана коју сам видео на седмици.

инсталирао сам те драјвере које си навео, али још увек немам тај таб...

тренутно ми је укључен speaker fill ал како сам читао то није прави surround него га само емулира, пуштајући звук на све звучнике.
надам се да ће се ово поправити временом, јер је то једна од ретких мана коју сам видео на седмици.

Sada sam video zasto ja imam taj Dolby a ti nemas. Na Gigabyte sajtu u specifikaciji za zvucnu na mojoj ploci pise "Support for Dolby Home Theater" a to kod tebe nema i ako je u pitanju isti ALC889A. Ispada da je moja zvucna malo bolja.:eyebrows:

E ovako, odakle da pocnem 🙂. Pre mozda mesec dana instalirao sam prvi put Windows 7 i kao i vi zatecen veoma losim zvukom koji dobijam iz stereo source-a, zanci kada pustam iz foobara, winampa. Najgore od svega je to sto sam mozda pre vise od godinu dana nabasao na isti problem, na Visti, zbog cega sam se odlucno vratio na XP, bez mnogo razmisljanja. No ipak sam sedmici pruzio drugu sansu, i tako krenuo u potragu za resenjem. S obzirom da imam integrisani Realtek HD Audio (ALC 662) koji je na XP-u perfektno radio posao, zapravo bio sam veoma zadovoljan.

Generalni problem koji se zbiva u Visti i Sedmici jeste takozvano DirectSound, koji sada vise ne postoji i sve sto radi radi se preko veoma lose emulacije. Zapravo ta DirectSound Hardwerska akceleracija koji su svi koristili, vise ne postoji. Ceo Sound sistem na Visti i Sedmici je kompletno redizajniran, od A do Š, sa time i postoje problemi ovakve vrste, kao i velike nekompatibilnosti sa raznim igrama koje ne mogu da rade bez DirectSound-a.

Da se razumemo opcije koje postoje u Realtekovim drajverima kao sto su Speaker Fill, Bass Managment, Environment jednostavno ne daju ni priblizno dobar zvuk, kao sto je neko rekao "kao iz bureta"

Elem, saznajuci to zapravo nisam verovao, i ko muva bez glave trazio resenja, gde sam kao i vi mnogo dobili da trebate nabaviti neku savremeniju zvucnu karticu. Sto sam i na kraju ucinio i otisao i pazario ASUS Xonar DX.

Ehh, mada tu mojoj muci kraj ne prestaje, posle dva dana konfigurisanja, testiranja, resenje problema i dalje ostaje u znatno manjoj kolicini. Xonar stvarno odlicna kartica, i definitivno ima dosta kvalitetniji zvuk, koji sam osetio, ali kvalitet upmixovanog stereo-a i dalje nije zadovoljavajuc bar meni nije odgovarao. Svakakve sam kombinacije probao i na kraju sam krenuo u debelo testiranje.

Ukljucio sam integrisani Realtek i naizmenicno pustao zvuk, kako bi napravio poredjenje. Posle nekog vremena listajuci, nasao sam jedno zaniljivo resenje. A to je u Realtekovom panelu, staviti da iz svih izlaza bude Front Speaker Out.

42852395.png

99645247.png

Na ovaj nacin se dobija da iz svih izlaza podjednako dolazi isti zvuk. Ovim nacinom se gubi Surround, ali se to moze slediti sa par klikova. Generalno vise slusam muziku, nego sto sam surround ikada pustao, tako da i filmove gledam tako.

E sada ovo je resenje za Realtek HD Audio 7.1 koji nazad ima 6 izlaza.

Kada je u pitanju Realtek HD Audio 5.1 sa 3 izlaza, onda je stvar malo komplikovanija, ali resiva. Zapravo sta se desava.

19904076.jpg

Ne postoji mogucnost kada se klikne na Plavi ili Crveni izlaz da se izabere Front Speaker Out, u tom slucaju morate da direktno zamenite u Registry i to na ovaj nacin.

Mappings are saved in the following location "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\Settings\DevType_0888_SS147b1083 or ending in DevType_0885_SS18490890

"Pin00" = Rear Green-Coded "FR FL" jack
"Pin01" = Rear black-coded "RR RL" jack
"Pin02" = Center/Subwoofer
"Pin04" = Mic-In

"01 00 00 00" = Mic-in
"02 00 00 00" = headphones
"04 00 00 00" = Front speakers
"05 00 00 00" = Rear speakers
"06 00 00 00" = Center/subwoofer
"07 00 00 00" = Side speakers

Znaci svuda trebate da stavite na "04 00 00 00". posle ovoga samo u Device manageru trebate disableovati i enableovati Realtek kako bi on to prebavcio.

Generalno veci je problem prebacivanja kod 5.1 Realteka, ali radi.

E sada sam kvalitet zvuka i dalje nije bas kakav bi treabao odnosno nije ekvivalentan kao na XP-u.

Primetio sam da kad je pesma dosta glasna, i kada dodje tisi deo, da se kao sama od sebe pojaca. Ili ako je pesma klasican "Tuc, Tuc" dolazi do pulisranja basa i nekog kako bi nazvao zagusenja. Jednostavno kao da neki normalize filter radi u pozadini, totalno suludo.

Sto je nagore ovo se desava i na Xonaru i na Realteku. Da bi se taj efekat izbegao za odredjen player treba nabaviti, WASAPI ili AISO output pluginove. Oba se lako nalaze za foobar, verujem i za winamp. Za realtek je potrebno instalirati AISO4ALL driver.

Ovim nacinom se izbegava dodatno filtriranje zvuka koji radi novi sound sistem viste i sedmice. Jedino sto u tom slucaju nije dobro jeste to sto WASAPI ili AISO eksluzivno zauzmu audio karticu, i playbak iz drugih aplikacija u isto vreme nije moguce, i takodje je moguce da dodje do nekog pucketanja u zvuku, ako neka aplikaci pokusa da repordukuje zvuk. Mada sta je tu je i jedino na ovaj nacin se moze dobiti nesto sto se moze reci "prihvatljivo".

I eto sada Xonar skuplja prasinu 🙂

Samo cu reci uzas zivi i sramota! Zbog ovih muka sa zvukom i ne zelim da predjem na win7 jer sam jednom probao i zestoko sam se pokajao. Dok se ne izrade valjajuci drajveri i DSP za zvuk ne planiram da prelazim na win7.

ау колко муке око наизглед баналне ствари...
е сад, ја имам понуђено (иако имам 5.1) да rear звучнике подесим да раде као front (нисам морао да чапкам по регистрију). тиме добијам сличан ефекат као и за speaker fill, мада се јаче чују будући да на тај начин имам 4 иста звучника.
заиста не могу да верујем да су морали да покваре нешто што је тако добро функционисало.

Ja sam u Realtek HD audio manager-u, pod "room correction" stavio za zadnje zvučnike da su udaljeni 10m i čuje kakav takav surround. Ali je opet mnogo lošije nego u xp-u. :crash:

Poslednja izmena:
Znaci zaboravio sam da Winamp postoji i desio se jedan uninstall.😛 AIMP se izgleda bolje snalazi sa 5.1 sistemom na W7.:banana:

U AIMP-u na drugoj slici ima jedna lepa opcija koja se zove Stereo enhancer dovoljno je da se samo malo pomeri, ne do kraja, da se cuje osetno pojacavanje zadnjih zvucnika.🙂

Prilozi

• W7D021.webp
    W7D021.webp
    8.2 KB · Pregleda: 48
  • W7D022.webp
    W7D022.webp
    16.5 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Gdin_M je napisao(la):
Samo cu reci uzas zivi i sramota! Zbog ovih muka sa zvukom i ne zelim da predjem na win7 jer sam jednom probao i zestoko sam se pokajao. Dok se ne izrade valjajuci drajveri i DSP za zvuk ne planiram da prelazim na win7.
Hmm, mislim da se to nece desiti, ili ne bar u skorije vreme, ocigledno je da nije sve u drajverima, vec samo podrsici trenutnih tehnologija (DirectX 11). Generalno me muci jedna cinjenica, a to kako da pod Vistom nije nista odradjeno, tako mislim da ce ovde isto biti slaba vajda.

Nuclear je napisao(la):
заиста не могу да верујем да су морали да покваре нешто што је тако добро функционисало
Nadam se da za ovo ne krivis Realtek, jel on nije nista kriv. I ove dosta skuplje zvucne karte se sudaraju sa istim problemom.

Jedino su Realtek i Creative pokrenuli inicijativu zbog problema, i tako je Realtek napravio jedno malo programce koje radi za sada pod Vistom zvano 3dSoundBack v1.0 koje je nista drugo nego bolja emulacija DirectPlay-a iz DirectX 9. Takodje Creative Alchemy, isto software radi slicnu stvar. To po meni nije nikakvo resenje.

ivanza je napisao(la):
AIMP se izgleda bolje snalazi sa 5.1 sistemom na W7
foobar2000 jos bolje, ima plugin koji se zove ChannelMixer i moze da napravi extra stvar, bolje od AIMP-a, ali i dalje od ocekivanog.

Ne radi se samo o upmixovanju kanala, vec i o kvalitetu same reprodukcije koja po meni na Windowsu Vista/7 jako katastrofalna.

Nadam se da za ovo ne krivis Realtek, jel on nije nista kriv. I ove dosta skuplje zvucne karte se sudaraju sa istim problemom.
пре свега кривим микрософт, који су и направили тај проблем...

Fora je u tome što 5.1 materijal, kako u video materijalu tako i u muzici radi sasvim OK.
Meni lično je najbolje ako pored Room stavim i Powerfull u EQ
Problem je samo u stereo materijalu (zadnji zvučnici) ali šta da se radi ...

Tuga...
Ja imam Jazz 5.1. na ploci iz potpisa.
Naravno, isti problem kao i svi u ovoj temi.
Zalosno mi je da stavim stereo na zadnje zbog igranja.
Jel znaju ovi iz MSa za ovaj problem?
Mislim, resava li se ili ce ostati sve na krajnjim korisnicima da budze kako znaju i umeju?

Možda srede u nekom SP ako se dovoljno ljudi bude žalilo 🙂 ...

Nece nista biti reseno. Zasto?

Zato sto je ceo sound sistem jos u visti napisan od nule, i to je uradjeno da bi nova microsoft alatka upala na svoje mesto (Media Foundation), koja treba u potpunosti da zameni DirectPlay (DirectX) koji na Visti/7 vise nema direktnu komunikaciju sa zvucnom karticom, vec se to odvija preko emulacije, zbog toga su sve stvari takve kakve jesu. E sad Microsoft je hteo da prelazak sa DirectX-a na Media Fundation odradi step-by-step, pa je krenuo od zvuka, u nekoj blizoj buducnosti, verovatno ce se isto desiti i sa videom.

Dosta bitan momenat igra i podešavanje codeca.
Posebno ffdshow audio i ac3

Nazad
Vrh Dno