Šta je novo?

win 2003 server i igre

Dulio

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2005
Poena
319
Umrezen sam u jednoj mrezi ,i zeleo bih da vidim kako sve to funkcionise pa sam odlucio da instaliram i win 2003 server.
Citao sam dosta forum ali nisam nasao dali je moguce i igranje igara na win serveru 2003(Counter strike i ostalo).
Takodje me interesuje koja je razlika izmadju osnovne i workstation verzije.
Hvala svima koji pomognu :) .

uglavnom je moguce
instaliraj drajver za graficku i ukljuci video/audio akceleraciju, jer su po defaultu iskljucene na serveru
a za workstation verziju servera ja nisam cuo pa bih te zamolio da mi objasnis sta je to

Nismo se razumeli win server 2003 se ukljucivanjem i iskljucivanjem pojedinih opcija prevodi u workstation verziju.

Ovo sam skinuo sa foruma a ima jos mnogo toga.

Evo ja cu napisati guide kako pretvoriti Windows 2003 Standard Server u Workstation verziju

Prvo treba da iskljucite dosadni prozor koji se pojavljuje prilikom svakog boota - Manage your server. Dovoljno je da cekirate Don't show this windows again, ili da mu pristupite iz Control Panet - Administrative Tools - Manage Your Server.

Sada treba da napravite novog usera. Udjite u Run i kucajte:
rundll32 netplwiz.dll,UsersRunDll i pritisnite Enter.
Pojavice se User Accounts prozor. Napravite novog usera sa administratorskim privilegijama, i ako zelite, namestite da se automatski loguje pri bootu. Ukoliko zelite advanced podesavanja, moracete da pozovete lusrmgr.msc.....................

Dali moram da instaliram directX neku od verzija,da bi novije igre radile,ili je to ugradjeno u servise pack 1,kao kod XP.

Dali i vecina programa tipa photoshop,emule,autocad itd.,a takodje i drajvera za XP radi i pod win 2003 serverom,ili su potrebne posebne instalacije.

Hvala ti puno. :)

Poslednja izmena:
A computer workstation, often colloquially referred to as workstation, is a high-end general-purpose microcomputer designed to be used by one person at a time and which offers higher performance than normally found in a personal computer, especially with respect to graphics, processing power and the ability to carry out several tasks at the same time. (source wikipedia)

Dakle workstation ti je nista drugo do engleska fraza za kompjuter koji koristi jedan korisnik za svakodnevne potrebe (nije serverski operativni sistem), tako da te je Filo lepo upitao koja je to verzija. Postoje Small Business Server, Web Edition, Standard Edition, Enterprise Edition, Datacenter Edition, Compute Cluster Edition, Storage Server. Svaka verzija ima neke prednosti/mane u odnosu na drugu i zadovoljava odredjene potrebe a ti se o svemu ovome upoznati ako pogledas Microsoft-ov zvanicni sajt. To "uputstvo" koje si ti naveo su koraci da iskljucis win2k3 prozor sa opcijama i da kreiras user account (sigurno neces da se igras sa admin nalogom).

Odgovor na tvoje pitanje bi glasio: mogu da se igraju igrice, programi rade normalno ali moze doci i do problema pre svega zbog drajvera za razlicite uredjaje i programe koji nisu prevashodno pisani za XP. Ja sam svojevremeno imao problema sa iTouch softverom za manipulaciju specijalnim tasterima na logitech tastaturi. Da ne pominjem da se mis u Win2k3 prilikom igranja CS potpuno drugacije ponasao nego u XP. Zakljucak je da Win2k3 i zbog svoje cene (preko ~$1000) i zbog svojih osobina treba da se koristi iskljucivo kao serverski OS (dakle da upravlja radom neke mreze, web servera itd) a da se WinXP+SP2+Novi fixevi koriste za sve ostalo (pa i igranje igrica). Ako ti se vec eksperimentise instaliraj ga na zasebnoj particiji pa na njemu vezbaj ozbiljnije stvari a XP ostavi za igranje.

p0z

Ja sam sredio svojevremono na kompu win server 2003 za igranje igara. Potrebno je prvo instalirati directx pa onda preko dxdiag-a ukljuchiti zvuchnu i grafichku akceleraciju [normalno morash i instalirati drajvere :) ]. Chak mozesh i da mu vratish xp look preuzimanjem tema sa microsoft sajta. Sens u cs-u se ,,mozda" [kazem jer nisam probao] se moze srediti sa mouse fix. Mada brojni programi nisu kompatibilni sa win serverom i traze dodatno "shtelovanje,, da bi se pokrenuli na istom. BojanBG ti je sve rekao, server je za server, a win xp je za ostalo.

Poslednja izmena:
BojanBG je napisao(la):
Ako ti se vec eksperimentise instaliraj ga na zasebnoj particiji pa na njemu vezbaj ozbiljnije stvari a XP ostavi za igranje.
Ili ga strpaj u virtuelnu mašinu... Naravno, pod pretpostavkom da mreža može da ti da još jednu adresu...

Hvala puno svama,na detaljnim odgovorima.To me je bas i mucilo.

Nazad
Vrh Dno