Šta je novo?

"Will Debian 6 be Easier to Install?" :mad:

Ace Rimmer

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
31.12.2005
Poena
380
Članak:
http://www.linux-mag.com/id/7903/?u...:+LinuxMagazine+(Linux+Magazine:+Top+Stories)

The installer will work well for experienced Debian users, infuriate users that are used to simpler installers, and totally befuddle most newbies. I’ve tested it on a few systems and it works well enough, but I’m disappointed that the Squeeze installer has not increased the usability of Debian in any significant way.Maybe with Debian 7.0? In the meantime, there’s always Linux Mint’s Debian Edition.

... klasični Tutuntu mentalitet, nema veze što je još Etch imao GUI installer (prilagođena Anaconda koja više nego korektno odrađuje posao).
Expert mode ... puno me pita nešto brate ,).

Culturally, there’s some hope for change. The recent resolution that allows non-developers to become members (”Debian Developers”) with voting privileges might mean more user-centric folks will be attracted to the project. They might push for a more user-friendly installer.

Ode Debian u krasni ....

Poslednja izmena:
Nazalost, ni Debian nije ostao imun na trku "izbaci sto pre distro i pritom u njega potrpaj sto je moguce vise cutting edge softvera" mada nije jos toliko izrazeno - ali primecuje se
A release cycle im je zaista za medalju, treba im u proseku 2 godine da izbace sledeci stable release sa onoliko devela i maintainer-a okupljenih oko distribucije, dok recimo jedan Slackware koga odrzava samo Pat Volkerding i nekoliko prijatelja redovno izlazi jednom godisnje pa i cesce, cak i onda kada je Pat imao ozbiljnih zdravstenih problema
Debian develi to pravdaju navodnim pedantim peglanjem bagova i testiranjem, medjutim to je izgleda samo opravdanje za prilicno losu organizaciju Debian projekta - secam se da su imali nekoliko zaista bajnih propusta poput onoga sa unistavanjem hard diskova pa do one blamaze sa generisanjem random kljuceva sto je zaista bio ozbiljan sigurnosni propust i onda mi to sa intenzivnim testiranjem deluje nekako neubedljivo :)
Nije ni cudo sto CentOS i slicni RHEL rebulid-i poput Scientific Linux-a uzimaju sve vise maha u profesionalnoj primeni ;)

Ma Pat je donedavno imao jedan jedini port za održavanje, a davno je odustao i od pakiranja Gnome-a :).
CentOS, "Oracle Linux", Scientific isl. su čisto prepakiravanje RHEL-a.
A ni RHEL pune verzije ne izlazi baš svake godine (RHEL 5 je izašao u 03.2007.).

Ali fascinira me taj stav, da mora biti više user-friendly ... Debian !!! ... pa mora ako si totalni deb1L:). Imaš brate Ubuntu/Mint pa radi s tim.

Poslednja izmena:
... klasični Tutuntu mentalitet, nema veze što je još Etch imao GUI installer (prilagođena Anaconda koja više nego korektno odrađuje posao).
Expert mode ... puno me pita nešto brate ,).

Ode Debian u krasni ....

Vala bas..... kad ovakvi i slicni likovi krenu da se petljaju u razvoj distroa slobodno moze da se kaze da ce to sve da ode u tri lepe.

Nazalost, ni Debian nije ostao imun na trku "izbaci sto pre distro i pritom u njega potrpaj sto je moguce vise cutting edge softvera" mada nije jos toliko izrazeno - ali primecuje se
A release cycle im je zaista za medalju, treba im u proseku 2 godine da izbace sledeci stable release sa onoliko devela i maintainer-a okupljenih oko distribucije, dok recimo jedan Slackware koga odrzava samo Pat Volkerding i nekoliko prijatelja redovno izlazi jednom godisnje pa i cesce, cak i onda kada je Pat imao ozbiljnih zdravstenih problema
Debian develi to pravdaju navodnim pedantim peglanjem bagova i testiranjem, medjutim to je izgleda samo opravdanje za prilicno losu organizaciju Debian projekta - secam se da su imali nekoliko zaista bajnih propusta poput onoga sa unistavanjem hard diskova pa do one blamaze sa generisanjem random kljuceva sto je zaista bio ozbiljan sigurnosni propust i onda mi to sa intenzivnim testiranjem deluje nekako neubedljivo :)
Nije ni cudo sto CentOS i slicni RHEL rebulid-i poput Scientific Linux-a uzimaju sve vise maha u profesionalnoj primeni ;)

Debian je uvek bio poznat po tome sto u stable grani nikada nisu stojale sveze verzije paketa. Hoces da se igras? Tu je testing/unstable, tu je sid, pa udri. Sid je prakticno rolling cutting-edge podvarijanta za one koji zele da su na ivici.A ako bi malo ovog i malo onog, tu je i apt pinning. Release cycle od 2 god nije razlog za brigu - obrni-okreni debian je rame uz rame sa RH-om i njegovim klonovima po svezini paketa a osnovni repozitorijumi su mnogo bogatiji.

Kao sto rece Ace Rimmer slack je lako odrzavati zato sto je vrlo, vrlo siromasan po izboru paketa. Da ne postoje entuzijasti koji ispravljaju stvari Pat bi odavno 'lipsao' od napora. Za sve ove godine slack prakticno nikad nije dobio ljudski paketski manager -> odrzavanje velikog broja slack masina je i dalje tezak i zamoran posao. Napr. secam se da slack nema ni pam a njegovo dodavanje na sistem je bilo neverovatan poduhvat koji je znacio kompajliranje iz sorsa velikog broja paketa.

Sto se tice propusta, takve stvari se na zalost desavaju. Tesko je naci opravdanje, ali mozda moze da se napravi paralela - napr. Centos je notorno ozloglasen po sporom izbacivanju kriticnih update-ova, gde se znacajno kasni za RH-om.

As always your words are wise :)
Samo treba dodati da onih 18k ili negde toliko paketa kod Debiana nije samo sirov broj aplikacija jer svaki Debian paket ima i svoju dev varijantu, odnosno header-e koji su potrebni prilikom zadovoljavanja zavisnosti kod kompajliranja dok je kod Slack paketa to vec ukljuceno u isti tj ne postoji zaseban paket
Inace, sto se tice package managmenta stanje vise nije toliko lose kao pre - sada imas slackpg sa kojim mozes uraditi update zvanicnih paketa sa mirrora a tu je Slackbuilds koji doduse nije zvanicni projekat ali svi depovi koji su potrebni za pravljenje paketa pomocu Slackbuilds-a se nalaze u zvanicnim Slackware paketima
Sto ce reci da u instalaciji Slackware-a imas vec sve sto je potrebno za pravljenje paketa i to na vrlo jednostavan nacin, nema vise zamornog kompajliranja i koriscenja checkinstall-a, te ganjanje depova sto je bio slucaj do pre par godina :wave:

Dobro da si pomenuo te nezvanicne 'repoe' sto me je podsetilo na sledece - napr. ako zelis da instaliras zenoss na slack moras da ga kompajliras iz sorsa, dok za deb/rpm based distribucije vec postoje gotovi paketi na zenoss sajtu.

Inace slackware package manager i dalje nema proveru medjuzavisnosti; paketi se instaliraju/deinstaliraju bez kuknjave i povlacenja medjuzavisnosti. Vrlo nezgodna stvar ako napr skines slack paket, instaliras ga i navodno prodje sve ok, a zatim kad probas da startujes aplikaciju krenu da izlecu greske o tome kako fali ovaj ili onaj lib. Isto vazi i unazad - paket moze da se deinstalira pa da ostavi repove na sistemu (neke druge pakete od kojih zavisi a koji vise nisu potrebni) ili pak da se deinstalacijom paketa poremete medjuzavisnosti (deinstaliras bitan lib i provalis da ti ne radi ovo ili ono).

Izvinjavam se zbog offtopica :)

Pa ja se slazem da za profesionalnu primenu svakako postoje i bolja resenja nego Slackware - ali za neki manji obim ili kucnu/hobisticku varijantu Slackware je sasvim ok izbor :)
I slazem se da je "spakovati" Debian dosta obimniji posao nego uraditi isto sa CentOS-om jer je, kao sto rece Ace, to obican rebuild uz neke manje izmene
Medjutim znacaj Debiana je pre svega u tome sto pruza dobru osnovu na kojoj nastaju isto tako dobri distroi poput Ubuntua i njegovih forkova tipa Mint-a
Ja Slackware vec odavno ne koristim, smaralo me sve ovo sto je Salac naveo - iako su se neke stvari u medjuvremenu poboljsale, mislim da sada nema sanse da se vratim na isti :d

Pa ja se slazem da za profesionalnu primenu svakako postoje i bolja resenja nego Slackware - ali za neki manji obim ili kucnu/hobisticku varijantu Slackware je sasvim ok izbor :)

Moras prvo da definises to "profesionalna" primena ;)
Inace za kucnu/hobisticku varijantu svako ima svog nekog favorita :)

Poslednja izmena:
instaler kao najbitnija stvar u zivotu.
elem, postojeci debian instaler je dovoljno jednostavan za svaku razumnu osobu.

Nije kod Debiijana problem samo instaler (mada 2010 koristiti negrafički instaler je demmode najblaže rečeno) već autizam onih koji ga stvaraju. Glupost zvana tzv. softver po svaku cenu isl. Dve godine ga testiraju i retko koja instalacija na laptopovima prođe ok bez obaranja sistema.
Glupost sa FF ne treba mnogo ni pominjati ali dovoljno je reći da ako se želi add sa FF sajta zahteva se prvo instalacija FF jer IW vše ne vidi kao deo FF

Poslednja izmena:
Debian ima graficki installer a tvoji problemi sa instalacijom na laptop slede iz toga sto debian koristi 2.6.26 kernel. Jednostavno instaliraj neki noviji kernel iz testing/unstable.

Stable debian nikad nije bio ni namenjen desktop korisnicima vec serverskim sistemima. Ukoliko zelis cutting-edge softver onda predji na unstable granu aka Debian Sid pa teraj do mile volje najsvezije pakete, cesto svezije i od onih u Ubuntu-u ili Mint-u.

Ili jos bolje instaliraj Ubuntu ili Mint.

Testing grana (uskoro stable) je "idealna" za desktop.

Moras prvo da definises to "profesionalna" primena ;)
Inace za kucnu/hobisticku varijantu svako ima svog nekog favorita :)

Sta ga znam, hoces recimo da podignes 10 web servera? :d

Inace, stable Debian moze biti sasvim lepo resenje za desktop, pogotovu za ljude koji ne zele da se smaraju sa ganjanjem novih paketa vec zele distribuciju koja jednostavno radio posao
Istina, moze da zasmeta matorost pojedinih paketa ali Debian je odlicno podrzan pa za vecinu popularnih linux programa uvek ima da se skine paket za stable ili da se ubaci odgovarajuci repo (kao za npr Wine) ili da se koristi backports
CentOS je vec druga prica jer su mu zvanicni repozitorijumi prilicno siromasni u odnosnu na Debian-ove, narocito kada je u pitanju desktop upotreba pa covek mora da se dovija sa RPM Forge i 3rd party repoima mada i posle toga to jednostavno "nije to" dok se za Debian to ne moze ipak reci

P.S. Nije bitno da li je instaler ncurses ili GUI vec je bitno da radio posao, tj da je dovoljno intuitivan :)
BTW na mom laptopu je Lenny radio sasvim ok, nikakvih vecih problema nisam imao ;)

Debian ima graficki installer a tvoji problemi sa instalacijom na laptop slede iz toga sto debian koristi 2.6.26 kernel. Jednostavno instaliraj neki noviji kernel iz testing/unstable.

Stable debian nikad nije bio ni namenjen desktop korisnicima vec serverskim sistemima. Ukoliko zelis cutting-edge softver onda predji na unstable granu aka Debian Sid pa teraj do mile volje najsvezije pakete, cesto svezije i od onih u Ubuntu-u ili Mint-u.

Ili jos bolje instaliraj Ubuntu ili Mint.
lepo sumirano.

Ne mora nuzno da znaci da sa novim kernelom sve radi bolje
Ja sam imao grdnih problema sa laptopom i pisao sam o tome ovde i kernelima na relaciji 2.6.30 pa sve do 2.6.35.1 gde je to ispravljeno

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=214715

Inace svi stariji kerneli zakljucno sa verzijom 2.6.29 su radili bez ikakvog problema :wave:

Nazad
Vrh Dno