Šta je novo?

Wifi za 6 spratova hotela?

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Ovako, trenutno sam zaposlen u hotelu koji ima 6 spratova. Posto mi je vlasnik jako dobar prijatelj, gledamo nekako da obezbedimo wifi pristup svima u hotelu sa naravno sto manje ulaganja. U pitanju je telekom adsl tako da bi pocetna stanica bio wifi havajac koji se dobija u paketu.

Elem, svaki sprat je identican pa cu pokusati da objasnim kako to izgleda. Stepeniste i lift hotela su postavljeni u sredini (stepenice "obavijaju" lift), i na svakom spratu na obe strane imate po hodnik duzine 10tak metara po kojima su rasporedjene prostorije. Sad, posto je ovaj havajac u prizemlju, na 1. spratu jedva da 2 crte signala mogu da uhvatim. Direktno uz lift ide i centralni "kanal" sa svim kablovima, tako da bi tu mogli da se razvuku kablovi po potrebi. Dajte predlog za neku najjeftiniju varijantu. Moje skromno misljenje je od havajca 8-portni hub, i posle kablovi do svakog sprata i tu po neki jeftini AP ili ruter i gotovo. Gostima hotela treba pristup mailu i tome slicno, tako da bi to bila open mreza. Hvala unapred

Eh, da zaboravio sam i ovo da napomenem. Posto bi na istoj mrezi bili i kancelarijski racunari, kako omoguciti gostima hotela da koriste SAMO internet, a da nemaju pristup lokalnoj mrezi? Da li to zavisi od opreme ili da se postavi firewall? Svakakvih mangupa ima medju omladinom danas :whip:

Poslednja izmena:
hahaha 6 spratov hotela i to na lelekomov ADSL i buđavi ruter ! Pa kod mene na svakom spratu ima po 2-3 rutera i to Linksys.
Postavi WIFi spot u lobiju i puna kapa.

Poslednja izmena:
Ja sam ima sličan (novčani) problem, kupljeni Tenda AP ruteri (najjeftiniji, 1700 - 1800RSD komad). Sa 5 komada sam pokrio celo preduzeće. Razmišljao sam da uzmem jedan jak i da ga "uparim" sa jakom antenom, ali sam odustao - signal se prostirao daleko izvan preduzeća. Ruteri su u posebnom segmentu LAN-a i sa ostatkom mreže i internetom su povezani preko Mikrotika. U određivanju broja i položaja rutera velika pomoć je bio Android telefon sa programom za analizu Wi-Fi signala.

Naravno, najmanji problem je proveriti kvalitet signala, iako android nije bas najbolje resenje ali sluzi svrsi. Neko rece "ceo hotel na budjavi lelekomov ruter", pa aman, tek sto nam je stigao net :) Na koji nacin povezati 5 ili 6 AP rutera? Znam da mora preko lana ali kako je najbezbolnije to izvesti? I da li ostaviti lelekomovom ruteru da deli ip adrese ili nesto drugo?

Ovako, trenutno sam zaposlen u hotelu koji ima 6 spratova. Posto mi je vlasnik jako dobar prijatelj, gledamo nekako da obezbedimo wifi pristup svima u hotelu sa naravno sto manje ulaganja. U pitanju je telekom adsl tako da bi pocetna stanica bio wifi havajac koji se dobija u paketu.

Elem, svaki sprat je identican pa cu pokusati da objasnim kako to izgleda. Stepeniste i lift hotela su postavljeni u sredini (stepenice "obavijaju" lift), i na svakom spratu na obe strane imate po hodnik duzine 10tak metara po kojima su rasporedjene prostorije. Sad, posto je ovaj havajac u prizemlju, na 1. spratu jedva da 2 crte signala mogu da uhvatim. Direktno uz lift ide i centralni "kanal" sa svim kablovima, tako da bi tu mogli da se razvuku kablovi po potrebi. Dajte predlog za neku najjeftiniju varijantu. Moje skromno misljenje je od havajca 8-portni hub, i posle kablovi do svakog sprata i tu po neki jeftini AP ili ruter i gotovo. Gostima hotela treba pristup mailu i tome slicno, tako da bi to bila open mreza. Hvala unapred
Posto sam i sam imao mali biznis znam da nije lako, specijalno na pocetku, da ste puni para ne bi trazio pomoc ovde nego pozvao specijalce...
Elem, izgleda da ti je domet WiFi-ja glavni problem ovde. Kod mene sam stavio po jedan ruter u AP modu na tavan i jedan u podrum sa spratom izmedju. Modem sam povezao sa Svitch-om pa odatle sproveo u AP ove i jednim u glavni kompjuter, tako da svuda ima internet a ne mogu da udju glavni komp. Sad u zavisnosti od jacine tih AP rutera mozda ces morati da stavis po jedan za svaki sprat (a mozda i na svakih 2) i ako svaki zastitis moci ces da das gostima lozinku da se povezu. Uzmi neki dobar ruter sa "extended range " namesti u AP mode i prosetaj se po spratovima i proveri kako se rasprostire signal u sobama, pa ces najbolje znati gde i koliko da ih postavis, za dobar prijem trebace da signal bude oko 50%. Nadam se da je internet prilicno brz jar ako se svi prikace odjednom bice jako usko grlo.

@ed_hunter svaka cast na odgovoru :). On je sitan kakvih ima..., Neki ljudi su administratori mreza sa po 50 rutera i ostalih *******cija pa dolaze po free savete a nemaju ni osnovno znanje sto je strasno... Mislim da se krse pravila foruma ako se dolazi po savete za firme i preduzeca ( odnosno komercijalne svrhe) ali dobro na tome je da admin odluci...

Moj predlog je da kupis Mikrotik RB750, huavejca od telekoma u bridge i na RB750 pppoe, odatle vuci kablove na 2,4 i 6 sprat do AP-ova (znaci trebaju ti 3 AP-a a tu ti predlazem neki jeftiniji tp link sa N standardom zbog boljeg signala (TP-Link TL-WA701ND)), ako bude bilo problema moras dokupiti barem jos jedan AP a za vise AP=ova moras nabaviti switch (nikako HUB).

Na mikrotiku napravi dve odvojene mreze, jednu za musterije drugu za osoblje. Takodje mozes da odradis PCQ queue i ogranicis net za musterije na npr 1024/128. Ako ne znas kako ovo da odradis sve, onda ili angazuj nekoga ko zna ili ces dobiti i gore odgovore u odnosu na ovaj gore :D. Salim se, ja sam za to da se pomogne, pa ako treba nesto ti pitaj (ali pre svega koristi pretragu jer dosta toga vec ima objasnjeno), a kad budemo dosli u hotel mi sto smo pomogli mislim da je red da dobijemo jednu noc free kao sto si i ti dobio savet :D.

Poslednja izmena:
Posto sam i sam imao mali biznis znam da nije lako, specijalno na pocetku, da ste puni para ne bi trazio pomoc ovde nego pozvao specijalce...
Elem, izgleda da ti je domet WiFi-ja glavni problem ovde. Kod mene sam stavio po jedan ruter u AP modu na tavan i jedan u podrum sa spratom izmedju. Modem sam povezao sa Svitch-om pa odatle sproveo u AP ove i jednim u glavni kompjuter, tako da svuda ima internet a ne mogu da udju glavni komp. Sad u zavisnosti od jacine tih AP rutera mozda ces morati da stavis po jedan za svaki sprat (a mozda i na svakih 2) i ako svaki zastitis moci ces da das gostima lozinku da se povezu. Uzmi neki dobar ruter sa "extended range " namesti u AP mode i prosetaj se po spratovima i proveri kako se rasprostire signal u sobama, pa ces najbolje znati gde i koliko da ih postavis, za dobar prijem trebace da signal bude oko 50%. Nadam se da je internet prilicno brz jar ako se svi prikace odjednom bice jako usko grlo.

Hvala na razumevanju, ocigledno je da nisu svi upuceni koliko je tesko otvarati nesto ovakvog tipa. Da ne duzim, moja neka racunica i jeste bila 1 AP po spratu, ipak je armirani beton u pitanju, tako da sam trosak za nekoliko rutera nije problematican, nije problem da li ce kostati 150 ili 250eur, opet to nije ogroman trosak u odnosu na "profi" opremu za ovako nesto. Uzecu jedan ruter od kolega, pa cu prosetati da vidim, posto su neki apartmani specificnog dizajna. Protok ce biti izmedju 8-16mbit, zavisno od toga koliko nam Telekom dozvoli zbog kvaliteta linije. Ako imate predloge koje tacno rutere uzeti pricajte. Mislio sam i cak da postavim i jedan racunar sa CentOS i da on deli IP adrese klijentima, da to ne ostavljam Huawei ruteru, jer MISLIM da bih preko linuxa lakse podesio opsege ko moze cemu da pristupi. Napominjem, MISLIM :)

Hvala na razumevanju, ocigledno je da nisu svi upuceni koliko je tesko otvarati nesto ovakvog tipa. Da ne duzim, moja neka racunica i jeste bila 1 AP po spratu, ipak je armirani beton u pitanju, tako da sam trosak za nekoliko rutera nije problematican, nije problem da li ce kostati 150 ili 250eur, opet to nije ogroman trosak u odnosu na "profi" opremu za ovako nesto. Uzecu jedan ruter od kolega, pa cu prosetati da vidim, posto su neki apartmani specificnog dizajna. Protok ce biti izmedju 8-16mbit, zavisno od toga koliko nam Telekom dozvoli zbog kvaliteta linije. Ako imate predloge koje tacno rutere uzeti pricajte. Mislio sam i cak da postavim i jedan racunar sa CentOS i da on deli IP adrese klijentima, da to ne ostavljam Huawei ruteru, jer MISLIM da bih preko linuxa lakse podesio opsege ko moze cemu da pristupi. Napominjem, MISLIM :)

Pa vec sam ti napisao sta da iskoristis od opreme. Nemas bolje solucije od rb750 koji ce se lako snalaziti i sa 16mbps tcp saobracaja. Takodje telekomov ruter obavezno u bridge da bi mikrotik vrsio pppoe jer se lakse snalazi sa vecim brojem konekcija. U jednoj firmi imam postavljen rb750GL na kojeg je nakaceno 2 gigabitna 24portna switcha, 3 x 300mbps wireless N ap-a i u svakom trenutku aktivno nekih 45 korisnika sa saobracajem od nekih 12mbps u proseku i uz sve to trafic shape, dual wan, manglovanje, queue's itd... Za tu tvoju soluciju rb750 je zakon.

@ed_hunter svaka cast na odgovoru :). On je sitan kakvih ima..., Neki ljudi su administratori mreza sa po 50 rutera i ostalih *******cija pa dolaze po free savete a nemaju ni osnovno znanje sto je strasno... Mislim da se krse pravila foruma ako se dolazi po savete za firme i preduzeca ( odnosno komercijalne svrhe) ali dobro na tome je da admin odluci...

Moj predlog je da kupis Mikrotik RB750, huavejca od telekoma u bridge i na RB750 pppoe, odatle vuci kablove na 2,4 i 6 sprat do AP-ova (znaci trebaju ti 3 AP-a a tu ti predlazem neki jeftiniji tp link sa N standardom zbog boljeg signala (TP-Link TL-WA701ND)), ako bude bilo problema moras dokupiti barem jos jedan AP a za vise AP=ova moras nabaviti switch (nikako HUB).

Na mikrotiku napravi dve odvojene mreze, jednu za musterije drugu za osoblje. Takodje mozes da odradis PCQ queue i ogranicis net za musterije na npr 1024/128. Ako ne znas kako ovo da odradis sve, onda ili angazuj nekoga ko zna ili ces dobiti i gore odgovore u odnosu na ovaj gore :D. Salim se, ja sam za to da se pomogne, pa ako treba nesto ti pitaj (ali pre svega koristi pretragu jer dosta toga vec ima objasnjeno), a kad budemo dosli u hotel mi sto smo pomogli mislim da je red da dobijemo jednu noc free kao sto si i ti dobio savet :D.

Hvala na odgovoru. Razumem da je "zabranjeno" traziti savet za firme ali opet smatram da ja necu raditi prodaju internet protoka, ovo je ipak samo jedna besplatna usluga korisnicima hotela, ali u sustini ovaj thread moze da se primeni i na privatne korisnike koji zive u zgradama sa 5-6 spratova i nemaju velike prohteve a delili bi troskove interneta.

Znas li gde moze da se nadje Mikrotik RB750 i po kojoj ceni? (moze i private message, da ne bude reklamiranje) Za rutere sa N standardom cu se vec snaci, to se moze kupiti u svakoj radnji. Upravo sam butao po opremi koju imaju i nadjoh D-Link Switch DES-1008D, verujem da bi on zavrsio posao. Verovatno cu ici na varijantu 1 AP po spratu, jer bih voleo da svi imaju dobar signal, a da li cu kupiti 4 ili 6 rutera je mizerna novcana razlika u odnosu na kvalitet koji bih dobio. Da li je moguce ovo izvesti bez Mikrotika ili je za ovakve potrebe neophodan? Nemam preterano iskustva sa podesavanjem ovako "velike" mreze, ali verujem da cu se snaci, postoji dosta clanaka po netu kako podesiti ovakve uredjaje. Koristio sam pretragu vezano za ovu temu, ali smatram da bi bilo najbolje da me neko ko ima iskustva posavetuje u vezi ovoga, zato sam i zapoceo ceo ovaj thread.

Drago mi je da medju vama ima dosta ljudi koji hoce da pomognu iako ovakav posao mogu dobro da unovce. Molim sve koji citaju ovaj thread, neka napomenu ako trazim savet za nesto sto ne bih smeo, ne bih zeleo da stajem nekome na zulj i da krsim pravila ovog foruma.

RB750 kosta oko 45evropljana (guglaj "nebo routerboard" ili exeshop ako ti je blize da posetis NIS mada obe firme salju), i bez njega moze ali da ti sve radi kako treba veruj mi da je bolje da ides sa tom solucijom pogotovu ako zelis da razdvojis mreze i ogranicis korisnike da ti nebi neki klinac dosao i torentovao cele noci i time zagusio ostale goste da ne mogu ni mail poslati. To sto sam rekao da ides sa 3 AP-a je bas zbog toga da bi mogao da priustis mikrotik, a sto se podesavanja tice imas gomilu objasnjenja (poseti wireless uzice sajt ili trazi po bencu). A i realno bi trebalo N ap-ovi da ti puste net i kroz jedan sprat samo se potrudi da im razdvojis kanale da nebi smetali jedan drugome. Mada ako mozes da priustis onda idi sa 6 komada. Mikrotik ti inace nije toliko komplikovan ako si vec mislio da ides sa linuksom (ovo ce ti biti mnogo lakse).

Hvala puno. Javljam sad drugaru sta nam treba od opreme. Za pocetak cu pokusati sa 3 gore navedena TP-Link-a, lako cu naruciti jos 2-3 ako zatreba. Signal po vertikali mi nije toliko bitan, vise mi znaci da ide u sirinu, pa sam zbog toga i hteo da idem na varijantu sa 5 ili 6 AP-a. Od opreme sta mi treba: RB750, nekoliko AP rutera, 8-portni switch (koji vec imam D-Link DES-1008) i dosta LAN kabla. Jos jedna stvar, mozda glupo zvuci, kako ce korisnici videti taj wifi? Kao jedan SSID?

Mikrotik RB750G (gigabitni, 5 portova, nema smisla danas ići na slabije) 50 - 60 €
Svič 8 portni gigabitni za AP rutere
Svič za ostale računare zaposlenih (D-Link DGS-1210-24, 24 porta gigabitni ~22000 dinara)
AP ruter X komada
300 metara LAN labla, RJ45 konektori, kanalnice, ...
sve ukupno ~500€
kako ce korisnici videti taj wifi? Kao jedan SSID?
Kod mene svi AP imaji isti SSID, a različit kanal (fizički su daleko jedan od drugog, preko 30m + zidovi). Kolega na 3 sprata ima 3 komada, koji se zovu Sprat1, Sprat2, Sprat3. Naravno različiti kanali.

8 portni gigabitni switch mi ne treba, posto ovaj koji imam radi sasvim ok. Switch za kancelarije mi takodje ne treba posto imamo neki 4-portni, ionako kancelarija ima 4 racunara na kojima su samo program za kasu i sherovani stampaci. Tako da u startu stedim tih 22000din :) Kanalnice mi isto ne trebaju, vec ih imamo ovde, jer je provlacenje mreznih kablova bilo vec u planu pri samoj izgradnji. U sustini, jedino sto mi treba je RB750G, ap ruteri, i kablovi. Mislim da mi gigabitni svicevi nisu preko potrebni, jer tu nece biti protoka izmedju racunara u mrezi.

Sta ce njemu tako skup swich (jos upravljiv...)??? Ama najobicniji fast ethernet swich (100mbps) jer nema logike da switch bude gigabitan ako su lan portovi ap-ova 100mb(dovoljno je da samo port ka ruteru bude gigabitan, mada stvarno nema potrebe). RB750G je povucen iz prodaje davno, ima samo GL kod nas koji ima duplo vise ram-a ali procesor nizeg takta od 400mhz(680mhz na G), ali realne potrebe nema za takvim ruterom jer tcp saobracaj nece biti veci od 16mbps ako i bude toliki (rb750 moze da gura i do 22mbps tcp saobracaja sa cak 5000 konekcija pa i vise). SSID postavi po volji, ali najbolje je da ih oznacis po spratovima tipa: imehotela_spratX. Roaminga nece biti sem ako ne dodje do diskonekcije pa se nakaci na prvi sledeci po snazi.

Znaci rb750 = 45€ + 3 X 30€ = 135€ + 100m eth kabla cene 30€ i 20 uticnica (mada ne treba toliko) cene 200 din maksimum i racunaj usputnih troskova 20€ i sve te znaci izadje nekih 170€.

Poslednja izmena:
Hvala, i meni je prethodni post o ~500 eur delovao previse. Tako sam i ja nekako zamislio u glavi troskove oko 200-250 max. Hvala puno, dugujem vam nocenje :)

Ovo ti verovatno sada ne igra ulogu zbog cene, ali ja sam u poslednje vreme ugradio dosta ovih uredjaja i odlicno rade.

Dolaze sa nosacima za plafon i zid, PoE su, administriraju se sa centralnog racunara, lepo izgledaju i imaju sve potrebne opcije koje su ti potrebne.

Moje razmisljanje je da ako vec gazda ima hotel sa sest spratova, ~1000 eura u opremu je mikro ulaganje za takvu vrstu objekta (rack, switch, router, ap-ovi). Ali to je vec druga tema...

http://www.sampro.rs/Proizvod.aspx?...indoor-(UAP)-Wireless-AP-2.4-GHz-802.11n-MIMO

Nema potrebe za takvom vrstom ulaganja jer njima internet ne igra neku veliku ulogu u poslu sem bolje reklame da su sve sobe opremljene bezicnim internetom sto cedobiti i ulaganjem od 200 evra. Mada sa obzirom da hoce da se potrude da pokriju sve spratove pa da ljudi imaju net cak i u sobi je veliki poduhvat. Vecina njih lupe jedan najobicniji wifi rutercic u lobiju i kraj. E sad....

Da sam ja gazda hotela uradio bih malo drugacije. U lobi, restoran ili gde god se okuplja vise ljudi bi postavio besplatan bezican pristup internetu i stavio mali AP sa ustinutom snagom na nekih 20% (da se ne bi moglo krati iz soba, plus bi ogranicio net na sugavih 512/64) a po spratovima bih postavio AP-ove pa cak i po 2 komada na jedan sprat ali bi podesio wifi hotspot i naplacivao koriscenje internet usluge po satu cime bi otplatio svu opremu pa na kraju i zaradjivao od toga (nije da moze da se zaradi ali svaki dinar je dobro dosao). Ovo je jako dobra politika jer ima mnogo lenjih ljudi kojima je mrsko da sidju u lobi nego zele da tvituju i kace gologuze slike na fb iz kreveta :D.

Hahaha. Dobra ti je ideja. Ali imaj i jednu jos stvar u vidu. Gosti su uvek jako teski oko sitnica. Das im krevet za noc po 10eur i opet su nezadovoljni. Jos ako im naplatis internet to ce biti haos. Plus sto bi morao da imas jednog zaposlenog koji ce voditi racuna o tome sto neko ne moze da se nakaci i tome slicno. Ovo je samo jedna od usluga hotela, jer ima dosta ljudi kojima je hitno da odgovore na mail ili tako nesto. Sve u svemu, jako malo ulaganja, a bar recepcija ne mora da objasnjava zasto nema neta itd itd...

Hahaha. Dobra ti je ideja. Ali imaj i jednu jos stvar u vidu. Gosti su uvek jako teski oko sitnica. Das im krevet za noc po 10eur i opet su nezadovoljni. Jos ako im naplatis internet to ce biti haos. Plus sto bi morao da imas jednog zaposlenog koji ce voditi racuna o tome sto neko ne moze da se nakaci i tome slicno. Ovo je samo jedna od usluga hotela, jer ima dosta ljudi kojima je hitno da odgovore na mail ili tako nesto. Sve u svemu, jako malo ulaganja, a bar recepcija ne mora da objasnjava zasto nema neta itd itd...

Internet u sobi je danas veoma bitna stavka kada neko bira smestaj. Ja gde god da idem trazim hotel koji ima internet u sobi, makar "wired" pa ponesem svoj utp kabl.

Internet u sobi je danas veoma bitna stavka kada neko bira smestaj. Ja gde god da idem trazim hotel koji ima internet u sobi, makar "wired" pa ponesem svoj utp kabl.

I reci iskreno u koliko si slucajeva dobio besplatan net?

Kod mene dva TP Link TLWR542G ( u AP modu ).jedan sa 30 cm antenom zavrsavaju posao na 3 sprata u podeljenoj kuci od 750 kvadrata, sa betonskim plocama i po3 zida izmedju, daju pun signal svuda, cak i po dvoristu i terasama. Ulazni internet je od KBCnet WiFi 5.4 GhZ. 8/2 Gb . Ide iz rutera/ antene do 16 kanalnog switch-a i odatle u ona dva TP-Linka i zicama do 3 desktopa. tu su jos 2 - 3 laptopa ili mobilnih obicno i sve sljaka odlicno. Nikakvih Mikrotika itd. To je sve naravno samo za internet.

@bandzo87
Da li ti taj komentar o načinu biranja hotela zaista uzimaš za ozbiljno. Još bolji je onaj biser da će doći klinac u sobi platiti više od 40 evra za jednu noć a potom skidati torentne:wall:

Poslednja izmena:
Iskreno i ja sam bio za jeftiniju varijantu bez mikrotika. Ali kad uzmes sve u obzir, za veci broj korisnika bolje uzeti profi-polu profi uredjaj, a ne da se mucim sa cestim zaglupljivanjima DHCP-a na ruterima koji nisu predvidjeni za toliko korisnika. Opet, 200 eur nije velika investicija za ovako nesto, narocito sto ce doprineti "imidzu" hotela. Sa druge strane, dozvoliti ljudima besplatan net tokom par dana koje provedu tu, i nije bas mala stvar. Naravno, sad svuda covek ima wifi, ali zelja mi je da se koliko toliko potrudimo oko toga i da to normalno radi.

@bandzo87
Da li ti taj komentar o načinu biranja hotela zaista uzimaš za ozbiljno. Još bolji je onaj biser da će doći klinac u sobi platiti više od 40 evra za jednu noć a potom skidati torentne:wall:

Eeee moj druze ako ces se kao admin neke mreze uzdati u moralnu politiku korisnika interneta onda si uvek naj...o.

Nisam ni mislio da ce doci klinac samo zbog toga da bi skidao torente nego ce doci sa caletom ili ne znam kako vec (siguran sam da ima mladjih posetioca hotela) i da ce hteti da odgleda koji film ili omiljenu epizodu a da pritom ako je internet bolji nego sto ima kod kuce (ako ga uopste ima) iskoristi priliku i malo poskida multimedijalnog sadrzaja. Hoces da se opkladimo da ce biti torentisanja od strane korisnika?!

O kakvom nacinu biranja? Umesto da dodjes da ponudis coveku neki predlog i pomognes ti se smejes tudjim komentarima. Hajde kad su ti vec moji predlozi vise "biseri" nego prave stvari, onda lepo objasni coveku kako i sta. Ocigledno nikada nisi imao dodira sa nekom vecom mrezom i o tome sta korisnici koriste a sta ne.

Jednostavno mi se zgadio tvoj predlog da naplacuju net. :vomit:
Svaki put kad dodjem u hotel, a ono imaju net kod recepcije ili ga naplacuju za koriscenje sa budjavog kompa u memljivoj prostoriji... FUJ :exploder:

ScaRFacE je potpuno u pravu, naplatiti net je mnogo vise posla i zahebancija nego koristi, a imati besplatan net pa marak bio 1/0,25 je olaksanje u zivotu gosta hotela...:trust:
Pokazuje da vlasnik i uprava hotela nisu sitnošićardžiske jajare koje bi i zadnji paru uzele gostu ako je moguće, vec gospoda kojoj je stalo da pruze sto bolju uslugu i udobnost gostu.:happy:

Zato on ima hotel i neka mu radi odlicno ...cheers

Znaci ja sam jajara zato sto sam gostu ponudio besplatan net u lobiju a naplacujem mu u sobi!? Druze danas je vreme ekonomije, nista se ne daje za dzaba, u svim hotelima u Bugarskoj i Italiji gde sam boravio net se naplacivao u sobi kako dodatna stvar a imao si besplatan pristup u holu. Ako si lencuga i hoces da imas sve u krevetu izvoli pa plati. Mislis da je room service u nekim hotelima besplatan? Jeste kur.a!

Oni su srecni ako im ne dodje inspekcija i vide da se internet koristi kao dodatna ponuda hotela i bubice poprilicno lepu kaznu zbog koriscenja interneta za fizicka lica.

U drugim zemljama sveta nije moguce uvesti internet u hotel (ili bilo koju komercijalnu ustanovu) gde se zaradjuju pare po ceni od 1500 din nego se sine placa internet za pravna lica koji dodje oko 20 puta skuplji. E pa da te vidim onda da budes tako darezljiv i da ostavis internet besplatno kad budes 2/2 mb/s platio 300 evra.

Svi ste vi pametni i darezljivi kad je tudji dzep u pitanju. Bas bih voleo da vidim tebe u nekom poslu gde placas net 300+ evra i da ga delis za dz....

Nisam ni mislio da ce doci klinac samo zbog toga da bi skidao torente nego ce doci sa caletom ili ne znam kako vec (siguran sam da ima mladjih posetioca hotela) i da ce hteti da odgleda koji film ili omiljenu epizodu a da pritom ako je internet bolji nego sto ima kod kuce (ako ga uopste ima) iskoristi priliku i malo poskida multimedijalnog sadrzaja. Hoces da se opkladimo da ce biti torentisanja od strane korisnika?! .
Ovakvim razmišljanjem si sve rekao o sebi. Ima ona narodna o ćutanju...

Umesto da dodjes da ponudis coveku neki predlog i pomognes ti se smejes tudjim komentarima. Hajde kad su ti vec moji predlozi vise "biseri" nego prave stvari, onda lepo objasni coveku kako i sta. Ocigledno nikada nisi imao dodira sa nekom vecom mrezom i o tome sta korisnici koriste a sta ne.
Čovek je dobio više predloga od onog da instalira profesionalnu oprumu što ovakav projekat zahteva i sa čim se u potpunosti slažem i da pomenuti iznos koji nije mali je ipak prihvatljiv za projekat zvan Hotel na 6 spratovam, do takozvane selotejp varijante budženja kućne opreme za 200 evra.
Sa kakvom sam ja opremom imao dodira sigurno neću pojašnjavati na forumu a pogotovu ne u temi čiji je duži

Znaci ja sam jajara zato sto sam gostu ponudio besplatan net u lobiju a naplacujem mu u sobi!? Druze danas je vreme ekonomije, nista se ne daje za dzaba, u svim hotelima u Bugarskoj i Italiji gde sam boravio net se naplacivao u sobi kako dodatna stvar a imao si besplatan pristup u holu. Ako si lencuga i hoces da imas sve u krevetu izvoli pa plati. Mislis da je room service u nekim hotelima besplatan? Jeste kur.a!

Oni su srecni ako im ne dodje inspekcija i vide da se internet koristi kao dodatna ponuda hotela i bubice poprilicno lepu kaznu zbog koriscenja interneta za fizicka lica.

U drugim zemljama sveta nije moguce uvesti internet u hotel (ili bilo koju komercijalnu ustanovu) gde se zaradjuju pare po ceni od 1500 din nego se sine placa internet za pravna lica koji dodje oko 20 puta skuplji. E pa da te vidim onda da budes tako darezljiv i da ostavis internet besplatno kad budes 2/2 mb/s platio 300 evra.

Svi ste vi pametni i darezljivi kad je tudji dzep u pitanju. Bas bih voleo da vidim tebe u nekom poslu gde placas net 300+ evra i da ga delis za dz....

Jesi li za taj hotel zaradio pare tako što sviraš bubnjeve?

Konstatno iznosiš netačne informacije, vređaš korisnike, bubnjaš itd

Biznis interent u Bugarskoj nije ništa skuplji nego što je u Srbiji, čak kad vidiš koje su brzine u pitanju onda dođe i jeftiniji što možeš i da vidiš na sledećem linku http://vivacom.bg/en/business

Druga stvar noćenje u Srbiji se u hotelima sa tri zvezdice i običnim pansionima naplaćuje se od 30-40 evra pa naviše a često je usluga nikakva. I sad je tom gazdi mnogo da iznos koji pokrije sa 2-3 noćenja

A ono što si naveo na početku nisi zbog toga nego svega zajedno

Poslednja izmena:
Jesi li za taj hotel zaradio pare tako što sviraš bubnjeve?

Konstatno iznosiš netačne informacije, vređaš korisnike, bubnjaš itd

BIznis interent u Gugarskoj nije ništa skuplji nego što je u Srbiji, čak kad vidišđ koje su brzine u pitanju onda dođe i jeftiniji što možeš i da vidiš na sledećem linku http://vivacom.bg/en/business

Druga stvar noćenje u Srbiji se u hotelima sa tri zvezdice i običnim pansionima naplaćuje se pd 30-40 evra pa naviše a često je usluga nikakva. I sad je tom gazdi mnogo da iznos koji pokrije sa 2-3 noćenja

A ono što si naveo na početku nisi zbog toga nego svega zajedno

Iznosio sam predloge ako nisi znao, a uvrede ste zapoceli ti i tvoj prijatelj P307, ti sa nazivima da su moji predlozi biseri a kolega da sam jajara i slicno, i gde ti vidis da ja ovde vredjam?

Biznis cene interneta u srbiji su poprilicno skupe. Radim u 3 firme kao admin i u prvoj placaju internet 550 evra (14/14MB) u drugoj 270e (2/2MB) a u trecoj 340e (8/8MB). I ti mi kazes da iznosim netacne informacije. Radi pravila foruma ne smem da iznesem koje su to firme koje pruzju internet usluge a a ko si zainteresovan mogu ti poslati i slike racuna na PM.

I nisam dosao ovde da se svadjam sa vama dvojicom, nego da pomognem coveku iznoseci mu nekoliko predloga a koliko vidim vi niste izneli ni jedan nego ste dosli da trolujete temu i da me vredjate a kada vam odgovorim na vase uvrede ispadnem ja drzak! Mislim stvarno....

Sve sto sam radio davao sam predloge coveku kojem je bila potrebna pomoc, neka on sam i kaze. Ako mu cak i predlozim da skine gace u lobiju pa se naguzi i kaze izvolite, to je opet predlog a na njemu je da uradi ono sto misli da treba i sta mu odgovara, a na vama da predlozite nesto sto je pametnije od moga predloga a ne da smarate bezveze i pametujete.

Takodje bih zamilio moderatore da obrisu sve vase i moje komentare koji nemaju veze sa ovom temom.

Poslednja izmena:
Dajte tehnicke predloge coveku.
Ne zanima ama bas nikog gde ste vi isli po kojim hotelima i sta ste sve u zivotu radili

Nazad
Vrh Dno