Šta je novo?

WiFi za 50-tak ljudi

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebni su mi saveti kako odraditi wifi u kući gde će biti smešteno oko 45 stranih radnika. Na jednom delu dolazi optika 600/300mb od MTS-a i ruter dual bend sa 4 antene koji bi pokrivao ovaj deo gde su 15-tak radnika. Drugi kraj kuće sa 5 soba ima doveden utp kabal i na sredini u hodniku bi bio ruter koji bi pokrivao tih 5 prostorija u kojima bi bilo 30-tak radnika. Kvalitet signala u principu ne bi bio problem ali kako bi sve funkcionisalo kada se svih 30 ukače na ruter to nemam pojma.Koristili bi uglavnom mobilne telefone, možda poneko laptop. Da li bi sve ovo funkcionisalo šta mislite. Naravno i za ruter koji bi ovu drugu priču opsluživao treba mi preporuka., računam na neku dual band sa 10/100/1000 mbs wan konekcijom. Mislim na Mikrotik ili nešto sl.

Za masovnu konekciju od 30 ljudi odjednom bi ovo preporucio " Ubiquiti unifi u6 pro " .

Ubiquiti U6 Pro ili Grandstream GWN7660. Preporučujem Grandstream jer ima captive portal sa bandwidth limiterom koji će omogućiti da se tih 600/300 Mbps ravnomerno raspodeli svima umesto da se svi međusobno koče.

Moj glas takodje za Grandstream. Radili smo puno manifestacija, restorana, koncerata, sajmova sa GS i uvek je radio bez ikakvih problema. Na tvom mestu bih iskljucio WiFi na ruteru i stavio jos jedan GS.

Hvala na savetu, verovatno se GWN7660 da pokriva taj prostor. Zna li se kolika je snaga AP-a u miliwatima, nisam nasao na netu.

Ako pitaš zbog PoE injectora ili switch-a, max power je 10W i preporučuje se PoE/PoE+ injector ili switch sa budžetom od 25W koji je PoE 802.3af / 802.3at kompatibilan.

Ma ne, nekad se gledalo da je ruter bar 200 miliwati ako je to sa sadasnjom tehnologijomuopste relevantan podatak.

Gmlale, tako je bilo nekada. To je apsolutno nebitan podatak u danasnje vreme. Bitno je da uredjaj ima osetljiv radio uredjaj i jak procesor koji moze da obradi veliku kolicinu WiFi saobracaja i pretvori ga u Eth saobracaj (i obratno). Software takodje ima kljucnu ulogu u svemu. Da li ima MESH, da li podrzava Roaming, Guest portal,... Bolje je staviti vise uredjaja manje izlazne snage nego jedan jak od kojeg "sijas u mraku". Vecina ozbiljnih WiFi resenja komunicira sa centralnim uredjajem i optimizuje frekvencije, izlaznu snagu i vodi statistiku o svakom klijentu.

Ma ne, nekad se gledalo da je ruter bar 200 miliwati ako je to sa sadasnjom tehnologijomuopste relevantan podatak.
Grandstream GWN7660 ima jačinu od 33dBm na oba band-a.
Gmlale, tako je bilo nekada. To je apsolutno nebitan podatak u danasnje vreme. Bitno je da uredjaj ima osetljiv radio uredjaj i jak procesor koji moze da obradi veliku kolicinu WiFi saobracaja i pretvori ga u Eth saobracaj (i obratno). Software takodje ima kljucnu ulogu u svemu. Da li ima MESH, da li podrzava Roaming, Guest portal,... Bolje je staviti vise uredjaja manje izlazne snage nego jedan jak od kojeg "sijas u mraku". Vecina ozbiljnih WiFi resenja komunicira sa centralnim uredjajem i optimizuje frekvencije, izlaznu snagu i vodi statistiku o svakom klijentu.
Tačno tako.

Nazad
Vrh Dno