Šta je novo?

Periferni uređaji Wifi tastatura mis baterija

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

krmeljar

Poštovan
Učlanjen(a)
12.12.2020
Poena
70
neki dobar combo, bukvalno da je full size i da je ili rechargable ili da jesnostavno ima malu potrosnju da ne moram svakog meseca da menjam bateriju

Napiši maks. budžet.

Takvi kompleti su obično sa prihvatljivim-dobrim tastaturama i miševima koji su ispod očekivanja - najčešće su minijaturnih (''laptop'') dimenzija, izrađeni od jeftine plastike, sa bučnim klikovima i drastično slabijom autonomijom baterije od tastature.

Godinama koristim tastaturu iz Logitech MK320 kompleta, sasvim je solidna za tu cenu a dve AAA baterije traju bukvalno bar 2 godine, i to bez gašenja tastature. Konekcija je stabilna i to je najvažnije. Neki karakteri su se brzo izlizali i to je najveća mana ove tastature. Miš je jedva upotrebljiv, može da posluži ako baš mora da se koristi - za laptop ili da služi kao bekap rešenje. Zato već 6 godina koristim A4 R7 koji je baš dobar za tu cenu, ima i razna podešavanja u bloody softveru a baterija traje 4-6 dana, u zavisnosti od podešavanja i da li je nov ili korišćen nekoliko godina. I ono što je najbitnije - nema ''sukoba'' bežičnih konekcija Logitech tastature i A4 miša.

Izgleda da ćeš morati da odvojiš bar 8k din za kvalitetan (wi-fi) combo.

Nekih pola godine koristim ovaj Rapoo, za smešne pare radi odlično, izgleda još bolje a može se povezati i bluetoothom.

Da li je u pitanju
TAS00979_v.jpg
ili
rapoo-9500m-multi-mode-bezicni-komplet-tastatura-opticki-mis-1600dpi-crni_yUBZK_4.jpg
?

Kakva je za kucanje teksta i koliko traje baterija? 👋

Pre par godina sam na slepo kupio Logitech MK520 set, da zamenim Microsoft Natural Ergo 4000 koja je stradala posle prelivanja Koka-kolom. Miš ko miš, jedva upotrebljiv, ali me je tastatura nekako razočarala... tasteri nekako zbijeni, osećaj pri kucanju nekako muljav i nejasan, par dana sam se mučio na njoj, znajući da postoji period privikavanja, ali sam srećom naleteo na mehaničkog kineza ovde na forumu i to mi je glavna tastatura već par godina. Ipak, voleo bih da objedinim neku bežičnu za laptop i desktop, a da je upotrebljiva za kucanje, jer da - unosim dosta teksta, ali da ne moram da probijem granicu od 100 e (tipa MX Keys, ne-daj-bože neka wifi mehanička).
Ne želim da kidnapujem temu gosn. krmeljaru, eto iznosim svoje iskustvo sa Logitech MK setom koji je bio preko 7000 din, a def. ne vredi te pare; dok s druge strane ovaj Rapoo deluje zanimljivo, a i povoljniji je (vidim da postoji i 9900M, koji je oko 6K).

Pre par godina sam na slepo kupio Logitech MK520 set, da zamenim Microsoft Natural Ergo 4000 koja je stradala posle prelivanja Koka-kolom. Miš ko miš, jedva upotrebljiv, ali me je tastatura nekako razočarala... tasteri nekako zbijeni, osećaj pri kucanju nekako muljav i nejasan, par dana sam se mučio na njoj, znajući da postoji period privikavanja, ali sam srećom naleteo na mehaničkog kineza ovde na forumu i to mi je glavna tastatura već par godina. Ipak, voleo bih da objedinim neku bežičnu za laptop i desktop, a da je upotrebljiva za kucanje, jer da - unosim dosta teksta, ali da ne moram da probijem granicu od 100 e (tipa MX Keys, ne-daj-bože neka wifi mehanička).
Ne želim da kidnapujem temu gosn. krmeljaru, eto iznosim svoje iskustvo sa Logitech MK setom koji je bio preko 7000 din, a def. ne vredi te pare; dok s druge strane ovaj Rapoo deluje zanimljivo, a i povoljniji je (vidim da postoji i 9900M, koji je oko 6K).
https://www.techpowerup.com/review/redragon-k596-vishnu-wireless-keyboard/7.html
https://www.highgroundgaming.com/redragon-k596-vishnu-review/
https://xsreviews.co.uk/reviews/redragon-k596-vishnu-a-cut-price-full-featured-gaming-keyboard/

Navodno je dosta dobra za te pare (8500-9000 din), mada su Outemu red prekidači u pitanju, dakle klasika za taj cenovni rang. Ima i ugrađenu bateriju i mogućnost bežične konekcije, autonomija je oko 10h rada.
Od prošle godine razmišljam da li da zadržim Logitech MK320 tastaturu kao bežičnu (služi veoma dobro preko 10 godina, ali je činjenica da nije baš idealna za kucanje), a da kupim neku stvarno kvalitetnu mehaničku. Ili da kupim neku od retkih all in one (mehanika+wi-fi) kao što je ta K596. Smeta mi što nije punih dimenzija, kao i dizajn wrist rest-a (koji bih verovatno koristio) i neozbiljan font na tasterima. I dalje razmišljam da li je da je kupim, s obzirom da su mnoge jefine mehaničke poznate po double typing/chattering problemima koji se javljaju posle određenog vremena. Mada, ovde mogu da se menjaju prekidači.

Pa eto, čisto kao ideja. Posebno jer trenutno ne postoji kompletnija mehanička tastatura, sa opcijom bežičnog povezivanja, za tu cenu.

Poslednja izmena:
pazi ovako meni kinez od 1000rsd ok tastatura. Problem koji imam je sto koristim laptop i desktop za posao pa sam mislio da spojim to preko nekog kvma ili ova multydevice opcija. Ovako budzet mi je ono ne bi dao preko 100e sem ako niie bas nesto dojaja. gledo sam onu dell video sam da su se zalili na netu da blutooth stuca kad kucas i klikces, druga opcija mi je bila mk850 od logigeya, treca da prsnem nwrucim pcb i kupim litijuma kilo i napravim svoju tastaturu. sad cu izgugalm mslo oavaj rrapoo
i da ja hocu full size naviko sam da koristim numpad

ja cu u ponedeljak narucim 9900m pa javlajm utiske, inace cisto da znas na ovom 9900m swich za device je na pozadini tastature al bar nemas function key naguran pored ctrla a meni to dogovara jer ja koristim win 1234 da swapujem workspace pa bi mi se desavalo slucajno da swicujem. Kako god javljam utiske i potrudicu se da opalim i utiske za jedno mesec 2 3 u vezi baterije

Zanimljiv komplet svakako, dosta dobro deluje. Ali ipak prelistaj malo utiske jer ima žalbi na stabilnost BT konekcije, koja generalno nije baš idealno rešenje za miševe i tastature, mnogo je bolja wi-fi konekcija. Mada, do 2-3m udaljenosti, i bez ''prepreka'', trebalo bi da sve bude ok. Za početak kreni od komentara na GT sajtu pa onda dalje po netu. Možda je i do određenih primeraka ili serije, zato je online kupovina bolja opcija jer imaš rok od 14 dana da vratiš tastaturu ako ne budeš zadovoljan kako radi.

uzeo ipak 9900M
UPDATE DAY 1:
pros: Meni i Bluetooth i wifi radi bez problema. Swichovanje izmedju konektovani devajsova je ja mislim ok mislim meni ne treba nesto uber brzo. Na misu ima dugme pa moras multipe klick ako si recimo na device1 a hoces na device 3 al ako sto rekoh meni to nije problem. Tastatura moze isntant posto je mehanicki swich i meni nije problem jednom rukom da je nagnem ka sebi i swicujem taj swich koji je sa zadnje strane. U svakom slucaju meni ovo vise odgovara nego da imam FN keyove. Ovako ja mislim da se bas brzo pali iz sleepa posto nisam vidjo da krenem da kucam posle 20min i da mi pojede neka slova. Takodje probo sam da mrdam misa klikcem u isto vreme i da kucam slova i nije bilo nikakvih problema

cons: Hmm win dugme je malo manje nego na standardnoj tastaturi. Hmm ovo nije pravi cons al ono ja sam naviko na manje miseve :) al ono nije frka navicicu se i na ovaj. Moguci cons je sto mi ova tastatura zbog ovakih dugmica deluje da bi crkla ako bi je polio vodom mada nemam blage mozda gresim.. Takodje isto nije cons al ovaj side scroll iskreno vise volim miseve koje imaju tu dugme al *** sam sam biro

To bi bilo to za sada probacu da pustim info updejt za jedno 2-3 meseca ako ne zaboravim

UPDATE WEEK 1:
Cons: ume ponekad da za trokira tastatura samo ne mogu da provalim tacno kako jer ne verujem da je range issu ako radi sat vremena bez problema i onda odjednom zabode nece kuca sekundu 2 nista i cak tripujem da sam jednom pritisako slovo 'L' a dam i je kucalo slovi 'I' al to moguce da sam ja lajsnuo. I da probo sam da zamenim i baterije nije pomoglo. Mis sljaka bez problema sve u full vec nedelju dana ga nisam punio on ima lipo u sebi taman mogu nocas da ga stavim da se puni :)

Rapoo, klasično kinesko g***nce. Uzeo drugaru pre par godina za rođendan neki kombo model 8200p. I dan danas me proklinje...
Tastatura nekad kuca duplo neka slova ili ne kuca. Klik na taster miša registruje kao dvoklik. Softver za tastaturu totalno beskoristan, sve na kineskom. Svako malo vadi/vraćaj USB prijemnik da proradi kako treba. Bočna guma na mišu se pojela posle 3-4 godine, ali oznake slova na tastaturi se i dalje dobro drže.
Kod mene Microsoft bežični kombo. Sve je super ako je prijemnik na pola metra od miša i tastature uz optičku vidljivost, sve dalje od toga laguje i prekida. Sreća pa imam USB port na monitoru.
Izgleda od svih ovih kombo rešenja, jedino Logitech radi kako treba.
Je l ima neko iskustva sa Cherry bežičnim kompletima?

jedino Logitech radi kako treba.
Logitech je kilometrima daleko od nekadašnjeg Logitecha. Lično imao problem sa unify prijemnikom na jednom kombou i duplim klikom na drugom. A na trećem mišu je otišao srednji klik (Marathon m705).

UPDATE 3:
Izgleda da je ipak u pitanju daljina, na oko 3+ metra i bez opticke vidljivosti plus mozda i zato sto je odma do njega steam controller reciver ume da zatrokira tj ja mislim da je upitanju taj neki reconnect koji ume da potraje i do 3 sekunde sto je bas njesra. ono kucas nesto stanes i krenes opet da kucas kad banana grande xD. Kao sto rekoh mislim da je do daljine jer sam obracao poznju zadnjih 3-4 dana i kad god sam radio za kompom nije mi se to desavalo samo kad sam klikto iz kreveta. I to samo tastatura mis je sasvim ok nisam imao nikakve zamerke cim krenem da ga mrdam on radi sto mi je bas cudno pogotovu ako idu preko istog recivera zbog cega i mislim da nije problem sam range nego kako je odradjen unsleep/reconect na tastaturi ili nemam blage xD. Ja je nisam zamenio koristim je i dalje evo upravo kuckam iz kreveta i nije mi se desio ni jedan zabod zadnjih 2 sata al kad se desi bas ide da ***** ono ko da vozis auto i otkaze ti volan na 2-3 sekunde xD
Logitech je kilometrima daleko od nekadašnjeg Logitecha. Lično imao problem sa unify prijemnikom na jednom kombou i duplim klikom na drugom. A na trećem mišu je otišao srednji klik (Marathon m705).
Jedan od razloga zasto ja nisam hteo da se otvorim ozbiljnije jer tripujem da bi mi uvalili neko ***** pod izgovorm da su brend

Pa ako je Logitech nešto zadržao, to je kvalitet wireless periferija i tastatura/kompleta. Jesu i dalje uglavnom precenjeni ali bežične tastature i kompleti rade bez greške, pre svega mislim na konekciju (domet i stabilnost).
Sa određenim (klasičnim) Logi miševima ima dosta više problema, koji neki rešavaju sa DIY intervencijama, sa kvalitetnijim delovima (postoje primeri i ovde na forumu).

Što se te Rapoo tiče, meni je to neprihvatljivo, zato sam i ostavio info. o tim problemima i napisao da je bolje da se još malo informišeš pre kupovine.

Poslednja izmena:
Ja već duže vreme koristim kombinaciju Rapoo miša i Logitech tastature, i to funkcioniše vrlo fino. Mx keys je prilično skupa, ali je odlično urađena, ogromna razlika u odnosu na plastične Logi tastature iz srednjeg segmenta koje sam koristio /koristim. Sa druge strane Rapoo miš je bio baš povoljan, radi dobro, solidne je izrade, i oblik je kopija MX mastera, pa nemam nikakvih zamerki sa te strane.

I ja koristim kombinaciju - bežični A4 R7 miš i Logitech bežičnu tastaturu, i sve radi kako treba, bez ikakvih problema sa konekcijom.

A ovde se radi o tome da ovaj Rapoo komplet ima probleme sa BT-om. Koja je onda svrha takve kupovine, da nekome treba bežični komplet i da plati 7-8k din za tastaturu i miš koji imaju bagove i probleme sa BT konekcijom?
Mislim, 9900m komplet stvarno deluje zanimljivo u smislu dizajna pa i cene, ali šta to vredi ako baguje pri osnovnoj funkciji. To kao kada bi neko hteo da kupi BT slušalice, i u fazonu - neću da bacam pare na precenjene Sennheiser/AKG (koje rade bez greške), kupiću neke lepše, kineske, koje imaju prekide BT.
Jedan od razloga zasto ja nisam hteo da se otvorim ozbiljnije jer tripujem da bi mi uvalili neko ***** pod izgovorm da su brend
I šta si dobio na kraju kupovinom Rapoo kompleta? Drugi slog iz naziva tog brenda :D

A to očigledno nije slučajnost, evo i Recoba20 je opisao iskustvo sa 8200p modelom, plus ostale žalbe sa neta.
Paradoks je da im najskuplji modeli imaju takve probleme a da ovi malo jeftiniji rade ok.

Poslednja izmena:
Upravo zbog takvog načina upotrebe sam i kupio bežičnu tastaturu, radi bež greške na otprilike 2-4-8m (koliko mi je i potrebno), i pored ''prepreka''.
Da ima bilo kakve probleme sa konekcijom, ne bih je ni koristio.

Ali ok, mnogi kupuju bežične komplete samo da bi iz desktop okruženja uklonili smaračke kablove, i to je ok.
Ko planira da koristi sa 2m i malo većih udaljenosti, onda pre kupovine treba dobro da proveri kako koja tastatura radi u wireless modu.

Mx master miševi su izuzetno popularni i dobro prodavani već duži niz godina, pa ta činjenica, u kombinaciji sa b-stock robom, padom Logitech kvaliteta i ko zna kojim sve faktorima = veliki broj utisaka i testova, hajpovanja, žalbi, kuknjave po netu. U tom smislu, takva pretraga i jeste mač sa dve oštrice.

Pre x godina sam merkao Rapoo wireless komplet, čisto da malo osvežim hardver, a i zbog atraktivnijeg, minimal. dizajna tastature, i odustao sam jer mi se nije svidelo ono što sam nalazio po netu o tim modelima, pre svega nestabilnost konekcije. Tu je brend nebitan, bitno mi je samo da nema prekida i bagovanja bežične konekcije.

Hmm mis radi bez problema i na daljini, ja mislim da je mozda ovde pre upitanju neki sleep mod ili nesto na tastaturi sto je najgore nema veze da li koristim BT ili 2.4 na oba se desava bas wierd al jeste iritatno, kako god cu furam dok ne crkne, realno mogo sam da vratim posle prve nedelje al mi bilo malo glupo

Sto se tice logigeja koliko sam video po netu ima puno zalbi za isti samo ne znam da li je to tipa ljudi vise plate pa se vise zale a za rapoo se niko ne zali jer niko ne ocekuje nist specijalno od njega. Kako god moja ocena, Tastatura 3/10. mis 7/10 kontam da za 10/10 treba da bude golden i da ima masazu u sebi :)

Vrh Dno