Šta je novo?

WiFi ruter za SBB

Hoće, taj model je, uz još neke Tenda modele, među najjeftinijim na tržištu ali ok radi posao ako nemaš nekih specijalnih zahteva. Deljenje interneta preko LAN-a i WIFI-a na nekoliko računara je sasvim zadovoljavajuće.

Razume se, za buduće čitaoce, ovaj ruter bi završio posao za bilo kakav internet bilo kog provajdera, ADSL, kablovski ili neki treći, sve dok nemate visoke zahteve :).

Nije za mene, za devojku je. Njoj je potreban internet na desktopu ali i na laptopu. Tako da su njeni zahtevi minimalni. Uzecu joj taj.

EDIT: Nudi mi lik 3 meseca star (TP-link tl-wr340gd) za 1500. Kontam da je to ok? Sta mu dodje ono D u nastavku?

Nego ja imam drugi problem. Imam Intracom JetSpeed IAD-Wp2 ruter i koristim ga za vise kompjutera. Sve ok radi. Medjutim, burazer koji je u susednoj kuci udaljenoj oko 50m ga takodje koristi putem wifi-ja. Znaci ima neku asusovu wifi kartu i grid antenu. Antena je povezana sa malo vise kabla (15-tak metara) i uperena u prostoriju gde se nalazi telekomov ruter. Antena se nalazi napolju i deli je jedan zid od rutera (+ nekih 30-40m vazdusnom linijom). Interneta cas ima, cas nema. Dugo on to tako koristi jer se desavalo da ima internet signal mesecima, ali u poslednje vreme jedva da i hvata uopste signal. Vise ga nema nego sto ga ima. Sta je sve uzrok ovome? Duzina kabla? Zid, los domet rutera? Da li bi mozda bolje resenje bilo da kupi 50m lan kabla i poveze to lepo ko covek?

Poslednja izmena:
"GD" znaci da se "skida" antena [nije fiksna]. 340 je osnovni uredjaj koji se vise ne proizvodi...Korektan je, ali nije za velike stvari, jednostavno, tanak je i ipak, osnovni, najjeftiniji model.
Za ovo drugo, ako je fizicki moguce, kabl je kabl!
pozz

Ne brini za to D, samo još jedan podstandard za 802.11. Bolje bi bilo da su obadva na "N" bila bi veća brzina i domet.
Što se tog kabla za antenu tiče, 15m je prilično dugačko, specijalno ako je stavljen običan, jeftin televiziski kabl od 75 ohma. WiFi uređaji treba da imaju 50 ohma kabl koji ima manji gubitak jer su i oni i antena naštimovani na 50ohma. Najbolje rezultate će te dobiti ako se oba uređaja nameste na isti standard, recimo G i na isti kanal.
Ako je moguće najbolje bi bilo staviti network kabl između i završiti sa tim.WiFi uvek može takođe da ostane za slučaj da treba da se poveže neki lap-top ili mobilni kad su u dometu.

Nema tu nekog gubitka, koliko god da je razdaljina u kucnoj varijanti.
Sto se tice rutera, predlazem ti da kupis nov u radnji sa garancijom, pogotovo ako kupujes TP-Link, sto se mene tice u nikad ga ne bih kupio.

Pa ebes ga, duzina kabla je 50m + je verovatno losiji kvalitet. Tako da ocekujem da ce se javiti odredjeni gubitak.

Sto se tice rutera, kao sto sam rekao, ne uzimam ga sebi. Uzima ga devojka, a njoj je samo bitno da sljaka desktop + laptop. Ovaj je star 3 meseca, pa kontam da ima i garanciju.

Ako ima garanciju onda ok, ali ako nema, samo ces se nervirati i na kraju kupiti drugi u radnji. ;)
Neces ni osetiti taj gubitak i na 100m.

Kako god okrenes ja cu na kraju na naebem :) Hvala svima na savetima.

"Ne brini za to D, samo još jedan podstandard za 802.11"?? "D"- detachable, odvojiv [misli se na antenu]. Dok je "G" oznaka za 54Mbps, skraceno za 802.11g...
pozz

"Ne brini za to D, samo još jedan podstandard za 802.11"?? "D"- detachable, odvojiv [misli se na antenu]. Dok je "G" oznaka za 54Mbps, skraceno za 802.11g...
pozz

Dobro bre, covek pobrkao pojmove, sta sad? :D

Uzeo tl-wr340gd. Devojci radi posao. Jos se ispostavilo da lik zivi 5 minuta od nje :D Tako da znam gde da ga nadjem ako ne sto ne bude sljakalo.

Za to što tebi treba bilo koji (ispravan) ruter će raditi ok.

Poslednja izmena:
pozz

RE ... D:
" 802.11d is a wireless network communications specification for use in countries where systems using other standards in the 802.11 family are not allowed to operate.

The 802.11d specification is similar in most respects to 802.11b. The main difference is that the configuration can be fine-tuned at the Media Access Control layer (MAC layer) level to comply with the rules of the country or district in which the network is to be used. Rules subject to variation include allowed frequencies, allowed power levels, and allowed signal bandwidth. The specification eliminates the need for designing and manufacturing dozens of different hardware solutions, each for use in a particular jurisdiction. The 802.11d specification is thus well suited for systems that want to provide global roaming."

http://searchmobilecomputing.techtarget.com/definition/80211d

802.11g je specifikacia po kojoj između ostalog rezultira brzinom DO 54Mbps (teoretski).

Poslednja izmena od urednika:
I bas je taj ruter "zalutao"? Ajde? TP Link je imao i "G" u oznaci i "GD" i to je sem standarda znacilo da je odvojiva antena i nista vise [i bio je nesto skuplji]...
Posto vise nema rutera za "G" standard, sad su svi "N" , ali Tp Link i dalje pravi modele sa fiksnom ili odvojivom antenom, tj. "N" i "ND" modele...
Kod njih je to tako, a o njima se i diskutuje.
pozz

A sto se gnjavite sa izborom rutera kada sbb daje iste besplatno? Vise izgleda ni ne mozete da dobijete obican modem. Sada su svi sa wifi ruterom.

Ne znam kako je kod vas, ali kod nas kad se uzme paket sa jednogodisnjim ugovorom dobija se osakaceni Scientific Atlanta ruter.

Po meni, uvek je bolje sam sebi odabrati opremu [mada nije najjeftinije]... Nekome treba otvaranje vise portova, nekome DDNS i ostale mogucnosti, kojih uglavnom nema u dobijenim-revers uredjajima.
Ja imam bas tih TP Link 340g/gd, bar 15-tak, kojekude i korektno obavljaju posao, vec godinama. Naravno, imaju i neki zivotni vek, 4-5-6 godina. Pocinje, u poslednje vreme, da im pravi problem HD You tube i ostali sajtovi... Jednostavno on nije za to,,,
pozz

Vrh Dno