Šta je novo?

wifi router

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
319
hocu da na desk racunaru sherujem SBB net i da imam po kuci internet,znaci neki solidan wifi router...procitao sam neke postove i po vasoj preporuci dvoumim se za 2-3 modela ali za svaki slucaj napisite mi vase misljenje ono kao "od ova tri modela navise glasova dajem ovom.."

jos jedna stvar...kupovinom tog router-a koliko ce mi biti protok interneta u bezicnoj vezi ako sherujem sbb od 512..?da napomenem da mi je kuca sa jednom spratom ali je mala ,svega 45 m/2 u osnovi!

moj laptop je toshiba tecra A9-12P i mislim da ima sasvim solidnu wifi card!
jos da dodam da imam i pocket pc koji ima wifi tako da bih voleo i njega da koristim u te svrhe...

Ja imam slican setup (samo sto imam ADSL kao ulaz). Signal ce varirati zavisno od debljine betonske ploce i armature koju imas ali kontam da ce moci da ti pokrije celu kucu bez problema a signal ce na tom spratu gde ti je ruter (ap) da bude oko 40-50 megabita a na onom drugom spratu oko 24 megabita sto znaci mnoooooogo brze nego tvoj net tako da ne brines oko toga.

Ako nemas veliko dvoriste moze da se desi da signal dobaci i do komsije. Ima ljudi kojima komsija namesti WiFi a imaju lap top i onda idu na net preko njega (uglavnom namestanje pristupa mrezi sa sifrom je malo komplikovano za nekog ko to nije radio pa onda ostave otvorenu mrezu).

Poslednja izmena:
znaci necu osetiti neku razliku u protoku izmedju desk racunara gde mi je net vezan lanom i na lapu preko wifi-ja u punom signalu??!!

sto se tice bezbednosti,setovanje firewall-a mi nije strano tako da se toga ne plasim...

malo sam google-ao i mislim da sam se odlucio za TP-Link WR642G ..on je oko 4500 RSD.

ako neko ima neko bolje resenje ili zna neki uredjaj koji moze da pruzi vise u ovom novcanom rangu neka kaze....

Ja bih se pre odluchio za Linksys wrt54gc, drugar ga je kupio pre 2 dana u ComTrade-u za 5500, plus je dobio jednu WiFi USB "karticu" pride, takodje Linksys-ovu. Instalaciju sam mu ja odradio, jer on nije najveshtiji :) i bilo je namesteno za manje od 5 min..ja licno imam Linksys WAG200G jer sam na ADSL-u, i takodje sve preporuke, cisto da ne bude da preporucujem nesto sto sam nemam :D

Ja imam TP Link WR542G i radi mi odlicno vec godinu dana. Mislim da mi se samo jednom desilo da sam morao da ga resetujem. Verovatno je i 642 dobra kupovina.

Poslednja izmena:
Poslužiće ti bilo koji wireless broadband router, a moja preporuka su:

1. Netgear WGR614 (esthetic wise) ~ 50€
2. Asus WL-500GP (univerzalnost) ~ 75€

kupio sam tp link wr642 G ,4800 din...e sad povezivanje..

situacija je sledeca...povezao sam sbb modem sa ruterom{wan port}...sta dalje?po nekoj logici wireless bi onda treba da postane aktivan i da mi sifra bude fabricka sa gateway-om 192.168.0.1...pokusavam da pronadjem mrezu pomocu mog laptop-a ali ne ide...

da ne zaboravim, koristim vistu!jel moze neko ga mi da instrukcije da ne bih lutao !

Moraš da podesiš SSID na svom AP-u.
Najbolje da prvi put prođeš kroz quick setup.

SSID mu je po defaultu TP-LINK.

Poslednja izmena:
evo dokle sam stigao...uspeo sam da se povezem i sve to ali ne mogu da izadjem na net...znaci pokazuje mi signal,konktovan sam sve to u redu ali ne mogu da izadjem na net.mogu da pohvalim domet ovog rutera...udaljio sam se oko 70-tak metara kroz 4-5 zidova i najvise sto je skinuo signal je na 3 crte...tako da sam sa te strane zadovoljan!Da se vratim na problem,mislim da je problem u nekom setovanju jer mi se isto desava kad ubacim Lan iz SBB-a direktno u laptop onda se konektuje na mrezu ali me ne pusta na net a ako idem preko sherovane konekcije onda radi sve ok...jel ima neko neku ideju koje setovanje bi moglo da zeza!

po default-u je TP-LINK admin,admin ...ne znam kako da promenim adresu,sifru koja je fabricki uneta...ma lako bih se snasao da je XP ,vista me jos uvek malo zeza.

Mozda moras da upises Mac adresu od kablovskog modema u TP-link,koliko se secam neko je to spominjao za sbb.

ok li kako to da uradim?ne znam uopste kako da vrsim bio kakve izmene na uredjaju...

Jel mu pristupas po adresi 192.168.1.1 (preko Etherneta) i vidis web interface? Tu su ti sva podesavanja.

Poslednja izmena:
To je adresa uredjaja a ja sam namestio da meni na racunaru bude 192.168.1.2 sa istim subnetom i DNS 192.168.1.1 i konektujem se!onda mi u Network and Sharing centar-u pokazuje connected,signal strenght excellent..private network ali od one kucice do internet ikonice stoji X znas vec kako to izgleda...

Jesi li stavio u Advanced routing da bude Gateway?!

negde u podesavanju rutera imas opciju network - lan - mac clone, gde trebas da upises mac adresu svog modema ( kablovskog ) jer sbb radi mac filteriranje

Jesi li stavio u Advanced routing da bude Gateway?!

gde se nalazi ta opcija?kada preko web browser-a pristupim ruteru dobijam njegov intefejs i svasta nesto za setovanje..postoji opcija static routing ali to nije to!

postoji Quick setup ...kao neki wizard koji nahranis informacijama i to bi treblo da radi ali kad ga podesim nikako da povuce u WAN sekciji ip address i ostalo pise da zahtva ali ne dobija...

ne znam koji wireless mode da koristim:trenutno mi stoji 54Mbps[802.11g]mada mislim da moze da radi na 108Mbps{dinamic]

negde u podesavanju rutera imas opciju network - lan - mac clone, gde trebas da upises mac adresu svog modema ( kablovskog ) jer sbb radi mac filteriranje

Razmisljao sam o tome i odradio sam ali nije se nisa promenilo...sada u WAN-u stoj MAC adresa mog sbb modema ali opet nista...non sto se restartuje jer ne moze da dobije ip address-u!

Ljudi provalio sam ga...kakva glupost!kada sam unosio MAC adresu sbb modema ja sam citao sa nalepnice koja se nalazi na modemu{normalno tamo je ispisana bez - ,to sam dodao posle svake dve cifre}i kako sto znate to nije htelo da radi...pokusavao sam svasta i onda mije palo na pamet da pogledam koju mac adresu mi izbacuje racunar ...command promt,ipconfig /all ...imam sta i da vidim!!jedan broj se razlikuje!prepravim adresu i sada sljaka ekstra!upravo kucam sa najudaljenije tacke moje kuce...

hvala vam na trudu!

Nemam iskustva sa SBB-om, pa da se nadovežem na temu: ruter WRT54GC, SBB Scientific Atlantic kabl modem. Vista Business (ako je relevantno)... elem kako da povežem (mislim na deo I - povezivanje rutera da funkcioniše Net).

Ako sam dobro shvatio, podešavanja bi trebala da budu ovakva:

opcija PPTP,
IP adresa: 0.0.0.0
Subnet Mask: 255.255.254.0 (takvu masku barem prijavljuje Net konekcija kada je samo modem povezan)
Gateway: 89.216.142.1

Username/Pass: odgovarajući

Kada je sve podešeno ovako - ne funkcioniše Net.

Da li se host name i domain name podešavaju? Da li se MAC adresa klonira? Da li ima još podešavanja možda?

Nemam iskustva sa SBB-om, pa da se nadovežem na temu: ruter WRT54GC, SBB Scientific Atlantic kabl modem. Vista Business (ako je relevantno)... elem kako da povežem (mislim na deo I - povezivanje rutera da funkcioniše Net).

Ako sam dobro shvatio, podešavanja bi trebala da budu ovakva:

opcija PPTP,
IP adresa: 0.0.0.0
Subnet Mask: 255.255.254.0 (takvu masku barem prijavljuje Net konekcija kada je samo modem povezan)
Gateway: 89.216.142.1

Username/Pass: odgovarajući

Kada je sve podešeno ovako - ne funkcioniše Net.

Da li se host name i domain name podešavaju? Da li se MAC adresa klonira? Da li ima još podešavanja možda?

Obzirom da sam se zadnja dva dana se zaludjivao sa wireless-om a imamo slicne urajdaje i muce te problemi na koje sam ja nailazio onda da pocnem...

Prvo lan kabl ubacis u WAN port na ruteru ...odes u web browser{IE ili Mozilu,sta vec koristis}ukucas u address bar-u http://pa ip adresu tvog rutera koja je po defaultu 192.168.1.1 ,enter,otkucas user name i sifru, otvara ti se interfejs rutera tu imas dosta podesavanja ali ti predlazem da pocnes sa Quick setup..

Koristis SBB tako da predpostavaljam da adresu dobijas preko DHCP-a ,znaci setuj ruter na dinamic IP,uneses SSID {to ce ti biti naziv mreze} ostalo ostavi kako jeste.Idi na finish i otvorice ti se prozor koji pokazuje ruter status...

Sa leve strane imas sekciju LAN,WAN i MAC CLONE..U LAN-u unesi adresu rutera i subnetmask npr 192.168.1.1 SM .255.255.255.0

U WAN sekciji ...

WAN Connection Type: Dynamic IP Static

Host Name:
IP Address:
Subnet Mask:
Default Gateway: OVE PARAMETRE CES DOBITI OD DHCP-a

MTU Size (in bytes): (The default is 1500, do not change unless necessary.)

Use These DNS Servers
Primary DNS: ovde uneses takodje IP rutera jer je to i DNS i gateway

U sekciji MAC CLONE...{TU SAM JA IMAO PROBLEM}

WAN MAC Address - OVDE UPISES MAC ADRESU TVOG SBB MODEMA{JEDAN OD NACINA DA JE VIDIS JE DA UDJES U COMMAND PROMT I KUCAS IPCONFIG /ALL}Nadji PHYSICAL ADDRESS i samo je prepises PA NA SAVE.

Mislim da bi to bilo sve sto je potrebno.

Obzirom da sam se zadnja dva dana se zaludjivao sa wireless-om a imamo slicne urajdaje i muce te problemi na koje sam ja nailazio onda da pocnem...

Prvo lan kabl ubacis u WAN port na ruteru ...odes u web browser{IE ili Mozilu,sta vec koristis}ukucas u address bar-u http://pa ip adresu tvog rutera koja je po defaultu 192.168.1.1 ,enter,otkucas user name i sifru, otvara ti se interfejs rutera tu imas dosta podesavanja ali ti predlazem da pocnes sa Quick setup..

Koristis SBB tako da predpostavaljam da adresu dobijas preko DHCP-a ,znaci setuj ruter na dinamic IP,uneses SSID {to ce ti biti naziv mreze} ostalo ostavi kako jeste.Idi na finish i otvorice ti se prozor koji pokazuje ruter status...

Sa leve strane imas sekciju LAN,WAN i MAC CLONE..U LAN-u unesi adresu rutera i subnetmask npr 192.168.1.1 SM .255.255.255.0

U WAN sekciji ...

WAN Connection Type: Dynamic IP Static

Host Name:
IP Address:
Subnet Mask:
Default Gateway: OVE PARAMETRE CES DOBITI OD DHCP-a

MTU Size (in bytes): (The default is 1500, do not change unless necessary.)

Use These DNS Servers
Primary DNS: ovde uneses takodje IP rutera jer je to i DNS i gateway

U sekciji MAC CLONE...{TU SAM JA IMAO PROBLEM}

WAN MAC Address - OVDE UPISES MAC ADRESU TVOG SBB MODEMA{JEDAN OD NACINA DA JE VIDIS JE DA UDJES U COMMAND PROMT I KUCAS IPCONFIG /ALL}Nadji PHYSICAL ADDRESS i samo je prepises PA NA SAVE.

Mislim da bi to bilo sve sto je potrebno.

Hvala puno, uspeo sam pre par minuta. Problem je bio u.... valjda tome sto je juce bio ponedeljak... nemam pojma. Uglavnom, sve se slazem, jedino sad gledam konfiguraciju u Web interfejsu, MAC adresa rutera je MAC adresa PC, odnosno NIC.

U svakom slučaju, hvala još jednom

Ja na ipconfig dobijem tri različite MAC adrese odnosno physical address. Koja od njih je prava, odnosno koja je tebi radila?

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Aspire
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : sbb.co.yu

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : sbb.co.yu
Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethern
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1B-24-C5-DE-4A
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3c06:d025:93a4:bfa8%8(Preferre
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 89.216.181.34(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : ponedeljak, 21. april 2008 9:04:34
Lease Expires . . . . . . . . . . : utorak, 22. april 2008 19:12:18
Default Gateway . . . . . . . . . : 89.216.180.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 89.216.3.66
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 82.117.194.2
82.117.194.3
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 6:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : 6TO4 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No

Tunnel adapter Local Area Connection* 7:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:d5c7:a2ca:2842:1404:a627:4add
erred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2842:1404:a627:4add%10(Preferr
Default Gateway . . . . . . . . . :
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 9:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : isatap.sbb.co.yu

Tunnel adapter Local Area Connection* 10:

Description . . . . . . . . . . . : 6TO4 Adapter
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2002:59d8:b522::59d8:b522(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 82.117.194.2
82.117.194.3
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

C:\Users\bttp>

Još nisam kupio wireless router, ali našao sam taj linksys wrt54gc za ~4000 din pa ću verovatno njega uzeti. Zanima me da li se lako podešavaju oni sigurnosni kodovi WEP, WAP kako li se već zovu? Da li ruter dolazi sa neki fabrički podešenim kodom (tipa napisanim na nalepnici) ili je po defaultu otvoren ili se to lako postavlja, menja itd?

Poslednja izmena:
da ne citiram ceo ipconfig...

adresa koju bi Router trebalo da klonira je adresa mrežne kartice, dakle 00-1B-24-C5-DE-4A u tvom slučaju.

Što se tiče konfiguracije, WPA2 ključ je izračunat prema frazi koju sam zadao. Nisam utvrdio postojanje prethodnih podešavanja. Možeš da zadaš MAC adrese kojima je odobren pristup...

Meni bi odgovaralo da pristup ima svako ko ima taj WPA ključ ili kako se već zove, znači bez daljih ograničenja.

E i ja se cimam opasno sa tim sada.
E ovako ima sbb Scientific Atlanta modem i D-link DWL-2000AP+,i imam 3 racunara na svakom asus usb wlan adapter!

Prvo sam restartovao d-linka i otishao na 192.168.0.50 u browseru,tamo mi se otvore podeshavanja,uradio sam quick setup stavio pass wep key ssid i channel!
Modem sam podesio na AP mode,i onda sam u medjuvremenu krenuo da updejtujem firmware skinuo sa d-linkovog sajta najnoviji i kada sam ga ubacio pishe noviji datum ali pola slova se vidi pola jednostavno ne :p
NA slovi se vide,ali opccije ne...
Probao da stavim drugi firmware i dobijem checksum error :p

Potrebna Pomoc Oko Umrezavanja Dva Kompa

imam dva kompa i ruter hocu lako i brzo bez mozganja da se povezem da mi kompovi rade nezavisno da ne moram da palim jedan komp da bi mi radio drugi.zelim da to bude 100% tako jer ce mi to burazer povezati a on nema vremena za mozganje i on zeli da bude 100% siguran u to

Nazad
Vrh Dno