Šta je novo?

WiFi povezivanje 2 udaljena objekta

DjoleMC

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2005
Poena
765
Koja bi bila najjednostavnija i najjeftinija varijanta da bežično povežem dve kuce koje su prema Google mapama udaljene 1km vazdušnom linijom, radi deljenja interneta?

Druga opcija je da se povežem sa komšijom, čija je kuća oko 60m dijagonalno preko ulice (kablovi nisu opcija). Ako je jeftinija oprema, možda je ovo bilja varijanta

Svaki savet je dobrodošao 😀

Ima li taj 1km optičku vidljivost?
Koje brzine očekuješ/su potrebne?

Neki Mikrotik point to point svakako, pa koji ulazi u cenovni rang.

Selo u ravnici je u pitanju, mislim da ima. Pre dosta godina (pre adsla) smo imali WiFi provajdera, i to je radilo ok.

Brzina ne može biti veća od 20mb/s, pošto je adsl ograničen na toliko. I pola od toga bi bilo dovoljno. Ne znam nista o mikrotiku, koliko je jednostavan za podešavanje? Može i link ka nekom konkretnom modelu?

Selo u ravnici je u pitanju, mislim da ima. Pre dosta godina (pre adsla) smo imali WiFi provajdera, i to je radilo ok.

Brzina ne može biti veća od 20mb/s, pošto je adsl ograničen na toliko. I pola od toga bi bilo dovoljno. Ne znam nista o mikrotiku, koliko je jednostavan za podešavanje? Može i link ka nekom konkretnom modelu?
Zaobiđi MikroTik. Nećeš se snaći sa njim. Za tebe je Ubiquiti AirMAX LiteBeam 5AC koji se kod nas može naći za 10000 din. Njegov domet je ~5km. Tebi treba 1km, ali će jačina ovog uređaja omogućiti da ne dođe do drastičnog pada brzine ili pucanja konekcije kada je napolju magla, kiša, sneg. Postoje i jeftinija Ubiquiti rešenja, ali ja nebi ištao ispod ovoga ako ti je na toj distanci bitna brzina i pouzdanost. Sve ostalo uzimaš na sopstvenu ruku.

Pretpostavljam da mi trebaju 2 ovakva uredjaja?

Da.

Imas na YT dosta tutorijala za ovaj model.

Poslednja izmena:
Kad bi to uspelo da proradi, ta investicija bi se isplatila za godinu dana, u suprotnom bih morao da plaćam box paket u kući koju vrlo malo koristim 🤔

Kad bi to uspelo da proradi, ta investicija bi se isplatila za godinu dana, u suprotnom bih morao da plaćam box paket u kući koju vrlo malo koristim 🤔
Zašto misliš da nebi uspelo ? Ako postoji optička vidljivost između te dve tačke koje pokušavaš da umrežiš, oprema koju sam ti predložio gore završava posao 100%.

Ako podignem dovoljno visoko, trebalo bi da se vide.

A ima li neka jeftinija varijanta koja može da dobaci 50m do komšije? Komšija ima brzi net, pa da podelimo troskove

Isto tako ali umesto litebeam ac gen2 da ide nanostation loco ac, usteda je par hiljada din po komadu..

Vrh Dno