Šta je novo?

WIFI na razdaljini od 300 metara

djolesoft

Cenjen
Učlanjen(a)
06.12.2010
Poena
169
Pozdrav svima, imam sledece pitanje.Imam kod sebe Kopernikusov kablovski internet, i imam ruter TP Link WR340GD.Hteo bih da saljem signal na nekih 300 metara otprilike, do druge kuce.Sad sto se opticke vidljivosti tice, sa krova moje kuce vidi se krov te druge kuce i nema nikakvih prepreka izmedju.Sta mi je sve potrebno od opreme da bih mogao da saljem signal na tih nekih 300 metara i da koristim normalno internet u toj drugoj kuci.Ne razumem se bas najbolje u mrezu i mreznu opremu, pa mi je svaki savet dobrodosao.Posto na ovom TP Linku postoji opcija da se promeni antena, da li bih mogao samo jacu antenu da stavim ili moram ceo ruter novi da kupim, i da li mi treba neki acess point na toj drugoj kuci gde bih primao signal?

Hvala unapred, pozdrav!

mikrotik uredjaj i neke usmerene antene (moglo bi i sa omni, ali nema potrebe jer sakupljaju elektricitet)
Ili neki ddwrt (openwrt) kompatibilni uredjaj (pogledaj na njihovom sajtu koji su modeli sve podrzani, i onda pogledaj sta ima da se kupi kod nas i usmerene antene (ne treba nista spec jako, zavisi koliko para imas, mozes cak i da napravis sam neki usmerenu antenicu

ne moras kupovati novi, uzmi taj uvrni mu neku usmerenu grid antenu da baca signal, u drugoj kuci kupis wireless karticu, jos jendu antenu istu kupis, uperis jednu u drugu i to je to. Drugari su to uspeli na 266m opticke vidljivosti, i to jedan je usmerio grid antenu na drugog i to kroz prozor a ovaj drugi ruter s tom malom antenicom drzao u sobi i radilo im super

Pozdrav svima,

Da ne postavljam novu temu, ova mi deluje kao adekvatna da izlozim svoju "nedoumicu", pa bih bio jako zahvalan ako bi neko mogao da mi pojasni par stvari. Naime, komsija mi je velikodusno ponudio mogucnost da koristim njegov wireless net kad dolazim u svoju vikendicu, posto se meni nijedna pay varijanta prakticno ne isplati, jer u toj vikendici godisnje sveukupno ne provodim ni mesec dana. E, sad, pronasao sam negde na netu Tl-wa500g AP uredjaj, pa me interesuje da li bi preko njega mogao da pojacam komsijin signal i dovedem ga sebi u kucu. Nase kuce su udaljene nekih 50-ak metara i signal bi morao da prodje, mislim, kroz 3 zida,a ima i malo drveca. Iz svoje kuce ja telefonom usprevam da uhvatim njegov signal, doduse, jako slab i samo u jednom malom delu kuce, pa me interesuje koliko bih bio u stanju sa ovim AP-om da taj signal i pojacam. Zanima me da li sam uopste nasao adekvatan uredjaj i da li je to uoste njegova namena, posto nisam 100% siguran, u ovo se apsolutno ne razumem, a i tekst je bio na engleskom Takodje, ne znam ni da li bi taj AP trebalo da stoji kod mene, ili kod komsije?
Da li bih ovim putem i ja u svojoj kuci dobio wireless signal ili bi to povezivanje islo preko kabla i bilo prakticno limitirano na samo jedan komp koji bi ga mogao koristiti? Iskreno se nadam da sam dovoljno jasno postavio ovih par pitanja, ako nisam, tu sam da dopunim
Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

Pozdrav svima,

Da ne postavljam novu temu, ova mi deluje kao adekvatna da izlozim svoju "nedoumicu", pa bih bio jako zahvalan ako bi neko mogao da mi pojasni par stvari. Naime, komsija mi je velikodusno ponudio mogucnost da koristim njegov wireless net kad dolazim u svoju vikendicu, posto se meni nijedna pay varijanta prakticno ne isplati, jer u toj vikendici godisnje sveukupno ne provodim ni mesec dana. E, sad, pronasao sam negde na netu Tl-wa500g AP uredjaj, pa me interesuje da li bi preko njega mogao da pojacam komsijin signal i dovedem ga sebi u kucu. Nase kuce su udaljene nekih 50-ak metara i signal bi morao da prodje, mislim, kroz 3 zida,a ima i malo drveca. Iz svoje kuce ja telefonom usprevam da uhvatim njegov signal, doduse, jako slab i samo u jednom malom delu kuce, pa me interesuje koliko bih bio u stanju sa ovim AP-om da taj signal i pojacam. Zanima me da li sam uopste nasao adekvatan uredjaj i da li je to uoste njegova namena, posto nisam 100% siguran, u ovo se apsolutno ne razumem, a i tekst je bio na engleskom Takodje, ne znam ni da li bi taj AP trebalo da stoji kod mene, ili kod komsije?
Da li bih ovim putem i ja u svojoj kuci dobio wireless signal ili bi to povezivanje islo preko kabla i bilo prakticno limitirano na samo jedan komp koji bi ga mogao koristiti? Iskreno se nadam da sam dovoljno jasno postavio ovih par pitanja, ako nisam, tu sam da dopunim

Neces imati nesto bolji signal ako na taj 500g ne stavis neku usmerenu antenu i okrenes je ka komsiji, mada u tom slucaju internet mozes koristiti samo preko lan kabla, ne i preko wireless-a. Ako zelis da imas i wifi u kuci onda moras postaviti taj AP da radi u repeater modu mada u tom slucaju tvoj komsija mora da promeni vid zastite na WEP ili da je jednostavno nacisto ukloni.

Pozdrav svima,

Bolje kupi onu usb WiFi antenicu koja povećava domet na par stotina metara i problem je rešen ;)

Neces imati nesto bolji signal ako na taj 500g ne stavis neku usmerenu antenu i okrenes je ka komsiji, mada u tom slucaju internet mozes koristiti samo preko lan kabla, ne i preko wireless-a. Ako zelis da imas i wifi u kuci onda moras postaviti taj AP da radi u repeater modu mada u tom slucaju tvoj komsija mora da promeni vid zastite na WEP ili da je jednostavno nacisto ukloni.

Hvala na brzom odgovoru druze, ali imam jos par pitanja :) Tu usmerenu antenu bih kupio dodatno i nakacio umesto ove vec postojece, na sam uredjaj, ili negde napolje ili na pozor? Nisam to bas najbolje razumeo. Imas li neku preporuku za tu usmerenu antenu, model, prozivodjac?
Koliko je tesko promeniti tu zastitu? Da li bih to mogao sam uz necije instrukcije ili bih ipak morao pozvati nekog ko se razume u to malo vise?
Hvala

tu usmerenu nakacis na 500g usmesto njegove postojece i izvuces je na krov ako je moguce ili barem na prozor pozeljna je i opticka vidljivost, takodje gledaj da bude sto kraci kabal-manje gubitaka.. antena izgelda otprilike ovako
zastitu promenite za minut sami to je lako.

Poslednja izmena:
Uhaaaaaaj, to nije antena, vec antencina :D Ali, ako ide na krov nema sense da ima ispod 8 metara kabla, sto je, pretpostavljam, previse. Komp mi je u prizemlju, kuca ima jos i sprat. Znaci, da rezimiramo, antena i AP su sve sto je dovoljno da bih imao wireless i kod sebe u kuci. Koja je otprilike cena ovih velikih antena, za AP sam proverio, kosta negde ok 3000.

Uhaaaaaaj, to nije antena, vec antencina :D Ali, ako ide na krov nema sense da ima ispod 8 metara kabla, sto je, pretpostavljam, previse. Komp mi je u prizemlju, kuca ima jos i sprat. Znaci, da rezimiramo, antena i AP su sve sto je dovoljno da bih imao wireless i kod sebe u kuci. Koja je otprilike cena ovih velikih antena, za AP sam proverio, kosta negde ok 3000.

Nemoras da ides sa velikom antencinom, dovoljno je i neka manja npr ova:
http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-ANT2409A-9dBi-24GHz-Outdoor-Yagi-antena-RP-SMA-z-konektor

Jeftina je a poprilicno jaka i moze da se montira spolja (samo sto je kabal malo pokratak :( )
Mada ako sa telefonom u cosku hvatas bilo kolko bilo signal bila bi ti dovoljna i ova indoor yagi:
http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-ANT2406A-Yagi-desktop-antena-6-dBi-24-GHz

Ja je imam i poprilicno je dobra :D

Kao sto sam ti vec napisao, ako zelis da imas wifi i kod sebe mozes jedino ako koristis wa500g kao repeater ali to znaci da tvoj komsija mora da promeni vid zastite na WEP ili da nacisto skloni zastitu. Drugo je resenje taj AP + WiFi ruter. AP + antena okrenes ka komsiji a kabal iz AP-a ubodes u WAN port od WiFi rutera.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem se na odgovorima, ipak cu prvo probati sa manjom antenom. Popodne sam svratio u jednu radnju gde mi je prodavac ponudio da pored ove antenice koja ide uz uredjaj uzmem i jednu malo vecu od 8 dbi, otprilike slicna ovoj sa slike. On smatra da bi ta morala da uhvati sasvim pristojan signal, a ako ne, uzecu neku od 20 dbi. Sto je najbitnije, mogu da ponesem opremu i probam, pa ako ne moze da uhvati signal, ostavio mi je mogucnost da sve to vratim :) bas cu da trknem za vikend, pa javljam sta sam uradio.
Hvala jos jednom.

Poslednja izmena:
Mislim da ce ti taj 500g raditi u Repeater modu sa fabrickom antenom bez problema, samo stavi negde blizu prozora ka njemu.

Zahvaljujem se na odgovorima, ipak cu prvo probati sa manjom antenom. Popodne sam svratio u jednu radnju gde mi je prodavac ponudio da pored ove antenice koja ide uz uredjaj uzmem i jednu malo vecu od 8 dbi, otprilike slicna ovoj sa slike. On smatra da bi ta morala da uhvati sasvim pristojan signal, a ako ne, uzecu neku od 20 dbi. Sto je najbitnije, mogu da ponesem opremu i probam, pa ako ne moze da uhvati signal, ostavio mi je mogucnost da sve to vratim :) bas cu da trknem za vikend, pa javljam sta sam uradio.
Hvala jos jednom.

Sa tom od 8dBi u odnosu na originalnu sto dolazi od 5dB neces dobiti apsolutno nista bolji signal ako medju vama ima dosta prepreka. Tu pomaze samo usmerena antena. Ako ipak telefonom hvatas sigal u tom cosku za sigurno je da ces za tim AP-om uhvatiti nesto bolji signal ali je pitanje hoce li biti upotrebljiv. Ako vec imas opciju da vratis sve to nemoj nista da budzis, uzmi samo AP i postavi ga negde gde mislis da ima najmanje prepreka do komsijinog WiFi rutera.

Na zalost, komp mi nije bas u tom uglu, malo je dalje, pa me interesuje da li bi bilo gubitka u signalu ako bi AP stavio tu pored prozora i odatle ga malo duzim kablom spojio sa kompom koji bi ostao na svom mestu. Ipak mi je neizvodljivo da premestam ceo sto sa kompom, posto mi se tu nalazi ugaona garnitura.

Na zalost, komp mi nije bas u tom uglu, malo je dalje, pa me interesuje da li bi bilo gubitka u signalu ako bi AP stavio tu pored prozora i odatle ga malo duzim kablom spojio sa kompom koji bi ostao na svom mestu. Ipak mi je neizvodljivo da premestam ceo sto sa kompom, posto mi se tu nalazi ugaona garnitura.

Mozes bez problema da stavis AP i do 100m od kompa pa kablom do njega :D.

Popodne sam neplanirano izasao do vikendice, ali posto sam bas na brzinu krenuo, nisam uzeo planirani AP, vec sam, posto sam bio previse nestrpljiv, od onog istog komsije uzeo neki mali usb adapter, koji on koristi na drugom racunaru. Dao mi je originalno pakovanje, sa sve uputstvom koje sam pratio korak po korak, jedino nisam imao opciju da izaberem drajvere za xp, vec je instalacija krenula automatski, ali je isla do kraja. Nakon toga dobio sam onu malu ikonicu u task baru, ali precrtanu, a u network connections mi pise not connected. Kada kliknem na ikonicu u task baru, otvara mi onaj prozor gde bih trebao videti listu dostupnih mreza, ali tu dobijam poruku Windows cannot configure this wireless connection. If you have enabled another program to manage this connection, use that software. Ima li iko ideju u cemu je problem? Inace, uredjaj je tl-wn422g i kod komsije radi bez ikakvih problema.

idi desni klik dole na tu ikonicu od tog programa vidi jel imas nesto tipa "Use zero confirugarion as configuration ulity" ako je to omoguceno naci da se konektujes preko onog windovsovog obicnog "view available connections" a ako nije onda windows koristi taj tvoj client program od tog usba da bi se konektovao

Nisam te to bas najbolje razumeo, ali u svakom slucaju nema takve opcije na desni klik. Klikcem na ikonicu racunara koji ima malu crvenu putacu. Od opcija imam change firewall settins, open network connections, repair i view available wireless networks i to je to.

Idi u programe i nadji TP LINK WEIRELESS UTILITY ili tako nesto, to je program koji si verovatno instalirao uz drajver i koji kontrolise poveizvanje wifi-a i sl. U tom programu ces naci opciju scan i pronadji komsu pa se nakaci. Pozz

mislio sam klikom na taj tvoj client program od tog usb adaptera.. tebi je iskljucen windows zero configuration mod, i windows ocekuje da se konektujes preko tog klijent programa koji ti daje usb adapter, nadji taj program sto si instalirao ili ukljuci "WZC" i ides preko tog "view available wireless networks" sto ti windows nudi

Poslednja izmena:
Hvala obojici na odgovoru, uspeo sam pomocu ovog bandzovog metoda. Jos samo ne provaljujem gde sifru da ukucam, uopste mi ne trazi, ali vidim da ima onaj mali kljucic. I naravno, jos uvek nemam konekciju.

samo da javim da sam provalio kako se ukljucuje taj zero, sad je sve ok, samo sto je signal dosta slab, hvala jos jednom na svemu

Vrh Dno