Šta je novo?

Wide konvertor za Fuji S6500fd

slipstream

Čuven
Učlanjen(a)
01.12.2004
Poena
619
Citao sam ranije o tome kako su konvertori stetni za pokretni fuji-ev objektiv a i skupi...

Kako mi je zbog prirode posla nesto tako potrebno poceo sam da istrazujem...nasao sam neke:

Fujiyama 0.45X Wide Lens 58 mm ~35evra
Fujiyama 0.5X Professional Wide Lens 58 mm ~70evra

...interesuje me da si se isplati traziti nesto bolje od ovoga, ako kod nas uopste postoji, i koja je razlika u kvalitetu snimka...

...cemu sluze "Snap-on" konvertori, vidim da postoje small, medium...nije naveden precnik navoja...?

Sve je to običan shit. Fujiyame sam probao (oba), ne vrede ni za šta. Čuo sam Da su Canon i Olympus konverteri odlični, al' koštaju Bože sačuvaj. Nisam ih probao, pa ne mogu da tvrdim.

Ukratko, proizvode neverovatnu količinu hromatskih aberacija, vinjetiranja, deformišu fotku neverovatno i upotrebna vrednost je svedena na šaljive fotke (ono, uneseš se nekom u facu i dobiješ fotku da se upišaš od smeha).

Za sve ostalo - zaboravi.

Postoje dve vrste kačenja: tzv "snap on", koje si pomenuo i "threaded", koji imaju navoj. Snap-on se kače na objektiv identično kao i poklopac objektiva. Zato postoje u svega par veličina, koji se hvataju na više susednih prečnika.

Pozdrav

Fujiyama je najgori moguci kvalitet i ne zelish to da stavish na objektiv ako ti trebaju kvalitetne fotke. Bez Raynoxa ili nekog Olympus convertera nema nishta.

Za snap on prvi put chujem, a po fotkama vidim da je to neki prsten na koji se 'na klik' kachi i skida konverter, nemam pojma zashto :)

Fujiyama je najgori moguci kvalitet i ne zelish to da stavish na objektiv ako ti trebaju kvalitetne fotke. Bez Raynoxa ili nekog Olympus convertera nema nishta.
Tja, za A720 wide i tele konvertori koštaju skoro koliko i sam aparat, svaki. Još ako se kupi i podvodno kućište, i-haaj, cifra se opasno približava 1000 evra. Teško da se to isplati.

Kako si bre izracunao 1000e :)

To su sve fancy dodaci pa ako hocesh kvalitetno, morash da platish. Taj isti converter ide i na aparat od 500e pa u tom sluchaju nije ni toliko skup :) Tek podvodno kucishte nema neki preterani smisao kod takvih aparata, jer da bi doshao u priliku da fotkash neshto egzotichno pod vodom, morash da platish snorkeling 'trip' koji opet koshta kao taj ceo aparat i to kucishte koje koshta kao ceo aparat i to sve da bi fotkao jedan dan i verovatno bacio vecinu fotki, tako da ochigledno to sluzi za one koji imaju vishak para a hoce podvodno kucishte jer im se moze :) Mnogo se vishe isplati da na stocku kupish prave podvodne fotke :)

Poslednja izmena:
Smorio sam se....:smash:

Pa zar je bas tolika katastrofa...? Sto je najgore tesko je uopste naci te konvertere kod nas... Kakvi su Cokin...nasao sam za oko 5k din?

Poslednja izmena:
Kako si bre izracunao 1000e :)
Svaki konverter nešto manje od 200e+aparat, to je skoro 600e. I koliko je ono kućište? Mislim da neko reče oko 250e, mrzi me sad da tražim. To je 850e. Za onih 150e kupiš onaj prsten za kačenje drugih objektiva, i eto ti skoro 1000. Ne ostane ti love ni za eksterni blic. :)

Mnogo se vishe isplati da na stocku kupish prave podvodne fotke :)
Ili onaj tvoj omiljeni Olympus? :p

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa:

1. Fujiyama 0.45X Wide Lens 58 mm
thumb.200.1676.p48a2e5b60046c.jpg

2. Fujiyama 0.5X Professional Wide Lens 58 mm
thumb.200.1679.p48a2e7db75c01.jpg

3. Cokin Wide-angle konverter 58mm x0.5
s_00073630.jpg

1. Imam
2. Imam
3. Nemam

Kvalitet:
1. Sranye
2. Sranye
3. Ne znam

Čitaš li Ti šta ljudi pišu ovde? I otkud Ti to da ih nema kod nas. Ja kad sam to tražio, bilo je svuda. Iskustva koja imam sa prva dva su doslovno katastrofalna. Ovaj 0.5 malo manje vinjetira i to je sve.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ok, kontam da su konvertori generalno losi ali gledam da bude manje zlo... Ovaj Cokin cak i hvale na nekim review-ima...mada koliko je to relevantno, zato i pitam za iskustva...
Nasao sam neki Canon 0.7x ali 150evra je malo mnogo...:trust:

Da, ali jedino on vredi.

Postoji tu još jedna caka. Taj konverter je namenjen za objektive koji kreću od 35-38mm, jer onda ima efekat dodavanja širine. Na Fujijevom objektivu nećeš dobiti ništa od širine. Kada Ti je žižna daljina postavljena na 28mm, na kadru ćeš imati crni okvir, koji potiče od unutrašnjosti samog konvertera. Drugim rečima, ne dobijaš čak ni tu širinu, već neki nabeđeni polu-fisheye, koji nije nizašta.

Iskreno rečeno, ne verujem da i taj Cokin vredi i centa više.

Canon vredi, ali je opet pitanje šta bi dobio na Fujijevom objektivu, koji je već dosta širok.

Pozdrav

Imam Olympusov WCON i TCON ali nemam adapter pa ne mogu da ih navrnem na S6500fd inace bih ti rekao kako rade.

Generalno, ne mozes od toga mnogo cekivati ali ipak, nekada su nezamenljivi, narocito ako je najbitnije napraviti fotografiju, a nije neophodno da bude bas savrsena.

Na kom aparatu ih koristis? Daj neki primer sa i bez wide-a...

Nije me mrzelo, pa sam napravio dva snimka istog kadra.
Korišćen aparat je Fuji S9600, a objektiv je na 28mm (znači, full wide). Prvi snimak je Fuji klot, a drugi sa Fujiyama 0.45 wide konverterom.
Obrati pažnju na crne ćoškove, koje sam pominjao u nekom prethodnom postu. To zahteva ili retuširanje ili kropovanje. Ako retuširaš, osnovni rezultat je toliko jadan, da ne znam koliko se isplati, a ako kropuješ, gubiš tu širinu zbog koje si kupio konverter. Eventualno, možeš da kropuješ samo po vertikali. Pažljivijem posmatraču treniranog oka, neće promaći ni u celini žući kolorni spektar na fotkama sa konverterom. To se posebno primeti na fasadama zgrada, ali i na nebu. Kadar bez konvertera je u celini hladniji i jasniji.

Ceo kadar 28mm:
attachment.php

100% crop:
attachment.php

Ceo kadar 28mm + 0.45WC:
attachment.php

100% crop sa WC:
attachment.php

Uploadovao sam i fullres primere, za pixel peeping, s tim što je ovde to "obsolete", budući da se tragične deformacije (pogotovo hromatske aberacije i to po oba kanala) vide iz aviona:

http://rapidshare.com/files/147671833/wide.ZIP

Pozdrav

Prilozi

• 28mm.JPG
    28mm.JPG
    165.8 KB · Pregleda: 184
  • 28mm+0.45w.JPG
    28mm+0.45w.JPG
    160.6 KB · Pregleda: 182
  • cr_28mm.jpg
    cr_28mm.jpg
    171.6 KB · Pregleda: 186
  • cr_wide.jpg
    cr_wide.jpg
    165 KB · Pregleda: 184
Poslednja izmena:
Pa kad se kropuju crni ćoškovi dobije se bezmalo isto kao i bez konvertera. Uz grozne aberacije. :(

Pa da. Zato i kažem da je to čisto bacanje para. Ja uzeh na neviđeno, svojevremeno. I eto, sad mogu da se bavim edukacijom potencijalnih kupaca, baziranom na sopstvenim (glupim) greškama.

Pozdrav

Veliko hvala na podeljenom iskustvu, zamalo da i ja kupim isto ovo isto.
Ziveli forumi, fala Storm jos jednom.
Ziveli

Tek sad videh ovu temu, pa da je malo aktiviramo s obzirom da imam isti fotoaparat(FUJI 6500fd). Naime, interesuje me da li postoji bilo kakav konvertor za ovaj fotoaparat a da valja cemu, tj da daje neke rezultate. Ja sam mislio zbog objektiva(cuvanja od prasine) da uzmem bar neki najjeftiniji ali ako imate predlog za bilo koji, polarizacioni, uv, wide...dajte neki predlog:)

Ne bacaj pare na gluposti. Eventualno CPL može da ti posluži ako voliš da slikaš pejsaže, sve ostalo batali. Aparati te klase nisu vredni bilo kakvog ulaganja, sem baterija i kartica.

Ne bacaj pare na gluposti. Eventualno CPL može da ti posluži ako voliš da slikaš pejsaže, sve ostalo batali. Aparati te klase nisu vredni bilo kakvog ulaganja, sem baterija i kartica.
Moze li neka preporuka koji CPL i gde da ga kupim u Beogradu(moze i na pp).
Sto se tice aparata ja sam prezadovoljan, koristim ga nesto manje od godinu dana i stvarno sem stabilizatora slike ne znam sta bih naveo kao manu. Doduse ja sam fotograf amater, pa za svakodnevene prilike fotografisanja, dogadjaja i prirode, stvarno mi ne treba nista bolje. Za nesto bolje, treba vise znanja a i vise "vremena"(novca). Skup je to hobi;)

Dzabe su preporuke poshto u Beogradu nema nishta osim najgorih CPL-a :) Dobri polarizeri su Hoya HMC, B&W MRC, ili neke Sigme multicoated.

...mogu malo da se slepam na ovu temu :) ?

Mene interesuje makro konverter tj DCR-250 raynox. Jel ima ovo negde kod nas da se kupi uopste ?
I ako nema koja je alternativa ?

Nadjoh na netu 2 recenice koje mi nisu 100% jasne:

1 -Mozes da kupis/napravis inverter prsten pa da koristis neki (svetao) normalac za mikrofotografiju ili da kupis komplet predsociva (manje komplikovana varijanta)...
2-- Ili jos jednostavnije, kupis neki normalac 50mm 1.4-1.8 za nekih 20-30eura i okrenes ga reversno, pa fotkaj do mile volje

...malo ljudi koriste sleng :) sa kojim ja nisam u toku izgleda. Normalac ? Okrenes reversno ? Imam s6500fd par nedelja tek...pre toga nista pametno tako da...zbunjen sam.

Sve u svemu...interesuje me hobi makro fotografija (cisto zezanje -- ne zelim da dam puno love za hobi trenutno - mozda bi ustekao za dcr-250 jer daje fantastice rezultate kolko sam video)

Moze neko da mi objasni sta ovli likovi ustvari predlazu :) tj sta moze da se kupi kod nas za 20/30e sto bi udovoljilo mojim zahtevima.

Poslednja izmena:
Normalac se kaze za objektiv koji ima ugao vidljivosti od prilike kao i ljudsko oko. Obicno se misli na 50mm. Sratiji modeli bez AF (koji ti ni ne trea u ovom slucaju) mogu da se nadju relativno jeftino.

Ideja je da ga prislonis naopacke na objektiv:
IMG_4182.jpg

I onda mozes da dobijes ovakve rezultate:
ruza3.jpg

Samo da ti naglasim da je ovo izuzetno veliko cimanje i jako je tesko ubosti fokus pogotovo ako ne slikas sa stativom. I zar nema 6500 vec u sebi makro mod?

...ima macro i supermacro mod i rezultati su OK,ali moze i mnogo bolje ;) zato i pitam.
Trenutno se zezam sa ovako necim :

a mogo bi :

Da li objektiv na 6500 ima unutrasnje fokusiranje, tj. da li se objektiv izvlaci i uvlaci pri fokusiranju? Ako ne, onda ces i moci da dobijes pristojne rezultate sa autofokuom. U slucaju da se objektiv izvlaci pri fokusiranju za 90% ce ti vise odgovarti manuelno fokusiranje sto ume da bude po prilicni cim kada slikas nesto sto bezi. :D

Nazad
Vrh Dno