Morbiuse, odakle ti informacije da se paneli isecaju sa okruglih ploča? Imaš neki link?
Mrzelo me da Googlam, pa ću ti radije ispričati iz glave. Pisao sam jedan članak o ovome, pa mi je ostalo u sećanju.
Podloge za LCD ekrane se izrađuju na velikim kružnim substratima. Možda si pročitao negde da se priča o 5 G, 5.5 G ili 7 G fabrikama za izradu LCD-a, a nisi razumeo o čemu je reč. Svaka nova generacija (G) fabrika označava izradu substrata većeg prečnika.
Supstrat se izrađuje najčešće od borosilikatnog stakla, mada ima i plastičnih. Pre sečenja svaka podloga se polira, ispira, a vrlo često i presvlači silicijum-dioksidom ili nekim drugim materijalom koji sprečava da joni natrijuma i kalijuma migriraju iz stakla u tečne kristale i naprave rusvaj.
Nakon toga primarni supstrat se seče u pojedinačne podloge, a za jedan LCD ekran idu po dve podloge, jedna napred, druga pozadi. Na podloge se onda parnom depozicijom u tankom sloju nanosi indijum-kalaj-oksid, pa preko njega ide maska za foto-litografiju, slično kao pri izradi štampanih ploča.
Dakle to je primarna razlika između izrade jezgara za čipove i LCD ekrana. U prvom slučaju se primenjuje litografija na celom vaferu pa onda sledi sečenje u individualna jezgra, dok se podloge za LCD ekrane prvo seku, pa tek onda sledi litografija.
Pozdrav, druže.