Šta je novo?

wide ili obican?

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
695
Koji izabrati? Zbog cega ste Vi bas izbarali jedan od ova dva?

Planiram da uzmem 19" LCD monitor,ali ne mogu da se odlucim da li wide ili klasican.

Poslednja izmena:
Ne moraš da se zalećeš sa lovom. Na 225 ćeš imati prednost kod gledanja filmova i tu se otprilike sve završava. Bolje odmah da imaš 205 (ili 204wt) nego da maštaš o 225. 😉

Glededao sam u razne monitore, oblike, modele, ekrane. Pre mog trenutnog monitora imao sam 19" Viewsonic tft, a pre njega Mitsubishi 22" CRT flat zver. Uzo sam pre neki dan 20" LG wide (204wt) i odusevio se!!! jednostavno, ovo je najbolji monitor u koji sam ikad gledao, tj da ne lazem bar najbolji od svih na kojima sam ikad radio. Na poslu i dalje imam 17" tft 4:3, ma ne mogu ni da se naviknem. Kada se jednom navuchete na wide , vrlo je tesko shvatiti da ste ikad gledali ranije u one stare rezolucije i "kockice". Nekako sve skucheno, sabijeno, nepotrebna visina i skracena shirina, (tako meni sad sve izgleda) , ponavljam ovo je samo moj utisak. Sto se kvaliteta slike 204wt modela tiche sve pohvale! Zaista....jedino sto imam malo problemam sa rezolucijom na DVI izlazu , al kapiram da je to do atija, postavio sam temu o tome vec pa da ne davim.
Jos jedan glas za WIDE! :happy:

Kako vam se pokazao taj Wide 20" ili 22" ako neko ima u FPS igrama tipa CS ili Q4,CoD 2??
U tim igrama ljudi su navikli na standardne rezolucije tipa 1024x768,eventualno za jednu nize ili vise rezoluciju,pogotovu pro-gameri.

Prvenstveno mislim na one 3 igre jer su to igre koje smo svi igrali prvo na 4:3 rezolucijama a sada se mogu igrati i na Wide rezolucijama,zato me zanima sta ko moze reci o razlikama..

^^^
Ja igram COD2 MP u 1280x800 i meni licno je nekako prirodnije nego pre kada
sam pikao u 1024x768 i 1280x1024 . Vidno polje mi deluje lepse za oko na wide-u .
Po meni FPS igrama najvise i odgovaraju wide rezolucije .
Poseti ovaj link gde su predstavljene razlike izmedju wide i klasicnih rezolucija za veci broj igara :
http://www.widescreengamingforum.com/screenshots/cod2.php

od ove 3 sam igrao samo cs na wide.
u cs nema mnogo gore dole gledanja, tj. ima mnogo vise levo desno, pa je samim tim korisno vidno polje vece.

licno mi mnogo vise prija wide nego obican za cs.

ako se moze, treba probati wide pre kupovine. pod probati smatram bar sat vremena rada, a ne u radnji ih uporedjivati...

Meni je tako svejedno. Imam i dobar Wide (već čuveni LG204WT) i odličan CRT 959NF. Čista stvar ukusa.

licno ne bih preporucio wide,ortak ima samsung ne znam tacno koja je oznaka ali je 19 wide i meni slika deluje previse izvestaceno,nekako je nizak monitor sav zategnut vise bih preporucio clasic neki samsung ili sony...

ortak ima wide 19 samsung ali ne znam mu tacnu oznaku,ali meni to nekako u kompletu deluje traljavo kao sto rekoh razmisli o nekom clasic samsung ili sony modelu,a i cene su vrlo prihvatljive kad sam ja kupovao tft primer 970p sam platio 650e sad je sve to mnogo povoljnije...:smoke: :,,:

Vidi sto je fensi ovaj novi Benq fp93vw 😀
ceJSn69JdqqlM.jpg

Koristim laptop sa wide dijagonalom za posao (Dell Laditude D620) a za zabavu kuci standardni Benq FP93G+.
Razliku izmedju stadardnog 5:4 i wide formata mogu da opishem:
Kada sednem za laptop imam osecaj kao da mi je neko odvezao ruke koje su mi bile svezane iza ledja i sad mogu da ih rashirim. Medjutim, taj isti koji me je odvezao udario me je po glavi odgore pa sad moram malo da se saginjem 😀 .

Kucni komp koristim i za gledanje TV-a, tako da crne linije oko slike ili debele ljude ne bih mogao da tolerishem. Za gledanje dva dokumenta istovremeno mi wide odgovara u poslu kao i messenger i winamp tatrane 🙂

Morbiuse, odakle ti informacije da se paneli isecaju sa okruglih ploča? Imaš neki link?

Morbiuse, odakle ti informacije da se paneli isecaju sa okruglih ploča? Imaš neki link?

Mrzelo me da Googlam, pa ću ti radije ispričati iz glave. Pisao sam jedan članak o ovome, pa mi je ostalo u sećanju.

Podloge za LCD ekrane se izrađuju na velikim kružnim substratima. Možda si pročitao negde da se priča o 5 G, 5.5 G ili 7 G fabrikama za izradu LCD-a, a nisi razumeo o čemu je reč. Svaka nova generacija (G) fabrika označava izradu substrata većeg prečnika.

Supstrat se izrađuje najčešće od borosilikatnog stakla, mada ima i plastičnih. Pre sečenja svaka podloga se polira, ispira, a vrlo često i presvlači silicijum-dioksidom ili nekim drugim materijalom koji sprečava da joni natrijuma i kalijuma migriraju iz stakla u tečne kristale i naprave rusvaj.

Nakon toga primarni supstrat se seče u pojedinačne podloge, a za jedan LCD ekran idu po dve podloge, jedna napred, druga pozadi. Na podloge se onda parnom depozicijom u tankom sloju nanosi indijum-kalaj-oksid, pa preko njega ide maska za foto-litografiju, slično kao pri izradi štampanih ploča.

Dakle to je primarna razlika između izrade jezgara za čipove i LCD ekrana. U prvom slučaju se primenjuje litografija na celom vaferu pa onda sledi sečenje u individualna jezgra, dok se podloge za LCD ekrane prvo seku, pa tek onda sledi litografija.

Pozdrav, druže.

Koji je bolji izbor po vama od widescreen varijente LG Flatron L194WT ili Samsung SyncMaster 940BW zar ni jedan od 19-ica wide nema pivot opciju.?
Ili obicnog LCD-a recimo Samsung 740BF.

Posto sam juce isao malo po gradu i razgledao monitore i ova dva gore navedena Widescreen monitora mi deluju nekako kao razvucene 15-ice dok 20" kosta previse ali je nekako drugacji za taj jedan inc deluje da nije toliko razvucen u odnosu na ova dva.
Pa sam malo u dilemi sta da kupim mozda i neku sedamnesticu po vasoj preporuci.

Hvala

Poslednja izmena:
1) Sam tft kao proizvod je nekad bio nestandardan. I ljudi su se nekad kleli u Voodoo 🙂
2) Kad si poslednji put pogledao cenovnik? Nije tačno da su primetno skuplji (makar ne oni koji pretenduju ka mainstream-u), ima slučajeva kada nema razlike u ceni
3) Pa ne razvlači wide tekst kao špagete. Meni je stranica i dalje u sredini, samo što sad imam mesta za winamp sa strane 🙂.

NEKAD je NEKAD...A mi pricamo SADA o SADA...TI pricas SADA a pokusavas da budes Nostradamus i pogodis sta ce biti...

Ovo pod 3) mi je ispod casti da komentarisem...NIKO nikoga ovde ne razvlaci(odakle si isfantazirao tu rec!?)...Radi se o rezoluciji 1440x900 vs 1280x1024...Ako to neko ne razume onda ima ozbiljan problem...

Imao sam TFT-wide a sada 19'CRT i mogu ti reci da mi se nije svideo nesto narocito...Dobar je za filmove i imas malo vecu radnu povrsinu ...U igrama je malo problematican...Mada sve vise novih igara podrzava wide...

Jos jednom da ponovim-znaci imao sam Wide tft jos pre 3g kada je za neke ovde bio misaona imenica...I prodao ga starijem useru sa bencha - @Mihailo verovatno se covek seca...U pitanju je bio Samsung sa tv-tunerom koji mi se NIJE svideo...Tako da ne pricam bajke za razliku od tebe koji furas vidim hi-tech...:smoke:

PS.Ja nisam rekao da je wide "nula" samo kazem da i nije sve tako bajno kako se ovde prikazuje p ne bi bilo lose da se "smanji dozivljaj"kada se uporedjuje sa 4:3...Mozda se i meni svidi kada bude standard!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno