Šta je novo?

wide ili obican?

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
695
Koji izabrati? Zbog cega ste Vi bas izbarali jedan od ova dva?

Planiram da uzmem 19" LCD monitor,ali ne mogu da se odlucim da li wide ili klasican.

Poslednja izmena:
Koji izabrati? Zbog cega ste Vi bas izbarali jedan od ova dva?

Planiram da uzmem 19" LCD monitor,ali ne mogu da se odlucim da li wide ili klasican.

Imao sam TFT-wide a sada 19'CRT i mogu ti reci da mi se nije svideo nesto narocito...Dobar je za filmove i imas malo vecu radnu povrsinu ...U igrama je malo problematican...Mada sve vise novih igara podrzava wide...

wide, definitivno, nadji neki dobar i nemas brige, na ovim novim cak igre tipa Zuma, radi i izgledaju dobro.

ja pod obicnim podrazumevam wide 🙂.... u filmovima je najjbolji, siroka radna povrsina, i mnogo bolje izgleda i pregleglednije..

sve do 20" OBICHAN, 22" + WIDE ...ali stvarno..skontacjesh sam..ove 19",20" wide igrachkice nije to to....

:nisko je" Izgleda ko 17" neupotrebljivo je za bilo shta sem za filmove 🙁

^^^^
Pazi mogu da razumem nekoga ko je koristio 19" CRT pa presao na recimo 19" ili 20"
wide da mu je "nisko" , ali ako prelazis sa 17" CRT kao ja, onda nema problema .
I da posle 2 sata uzivanja na 20" wide, meni sada svi non wide monitori izgledaju mali :d .
Kao kada sam presao sa 14" na 17" . U svakom slucaju preporuka za wide .
@dizda_bidza, evo ti u attachu odnos izmedju velicina monitora pa uporedi .

Prilozi

• size21vura9.webp
    size21vura9.webp
    6.4 KB · Pregleda: 421
Poslednja izmena:
slika pokazuje bash ono shto sam ja hteo da "kazhem" na visini nema gubitaka tek kod nekog 22"-24" modela🙂 Hvala za sliq.

To samo zavisi kako formulises tezu, isto tako bi se za obicne moglo reci da po sirini u odnosu na wide 19 nema gubitaka tek na 22. Jednostavno wide je prirodniji coveku jer je ugao koji covek vidi znatno veci po horizontali nego po vertikali. Zato sad pocinju da se forsiraju wide ekreni i uskoro ce oni postati "obicni". Ja sam skoro presao sa 17 na 20 wide i bas je super, sad kad gledam obicnu 19 smeta mi jer mi fali slike sa strane🙂 A gledanje fimova na jednom i drugom ne treba ni komentarisati. Naravno ako je u pitanju wide, mislim da je ipak pametno ici sa 20 a ne 19, mislim da dosta znaci.

Ne bih da hvalim svog konja, ali ja se sad zaista ne bih vraćao na 4:3 ili 5:4... Ako bih imao para bilo za kakvu zverinu, bilo za low-end, uzeo bih wide... A dok nisam iskusio sam se preterano dvoumio... Posle 10 godina korišćenja "običnih" monitora sam se za POLA (1/2) sata navikao na wide, a sad nikako ne mogu (i ne želim) da se naviknem(!) na staro...

Jos jedan glas za wide!
Ja sam kupio Samsung 940BW i nijednog trenutka se nisam pokajao.
U igrama nisam primetio neke probleme a u filmovima je prava stvar.
Gledaj samo da ima DVI ostalo je stvar kozmetike:,,:

Poslednja izmena:
Nema dileme, posle wide se ne vraćam ni na 4:3, a 5:4 izgleda toliko smešno, da padneš na d*pe.

Igre izgledaju posebno moćno. Toliko je dobar osećaj da čisto sumnjam da će se pojaviti ijedna nova igra koga neće podržavati wide rezolucije. U stvari, 5:4 mi iz ove perspektive (16:10) deluje toliko inferiorno, da prosto sve ide u prilog tome da će taj format da prestane da postoji za prosečnog kućnog korisnika. Setite se ovoga što sam rekao za par godina.

19" wide je ok, 20" wide je taman, 22" wide je pravi merak.

Ma samo wide i nista drugo. Sa 19" wide ima da progledas. DX10 je na vratima a sve wide rezolucije ce biti obavezne u igrama tako da problema nema. A i igra koja nema wide podrsku ne zaslujuje ni da se igra!!! Uzimanje nekakve "kockice" je sada jako glupo. Idi kod nekog ko ima wide i gledaj malo u njega. Neces zeleti nista drugo.
Filmovi na njemu su perverzija! Slika je skoro duplo veca nego na 17" kocki sa koje prelazis verovatno...
edit: @ Proday Koristim ja. To je jedino malo glupo ali boze moj... Kad se razvuce slika onda je bezveze, na FTV-u sve debele manekenke :d
Koristim standardan format, ima malo crne trake sa strane i to je to. Nista strasno

Poslednja izmena:
Ja sam imao istu dilemu i kupio sam 19" klasican jer kada su jedan pored drugog wide izgleda puno manji i posto ja komp najvise koristim za surf, wide mi ne odgovara, retko da je neki site napravljen za wide, uglavnom ces imati neiskoriscenog prostora sa leve i desne strane a sto se tice visine to ce ti biti uvek manjak.
Prednost je kod wide filmova ako ih uopste gledas na monitoru i kod programa koji imaju alatke na strani kao Photoshop, igre su isto bolje u wide ako imaju podrsku za to a TV nije za wide.

wide je super, podrzhavam...pograshno sta skontali...ali na preko 22". Do 22" ja stvarno ne kontam kako se naviknete. Meni su one 19" tako smeshne.... Za sada je lepo imati dualscreen 2x19" nije skupo a VELIKO je 🙂 polako cje padati cene 24" to cje biti pravi best buy za wide 😉

Ja sam imao istu dilemu i kupio sam 19" klasican jer kada su jedan pored drugog wide izgleda puno manji i posto ja komp najvise koristim za surf, wide mi ne odgovara, retko da je neki site napravljen za wide, uglavnom ces imati neiskoriscenog prostora sa leve i desne strane a sto se tice visine to ce ti biti uvek manjak.
Prednost je kod wide filmova ako ih uopste gledas na monitoru i kod programa koji imaju alatke na strani kao Photoshop, igre su isto bolje u wide ako imaju podrsku za to a TV nije za wide.

Zbog ovog posta sam ponovo u dilemi,prvenstveno jer dosta vremena provodim na netu,a manje igram igre i gledam filmove na monitoru,ipak preferiram TV za filmove,a gledam i po onoj slici koju je postavio hejvule,ispada da je 19" wide po vertikali isto kao i 17" CRT,a ako mi wide ne znaci za igre i filomove...:wall:

Poslednja izmena:
wide ima jednu lepu osobinu, stavish 2 word dokumenta jedan pored rugog, 2 i.e. ........ali opet >>22" 🙂 Zamisao je super...samo da velike dijagonale pojeftine 🙂

dodatak:
wide je lep..imash gde da drzhish icq/yahoo 🙂

Poslednja izmena:
Mene iritira cinjeca da 95% novih laptop-ova ima wide ekran......nekako mi se ne uklapa...
Ja npr. imam na laptop-u obican (4:3) ekran sa rez. 1400x1050, i super mi sluzi za sve, cak i sa vistom (zbog sidebar-a) nemam nikakav problem....

Onaj wide mi je preterano nizak......

kada je 19" wide shit. Ajde hocju da chujem neku prednost tog 19" wide spram 19" obichnog?

sada cje neko da kazhe gledanje filmova: imash tv-uot na kartici i pored LCD tv ili plazmu ili makar 29" CRT. Ko cje da gleda filmove na monitorchicju.
Vishe prostora: nema vishe prostora, izrachunajte pixele 1440x900 / 1280x1024.
Mogu da stanu 2x i.e ? 2x word? Garant 🙂
Nove igre su optimizovane? A shta sa iole starijim? da da..ima patchevi..pa je meni w3 ispao 3x u toku 1x sa nekim chudnim greshkama 🙁

Jedino filmovi bolje izgledaju, ali ja se opet drzhim za ono ako cje neko da gleda filmove necje uzeti 19" ili cje uzeti neshto vecje ili cje da iskoristi tv-out za neshto josh vecje 🙂 A dechko je lepo rekao da mu treba monitor za surf netom...ja nikako ne vidim kakos e tu uklapa 19" wide...

5:4 je toliko smešno da mu nikakva pikselaža niti veličina ne može pomoći. Wide je jednostavno toliko prijatan i prirodan, bez obzira na veličinu. Za allround kućni monitor, wide je prava renesansa u industriji i potpuno sam siguran da će da sahrani sve ostale formate.

Samsung 930BF posle 205BW izgleda kao da je neispravan. Tj. morao sam da uđem u desktop properties da se uverim da niko nije promašio rezoluciju.

@nindza: ulepshao si mi dan 😀

E sad ste me zbunili totalno :trust:
Moracu pre kupovine da pogledam kako izgledaju u radu i jedan o drugi pa da se na osnovu vidjenog odlucim.

Jos jedno pitanje,nekako mi je LG najpristupacniji cenovno,pa me interesuje ako neko ima iskustva sa 1919S ili wide varijanta L194WT-SF,da li je ovo dobar izbor?

Hvala svima na sugestijama.

p0z

isnogood je napisao(la):
Vishe prostora: nema vishe prostora, izrachunajte pixele 1440x900 / 1280x1024.
...
Jedino filmovi bolje izgledaju, ali ja se opet drzhim za ono ako cje neko da gleda filmove necje uzeti 19" ili cje uzeti neshto vecje ili cje da iskoristi tv-out za neshto josh vecje 🙂 A dechko je lepo rekao da mu treba monitor za surf netom...ja nikako ne vidim kakos e tu uklapa 19" wide...
Pazi tako gledano stvarno nema vise prostora ali je mnooogo bolje iskoristen. Kod filmova je mnogo manja crna traka gore i dole (sve je otislo u sirinu) u igricama je dobijeno mnogo na pregledu, mnogo je vise potreban prostor po horizontali nego vertikali + manje zahtevno 😛
E sad, ako coveku treba samo za surf... Njegov izbor, meni je svejedno. Samo da ne kupi kockicu i posle zali za wide-om :S:

Ljudi, sve su to subjektivna misljenja (koja naravno treba postovati), ali ipak se svako mora opredeliti sam.
Kao sto rekoh, meni je wide bljak (a i ne praktican), a nekome je odlican i mnogo korisniji....

Pustite coveka da sam odluci...

Istina je doduse da se sve vise i vise guraju wide screen ekrani i u laptop-ove, televizore, a uskoro i u desktop racunare. Ja se samo nadam da ce ipak ostati i 4:3 pa ce svaki korisnik moci da odabere prema svojim potrebama.

Nazad
Vrh Dno